Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
19.3 C
Athens
HomeΚιλκίςΟδηγός Κιλκίς: 10 λόγοι να πάτε σε πρώτη ευκαιρία

Οδηγός Κιλκίς: 10 λόγοι να πάτε σε πρώτη ευκαιρία

Το Κιλκίς είναι πόλη στην Κεντρική Μακεδονία και πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, χτισμένη στους πρόποδες του λόφου του Αγίου Γεωργίου, όπου σώζεται η μεταβυζαντινή ομώνυμη εκκλησία του 1830..

Το Κιλκίς, αν και συχνά παραβλέπεται υπέρ των πιο διάσημων ελληνικών προορισμών, έχει τη δική του μοναδική γοητεία και προσφέρει μια σειρά από εμπειρίες που το κάνουν να αξίζει μια επίσκεψη. Φωλιασμένο στη Βόρεια Ελλάδα κοντά στα σύνορα της Βόρειας Μακεδονίας, συνδυάζει ιστορία, φύση και τοπική κουλτούρα σε ένα χαλαρό περιβάλλον….

- Advertisement -

Το Κιλκίς είναι ένα μέρος όπου μπορείτε να απολαύσετε την Ελλάδα με πιο αργούς ρυθμούς, εξερευνώντας την ιστορία, τη φύση και τον πολιτισμό χωρίς τα πλήθη που θα βρείτε σε δημοφιλείς προορισμούς. Η διακριτική γοητεία και τα φυσικά τοπία του προσφέρουν μια πιο οικεία ματιά στις παραδόσεις και την ομορφιά της Βόρειας Ελλάδας.

Απέχει 48 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, 66 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και γειτνιάζει με την ελληνο-βορειομακεδονική μεθόριο.

Ερείπια του βυζαντινού κάστρου του Γυναικοκάστρου κοντά στην πόλη του Κιλκίς στη βόρεια Ελλάδα στο ηλιοβασίλεμα
Ερείπια του βυζαντινού κάστρου του Γυναικοκάστρου κοντά στην πόλη του Κιλκίς στη βόρεια Ελλάδα στο ηλιοβασίλεμα

H πόλη & η ιστορία της

Η πόλη του Κιλκίς, πρωτεύουσα του νομού Κιλκίς, είναι πόλη πλούσια σε ιστορία. Είναι χτισμένη στους πρόποδες του λόφου του Αγίου Γεωργίου στην κορυφή του οποίου δεσπόζει η ομώνυμη μεταβυζαντινή εκκλησία.

Βρίσκεται σε απόσταση 48 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 550 χλμ. από την Αθήνα και διαθέτει αξιοσημείωτη βιομηχανική ανάπτυξη με μια ιδιαίτερα δραστήρια βιομηχανική περιοχή (ΒΙ.ΠΕ. Σταυροχωρίου). Το 2011 (απογραφή ΕΛΣΤΑΤ) η πόλη είχε μόνιμο πληθυσμό 22.740 και ο Δήμος 51.710 μόνιμους κατοίκους.

Οι κάτοικοι του Κιλκίς ασχολούνται με τη γεωργία και τη κτηνοτροφία, ενώ εξαιτίας της ίδρυσης της Βιομηχανικής Περιοχής Σταυροχωρίου τις τελευταίες δεκαετίες προσήλκυσε αρκετούς νέους επιστήμονες και εργάτες. Το όνομα του Κιλκίς προέρχεται από την Ρωμαϊκή εποχή (1οςμ.Χ. αιώνας) όταν στη θέση αυτή ιδρύθηκε το Callicum (ή Gallicum).

Callicum ή Καλλικώς ήταν το δερμάτινο κόσκινο με το οποίο συλλέγονταν ο χρυσός από τον ποταμό Εχέδωρο ή αλλιώς “Γαλλικός ποταμός”, όνομα που προέρχεται από τον ίδιο τον οικισμό Καλλικό. Σήμερα ο οικισμός Καλλίκουμ έχει ταυτιστεί με την Κολχίδα Κιλκίς, όπου υπάρχουν ρωμαϊκά και παλαιοχριστιανικά ερείπια οικισμού. Με την ίδρυση του βουλγαρικού κράτους τον 10ο αιώνα, το Κιλκίς καταστρέφεται και οι κάτοικοι μεταναστεύουν στη νότια Ιταλία.

Μετά το 1014, με την καταστροφή του βουλγαρικού στρατού από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Βασίλειο Β΄, η πόλη ξανακτίζεται. Τον 14ο αιώνα η περιοχή, που ανήκε σε γαιοκτήμονες του Βυζαντίου, αναφέρεται ως «κτήμα Γαλλικός». Κατά την τουρκοκρατία, η πόλη είναι γνωστή ως Κίλκισι και από τον 15ο αιώνα αποκτά πολιτική σταθερότητα και ακμάζει στο τομέα της μεταξουργίας και υφαντουργίας. Στις αρχές του 17ου αιώνα, ανήκε στο τσιφλίκι του Γιουρούκ Χασάν Αγά, ενώ γύρω στα 1765 ενσωματώθηκε στο τσιφλίκι του Αβδούλ Αγά από την οικογένεια των γαιοκτημόνων Χαμπεντέρογλου της Δοϊράνης.

