Από το 1976, το Ωδείο Αθηνών στεγάζεται στο κέντρο της Αθήνας, στο εμβληματικό, αλλά ημιτελές κτίριο που σχεδίασε γι’ αυτό ο αρχιτέκτονας Ιωάννης Δεσποτόπουλος. Είναι το μείζον έργο του σπουδαίου αρχιτέκτονα στην Αθήνα, και το μοναδικό που υλοποιήθηκε, από το μεγαλόπνοο σχέδιο της δεκαετίας του 1950 για τη δημιουργία του περίφημου Πνευματικού Κέντρου Αθηνών.
Το Ωδείο Αθηνών βρίσκεται στην Οδό Ρηγίλλης και Βασιλέως Κωνσταντίνου. Η πρόσοψη του κτιρίου έχει μήκος 160 μέτρων και το κτίριο έχει μέγεθος 13.000 τ.μ.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικό παράδειγμα της σχολής του Μπάουχαους και αποτελεί ένα από τα σπουδαία αρχιτεκτονικά δείγματα του κινήματος του μοντερνισμού στην Ελλάδα, και αντικείμενο πολλών σχετικών ακαδημαϊκών μελετών και ερευνητών, αλλά και θαυμασμού των κατοίκων της πόλης και των διεθνών επισκεπτών της. Σχεδιασμένο από τον Έλληνα αρχιτέκτονα Ιωάννη Δεσποτόπουλου -τον μόνο Έλληνα αρχιτέκτονα που σπούδασε υπό τον ιδρυτή της σχολής, Βάλτερ Γκρόπιους, το ωδείο είναι το μόνο ολοκληρωμένο μέρος ενός φιλόδοξου μεγάλου πολιτιστικού προγράμματος που συντέθηκε το 1959 από την κυβέρνηση για την Αθήνα, για την οποία κέρδισε το κορυφαίο αρχιτεκτονικό βραβείο της εποχής του. Η κατασκευή του άρχισε το 1969 και σταμάτησε το 1976, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, αφήνοντας το κτίριο ημιτελές. Το 1980, το ελληνικό δημόσιο ανέλαβε το κόστος για την ολοκλήρωση της εργασίας με αντάλλαγμα την κυριότητα στην παλιά έδρα του ωδείου στην Οδό Πειραιώς.
Το 2017 το κτίριο ανακηρύχθηκε «Νεώτερο Μνημείο» από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) ικανοποιώντας μια πάγια απαίτηση της αρχιτεκτονικής κοινότητας του τόπου.
Το Ωδείο Αθηνών είναι ένας χώρος έμπνευσης και γνώσης με τεράστια πολιτιστική και καλλιτεχνική προσφορά αλλά και μεγάλου πολιτιστικού τουριστικού ενδιαφέροντος.
Το Ωδείον Αθηνών είναι το αρχαιότερο μουσικοθεατρικό εκπαιδευτικό ίδρυμα της νεώτερης Ελλάδας. Διακρίθηκε για την ποιότητα, το εύρος του έργου του και την προσφορά του στη μουσική και θεατρική παιδεία του τόπου. Ο Μουσικός και Δραματικός Σύλλογος “Ωδείον Αθηνών – 1871” ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1871.
Στον σχεδόν ενάμιση αιώνα λειτουργίας του, στο Ωδείο Αθηνών σπούδασαν ή δίδαξαν μουσικές προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας όπως ο Σπύρος Σαμάρας, ο Δημήτρης Μητρόπουλος, ο Νίκος Σκαλκώτας, η Μαρία Κάλλας, η Τζίνα Μπαχάουερ, η Αλεξάνδρα Τριάντη, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Λουκάς Καρυτινός, ο Δημήτρης Σγούρος και πολλοί άλλοι.
Εδώ εκπαιδεύτηκε επίσης πλήθος άξιων μουσικών που στελέχωσαν τις συμφωνικές ορχήστρες της χώρας, ενώ η ίδια η σημερινή Κρατική Ορχήστρα Αθηνών αποτελεί την ιστορική μετεξέλιξη της Συμφωνικής Ορχήστρας του Ωδείου Αθηνών.
Σημαντική υπήρξε η ιστορική συμβολή του Ωδείου Αθηνών στη διδασκαλία και καλλιέργεια της Βυζαντινής μουσικής, μέσα από την ίδρυση, το 1903, της Σχολής Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής, με σκοπό τη διάδοση και ανάπτυξη της μουσικής παράδοσης του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης στον Ελλαδικό χώρο. Η Σχολή αυτή, που συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι τις μέρες μας, αναγνωρίστηκε το 1936 ως η μόνη “επίσημος της Εκκλησίας και του Κράτους Σχολή Βυζαντινής Μουσικής”.
