Σε μια περίοδο που ο ΕΝΦΙΑ και η εφιαλτική κατάρρευση της αγοράς ακινήτων σχεδόν εξαφάνισαν την αρχιτεκτονική παραγωγή κατοικιών, το να βλέπει κανείς νέα κτήρια με ιδιαίτερο χαρακτήρα, κυρίως στην Αθήνα, αποτελεί «όαση» αισθητικής ενάντια στη μουντή, καταθλιπτική ατμόσφαιρα που αποπνέουν οι περισσότερες περιοχές του λεκανοπεδίου.
Αν εξαιρέσει κανείς το θείο δώρο της θάλασσας, του γαλάζιου ουρανού και του ήλιου που απολαμβάνει για χιλιάδες χρόνια ο κάτοικος της Αττικής, η πραγματική εγκατάλειψη που γνωρίζει το μεγαλύτερο μέρος των κατοικιών, εξαιτίας όλων των δυσβάσταχτων για τους ιδιοκτήτες φόρων, δημιουργεί ένα συνολικό κλίμα απογοήτευσης και -σε πολλές περιπτώσεις- απελπισίας.
Από την άλλη, όλοι αναγνωρίζουν πως ένα κτήριο για να μπορεί να προσφέρει υπεραξία στον επενδυτή του θα πρέπει πλέον να διαθέτει κάτι «ιδιαίτερο», εκτός από την απαραίτητη λειτουργικότητα και την αξιοπιστία στην κατασκευή του. Γιατί δεν αρκεί να διαθέτεις μια υπέροχη θέα προς τη θάλασσα, την οποία έτσι κι αλλιώς απολαμβάνεις περπατώντας δίπλα στην πιο κοντινή ακτή, αλλά αξίζει να την απολαμβάνεις κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες που δημιουργεί μια εξαιρετική σε αρχιτεκτονική και διακόσμηση κατοικία.
Μία τέτοια περίπτωση «νέου» κτηρίου αποτελεί ακόμα ένα έξαιρετικό project του Παύλου Χατζηαγγελίδη και του 314 Architecture Studio στις παρυφές του Υμηττού, στην Άνω Γλυφάδα. Ουσιαστικά, πρόκειται για την ανακαίνιση εκ των θεμελίων πολυκατοικίας που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1970, σε μία περιοχή που τα τελευταία χρόνια συνεχίζει να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών επενδυτών εξαιτίας της προνομιακής της -σε σχέση με τη θέα και την απόσταση από τη θάλασσα- γεωγραφική θέση.
Το h102 «Romance Contemporaine», όπως ονομάζει το project το αρχιτεκτονικό γραφείο 314, είναι μια κατοικία συνολικής επιφάνειας 300 τετραγωνικών μέτρων, σε οικόπεδο έκτασης 370 τετραγωνικών και αναπτύσσεται σε τέσσερα επίπεδα.
Το εντυπωσιακό στο κτήριο της Γλυφάδας είναι το τελευταίο επίπεδο της, ένα όροφος ο οποίος διαθέτει ένα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα συρόμενο σύστημα από μεταλικές κουρτίνες, αρκετά διαδεδομένο τα τελευταία χρόνια στις ταράτσες του Παρισιού και το οποίο προσφέρει στους ενοίκους τη μοναδική αίσθηση του εξωτερικού περιβάλλοντος, εξασφαλίζοντας όμως παράλληλα τόσο την ιδιωτικότητα όσο και την προστασία από τον ζεστό ήλιο του καλοκαιριού.
Κατά τα άλλα, στην πυλωτή, στην πρωταρχική βιώσιμη λειτουργία της κατοικίας, περιλαμβάνεται μια συρόμενη οροφή που ρυθμίζει την κυκλοφορία του θερμού αέρα μέσα στο κτήριο.
Άθλος η κατανάλωση του: Το «μπέργκερ του Ηρακλή» ζυγίζει 2 κιλά και κοστίζει 62 ευρώ
Ταυτόχρονα, στη δυτική πλευρά, τα υπάρχοντα προεξέχοντα στοιχεία μετατρέπονται σε «ηλιακά τοιχώματα», το γνωστό πλέον και στην Ελλάδα σύστημα «sun walls trombe», το οποίο περιλαμβάνει εξαιρετικά τροπικά φυτά.
Παράλληλα, αποικοδομήθηκαν όλοι οι εφαπτόμενοι εσωτερικοί τοίχοι, επιτρέποντας έτσι στον κήπο να «εισβάλει» στην κυριολεξία στην κατοικία μέσω νέων, εξαιρετικά κομψών καμπυλωτών ανοιγμάτων. Περιττό βέβαια να αναφερθεί ότι το κυρίως υπνοδωμάτιο της οικίας διαθέτει ιδιατέρως μεγάλα ανοίγματα που προσφέρουν μια απίστευτη θέα προς τη θάλασσα, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι η κουζίνα και η τραπεζαρία βρίσκονται στον πρώτο όροφο.
Αrchitect: 314 architecture studio
Location: glyfada, athens, greece
Design team: pavlos chatziangelidis, giota chala, iasonas ntounis, niki kourti, mara kissa, styliana charitou, iasonas degleris, filippos lagos, kristiana olga avgitidou, dimitrios panagiotou, francisco garrido roca, javier lopez sabate, georgios tsagkarakis, stauros zotos, andrianna triantafyllopoulou, aycan duman, buse gumusturkmen
Structural design: foteini karagianni – civil engineer
Electric mechanical design: stefanos karagiannis
πηγή: