Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου, 2024
19 C
Athens
ΑρχικήΚυκλάδεςΣίφνοςΟδηγός Σίφνος: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το νησί & όλοι...

Οδηγός Σίφνος: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το νησί & όλοι οι λόγοι που πρέπει να είναι ο επόμενος προορισμός σου!

Η Ελλάδα είναι γνωστή παγκοσμίως για τα νησιά της που σφύζουν από ζωή κάθε καλοκαίρι και προσφέρουν μοναδικές στιγμές στους επισκέπτες κάτω από τον καυτό ήλιο, με τα κύματα  να προσφέρουν την απαραίτητη δροσιά. Εδώ θα ταξιδέψουμε μέχρι την πανέμορφη Σίφνο… έναν από τους ωραιότερους νησιωτικούς  προορισμούς και θα σας παρουσιάσουμε όλα όσα θα δείτε και θα κάνετε στο νησί!

Σίφνος ανεμόμυλοι

Δείτε και τα 6 ελληνικά νησιά με μνημεία της UNESCO! Ταξίδι στην ιστορία…

- Advertisement -

Το κυκλαδίτικο μοτίβο της Σίφνου ηρεμεί το μέσα μας, το μπλε του Αιγαίου γαληνεύει το μυαλό μας, η θέρμη του ήλιου «ζεσταίνει » την καρδιά μας και κάπως έτσι -μέσα σε λίγα μόλις λεπτά- βιώνουμε μία άλλη πραγματικότητα, εκείνη των καλοκαιρινών διακοπών.

Σίφνος χώρα

Η Σίφνος είναι ένα νησί που πρέπει να γνωρίζεις τα μυστικά του για να το απολαύσεις στο έπακρο. Το sifnos.gr έχει αποκαλύχει τα must του νησιού και τις καλύτερες παραλίες του. Δε΄θτε τα για να φτάσετε πλήρως ενημερωμένοι!

Σίφνος

10 must visit

Χρυσοπηγή

Η «πετρογολέτα» της Χρυσοπηγής είναι βραχώδης νησίδα αποκομμένη από τη στεριά, και που συνδέεται με το νησί με μικρό γεφύρι. Επάνω βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσοπηγής (1650), της πολιούχου της Σίφνου.

Χρυσοπηγή Σίφνος

Πολλοί θρύλοι είναι συνδεδεμένοι με το Μοναστήρι και την θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς. Είναι δικαίως το πιο πολυφωτογραφισμένο σημείο του νησιού και χαρακτηρισμένο με βασιλικό διάταγμα ως «τοπίο απείρου κάλλους». Εντυπωσιακό είναι και το πανηγύρι της Χρυσοπηγής, που γιορτάζει της Αναλήψεως,  με το πλοίο της γραμμής να μεταφέρει την εικόνα της Παναγιάς από τις Καμάρες στον ιερό βράχο, προσελκύοντας εκατοντάδες ντόπιους και επισκέπτες και κάνοντάς το το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού και αξέχαστη ανάμνηση για όσους το έχουν παρακολουθήσει.

Σίφνος Παναγία Χρυσοπηγή

Ακρόπολη Αγίου Ανδρέα (13ου αι. π.Χ)

O καλά οργανωμένος, βραβευμένος  και  επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος απλώνεται στο πλάτωμα του λόφου του Αγίου Ανδρέα (ή Άη Ντριά για τους ντόπιους) σε έκταση δέκα χιλιάδων περίπου τετραγωνικών μέτρων.

Οι ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή έφεραν στο φως το ισχυρό μεγαλοπρεπές μυκηναϊκό τείχος της Ακρόπολης (13ου αι. π.Χ) και τον πυκνό πολεοδομικό ιστό που περιλαμβάνει, με το μεγάλο ιερό, τα οικοδομήματα, τους δρόμους, τα έργα διαχείρισης των ομβρίων υδάτων καθώς και πληθώρα ποικίλων κινητών ευρημάτων.

Η πλήρης ανάδυση της εντυπωσιακής αυτής Ακρόπολης ύστερα από τόσες χιλιάδες χρόνια έδειξε με τον πιο γλαφυρό τρόπο τη μεγαλοπρέπεια και ευρωστία του νησιού.

Για τις αρχαιολογικές ανασκαφές και την ανάδειξη της Μυκηναϊκής Ακρόπολης στο λόφο του Αγίου Ανδρέα η Ελλάδα βραβεύτηκε το 2012 από τη  Εuropa Nostra ως μοναδικό παράδειγμα ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς!