Αλλά και στον τομέα της Δραματικής Τέχνης, το Ωδείο Αθηνών προσέφερε πολλά από το 1871 μέχρι σήμερα, μέσα από τη λειτουργία της πρώτης και αρχαιότερης Δραματικής Σχολής της χώρας, στην οποία δίδαξαν κατά καιρούς επιφανείς θεατράνθρωποι, όπως ο Αιμίλιος Βεάκης, ο Δημήτρης Ροντήρης, ο Κώστας Μουσούρης, ο Δημήτρης Μυράτ κ.ά.
Τα τελευταία χρόνια το Ωδείο Αθηνών άρχισε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του με μια σειρά από ανακαινίσεις και φιλοξενήσεις σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Με το έργο «Eκσυγχρονισμού & Aποπεράτωσης των Κτιριακών Εγκαταστάσεων του Ωδείου Αθηνών», ένα σημαντικό μέρος του κτιρίου ολοκληρώνεται με τη συγχρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής, του ΕΣΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Mε την παράδοση του έργου ένας ιστορικός φορέας της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, το Ωδείο Αθηνών, εισέρχεται σε μια νέα εποχή και ατενίζει τα επόμενα 150 χρόνια της ιστορίας του με την πεποίθηση ότι θα συνεχίσει να συμβάλλει αποφασιστικά στην πολιτιστική ζωή του τόπου δικαιώνοντας τη μέχρι σήμερα πορεία και ιστορία του.
Τον Δεκέμβριο του 2022, εγκαινιάστηκαν οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις του Ωδείου Αθηνών, ανοίγοντας έτσι μια νέα σελίδα για έναν από τους πιο εμβληματικούς χώρους πολιτισμού της Αττικής.
Ένας πανέμορφος εξωτερικός χώρος.
Το Περιστύλιο του Ωδείου Αθηνών, είναι ένας πανέμορφος εξωτερικός χώρος με τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική, το μάκρος του και το φυσικό του φως, παρέχει προστασία από τις καιρικές συνθήκες και διατίθεται αυτόνομα ή μαζί με άλλους χώρους. Έχει συχνά φιλοξενήσει συνεντεύξεις τύπου, εκδηλώσεις και φωτογραφίσεις μόδας, διαφημιστικά γυρίσματα κ.ά. «Ανοιχτό» προς τον υπέροχο εξωτερικό χώρο του κτιρίου, λειτουργεί και ένα νέο σύγχρονο εστιατόριο – café, το Peristylion Cafe άνετο και με καλλιτεχνική ατμόσφαιρα, για όσους αναζητούν ένα ανεπιτήδευτα κομψό περιβάλλον, στο κέντρο της πόλης, εύκολα προσβάσιμο με τα πόδια ή με το μετρό.
Οι εργασίες
Ειδικότερα πραγματοποιήθηκε η αποπεράτωση του αμφιθεάτρου «Ιωάννης Δεσποτόπουλος» δυναμικότητας 600 θέσεων μαζί με τους βοηθητικούς χώρους, ενώ παράλληλα αναδιαμορφώθηκε πλήρως το Κέντρο Τεχνολογίας Κ3, το Φουαγιέ Τεχνών, η Νέα Σκηνή, το Εστιατόριο – χώροι πολλαπλών χρήσεων που επιτρέπουν στο Ωδείο Αθηνών να επιτελέσει στο ακέραιο την αποστολή του ως κύτταρο τεχνών, εκπαίδευσης, καινοτομίας, δημιουργικότητας και κοινωνικής έκφρασης, τόσο για όσους και όσες δραστηριοποιούνται γύρω από τους εν λόγω τομείς, όσο και για τους χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες που θα απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας παραστάσεις και δραστηριότητες.
Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δεσποτόπουλος»
Ένα νέο, ξεχωριστής αισθητικής, σύγχρονο και κομψό Aμφιθέατρο, ιδανικό για συναυλίες, θέατρο, χορό, κινηματογράφο, συνέδρια κ.ά.
Από την 1η Οκτωβρίου 2022 στο κτίριο του Ωδείου Αθηνών λειτουργεί το περίφημο και, μέχρι πρόσφατα ημιτελές, σύγχρονα εξοπλισμένο, ξεχωριστής αισθητικής, άνετο υπόγειο αμφιθέατρο 600 θέσεων.
