Κυριολεκτικά “boulangerie” στα ελληνικά σημαίνει αρτοποιείο. Σε μια boulangerie παράγονται διάφορα προϊόντα από ζύμη, όπως ψωμί, κρουασάν και γλυκά. Η λέξη αυτή έχει γίνει δημοφιλής λόγω της σύνδεσής της με την γαλλική κουλτούρα και την ποιότητα των προϊόντων που προσφέρονται. Στη Γαλλία οι boulangeries συνδέονται άμεσα με την καθημερινότητα των Γάλλων και την κουλτούρα η οποία είναι γνωστή για την αγάπη της για το καλό φαγητό και το ποτό, και τα αρτοποιεία προφανώς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της κουλτούρας.
Είστε λοιπόν στο Παρίσι. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που χρειάζεστε; Ένα κρουασάν! Ή ίσως μια μαστιχωτή μπαγκέτα. Ή ίσως ένα pain aux σταφίδα, ή ένα μπισκότο, ή ίσως ένα μιλφέιγ (ή περισσότερα…). Το να επισκεφτεί κανείς το Παρίσι και να μην δοκιμάσει καλούδια από μια boulangerie είναι σαν να πάει στην Ιταλία και να μην φάει πίτσα! Οι Γάλλοι δίνουν μεγάλη έμφαση στο ψωμί, δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι περίφημες γαλλικές μπαγκέτες είναι γνωστές σε όλο τον κόσμο και φυσικά τα συγκλονιστικά κρουασάν… Αν φάτε κρουασάν στο Παρίσι (γενικά στη Γαλλία) είναι σαν να μην έχετε ξαναφάει ποτέ πριν αλλού!
Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για αρτοσκευάσματα από το Παρίσι – πρέπει απλώς να αποφύγετε τις τουριστικές παγίδες. Δεδομένου λοιπόν ότι οι boulangeries είναι τόσο δημοφιλείς και αναπόσπαστο κομμάτι της γαλλικής κουλτούρας, εδώ βρήκαμε τις 19 καλύτερες στο Παρίσι, ώστε αν το επισκεφτείτε να μην πηγαίνετε στα τυφλά!
Αν σχεδιάζετε ένα ταξίδι στο Παρίσι δείτε:
📍Τα 30 καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο Παρίσι αυτή τη στιγμή
📌48 Πώς θα περάσετε 48 ώρες στην «πόλη του φωτός»
🏙 Ποιες είναι οι καλύτερες συνοικίες στο Παρίσι για να μείνεις
📍Τα 20 κορυφαία αξιοθέατα στο Παρίσι
🌮 Οι καλύτερες κρεπερί στο Παρίσι
🏨 Τα καλύτερα οικονομικά ξενοδοχεία στο Παρίσι
Οι καλύτερες boulangeries στο Παρίσι
1. Tapisserie
Περισσότερο patisserie το Tapisserie διαθέτει εποχιακά χειροποίητα γλυκά και είναι η τελευταία προσθήκη στην οικογένεια Septime. Όλα τα κέικ παράγονται στις εγκαταστάσεις. Τα άλευρα καλλιεργούνται βιολογικά και σπάνε με πέτρινη μυλόπετρα. Το τυριά, τα αυγά και τα φρούτα προέρχονται από αγροκτήματα που εργάζονται με σεβασμό προς τα ζώα. Τα προϊόντα παντοπωλείου (σοκολάτα, ζάχαρη, βανίλια κ.λπ.) είναι ανιχνεύσιμα και δίκαιου εμπορίου. Επίσης στο Tapisserie θα βρείτε καφέ, που μπορείτε να πιείτε εκεί ή να πάρετε μαζί σας. Η τάρτα βανίλιας και η τάρτα με μήλο της σεφ Fanny Payre είναι από τις καλύτερες επιλογές, ρουστίκ και νόστιμη, όπως και το fontainebleau.
Τετ., Πεμ., Παρ. 08:30 – 19:00, Σαβ. 09:30 – 19:00, Κυρ. 09:30 – 17:00, Δευτ. & Τρ. κλειστά
2. Les Copains du Faubourg
Μόνο από το γεγονός ότι το Les Copains du Faubourg, ένα κατάστημα της γειτονιάς προτείνεται από τον Alain Ducasse, μόλις ένα βήμα από το σταθμό του μετρό Faidherbe, προφανώς δεν χρειάζεται κάτι άλλο για να μας πείσει. Ωστόσο ο ίδιος είπε ότι το μαγαζί αυτό φιλοξενεί τον πιο cool αρτοποιό αυτή τη στιγμή. Στο Les Copains du Faubourg, ο χαρούμενος και ομιλητικός Gérald Auvrez, εκπαιδευμένος υπό τον σεφ Dan Barber, αλέθει το δικό του σιτάρι Rouge du Roc. Το αποτέλεσμα: ένα αριστοτεχνικό καρβέλι με τραγανή κρούστα και πυκνή, υγρή ψίχα, με όξινες και καβουρδισμένες νότες, ή μια εκπληκτική βουτυρένια σφολιάτα σίκαλης, μεταξύ viennoiserie και bricheton.
Καθημερινές: 07:15 – 20:00 / Σαββατοκύριακα κλειστά
3. Tomo
Από το Κιότο στο Παρίσι… Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι το dorayaki – δύο τηγανίτες φέτες σε σάντουιτς ανάμεσα σε μια γλυκιά πάστα φασολιών azuki – θα γινόταν το γαστρονομικό marotte των Παριζιάνων; Επισκεφτείτε το Tomo μια ιαπωνική αίθουσα τσαγιού, που δημιουργήθηκε από δύο πρώην σεφ ζαχαροπλαστικής τις, Romain Gaia και Murata Takanori. Αλλά το Tomo είναι επίσης μια ευκαιρία να ανακαλύψετε άλλα “ευαίσθητα” ιαπωνικά αρτοσκευάσματα: mochi, daifuku, baba με ιαπωνικό ουίσκι…
Καθημερινά 12:00 – 18:45
4. Shinya Pain
Πίσω από αυτή τη μικρή πρόσοψη του Shinya Pain στην Μονμάρτρη, ο Shinya Inagaki, ένας ζωντανός θρύλος του προζυμιού, επιδίδεται στο πάθος του: το γαλλικό ψωμί. Για να το απολαύσετε, θα πρέπει να αψηφήσετε τις περιοριστικές ώρες του Shinya Pain (μόνο 4.30-7.30 μ.μ.) και την αναπόφευκτη ουρά, αλλά τι ψωμιά! Πρόκειται για ψωμιά με λεπτές κρούστες και μια λεπτή οξύτητα προζυμιού που ενισχύει το άρωμα των καβουρδισμένων κόκκων. Δοκιμάστε την έκδοση με σιτάρι χορασάν. Tip. Ρίξτε μια ματιά στο Instagram του για καθημερινές αναρτήσεις χειρόγραφων σημειώσεων που περιγράφουν λεπτομερώς ποια ψωμιά θα πωληθούν εκείνη την ημέρα.
Ανοιχτά Πέμπτη έως και Κυριακή: 16:30 – 19:30
5. Pâtisserie Yann Couvreur Marais
Το μικρό αδερφάκι του αρχικού Yann Couvreur κοντά στο σταθμό του μετρό Goncourt, αυτή η διακριτική διεύθυνση Rue des Rosiers είναι το υποκατάστημα στο Marais και αφήνει τα φωτεινά, κομψά επιδόρπια της να κάνουν να μιλήσουν από μόνα τους. Καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, μόνο οκτώ επιδόρπια πωλούνται εδώ – αλλά όλα είναι ένα και ένα. Παραγγείλετε το μιλφέιγ βανίλιας Μαδαγασκάρης, την πάβλοβα βατόμουρου ή το cheesecake βερίκοκου και κόλιανδρου.