Ο χώρος της Ακρόπολης, όπως και το εκθετήριο με τα ευρήματα από τις ανασκαφές της περιοχής που χρονολογούνται από τη νεολιθική εποχή, είναι επισκέψιμα όλο το χρόνο καθημερινά (εκτός Δευτέρας και αργίας) από τις 8:30 έως τις 15:00. Το καλοκαίρι υπάρχει καθημερινά εκτός Δευτέρας στις 11 το πρωί ένα δρομολόγιο λεωφορείου από τον Αρτεμώνα προς από τον Αρχαιολογικό χώρο.

Τόσο ο χώρος & τα ευρήματα των ανασκαφών όσο και η μαγευτική θέα του νησιού από ψηλά σίγουρα αξίζουν τον κόπο!

Σίφνος Ακρόπολη

Το Κάστρο

Το πιο ξεχωριστό χωριό της Σίφνου είναι το Κάστρο. Στη σημερινή του μορφή ο οικισμός αποτελεί δείγμα κάστρου ενετικής περιόδου. Είναι χτισμένο πάνω σε αρχαία πόλη, το «άστυ» που αναφέρει ο Ηρόδοτος.  Κατοικείται από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα και είναι ένα ανοιχτό μουσείο. Η πρώτη σειρά από τα συνεχόμενα διώροφα ή τριώροφα σπίτια αποτελεί το εξωτερικό μεσαιωνικό τείχος. Εδώ κατοικούσε η λαϊκή τάξη, ενώ στην εσωτερική σειρά, που βρίσκεται στο ψηλότερο μέρος του κάστρου, διέμενε η αριστοκρατική τάξη για να είναι περισσότερο ασφαλής από τις πειρατικές επιδρομές και λεηλασίες.

Σίφνος Κάστρο

Ο επισκέπτης μπαίνει σήμερα στο Κάστρο από τις παλιές εισόδους-στοές, τις «λόζιες», τις οποίες άλλοτε ασφάλιζαν και προστάτευαν πολεμικοί πύργοι. Εκτός από την επίσκεψη στο χώρο του δίνεται και η ευκαιρία να κάνει επίσκεψη στο χρόνο αφού στη διαδρομή του θα δει από το αρχαίο τοίχος της αρχαίας Ακρόπολης του Κάστρου, αρχαίες κολώνες και άλλα αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη εντοιχισμένα στα κτίσματα, ρωμαϊκές σαρκοφάγους, ενετική ατμόσφαιρα και αρχιτεκτονική, βυζαντινές εκκλησίες. Στην είσοδο του χωριού εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το κοιμητήριο του Κάστρου και οι ναοί του Αγίου Στεφάνου και Αγίου Ιωάννη (1629), λειτούργησε η περίφημη Σχολή του Αγίου Τάφου (1687-1835), γνωστή και ως «Παιδευτήριον του Αρχιπελάγους».

Αξίζει να κάνεις έναν περίπατο στον περιφερειακό πεζόδρομο, να θαυμάσεις το γραφικό εκκλησάκι «Εφταμάρτυρος» (Επτά Μαρτύρων) με την απέραντη θέα στο Αιγαίο, να επισκεφτείς το Αρχαιολογικό Μουσείο και  τις 21 εκκλησίες του χωριού. Στα νότια ριζά του λόφου του Κάστρου βρίσκεται ο Γιαλός ή Σεράλια το αρχαίο λιμάνι της Σίφνου.

Σίφνος Χρυσοπηγή

Παραδοσιακά χειροποίητα κεραμικά

Η Σίφνος αποτελεί το προπύργιο της ανάπτυξης και διάδοσης της αγγειοπλαστικής στον Κυκλαδικό χώρο και όχι μόνο.

Τα πρώτα δείγματα αγγειοπλαστικής τέχνης χρονολογούνται από την Πρωτοκυκλαδική περίοδο (αγαλματίδια, διακοσμητικά και χρηστικά σκεύη) και από τότε συνεχίζεται αδιάκοπα η τέχνη αυτή. Η καλή ποιότητα του αργιλοχώματος και το μεράκι των ντόπιων μαστόρων έχουν κάνει τη Σίφνο ξακουστή για την ποιότητα των κεραμικών της.

Στο νησί υπάρχουν αυτή τη στιγμή 19 αγγειοπλαστεία που οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν, να δουν τους αγγειοπλάστες να δημιουργούν και να αποκτήσουν χρηστικά η διακοσμητικά αντικείμενα.

Σίφνος κεραμικά

Σιφνέικη κουζίνα & Φεστιβάλ Κυκλαδίτικης Γαστρονομίας

Η Σίφνος που είναι η γενέτειρα πολλών μεγάλων μαγείρων, όπως ο Τσελεμεντές, και ο Μάρκου, έχει γευστικότατη κουζίνα με παραδοσιακά εδέσματα όπως: οι ρεβιθοκεφτέδες η μανούρα, η μυζήθρα, τα αμπελοφάσουλα με σκορδαλιά, τα ρεβίθια στο φούρνο, η καπαροσαλάτα, το ψητό κρέας στο μαστέλο κ.α. . Περιζήτητα επίσης είναι τα σιφναϊκα σπιτικά γλυκά, και βουτήματα όπως τα αμυγδαλωτά τα μπουρέκια, το παστέλι, η μελόπιτα, οι κουλούρες κ.α.

Στον Αρτεμώνα διοργανώνεται κάθε χρόνο στις αρχές του Σεπτέμβρη τριήμερο φεστιβάλ Κυκλαδίτικης Γαστρονομίας με συμμετοχές από όλα τα νησια των Κυκλάδων και όχι μόνο.

Σίφνος φαγητό
Σίφνος γλυκό του κουταλιού
Σίφνος ταβέρνα

Αρχαιότητες

Οι επισκέπτες με αρχαιολογικά ενδιαφέροντα θα βρουν τον παράδεισο τους στη Σίφνο. Αρχαία μεταλλεία στις περιοχές Αγίου Σώστη, Αγίου Συλβέστρου, Βορεινή, Κάψαλος, Ξερό  Ξύλο, Αγ. Ιωάννη, Αποκοφτό.  Το αργυρορυχείο στη θέση «Άγιος Σώστης» είναι το αρχαιότερο του κόσμου. (Πρώιμη μεταλλευτική δραστηριότητα από την πρώιμη εποχή του χαλκού, τέλη της 4ης χιλιετίας π. Χ.)

Σίφνος αρχαιότητες

Εβδομήνταέξι (76) αρχαίοι πύργοι (6ου-3ου αι. π.Χ.) απόρεια του πλούτου του νησιού στην αρχαιότητα εξαιτίας του χρυσού, του ασημιού και του σιδήρου των σιφναικών μεταλλείων. Οι φρυκτωρίες αυτές απλώνονται σε όλη την έκταση του νησιού σε εντυπωσιακή αναλογία: περίπου μία ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Οι αρχαίοι πύργοι της Σίφνου που χρησίμευαν είτε σαν αμυντικοί οικισμοί είτε ως σημεία επικοινωνίας με τους υπόλοιπους πύργους και τις 4 αρχαίες Ακροπόλεις του νησιού (μέσω σημάτων με κάτοπτρα ή με καπνό) ξαναζωντανεύουν τα τελευταία 15 χρόνια με αναβίωση της επικοινωνίας τους από εθελοντές την παραμονή του Αγίου Πνεύματος) .

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σίφνου στο Κάστρο καθώς και το Εκθετήριο στο λόφο του Αγίου Ανδρέα λειτουργούν όλο το χρόνο καθημερινά εκτός δευτέρας από τις 8:30 έως τις 15:00

Σίφνος αρχαία

Μοναστήρια, εκκλησίες και παραδοσιακά πανηγύρια

Στο νησί υπάρχουν συνολικά 227 εκκλησίες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν όλες οι εκκλησίες του Κάστρου, καθώς η εκκλησία της Χρυσοπηγής , Παναγίας Βρύσης , Μονή Πανάγιας Βουνού, Αγγελόκτιστη Καταβατής , Άγιος Σώζων , Παναγιά η Κόχη, Παναγία τα Γουρνιά , Παναγία η Άμμο , Άγιος Γεώργιος Αφέντης, Άγιος Λουκάς , Άγιος Κωνσταντίνος. Πολλές από τις εκκλησίες και τα μοναστήρια της Σίφνου έχουν χαρακτηριστεί ιστορικά μνημεία και έχουν τεράστιο ιστορικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Χαρακτηριστικά αναφέρονται τα εξής:

Σίφνος εκκλησία 7 Μάρτυρες

Παναγία η Αγγελόκτιστη στην Καταβατή, Μονοστήρι του προφήτη Ηλία του Ψηλού, Μοναστήρι του Χρυσοστόμου στο Κάτω Πετάλι., Παναγία τα Γουρνιά στο Πάνω Πετάλι, Άγιος Αντύπας στο Πάνω Πετάλι, Άγιος Κωνσταντίνος στον Αρτεμώνα, Παναγία της Άμμου και Παναγία η Κόγχη στον Αρτεμώνα, Παναγία Ελεούσα στο κάστρο, Μοναστήρι Παναγίας Πουλάτης, Παναγία του Βουνού, Μοναστήρι της Παναγιάς της Χρυσοπηγής. Στα περισσότερα ξωκλήσια και μοναστήρια γίνονται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο παραδοσιακά πανηγύρια με κοινά δείπνα που θυμίζουν την αρχαία «εστίαση» και τις πρωτοχρονιάτικες «αγάπες».

Περιλαμβάνουν απαραίτητα την παραδοσιακή ρεβιθάδα και κρέας με μακαρόνια ή πατάτες, ή βακαλάο με πατάτες σαλάτα, κρασί, και παραδοσιακή μουσική βιολί και λαούτο. Πανηγύρια που συμπίπτουν με την τουριστική περίοδο και τελούνται την παραμονή της εορτής είναι:

  • Μάιο ή Ιούνιο (κινητή Εορτή): Της Αναλήψεως (της Χρυσοπηγής).
  • 19 Ιουλίου: Του Προφήτη Ηλία
  • 26 Ιουλίου: Του Αγίου Παντελεήμονα στη Χερρόνησο. 31Αυγούστου του Αγίου Συμεών
  • 5 Σεπτεμβρίου του Ταξιάρχη στο Βαθύ
  • 13 Σεπτεμβρίου του Σταυρού στο Φάρο και στη Χώνη
  • 14 Σεπτεμβρίου του Αγίου Νικήτα στο Σελάδι

Ο επισκέπτης που ενδιαφέρεται για τα τοπικά πανηγύρια καλό είναι να πληροφορείται από τους ντόπιους για πανηγύρια που τυχόν συμπίπτουν με την παραμονή του στο νησί.

Σίφνος εκκλησία στο κάστρο

Τα δίκτυο των μονοπατιών της Σίφνου

Tα μονοπάτια, ένα μοναδικό δίκτυο διαδρομών 200 περίπου χιλιομέτρων, δημιουργήθηκαν για τις ανάγκες κυρίως της αγροτικής και κτηνοτροφικής ζωής και είχαν καθημερινή χρήση. Τα παλιότερα από αυτά έχουν ιστορία που αγγίζει την 3 χιλιετία π.Χ. Στις μέρες μας, συνεχίζουν να οδηγούν σε εκκλησίες, παραλίες, και υπέροχα τοπία και χρησιμοποιούνται από ντόπιους και ξένους πεζοπόρους. Μερικά από αυτά είναι λιθόστρωτα ή μαρμαρόστρωτα και άλλα χωμάτινα.

Σε κάθε διαδρομή ο πεζοπόρος θα συναντήσει μοναστήρια και ξωκλήσια, μνημεία του λαϊκού πολιτισμού όπως πηγάδια, βρύσες, περιστεριώνες, θεμωνιές, αρχαίους πύργους, απομεινάρια ορυχείων, αλώνια, ασβεστοκάμινα, μύλους και χιλιάδες μέτρα ξερολιθιάς.

Σίφνος μονοπάτι

Η καλύτερη εποχή για πεζοπορία στη Σίφνο είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο όταν ο καιρός βοηθάει και η φύση είναι στα καλύτερά της. Βότανα, κέδροι, χαμηλή βλάστηση και αγριολούλουδα, μερικά από τα οποία προστατευόμενα, έχουν κατατάξει τη Σίφνο ανάμεσα στους 13 βοτανικούς παραδείσους της Ελλάδας και συναντώνται σε κάθε διαδρομή.

Τα τελευταία χρόνια, η τοπική κοινωνία, συνειδητοποιώντας ολοένα και περισσότερο την ανάγκη διάσωσης και προστασίας των μονοπατιών, καταβάλει συντονισμένη προσπάθεια για τον καθαρισμό, τη σήμανση και τη χαρτογράφησή τους. Την προσπάθεια στηρίζουν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (συνεχίζοντας το έργο που ξεκίνησε η Ν.Α. Κυκλάδων), ο Δήμος Σίφνου, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Εξωραϊστικοί και Επαγγελματικοί Σύλλογοι του νησιού και πλήθος εθελοντών.