Το Αμφιθέατρο Ιωάννης Δεσποτόπουλος, προς τιμήν του κορυφαίου αρχιτέκτονα του Ωδείου Αθηνών, μελετητή του Bauhaus και πρεσβευτή του μοντερνισμού στην Ελλάδα, βρίσκεται στο A’ υπόγειο του κτιρίου και η πρόσβαση γίνεται από την οδό Ρηγίλλης. Διαθέτει δύο εισόδους κοινού, ευρύχωρα καμαρίνια, γκαρνταρόμπα και αποθηκευτικούς χώρους. Ο σχεδιασμός και ο εξοπλισμός του εξασφαλίζουν την επιτυχημένη διοργάνωση καλλιτεχνικών παραστάσεων, συνεδρίων, διαλέξεων και ποικίλων πολιτιστικών και εταιρικών εκδηλώσεων.
Υπάρχει δυνατότητα παράλληλης χρήσης και άλλων αιθουσών για τη διενέργεια συμπληρωματικών δράσεων (πχ workshops, parallel sessions) ή στήσιμο περιπτέρων σε άμεσα συνδεδεμένους χώρους, καθώς και δυνατότητα αξιοποίησης του σύγχρονου cafe-εστιατορίου, που θα λειτουργεί παράπλευρα. Ο χώρος είναι εξοπλισμένος με WiFi και διαθέτει πρόσβαση για ΑΜΕΑ. (info: athensconservatoire.gr)
Φουαγιέ Τεχνών
Πρόκειται για έναν λιτό και κομψό εκθεσιακό χώρο 700 τ.μ. Θα βρίσκεται έξω από τη Νέα Σκηνή στο β’ υπόγειο του κτιρίου και θα αποτελεί έναν ευέλικτο ενιαίο, «καθαρό» χώρο, επιφάνειας 705 τ.μ. ιδανικό για περίπτερα συνεδρίων, εκθέσεις τέχνης, δεξιώσεις, εταιρικές και κοινωνικές εκδηλώσεις.
Ο χώρος δεν θα διαθέτει σταθερό εξοπλισμό ή διακόσμηση και θα μπορεί να διαμορφωθεί ανάλογα με τις απαιτήσεις τις κάθε εκδήλωσης.
Ο χώρος θα είναι εξοπλισμένος με WiFi και θα διαθέτει πρόσβαση για ΑΜΕΑ. (info: athensconservatoire.gr)
Νέα Σκηνή
Ένα εύπλαστος πολυμορφικός χώρος εκδηλώσεων συνολικής δυναμικότητας 200 θέσεων, με κεντρική σκηνή και δύο αμφιθεατρικές ενότητες θέσεων (κινητές κερκίδες). Σχεδιασμένος για συναυλίες με ηλεκτρονικό ήχο, κατάλληλο και για σεμινάρια. Η Νέα Σκηνή, με συνολική επιφάνεια 243 τ.μ. θα βρίσκεται στο β’ υπόγειο του κτιρίου του Ωδείου Αθηνών και θα μπορεί να πάρει πολλές μορφές:
Στην πλήρη του χρήση, ένας ενιαίος χώρος με κεντρική σκηνή και από 100 καθίσματα δεξιά και αριστερά της σκηνής, σε διάταξη κερκίδας (σύνολο 200 θέσεις). Ο χώρος θα μπορεί επίσης να λειτουργήσει με την ανάπτυξη μόνο της μίας ενότητας 100 καθισμάτων, επιτρέποντας έτσι την δημιουργία μεγαλύτερου ελεύθερου χώρου ανάλογα με τις ανάγκες της εκδήλωσης.