Καθημερινά 10:00 – 20:00
6. Le Bricheton
Αν δεν μένετε στο νότιο τμήμα του 20ου διαμερίσματος, η μετάβαση στο Le Bricheton είναι κάπως δύσκολη αλλά είναι ένας προορισμός που κάθε λάτρης του ψωμιού πρέπει να κάνει. Ο Maxime Bussy, ένας ασυμβίβαστος αρτοποιός στην ποιότητα, εργάζεται μόνο με αρχαία και βιολογικά άλευρα, που προέρχονται από μικρούς βιοτεχνικούς μύλους. Το αποτέλεσμα: πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη, ιδανική για άτομα με δυσανεξίες και ασύγκριτη, μοναδική γεύση.
Καθημερινά 16:00 – 20:00, Κυριακή 10:30 – 13:00, Δευτέρα κλειστά
7. Des Gâteaux et du Pain
Αν σας αρέσουν τα επιδόρπια να είναι φρουτώδη αλλά και διακριτικά, με τη σωστή ποσότητα γλυκού, κάντε μια βόλτα σε αυτό το high-end σημείο της Αριστερής Όχθης, το εξαιρετικό Des Gâteaux et du Pain. Η οικοδέσποιναμ η παγκοσμίου φήμης pâtissière Claire Damon, έχει εργαστεί παντού, από το Fauchon έως το Ladurée και την Plaza Athénée. Παραγγείλετε τις ταρτελέτες ραβέντι και γκρέιπφρουτ, το κεράσι Mont-Blanc ή το μιλφέιγ φιστικιού ή όλα μαζί!
Καθημερινά 10:00 – 19:30
8. Sain Boulangerie
Ο σεφ Anthony Courteille, εκπαιδευμένος ως αρτοποιός, έχει μετατρέψει το εστιατόριό του «Matière à» σε Sain Boulangerie, ένα αρτοποιείο που επικεντρώνεται σε αρχαία αλεύρια, προζύμι και καλούς σπόρους. Τα ιδιαίτερα και πρωτότυπα ψωμιά του (μαϊντανός, φουντούκι, παστινάκι, κουρκουμάς και ψωμί κολοκύθας…) δείχνουν ότι υπάρχει μαγειρικό υπόβαθρο. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα viennoiseries (κρουασάν, pain au chocolat, brioche και τα παρόμοια), είναι όλα φτιαγμένα με προζύμι, το οποίο είναι σπάνιο στο Παρίσι.
Τρ., Τετ., Παρ. & Σαβ. 07:30 – 19:30, Κυριακή: 08:00 – 15:00, Δευτ. & Πέμπτη κλειστά
9. Ginko
Σε απόσταση αναπνοής από το Buttes-Chaumont, ο Sayo Yamagata και ο Othman El Ouraoui έχουν δημιουργήσει αυτό το υπέροχο καταφύγιο ζαχαροπλαστικής, το Ginko . Οι πρωταγωνιστές της παράστασης; Παχουλά κέικ με πυκνή, ζωηρή υφή που είναι απόλυτα υγρά, όχι πολύ γλυκά και ολοκληρώνονται είτε με κλασικό λεμόνι είτε με γλασαρισμένα αμύγδαλα βανίλιας. Τα γαλλο-ιαπωνικά κέικ του Ginko, ευθυγραμμισμένα με την εποχή, είναι εξίσου απολαυστικά: η τάρτα Mount Fuji με κάστανα, κράνμπερι και σαντιγί (6,40 ευρώ), η σοκολάτα-φαγόπυρο (6,70 ευρώ) ή το Παρίσι-Τόκιο, μια ζύμη φουντουκιού με ψητή σκόνη σόγιας, είναι στα best seller.
Ανοιχτά Τετάρτη, Σάββατο 10:00 – 19:00 και Κυριακή 09:00 – 13:00
10. Éléments
Η πρώην αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων Claire Escalon δημιούργησε την Elements Boulangerie αγκαλιάζοντας όλους τους κώδικες του πιο υγιεινού ψωμιού: αποκλειστικά με προζύμι, και συνδυασμοί μεταξύ σίκαλης, όλυρα και ρυζάλευρου από τοπικούς πέτρινους μύλους. Αν ψάχνετε για μπαγκέτες, αυτό δεν είναι το κατάλληλο μέρος. Αντ ‘αυτού, δοκιμάστε το χωριάτικο ψωμί, με εξαιρετική κρούστα με λογική οξύτητα, λίγο σαν το γερμανικό στυλ schwarz brot όσον αφορά την πυκνότητα ή δοκιμάστε την έκδοση φαγόπυρου και σπόρων, η οποία μοιάζει λίγο με γκουρμέ κέικ.