Σήμερα υπάρχουν στο νησί 19 επίσημα σηματοδοτημένες διαδρομές 100 χιλιομέτρων τις οποίες μπορεί να βρει ο επισκέπτης τόσο στο διαδίκτυο όσο και σε πεζοπορικούς χάρτες που διατίθενται στο νησί.

Η επίσημη σελίδα της Σίφνου για τα μονοπάτια http://www.sifnostrails.gr

Σίφνος φύση

Η Παναγία Πουλάτη

Τοποθεσία στα δυτικά της Σίφνου με μαγευτική ομορφιά και με την ομώνυμη εκκλησία της Παναγιάς. Η περιοχή προσελκύει  φανατικούς οπαδούς της κολύμβησης στα βράχια της, έχει κηρυχθεί με βασιλικό διάταγμα ως «τοπίο απείρου κάλλους»!

Παναγία Πουλάτη Σίφνος

Κεντρικοί οικισμοί και παραδοσιακή αρχιτεκτονική

Οι κεντρικοί οικισμοί της Σίφνου (Απολλωνίας και Αρτεμώνα και οι πέριξ αυτών) είναι κηρυγμένοι και προστατεύονται από το  1962 ως «χώροι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους».

Στη Σίφνο, τα εξαιρετικής αισθητικής ανθρώπινα δημιουργήματα χαρακτηρίζονται από μέτρο και πλαστικότητα και δένουν αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον.  Κάποια από τα χαρακτηριστικά της σιφνέικης αρχιτεκτονικής είναι: τα άσπρα σπίτια, οι επίπεδες οροφές, ώστε να συλλέγεται το πολύτιμο νερό της βροχής σε στέρνες, οι «φλάροι» (πήλινες καμινάδες στις ταράτσες), οι λιθόστρωτες αυλές και τα μονοπάτια με τους αρμούς, οι 40 ανεμόμυλοι, οι 70 περιστεριώνες, τα  237 μοναστήρια και ξωκλήσια και φυσικά τις 2500 χιλιόμετρα «ξερολιθιές» (αναβαθμίδες).

Σίφνος Αρτεμώνας

Οι ξερολιθιές  που  υπάρχουν παντού στο νησί, χρησιμεύουν τόσο για να συγκρατούν το χώμα και το νερό της βροχής στα χωράφια όσο και για να διαχωρίζουν τις ιδιοκτησίες, και αποτελούν γιγαντιαία κατάθεση μόχθου χιλιάδων ανθρώπων επί αιώνες. Στις μέρες μας,  σπουδαστές από την Αμερική και την Ευρώπη έρχονται να θαυμάσουν και να σπουδάσουν την κυκλαδίτικη και τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική στη Σίφνο.

Σίφνος Απολλωνια

Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν πας στη Σίφνο

 Πως θα φτάσεις στο νησί:

  • Το νησί συνδέεται ακτοπλοϊκά, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, με τον Πειραιά, τη Μήλο, την Κίμωλο, τη Σέριφο, την Κύθνο, τη Σίκινο, την Ίο, τη Φολέγανδρο, τη Σαντορίνη, την Πάρο και τη Σύρο.
  • Την καλοκαιρινή περίοδο πυκνώνουν τα δρομολόγια των πλοίων και προστίθενται επιπλέον συνδέσεις.
  • Η διάρκεια του ταξιδιού από τον Πειραιά με τα συμβατικά οχηματαγωγά πλοία είναι 5-6 ώρες και με τα ταχύπλοα 2-3 ώρες.
  • Η πυκνότητα των δρομολογίων στη θαλάσσια συγκοινωνία διαμορφώνεται ανάλογα με την εποχή.
  • Τα τελευταία χρόνια από 1η Μαΐου έως και 31 Οκτωβρίου υπάρχει καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση με ταχύπλοα, τους δε καλοκαιρινούς μήνες η σύνδεση με το λιμάνι του Πειραιά γίνεται με 5 και 6 συμβατικά και ταχύπλοα ημερησίως.