Εναλλακτικά, χωρίς τη χρήση των κινητών κερκίδων, ο χώρος θα μπορεί είτε να αξιοποιηθεί ελεύθερος από καθίσματα, είτε να διαιρεθεί σε 2 ή 4 μικρότερες αίθουσες κατάλληλες για σεμινάρια ή υποστηρικτικές παράλληλων χρήσεων άλλων χώρων. Το κάθε δωμάτιο θα διαθέτει δική του είσοδο. Η Νέα Σκηνή θα διαθέτει σύστημα ηχομόνωσης, το οποίο εξασφαλίζει την αυτοτελή ή και ταυτόχρονη λειτουργία της με παράλληλες δράσεις σε γειτονικούς χώρους. (info: athensconservatoire.gr)
Άλλοι χώροι
Ο Πολυχώρος Ω2 είναι ένας πολυμορφικός, μεγάλος υπόγειος χώρος, industrial αισθητικής, ιδανικός για εκθέσεις τέχνης, trade shows, πάρτυ και εταιρικές εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας. Ο Πολυχώρος Ω2, συνολικής επιφάνειας 1.817 τ.μ., βρίσκεται στο α’ υπόγειο του Ωδείου Αθηνών και επεκτείνεται σε ένα εξαιρετικό αίθριο, το οποίο λειτουργεί ως αύλιος χώρος. Αποτελείται από έναν μεγάλο ενιαίο χώρο και διάφορους μικρότερους που μπορούν να λειτουργούν ξεχωριστά, ενώ διαθέτει και ένα μικρό εσωτερικό αμφιθέατρο 200 θέσεων.
Ο χώρος, με το χαρακτηριστικό βιομηχανικό design του, είναι ιδιαίτερα ευέλικτος, και μπορεί να διαμορφωθεί ανάλογα με τις απαιτήσεις της κάθε εκδήλωσης, δεδομένου ότι δεν διαθέτει σταθερό εξοπλισμό ή διακόσμηση. Είναι κατάλληλος για δημιουργικές εκδηλώσεις, κλαδικές εκθέσεις συνεντεύξεις τύπου και εταιρικές εκδηλώσεις.
Στα μικρότερα δωμάτια που περιλαμβάνει μπορούν να φιλοξενηθούν παράλληλες δράσεις. Η είσοδος των επισκεπτών γίνεται από το Περιστύλιο, το οποίο διατίθεται για συμπληρωματικές δράσεις (μουσικά happenings, catering κ.ά.). Υπάρχουν δύο είσοδοι στον Πολυχώρο Ω2 με σκάλες καθώς και πρόσβαση με ασανσέρ. Ο χώρος είναι εξοπλισμένος με WiFi και διαθέτει πρόσβαση για ΑΜΕΑ.
Η αίθουσα Άρης Γαρουφάλης είναι μία σύγχρονη αίθουσα, υψηλών προδιαγραφών και αισθητικής, ιδανική για συνέδρια, παρουσιάσεις και μουσικές εκδηλώσεις μικρής κλίμακας. Βρίσκεται στον Α’ όροφο του Ωδείου Αθηνών. Έχει επιφάνεια 300 τ.μ. και χωρητικότητα έως 200 θέσεις. Πληροί όλες τις προδιαγραφές μιας σύγχρονης αίθουσας συναυλιών και ηχογραφήσεων υψηλής ποιότητας, καθώς διαθέτει άριστη ακουστική, πλήρη τεχνολογική υποδομή, υψηλή αισθητική και λειτουργική αρτιότητα. Είναι επίσης ιδανική για διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων, ημερίδες κ.λπ.
Είναι εξοπλισμένη με WiFi, οπτικοακουστικό/ηχητικό εξοπλισμό και διαθέτει πρόσβαση για ΑΜΕΑ. Έξω από την αίθουσα υπάρχει χώρος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για φουαγιέ, γραμματεία ή catering.
Tα studios του Κέντρου Τεχνολογίας Κ3 βρίσκονται στο β’ υπόγειο του κτιρίου Κ3 και διαθέτουν τον κατάλληλο ηχητικό και ηχομονωτικό εξοπλισμό για πρόβες μουσικών σχημάτων, επαγγελματικές ηχογραφήσεις υψηλού επιπέδου αλλά και σεμινάρια ή workshops. Θα είναι κατάλληλα σχεδιασμένα και εξοπλισμένα για χρήση από μεμονωμένους καλλιτέχνες ή ομάδες. Ο χώρος θα είναι εξοπλισμένος με WiFi και θα διαθέτει πρόσβαση για ΑΜΕΑ.
Η Περιφέρεια Αττικής, έχει επίσης εγκρίνει την πρόσθετη χρηματοδότηση του έργου, ύψους 790.000 ευρώ, με στόχο τη ψηφιοποίηση και αρχειοθέτηση του πολύτιμου Ιστορικού Αρχείου του Ωδείου. (info: athensconservatoire.gr)
Photos: Κώστας Καπαρελιώτης / travelstyle.gr
Info
Ρηγίλλης & Βασιλέως Γεωργίου Β΄17-19, 106 75, Αθήνα
T: 210 7240673
Email: [email protected]
Ωδείον Αθηνών https://kentrotexnon.athensconservatoire.gr/intro/