Στα 1780, η περιοχή δόθηκε από την Πύλη, στον Γιουσούφ Μπέη της οικογένειας Εβρενός. Οι Κιλκίσιοι συμμετέχουν στην Επανάσταση του ΄21 με πρωτεργάτη τον Ζαφείριο Σταματιάδη από την Ειδομένη καθώς και στον Μακεδονικό Αγώνα (1904-1908) με τους μακεδονομάχους Μιχ. Σιωνίδη, Ι. Ράμναλη, Γ. Δοϊτσίνη και άλλους. Τελικά η περιοχή απελευθερώνεται το 1913 (Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος) μετά την ένδοξη τριήμερη μάχη του Λαχανά (19-21 Ιουνίου).

Ακολουθούν οι ανταλλαγές πληθυσμών με Βουλγαρία (1919) και Τουρκία (1923) και η εγκατάσταση προσφύγων από την Ανατολική Θράκη, Μικρά Ασία, Καππαδοκία και Πόντο. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η περιοχή γνωρίζει τη Γερμανική κατοχή και τον Ελληνικό Εμφύλιο πόλεμο. Σήμερα το Κιλκίς είναι μια σύγχρονη αναπτυσσόμενη πόλη με αξιόλογες υποδομές και μέγεθος ιδανικό για μια ποιοτική ζωή αφού μπορεί κανείς να συνδυάσει την πλούσια και όμορφη φύση της περιοχής με την αστική καθημερινότητα, χωρίς τους εξοντωτικούς ρυθμούς μια μεγαλούπολης.

Κιλκίς - Πανοραμική άποψη της πόλης
Πανοραμική άποψη της πόλης

10 λόγοι για να επισκεφτείτε το Κιλκίς

Οι λόγοι που θα μπορούσε κάποιος να επισκεφτεί το Κιλκίς είναι πολλοί, εδώ θα δείτε 10 από αυτούς που θα σας πείσουν να βάλετε το Κιλκίς στα μελλοντικά ταξιδιωτικά σας πλάνα.

1.Ιστορική σημασία και τοποθεσίες

Ιστορία του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου: Το Κιλκίς έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά τους Βαλκανικούς και Παγκόσμιους Πολέμους. Μπορείτε να επισκεφθείτε πολεμικά μνημεία, συμπεριλαμβανομένου του Πολεμικού Μουσείου Κιλκίς, το οποίο προσφέρει πληροφορίες για τις τοπικές εμπειρίες αυτών των παγκόσμιων συγκρούσεων.
Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς: Αυτό το μουσείο παρουσιάζει αντικείμενα από τη Νεολιθική, την Εποχή του Χαλκού και τη Ρωμαϊκή περίοδο, αναδεικνύοντας τη μακρά ιστορία της περιοχής.

2.Φυσική ομορφιά και υπαίθριες δραστηριότητες

Λίμνη Δοϊράνη: Βρίσκεται στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία, αυτή η ήσυχη λίμνη προσφέρει γραφική θέα, ψάρεμα και ευκαιρίες παρατήρησης πουλιών, καθιστώντας την ιδανική για τους λάτρεις της φύσης.
Οροσειρά Πάικο: Η ορεινή περιοχή γύρω από το Κιλκίς είναι ιδανική για πεζοπορία, με μονοπάτια που οδηγούν σε καταρράκτες, δάση και γραφικά τοπία. Το Πάικο φιλοξενεί μοναδική χλωρίδα και πανίδα.

Λίμνη Δοίράνη

3. Σπήλαιο Αγίου Γεωργίου

Το Σπήλαιο του Αγίου Γεωργίου μπορεί να αποτελεί από μόνο του λόγο για να επισκεφτείτε την περιοχή. Κοντά στην πόλη του Κιλκίς, αυτό το σπήλαιο είναι ένα φυσικό θαύμα με εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Συνδέεται επίσης με τον Άγιο Γεώργιο και είναι μέρος θρησκευτικής σημασίας.

Σπήλαιο Αγίου Γεωργίου στο Κιλκίς

Το Σπήλαιο του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στους πρόποδες του Λόφου του Αγίου Γεωργίου του Κιλκίς. Η επιφάνεια του ξεπερνά τα 1.000 τετραγωνικά μέτρα και έχει δύο επίπεδα. Η υγρασία του παραμένει σταθερή στο 95% και η θερμοκρασία του δεν ξεπερνά τους 15 με 17 βαθμούς Κελσίου. Αποτελείται από ασβεστολιθικά πετρώματα και χρονολογούνται 235 εκατομμύρια χρόνια πριν. Η δημιουργία του σπηλαίου άρχισε όταν το νερό της βροχής κατάφερε να περάσει μέσα στα πετρώματα ελευθερώνοντας διοξείδιο του άνθρακα με αποτέλεσμα τη διάβρωση του πετρώματος από την όξινη δράση του. Έτσι με το νερό της βροχής ασβεστίτης εγκαθίσταται στο σπήλαιο, ο οποίος είναι βασικό υλικό των σχηματισμών του σπηλαίου. Το μεγαλύτερο μέρος από τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες καταστράφηκε από ανθρώπους που έμπαιναν και έσπαζαν κομμάτια, όπως τεχνίτες που έσπαγαν και χρησιμοποιούσαν τον διάκοσμο του σπηλαίου για επενδύσεις συντριβανιών, τζακιών κ.ά. Το μήκος των επισκέψιμων διαδρόμων είναι μόλις 300 μέτρα.

Μέσα στο Σπήλαιο του Αγίου Γεωργίου

4.Παραδοσιακός Ελληνικός Πολιτισμός

Στο Κιλκίς θα βρείτε πολιτιστικούς χώρους και εκδηλώσεις όπως σε όλη την Ελλάδα, όπως τα χαρακτηριστικά τοπικά Πανηγύρια. Το Κιλκίς φιλοξενεί παραδοσιακά ελληνικά φεστιβάλ και γιορτές, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και τις θρησκευτικές γιορτές, όπου μπορείτε να απολαύσετε τοπική μουσική, χορό και κουζίνα. Το Κιλκίς δεν κατακλύζεται από τον μαζικό τουρισμό, επιτρέποντας στους επισκέπτες να βιώσουν μια πιο προσωπική και γνήσια ελληνική πλευρά ενώ οι ντόπιοι είναι γνωστοί για τη φιλοξενία τους και είναι συχνά πρόθυμοι να μοιραστούν τα έθιμα και τον τρόπο ζωής τους με τους επισκέπτες.

Το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου - Κιλκίς
Το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου

5.Οινοτουρισμός

Η γύρω περιοχή του Κιλκίς αποτελεί μέρος της διαδρομής του κρασιού της Βόρειας Ελλάδας. Οι αμπελώνες αυτής της περιοχής παράγουν ποιοτικά κρασιά, μεταξύ των οποίων ποικιλίες όπως το Ξινόμαυρο και το Ασύρτικο. Οι ξεναγήσεις και οι γευσιγνωσίες επιτρέπουν στους επισκέπτες να απολαύσουν την ελληνική οινική κουλτούρα σε ένα γαλήνιο, ρουστίκ περιβάλλον.

Η Γουμένισσα είναι το κέντρο της παραγωγής κρασιού με κρασιά ΟΠΑΠ από ποικιλίες ξινόμαυρου και νεγκόσκα. Επισκέψιμα οινοποιεία φτιαγμένα με μεράκι, όπως του Μπουτάρη και Αιδαρίνη, μικρά οικιακά μουσεία οίνου πραγματικά στολίδια για τον τόπο, όπως του Ευτυχίδη και του Τάτση, παραδοσιακά καζάνια όπως του Αρχοντάκη, εξαιρετικές μονάδες βιολογικής καλλιέργειας αμπελιών όπως το οινοποιείο Ακροθέα, αλλά και νέες, σύγχρονες και άρτια εξοπλισμένες όπως του Χατζηβαρύτη, σας περιμένουν να σας ξεναγήσουν και να σας συντροφεύσουν στους δρόμους του κρασιού, με μυρωδιές γκράπας και τσίπουρου.

6.Εγγύτητα στη Θεσσαλονίκη

Το Κιλκίς απέχει λιγότερο από μία ώρα οδικώς από τη Θεσσαλονίκη, γεγονός που το καθιστά μια εύκολη ημερήσια εκδρομή ή απόδραση το Σαββατοκύριακο. Αυτή η εγγύτητα επιτρέπει στους ταξιδιώτες να απολαύσουν τη ζωντανή ενέργεια της πόλης ενώ αποσύρονται στην ηρεμία του Κιλκίς.

7.Τα όμορφα κοντινά χωριά

Η φύση, η οποία υπήρξε εξαιρετικά γενναιόδωρη με την περιοχή, σε συνδυασμό με την ιστορική διαδρομή του τόπου και τους ανθρώπους του με τα έθιμα και τις παραδόσεις τους, έχουν δημιουργήσει στα μέρη αυτά ένα άριστο δείγμα όμορφης και αρμονικής, παραδοσιακής, ελληνικής υπαίθρου.

Ορεινά χωριά όπως αυτά του όρους Πάικου και του όρους των Κρουσσίων στα οποία φθάνει κανείς μέσα από πανέμορφες διαδρομές σε ένα καταπληκτικό φυσικό τοπίο για να απολαύσει ξεκούραση, υγιεινό περιβάλλον και δροσερά νερά από τις πηγές των βουνών, αποπνέουν πραγματικά ηρεμία, γαλήνη και την εξαιρετική μοναδικότητα της περιοχής.

Η Γουμένισσα με τα στενά δρομάκια τα παλιά παραδοσιακά σπίτια, τα άφθονα νερά, την παράδοση των κρασιών ανωτέρας ποιότητας και τη μουσική των ”χάλκινων” οργάνων από αυτοσχέδιες μπάντες.

Μονή Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου στη Γουμένισσα Κιλκίς
Μονή Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου στη Γουμένισσα

Η Κάρπη, λίγο παραπάνω, κτισμένη πάνω σε οροπέδιο με το χαρακτηριστικό μαύρο ρέμα να τρέχει στο νοτιοδυτικό τμήμα του χωριού, η κοίτη του οποίου πράγματι έχει μαύρο χρώμα.

Το ιστορικό χωριό Σκρα με τους λίγους κατοίκους και τις πολλές φυσικές ομορφιές, σε υψόμετρο 520μ., που πήρε τ’ όνομά του από την κοντινή κορυφή Σκρα ντι Λέγκεν που στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο αποτέλεσε πεδίο μάχης καθοριστικής για το Ελληνικό κράτος.

Η Γρίβα και η Καστανερή, πανέμορφα χωριά με άφθονη βλάστηση, δεντροκαλλιέργειες, κτηνοτροφία, αυθεντικά προϊόντα του δάσους και ορισμένα παλαιά κτίσματα με φρουριακό χαρακτήρα, που μαρτυρούν το χαρακτήρα της περιοχής τα παλαιότερα χρόνια.

Το παραδοσιακό χωριό Καστανερή στο Κιλκίς
Το παραδοσιακό χωριό Καστανερή

Τα Μεγάλα Λιβάδια στο μέσον οροπεδίου σε υψόμετρο 1.200μ., βλαχοχώρι με πλούσια ιστορία και ακτινοβολία, το οποίο το καλοκαίρι σφύζει από ζωή.

Ο οικισμός Κούπα, σε υψόμετρο 600 μ., με τα σπάνιας πυκνότητας δάση βελανιδιάς και οξιάς, τα φυσικά σπήλαια, το ξινό ιαματικό νερό, το ποτάμι, τις πολυάριθμες πηγές και τους περίπου 100 κατοίκους που ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τις λαϊκές παραδοσιακές κατασκευές.

Το Μεταλλικό, με το κατάφυτο πράσινο φυσικό περιβάλλον και τη μοναδική εμπειρία να ακούσει κανείς το τραγούδι των αηδονιών στη μικρή ρεματιά έξω από το χωριό, ενώ στους πρόποδες του πευκόφυτου λόφου του βρίσκεται η πηγή με την ονομασία «Ξινό Νερό» το οποίο είναι κατάλληλο για ποσιθεραπεία.

Τα γραφικά χωριά Ποντοκερασιά και Κάτω Θεοδωράκι, στο όρος Κρουσσίων, που αποτελούν έναν ορεινό παράδεισο πολυποίκιλτης φυσικής ομορφιάς και διαθέτουν υποδομή για φυσιολάτρες που θα ήθελαν να περάσουν λίγες μέρες απολαμβάνοντας γαλήνη και την εξαιρετική τοπική κουζίνα.

Ειδικά, όμως, σε ότι αφορά τις τοπικές γεύσεις τα χωριά του Κιλκίς προσφέρουν μοναδικούς συνδυασμούς. Κρασί στη Γουμένισσα, ψάρια στα παραλίμνια χωριά της Δοϊράνης, ποντιακά τυριά και ζυμαρικά στη Βάθη, εδέσματα και γλυκά του κουταλιού στη Φιλυριά, ζυμωτό ψωμί και παραδοσιακά ζυμαρικά στο Φανό, μέλι στο Γερακώνα είναι μόνο ένα δείγμα του τι μπορεί κανείς να γευτεί.

Γενικότερα, τα χωριά του νομού Κιλκίς προσφέρονται, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, για να δει κανείς τις πλούσιες ομορφιές της φύσης, να απολαύσει αυθεντικές τοπικές γεύσεις και να έρθει σε επαφή με την παραδοσιακή τέχνη και τις παλιές συνήθειες της υπαίθρου. Να θαυμάσει τα αποτυπώματα που άφησαν άλλες εποχές, και τις πινελιές του χρόνου, μέσα από έθιμα που διαιωνίζονται σε έναν τόπο εξαιρετικό και ξεχωριστό.

*Περισσότερα για τα χωριά αλλά και γενικά μπορείτε να βρείτε στο enjoykilkis.gr

8.Η τοπική κουζίνα

Η τοπική κουζίνα, όπως και όλος ο νομός, είναι έντονα πολυπολιτισμική. Η κουζίνα εδώ είναι παραδοσιακή και νόστιμη, με πιάτα επηρεασμένα τόσο από ελληνικές όσο και από βαλκανικές γεύσεις. Οι τοπικές λιχουδιές περιλαμβάνουν ψητά κρέατα, πίτες και τοπικό κρασί.

Η ελληνική διασπορά συγκεντρωμένη στο τραπέζι με όλα τα χαρακτηριστικά της! Στα σπίτια κάθε εποχή, παραδοσιακές γεύσεις και αρώματα ομορφαίνουν την ατμόσφαιρα. Ο νομός Κιλκίς δίκαια καμαρώνει για την πλούσια γαστριμαργική του δραστηριότητα. Εδώ κάθε οικογένεια παρασκευάζει τουρσιά για όλο το χρόνο ενώ τοπικές συνταγές πρωτότυπες και νόστιμες δίνουν τη γεύση τους σε κάθε γιορτινή μέρα του χρόνου.

Βασιλιάς όλων…η ποντιακή κουζίνα

Εδώ παράγονται τα ονομαστά ποντιακά τυριά και ζυμαρικά «ΡΑΓΙΑΝ» στο χωριό Βάθη, σε έναν καταπληκτικό, επισκέψιμο χώρο παραγωγής. Εκλεκτά γαλακτοκομικά όπως τα τυριά Δοϊράνη, τα γαλακτοκομικά του Κουκάκη και του Λύκα, αλλά και το κασέρι Κολιός, παράγονται επίσης στην περιοχή. Σπιτικά τουρσιά παράγει ο Παρπάρας.

Η Γουμένισσα όπως αναφέραμε είναι το κέντρο της παραγωγής κρασιού με κρασιά ΟΠΑΠ από ποικιλίες ξινόμαυρου και νεγκόσκα.

Παραδοσιακά εδέσματα και γλυκά του κουταλιού, θα δοκιμάσετε στη Φιλυριά στο σπίτι του Κυρ Αλέκου, στη Γερακώνα στη γωνιά του Κυρ Βασίλη με το γνήσιο μέλι και στο Φανό στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο του Κώστα θα γευτείτε σπιτικό ζυμωτό ψωμί και παραδοσιακά ζυμαρικά από βιοκαλλιέργεια και πετροαλεσμένα σιτηρά.

Γλυκό του κουταλιού
Γλυκό του κουταλιού – για τα οποία φημίζεται η περιοχή όπως και πολλά μέρη της Ελλάδας

Από τα ταβερνάκια στα Κρούσσια μέχρι τα εστιατόρια του Κιλκίς και από τα Μεγάλα Λιβάδια στο Πάικο μέχρι τη γραφική Καστανερή και το καταπράσινο Κοτζά Ντέρε, εξαίσια κρεατικά από ντόπια ζώα ελευθέρας βοσκής σας υπόσχονται ανεπανάληπτες γευστικές απολαύσεις. Το φρέσκο ψάρι στη Δοϊράνη, μαγειρεμένο με όλους τους τρόπους, συμπληρώνει τη λίστα για τους λάτρεις του «Ευ Ζην».

Παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής είναι το κεφίρ, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, σάλτσες και μουστάρδες, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά, τουρσιά κ.ά.

9. Απολαύστε τη φύση

Με ιδιαίτερα πλούσιο και ποικίλο φυσικό περιβάλλον ο νομός Κιλκίς, προσφέρεται για εξορμήσεις και εκδρομές φυσιολατρίας από την κοντινή Θεσσαλονίκη και για όσους θέλουν έναν όμορφο και ήσυχο προορισμό για τις διακοπές τους.

Διαθέτει ωραία τοπία με ποτάμια και λίμνες, αλλά και ειδυλλιακές διαδρομές σε ορεινούς όγκους, που θα ενθουσιάσουν από τους απλούς περιπατητές έως τους απαιτητικούς ορειβάτες.

Απ’ το μοναδικό σπήλαιο στον πευκόφυτο λόφο του Αγ. Γεωργίου, το οποίο είναι ένα από τα αξιολογότερα επισκέψιμα σπήλαια της Ελλάδας (προσφέρεται και για σπηλαιοθεραπεία) μέχρι το μνημείο της Φύσης «Χίλια Δένδρα» στη λίμνη Δοϊράνη ή την Πικρολίμνη που έχει ιαματικές ιδιότητες, καθώς και πολλές άλλες φυσικές τοποθεσίες, ο επισκέπτης μπορεί να εντυπωσιαστεί και να γαληνεύσει… Δείτε περισσότερα σχετικά με τον φυσικό πλούτο της περιοχής εδώ.

10. Μονοήμερες εκδρομές & εμπειρίες

Μέρη ιδανικά για μονοήμερες εκδρομές και μοναδικές εμπειρίες προσφέρει επίσης η περιοχή, όπως:

“Βουτιά” στη Σμαραγδένια Λίμνη (Γουμένισσα – Σκρα), ιδανική εκδρομή κυρίως για επισκέπτες από τους γύρω νομούς

Γουμένισσα: Εκδρομή στη γραφική και πανέμορφη Γουμένισσα που φημίζεται για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τα άφθονα νερά, τα γευστικά κρασιά και τα μοναδικά «Χάλκινα» των αυτοδίδακτων μουσικών της και αποτελεί ελκυστικό προορισμό για κάθε εποχή του χρόνου. Ανάπαυση σε ένα από τα όμορφα καφέ του παραδοσιακού χωριού, χαλαρή περιδιάβαση στα στενά δρομάκια με τα παλιά σπίτια και επίσκεψη στο λαογραφικό μουσείο με τα θαυμάσια εκθέματα λαϊκής παράδοσης, που βρίσκεται στο δρόμο προς το γειτονικό χωριό Γρίβα.

Καταρράκτης και λίμνη στο χωριό Γουμένισσα - Κιλκίς
Καταρράκτης και λίμνη στο χωριό Γουμένισσα

Καστανερή: Κατόπιν, συνεχίζοντας στην ίδια διαδρομή, με τελικό προορισμό το Σκρα, συναντάμε, σε απόσταση 8 χλμ. από τη Γρίβα την Καστανερή, ένα ωραίο ορεινό χωριό που περιβάλλεται από υπέροχο δάσος από καστανιές και οξιές, γεμάτο μονοπάτια και θέσεις θέας.

Λιβάδια: Τα Λιβάδια, ένας οικισμός που δημιουργήθηκε στα μέσα του 18ου αιώνα από βλαχόφωνους Έλληνες αλλά πλέον το χειμώνα ερημώνει και το καλοκαίρι επιστρέφουν οι κάτοικοί του, βρίσκεται πάνω στη διαδρομή μας αφού έχουμε διανύσει άλλα 12 χιλιόμετρα.

Σκρα: Στη συνέχεια, κινούμενοι στις βόρειες παρυφές του Πάικου και προσπερνώντας το χωριό Αρχάγγελος Πέλλας φτάνουμε μετά από 26 χιλιόμετρα πανέμορφης ορεινής φύσης στο Σκρα. Προτείνεται επίσκεψη στο «Μουσείο Α’ Παγκοσμίου Πολέμου» του Σκρα με τα εκθέματα μνήμης της ιστορικής μάχης που δόθηκε στη γειτονική κορυφή Σκρα ντι Λεγκένστις 17/30 Μαΐου 1918. Κειμήλια του μετώπου, έγραφα, φωτογραφίες, στολές και πλήθος άλλων αντικειμένων ζωντανεύουν τη νικηφόρα μάχη των ελλήνων στρατιωτών απέναντι στο βουλγαρικό στρατό.

Σμαραγδένια Λίμνη: Επόμενος σταθμός είναι ο τελικός προορισμός της εκδρομής, η εξαιρετική Σμαραγδένια Λίμνη που βρίσκεται ανάμεσα στο Σκρα και τον οικισμό Κούπα, όπως επίσης και οι καταρράκτες της περιοχής. Εάν είναι χειμώνας μπορούμε απλά να θαυμάσουμε το φυσικό κάλος του τοπίου και ίσως να δούμε και κάποιους από τους καταρράκτες παγωμένους, ενώ αν είναι καλοκαίρι δίνεται η ευκαιρία για μια βουτιά στα γαλάζια νερά της λίμνης. Για να φτάσουμε στη Σμαραγδένια Λίμνη βγαίνουμε από το Σκρα ακολουθούμε τις πινακίδες προς τον οικισμό Κούπα και στη συνέχεια τις ταμπέλες για τους Καταρράκτες ώσπου καταλήγουμε στο υπαίθριο πάρκινγκ όπου αφήνουμε το όχημά μας. Ακολουθώντας ένα μονοπάτι σε μια δασική διαδρομή με πλούσια βλάστηση, συναντάμε τον πρώτο καταρράκτη. Λίγο πιο κάτω, περνώντας από ένα ξύλινο γεφυράκι αντικρίζουμε τη «Σμαραγδένια» ή «Γαλάζια Λίμνη», όνομα που προέρχεται από το γαλαζοπράσινο σμαραγδένιο χρώμα του νερού της το οποίο οφείλεται στους ασβεστοποιημένους και απολιθωμένους οργανισμούς του πυθμένα της.