Οι καλύτερες παραλίες της Σίφνου

Η ακτογραμμή και η γεωγραφία των ακτών της Σίφνου σχηματίζει παραλίες για όλα τα γούστα. Σε αρκετά σημεία του νησιού υπάρχουν απομονωμένες αμμουδιές, βραχώδεις ακτές, παραλίες με βότσαλα και οργανωμένες παραλίες, δύο από τις οποίες βραβεύονται με τη Γαλάζια Σημαία. Οι περισσότερες παραλίες είναι προσβάσιμες οδικώς, ενώ υπάρχουν και μερικές στις οποίες φτάνει κανείς από γραφικά μονοπάτια ή δια θαλάσσης.

Με άμμο: Στις Καμάρες, στον Πλατύ Γιαλό, στο Βαθύ, στο Φάρο, στο Βλυχό, στη Φασολού, στη Χερρόνησο, στο Αποκοφτό, στη Σεράλια και στη Φυκιάδα που έχει πρόσβαση μόνο με τα πόδια ή μέσω θαλάσσης.

Με βότσαλα: Στις Σαούρες και στα Βρουλίδια

Με βράχια: Στην Πουλάτη και στη Χρυσοπηγή

8 από τις καλύτερες παραλίες της Σίφνου

1. Καμάρες: Οι Καμάρες βρίσκονται πέντε χιλιόμετρα από την Απολλωνία, είναι το λιμάνι της Σίφνου και ο μεγαλύτερος παραλιακός οικισμός του νησιού. Στις Καμάρες υπάρχουν τα περισσότερα ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία, εστιατόρια, παντοπωλεία, καταστήματα, φούρνοι, ιδιωτικός χώρος κατασκήνωσης, τουριστικά γραφεία, καφενεία, ζαχαροπλαστεία, αγγειοπλαστεία, Δημοτικό Γραφείο Πληροφοριών, Λιμενικός Σταθμός. Στην απέναντι πλευρά των Καμαρών, την «Πέρα Πάντα», βρίσκεται η περιοχή της Αγίας Μαρίνας από την ομώνυμη εκκλησία που βρίσκεται στην πλευρά του λόφου. Και στην Αγία Μαρίνα υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία, παντοπωλείο, καφέ, εστιατόρια. Ανάμεσα στις δυο περιοχές απλώνεται η παραλία των Καμαρών, μια από τις ομορφότερες αμμώδεις παραλίες του νησιού με παρθένα βλάστηση, καλαμιώνες, παράκτια λίμνη και αμμόλοφους με «κρινάκια της άμμου» που ανθίζουν τον Αύγουστο. Η παραλία βραβεύεται κάθε χρόνο από το FEE με τη γαλάζια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκπληρώνοντας τα 32 αυστηρά κριτήρια του προγράμματος (καθαριότητα, οργάνωση, ποιότητα νερών κολύμβησης, ασφάλεια, ναυαγοσωστικά, πρώτες βοήθειες, υπηρεσίες, εγκαταστάσεις κλπ.) Από τις Καμάρες ξεκινούν πεζοπορικές διαδρομές προς το ιερό των Νυμφών στις Κορακιές, τη Μαύρη Σπηλιά, τις εγκαταστάσεις των παλιών ορυχείων και την περιοχή NATURA. Άλλο μονοπάτι αυξημένης δυσκολίας οδηγεί βόρεια από το εκκλησάκι της Αγίας Άννας στην Πέρα Πάντα, στον Άγιο Συμεών. Μία ακόμα πεζοπορική διαδρομή κατευθύνεται ανατολικά προς την Απολλωνία και τους κεντρικούς οικισμούς.