Ανοιχτά Τρίτη και Τετάρτη 15:30 – 19:30
11. Cédric Grolet Opéra
Ο μόνος τρόπος για να αποφύγετε να σταθείτε μπροστά στο μαγαζί του mega-star της ζαχαροπλαστικής για μια ώρα; Κρατήστε ένα τραπέζι στην αίθουσα τσαγιού στον επάνω όροφο. Ο τακτοποιημένος χώρος του Cédric Grolet Opéra δεν είναι ακριβώς wow-factor, αλλά σας επιτρέπει να τραβήξετε φωτογραφίες (χάρη στο φως) και να απολαύσετε με τα μάτια σας σε αυτά τα μικρά γευστικά θαύματα επί τόπου, όπως αυτή η θεϊκή τάρτα λεμονιού σε σχήμα λουλουδιού (€ 11), με την τέλεια ζύμη. Tip. Ίσως το viral viennoiserie είναι το μόνο πράγμα που δεν θα πρέπει να δοκιμάσετε αν και viral το οποίο δεν ανταποκρίνεται στη διαφημιστική εκστρατεία που του έχει γίνει…
Τετάρτη έως και Κυριακή: 09:00 – 18:00 / Δευτ. & Τρίτη κλειστά
12. Toraya
Ξεχάστε όλα όσα γνωρίζετε για το matcha. Ξεχάστε όλα τα άλλα ιαπωνικά εστιατόρια matcha – το Toraya είναι ο βασιλιάς όλων. Λαμβάνοντας υπόψη την τοποθεσία στο Concorde, οι τιμές θα είναι φυσικά λίγο ακριβότερες, αλλά αυτό δεν πρέπει να σας κρατήσει πίσω, καθώς αυτό το παραδοσιακό σαλόνι τσαγιού δεν είναι παρά ένα όνειρο. Οι πουτίγκες είναι μια έκρηξη γεύσης και χρώματος: δροσιστικό matcha yokan με πεντανόστιμο σιρόπι ζαχαροκάλαμου και ψητή σόγια…
Καθημερινές 11:00 – 18:30, Σάββατο: 11:00 – 19:00, Κυριακή κλειστά
13. Mokonuts
Αυτό το φανταστικό εστιατόριο μετατρέπεται σε καφετέρια εκτός των κανονικών γευμάτων. Ο ιδρυτής του Mokonuts, Moko Hirayama ετοιμάζει πρωτότυπα επιδόρπια που τραβούν την προσοχή σας μόλις μπείτε μέσα, συμπεριλαμβανομένων μπισκότων φτιαγμένων με μαύρες ελιές και λευκή σοκολάτα. Το κέικ πεκάν είναι επίσης στα must taste.
Καθημερινές 12:00 – 14:30, Σαββατοκύριακα κλειστά
14. Utopie
Αυτό το μέρος πραγματικά μοιάζει… με ουτοπία. Από απλά κρουασάν βουτύρου μέχρι chausson aux pommes γεμιστά με πραγματικό μήλο, όλα εδώ είναι απλά αλλά εξωφρενικά γευστικά. Και το καλύτερο; Οι τιμές δεν είναι υψηλές. Παραγγείλετε το εκλέρ σουσαμιού Utopie, μια λεπτή τάρτα φράουλας και κανέλας ή ένα αρωματικό, που λιώνει στο στόμα φλαν.