Kαταρράκτης και μικρή λίμνη με πράσινα νερά στο καταπράσινο δάσος στο Σκρα
Kαταρράκτης και μικρή λίμνη με πράσινα νερά στο καταπράσινο δάσος στο Σκρα

Ένα σχοινί, δεμένο από δένδρο, που αιωρείται επάνω από τη μικρή λίμνη, βρίσκεται εκεί για να βοηθάει τους επισκέπτες να απολαύσουν τα σμαραγδένια της νερά κάνοντας διασκεδαστικές βουτιές, εν μέσω ενός τοπίου απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς. Άλλωστε λίγο πιο πέρα, ακολουθώντας την κοίτη του ρέματος, συναντάμε τον επόμενο καταρράκτη ο οποίος πέφτει με πάταγο πάνω στους βράχους δημιουργώντας ένα όμορφο φυσικό σκηνικό. Μετά τη Σμαραγδένια Λίμνη, επιστρέφουμε στο Σκρα για φαγητό. Επιλέγουμε μία από τις παραδοσιακές ταβέρνες της περιοχής που προσφέρουν μεγάλη ποικιλία σε παραδοσιακά πιάτα, κρεατικά, σαλάτες και γλυκά και στη συνέχεια απολαμβάνουμε τον καφέ μας στο παραδοσιακό καφενείο.

Η απόδρασή στις ομορφιές του Πάικου και τη γαλάζια λίμνη του Σκρα ολοκληρώνεται με μετάβαση στο Κιλκίς από το δρόμο μέσω Αξιούπολης και επιστροφή στη βάση. Εναλλακτικά προτείνεται, ανάλογα το διαθέσιμο χρόνο, στάση στο Κιλκίς, στο λόφο του Αγίου Γεωργίου και επίσκεψη μισής ώρας στο σπήλαιο που βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου το οποίο κατέχει την 17η θέση ανάμεσα σε 10.000 παρόμοια σ’ όλο τον κόσμο. Το σπήλαιο διαθέτει σπανιότατο διάκοσμο από κοραλλιογενές υλικό, σταλακτίτες και σταλαγμίτες που του προσδίδουν ξεχωριστή ομορφιά ενώ έχει κριθεί και κατάλληλο για σπηλαιοθεραπεία για ασθένειες όπως π.χ. το παιδικό βρογχικό άσθμα. Η στάση στην πόλη του Κιλκίς μπορεί να κλείσει με καφέ πάνω στο λόφο του Αγίου Γεωργίου, τοποθεσία ιδανική για κάτι τέτοιο, λίγο πριν αναχωρήσουμε για επιστροφή στη βάση μας.

Περιήγηση στον Βοτανικό Κήπο: Φτάνοντας στην πόλη του Κιλκίς παίρνουμε το δρόμο για Τέρπυλλο και συνεχίζουμε προς Κοκκινιά, Μελισσουργείο, Παρόχθιο και Ποντοκερασιά κάνοντας μια διαδρομή περίπου 30 χιλιομέτρων. Ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων βρίσκεται στα 2 χλμ. πριν φτάσουμε στην Ποντοκερασιά.

Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων: Είναι ένας από τους νεώτερους κήπους της Ευρώπης, σε μια περιοχή κατάφυτη από τα φυλλοβόλα δρυοδάση της οροσειράς των Κρουσσίων και με πλούσια χλωρίδα που περιλαμβάνει τουλάχιστον 1.072 ενδημικά και αυτοφυή είδη της βαλκανικής χλωρίδας. Εδώ θα συναντήσουμε φυτά που ανθίζουν όλες τις εποχές του χρόνου (με αποκορύφωμα το τέλος της άνοιξης) μέσα από διαφορετικές διαδρομές περιήγησης που περιλαμβάνουν βραχόκηπους, αρωματικούς κήπους, τεχνητούς καταρράκτες, λιμνούλες, ρυάκια, διαμορφωμένα μονοπάτια, λιβάδια και δασικές περιοχές.

Πλούσια χλωρίδα που περιλαμβάνει τουλάχιστον 1.072 ενδημικά και αυτοφυή είδη!

Σε έναν χώρο όπου προστατεύονται και προβάλλονται τα φυσικά οικοσυστήματα της βαλκανικής χερσονήσου θα γνωρίσουμε την έκταση της βιοποικιλότητας της ελληνικής χλωρίδας, με σπάνια και ενδημικά φυτά που κινδυνεύουν ακόμη και με εξαφάνιση. Υπάρχουν πινακίδες πληροφόρησης που προσφέρουν γνώσεις και αποκαλύπτουν μυστικά των φυτών ενώ τα παγκάκια, οι κρήνες, τα κιόσκια, το παρατηρητήριο και το τζάκι του χώρου συνάντησης, προσφέρουν δυνατότητα ανάπαυσης, αναψυχής και περισυλλογής.