Σίφνος Καμάρες

2. Πλατύς Γιαλός: Ο Πλατύ Γιαλός είναι μια από τις μεγαλύτερες αμμώδεις παραλίες του νησιού και αποτελεί τη δημοφιλέστερη επιλογή των Ελλήνων επισκεπτών. Η παραλία του Πλατύ Γιαλού βραβεύεται κάθε χρόνο από το FEE με τη γαλάζια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκπληρώνοντας τα αυστηρά κριτήρια του προγράμματος (καθαριότητα, οργάνωση, ποιότητα νερών κολύμβησης, ασφάλεια, ναυαγοσωστικά, πρώτες βοήθειες, υπηρεσίες, εγκαταστάσεις κλπ.) Στην αριστερή πλευρά του κόλπου έχει κατασκευασθεί αλιευτικό καταφύγιο που παρέχει υπηρεσίες και σε σκάφη αναψυχής. Στο κέντρο του οικισμού, δίπλα στην πλατεία «Αλεξάνδρου Βερνίκου» υπάρχει μικρό ανοιχτό θεατράκι. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η εκκλησία της Αγίας Σοφίας δεξιά του κεντρικού αυτοκινητόδρομου. Στα αξιοθέατα της περιοχής συγκαταλέγεται και ο Άσπρος Πύργος που βρίσκεται 1,5 χιλιόμετρο βορειοανατολικά της παραλίας, ένας από τους 77 αρχαίους πύργους –φρυκτωρίες του νησιού και από τους καλύτερα διατηρημένους. Στον Πλατύ Γιαλό υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία, εστιατόρια, παντοπωλεία, τουριστικό γραφείο, καφενεία, αγγειοπλαστεία. Πολλές πεζοπορικές διαδρομές ξεκινούν από το χωριό με κατεύθυνση τη Φυκιάδα το Βαθύ και τους κεντρικούς οικισμούς. Απέναντι από την παραλία του Πλατύ γιαλού βρίσκεται το ακατοίκητο νησάκι της Κιτριανής με μοναδικό κτίσμα την εκκλησία της ομώνυμης Παναγιάς, την αρχαιότερη του νησιού (10ου – 11ου αι.)

Σίφνος Πλατύς Γιαλός

3. Βαθύ: Το Βαθύ βρίσκεται στα δυτικά, 10 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Απολλωνία. Στην «Πούντα του Πολεμικού», το βόρειο άκρο του κόλπου, η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως προϊστορικούς οικισμούς και τάφους. Στο κοντινότερο παρελθόν και μέχρι το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο το Βαθύ υπήρξε οικισμός αγγειοπλαστών. Είναι από τις ομορφότερες και μεγαλύτερες αμμώδεις παραλίες του νησιού με τα προστατευόμενα «κρινάκια της άμμου» να ανθίζουν το κοντά στο Δεκαπενταύγουστο. Εδώ υπάρχουν ενοικιαζόμενα καταλύματα, εστιατόρια, παντοπωλεία, καφενεία και αγγειοπλαστεία. Από το Βαθύ ξεκινούν πολλές πεζοπορικές διαδρομές μέσα στην περιοχή NATURA αλλά και προς τη Φυκιάδα και τον Πλατύ Γιαλό στα ανατολικά. Πάνω στην παραλία βρίσκεται και το όμορφο εκκλησάκι των Ταξιαρχών (16ου αι) που γιορτάζει με πανηγύρι 3 φορές το χρόνο (Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο).

Σίφνος Βαθύ

4. Φάρος: Απάνεμο λιμανάκι και ψαροχώρι 7 χιλ. από την Απολλωνία, ο Φάρος υπήρξε λιμάνι της Σίφνου ως το 1883 και πήρε το όνομα του από τον αρχαίο πύργο που υπήρχε πάνω στην παραλία (εκεί που σήμερα αρχίζει το μονοπάτι από το Φάρο για το Γλυφό). Στην προβλήτα του Φάρου υπάρχει μικρό πετρόκτιστο θεατράκι στο οποίο, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, πραγματοποιούνται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στο Φάρο υπάρχουν τρεις μικρές αμμώδεις παραλίες:

  • Η κεντρική, εκεί που καταλήγει η άσφαλτος, με καταπληκτική θέα στη Χρυσοπηγή, διαθέτει εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ μπαρ και παντοπωλείο
  • Η παραλία του Γλυφού που ονομάζεται έτσι από πηγάδι με γλυφό νερό που υπάρχει εκεί από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα, βρίσκεται στη δεξιά πλευρά της παραλίας του Φάρου. Από το Γλυφό αρχίζει όμορφο πλακόστρωτο μονοπάτι – φωτιζόμενο τη νύχτα – που οδηγεί στην παραλία του Αποκοφτού και τη Χρυσοπηγή. Στα δεξιά της παραλίας είναι ορατή η σκάλα των μεταλλείων και οι εγκαταστάσεις φόρτωσης μεταλλεύματος του αρχαίου ορυχείου της περιοχής.
  • Τέλος η Φασολού βρίσκεται στα αριστερά της παραλίας του Φάρου και διαθέτει ένα εστιατόριο και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Στη Φασολού βρίσκεται και το μοναστήρι του Σταυρού του Φάρου.

Πεζοπορικές διαδρομές που ξεκινούν από το Φάρο, οδηγούν στην Ακρόπολη στο λόφο του Αγίου Ανδρέα και στο Κάστρο.