Καθημερινά 07:00 – 20:00, Δευτέρα κλειστά
15. Boulangerie Bo
Αυτό το σημείο έχει όλα τα γαλλικά κλασικά, όλα κάτω από τη στέγη ενός pâtissier. Αυτή η εξαιρετική διεύθυνση κάνει κάθε είδους κέικ και ζαχαροπλαστικής που θα μπορούσατε να φανταστείτε. Η δυσκολία είναι να αποφασίσετε ποια από τις πολλές απολαύσεις θέλετε να πάρετε. Επιλέξτε ένα από τα κλασικά πιάτα του Boulangerie Bo, όπως η τάρτα λεμονιού, το Paris-Brest ή το εκλέρ σοκολάτας.
Καθημερινά εκτός Τετάρτης 07:00 – 20:00
16. La pâtisserie de Cyril Lignac
Ο Cyril Lignac είναι ένας ζαχαροπλάστης και σεφ που έγινε διασημότητα. Όταν είναι εκτός οθόνης, είναι ο επικεφαλής του μπιστρό Chardenoux στη rue Jean Vallès, αλλά και της patisserie με το όνομά του, La pâtisserie de Cyril Lignac. Με μινιμαλιστική ατμόσφαιρα, θα φάτε κάθε ψίχουλο από το προζύμι, τα αρτοσκευάσματα και τις τάρτες λεμονιού – αλλά φροντίστε να παραγγείλετε τη χαρακτηριστική ζύμη (6,50 €), φτιαγμένη με ελαφριά κρέμα, βανίλια μπέρμπον, αλατισμένο βούτυρο καραμέλας και πραλίνα. Είναι το must των must!
Καθημερινά 07:00 – 20:00
17. Arnaud Larher
Ο Arnaud Larher είναι ένας διαχρονικός (και αρκετά γνωστός) ζαχαροπλάστης που έχει εγκατασταθεί στο Παρίσι για σχεδόν είκοσι χρόνια. Και η θέση του στο 6ο διαμέρισμα είναι ιδανική για να επανεξετάσει τα κλασικά: καραμελωμένο kouign-amann (μοιάζει με κρουασάν), mille-feuille με υφή που μοιάζει με σύννεφο και baba au rhum (κέικ εμποτισμένα με ρούμι) παλαιωμένα σε δρύινα βαρέλια της Μαρτινίκας. Τα κλασικά δεν απογοητεύουν ποτέ και κανέναν.
Τρ., Τετ., Παρ. & Σαβ. 10:00 – 19:00, Κυρ. 09:00 – 17:00, Δευτ. & Πεμ. κλειστά
18. Cafe Nata
Το Cafe Nata είναι η (μικρο)πρεσβεία όλων των εκδοχών pastel de nata στο Παρίσι: ψήνεται φρέσκο επί τόπου την ίδια μέρα, με τέλεια τραγανή ζύμη, λεπτεπίλεπτα στρωμένη και κρεμώδη γέμιση, πλούσια σε κρόκο αυγού και γενναιόδωρα πασπαλισμένη με κανέλα. Εξίσου καλά με αυτά που θα βρείτε στην πατρίδα τους, τη Λισαβόνα.
Καθημερινά 10:30 – 17:00, Κυριακή κλειστά
19. Pâtisserie Nicolas Bernardé
Πρέπει να βγείτε λίγο έξω από το Παρίσι για να ανακαλύψετε αυτό το υπέροχο μέρος στο La Garenne-Colombes. Βραβευμένος ο Nicolas Bernardé με τον διάσημο τίτλο Meilleur Ouvrier de France στη ζαχαροπλαστική, ο αυτοαποκαλούμενος «πάπας των κέικ» (φρουτώδες, σοκολατένιο, με ή χωρίς γλουτένη) δίνει νέα πνοή στις παιδικές λιχουδιές στο Pâtisserie Nicolas Bernardé. Highlight η τούρτα της εβδομάδας, εμπνευσμένη από φρέσκα ευρήματα της αγοράς (100% φρούτα εποχής). Κάθε Σάββατο θα βρείτε μια νέα τούρτα που ανακοινώνεται εκ των προτέρων στην ιστοσελίδα του.
Τρίτη έως και Σάββατο: 09:30 – 19:00, Κυρ. & Δευτ. κλειστά
Δείτε επίσης