Πικρολίμνη, Ημερήσια Εκδρομή: Λουτρά Πικρολίμνης – Προτείνεται η μετάβαση στην πόλη του Κιλκίς να γίνει από τη διαδρομή μέσω των χωριών Μικρόκαμπος, Ξυλοκερατιά με επίσκεψη στην Πικρολίμνη (βρίσκεται ανάμεσα στον Μικρόκαμπο και την Ξυλοκερατιά) και παραμονή στο χώρο των λουτρών της Πικρολίμνης ακόμη και με διαμονή.


Φρέσκο ψαράκι στη Δοϊράνη (Μουριές & Χίλια Δένδρα)
Χίλια Δένδρα, στους πρόποδες του όρους Μπέλλες, μια μοναδική διαδρομή, σε μια περιοχή με πλούσια βλάστηση…

Άφιξη στις Μουριές που βρίσκονται στους πρόποδες του όρους Μπέλλες, δίπλα στη λίμνη Δοϊράνη, σε απόσταση περίπου 80 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη. Κατευθυνόμαστε προς την τοποθεσία Χίλια Δένδρα, στο δάσος των Μουριών, ένα ωραιότατο φυσικό δάσος ανάμικτης βλάστησης δρυός και φράξου που έχει χαρακτηριστεί «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης». Εδώ υπάρχει ένας πανέμορφος χώρος αναψυχής, στο κέντρο μιας συστάδας από γέρικες βελανιδιές ηλικίας έως και 400 χρόνων, όπου μπορούμε να πιούμε τον καφέ μας απολαμβάνοντας την πανέμορφη φύση. Μια βόλτα στους γύρω οικισμούς, Μουριές, Πλατανιές, Α. Σούρμενα, μπορεί να συμπληρώσει μια μοναδική διαδρομή, σε μια περιοχή με πλούσια βλάστηση.

Δοϊράνη
Δοϊράνη

Δοϊράνη: Κατόπιν κατευθυνόμαστε στο χωριό Δοϊράνη στα νότια της λίμνης ακολουθώντας μια εξαιρετική παραλίμνια διαδρομή. Η Δοϊράνη είναι ένα θαυμάσιο οικοτουριστικό σύστημα που φιλοξενεί 19 είδη ψαριών, γριβάδια, τσιρόνια, πλατίτσες, γοβιοί, πεταλούδες, χέλια, πέρκες, κυπρίνοι, αλλά και σημαντικό αριθμό πουλιών όπως μαυρόκοτες, μπεκατσίνια, διάφορα είδη πάπιας, βουτηχτάρες και σταχτοτσικνές. Στην περιοχή δεσπόζει το μνημείο που υπάρχει σε ανάμνηση της μάχης της Δοϊράνης καθώς και άλλα αξιοθέατα όπως το Μουσείο Λίμνης Δοϊράνης. Η παραλία της λίμνης είναι δεντροφυτεμένη και υπάρχουν παιδικές χαρές, γήπεδα μπάσκετ και άλλες εγκαταστάσεις για τους επισκέπτες καθώς και αναψυκτήρια και γραφικές ψαροταβέρνες που προσφέρουν μεζέδες και νοστιμότατο γριβάδι. Εδώ, επιλέγουμε την ψαροταβέρνα της αρεσκείας μας για να απολαύσουμε το φρέσκο ψαράκι μας.

Λίμνη Δοϊράνη
Λίμνη Δοϊράνη

Η Δοϊράνη είναι ένα θαυμάσιο οικοτουριστικό σύστημα που φιλοξενεί 19 είδη ψαριών.

Η Δοϊράνη είναι γνωστή και για τις μοναδικές πρακτικές αλιείας της. Οι τοπικοί ψαράδες χρησιμοποιούν τα καλάμια που φύονται στη λίμνη με πολλούς τρόπους διατηρώντας ως σήμερα παραδοσιακές τεχνικές από τους αρχαίους χρόνους. Στην όχθη της λίμνης μέσα στο χωριό υπάρχουν εγκαταστάσεις για ψάρεμα όλο το χρόνο. Στο δρόμο της επιστροφής ακολουθώντας την οδό προς Δροσάτο μπορούμε να επισκεφτούμε ενδεχομένως και άλλους ενδιάμεσους οικισμούς, πριν επιστρέψουμε στη βάση.

Δοϊράνη
Δοϊράνη

Info

  • Απόσταση από Αθήνα: 534 χλμ (5 ώρες & 48 λεπτά)
  • Απόσταση από Θεσσαλονίκη: 49,8 χλμ (51 λεπτά)
  • Καιρός: Το έδαφος του Κιλκίς είναι στο μεγαλύτερο μέρος του πεδινό ενώ το κλίμα είναι ηπειρωτικό, με ψυχρούς χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια. Δέχεται δε πολλές βροχές και χιόνια κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,128LikesLike
88,952 FollowersFollow
180,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