Σίφνος Φάρος

5. Χρυσοπηγή: Δέκα χιλιόμετρα από την Απολλωνία και λίγο πριν τον Πλατύ Γιαλό, βρίσκεται το πιο δημοφιλές σημείο του νησιού, η Χρυσοπηγή. Στο ακρωτήριο της Χρυσοπηγής υπάρχει το ομώνυμο μοναστήρι της Παναγιάς της Χρυσοπηγής (1523), πολιούχου και προστάτιδας της Σίφνου που γιορτάζει με πανηγύρι την παραμονή της Αναλήψεως. Το πανηγύρι της Χρυσοπηγής έχει ιδιαίτερο τελετουργικό που περιλαμβάνει περιφορά της εικόνας στους οικισμούς και ολονυχτία και προσελκύει κάθε χρόνο εκατοντάδες προσκυνητές. Τα βράχια της Χρυσοπηγής είναι αγαπημένο ορμητήριο πολλών κολυμβητών. Ανατολικά της εκκλησίας υπάρχει η αμμώδης παραλία του «Αποκοφτού» με τα γαλαζοπράσινα νερά και μοναδικά κτήρια στην αμμουδιά τα δυο της εστιατόρια. Από κει ξεκινάει πλακόστρωτο μονοπάτι που οδηγεί στην παραλία του Γλυφού στο Φάρο. Δυτικά της εκκλησίας βρίσκονται οι «Σαούρες», μικρή απόμερη παραλία με βότσαλα. Στα αξιοθέατα της περιοχής και ο Άσπρος Πύργος που βρίσκεται κοντά στη διασταύρωση Πλατύ Γιαλού Χρυσοπηγής, είναι ο πιο διάσημος από τους 77 αρχαίους πύργους του νησιού και από τους καλύτερα διατηρημένους. Στην ευρύτερη περιοχή της Χρυσοπηγής υπάρχει παντοπωλείο και λίγα τουριστικά καταλύματα.

Σίφνος Χρυσοπηγή

6. Χερόνησσος: Η Χερρόνησος είναι η βορειότερη παραλία του νησιού και απέχει 15 χιλιόμετρα από την Απολλωνία. Πρόκειται για γραφικό ψαροχώρι με μικρή αμμουδιά. Εδώ υπάρχουν ταβέρνες, μικρό παντοπωλείο, λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια και παραδοσιακό εργαστήριο αγγειοπλαστικής. Τα βορειότερα κτίσματα του νησιού βρίσκονται στο λόφο πάνω από τον οικισμό. Πρόκειται για την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και τα απομεινάρια αρχαίου πύργου. Στο δρόμο για τη Χερρόνησο συναντάμε τους μικρούς οικισμούς Τρουλλάκι και Διαβρούχα καθώς και μερικά εργαστήρια αγγειοπλαστικής.

Σίφνος Χερσόνησος

Φιλική ατμόσφαιρα και γευστικοί μεζέδες: Βόλτα στα 5 διαλεχτά καφενεία των Κυκλάδων!

7. Βρουλίδια: Μικρή παραλία με βότσαλα, 14 χιλιόμετρα από την Απολλωνία και ένα χιλιόμετρο περίπου πριν την Χερρόνησο. Στην παραλία υπάρχουν δύο καφέ – εστιατόρια που διαθέτουν ομπρέλες και ξαπλώστρες για τους λουόμενους.

8. Φυκιάδα: Μικρή παραλία με αμμουδιά μεταξύ του Πλατύ Γιαλού και του όρμου στο Βαθύ. Δίπλα στην παραλία υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και πίσω από αυτήν ένας από τους αρχαιότερους ελαιώνες του νησιού με ίχνη παλιού καρόδρομου. Η παραλία είναι προσβάσιμη από τη θάλασσα και από μονοπάτια που ξεκινούν από τον Πλατύ Γιαλό ή το Βαθύ.

Σίφνος Φυκιάδα

Τοπικές γεύσεις

  • Ρεβυθάδα
  • Καπαροσαλάτα
  • Καλασούνα
  • Μανούρα
  • Μαστέλο
  • Χυροβοσκοί
  • Μυζήθρα
  • Αμπελοφάσουλα με σκορδαλιά,
  • Λωλή (γλυκό από κόκκινη κολοκύθα)
  • Σιφναίικη βραστή «αθοτύρα»
  • Θυμαρίσιο μέλι
Σίφνος τυρί

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,147LikesΚάντε Like
89,096 FollowersΑκολουθήστε
179,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