Ο Τάσο Δούσης βρίσκεται στη Σίφνο και ετοίμασε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Instagram έναν μίνι οδηγό για το νησί, αφού το γνωρίζει πολύ καλά καθώς έχει κάνει εκτενές ρεπορτάζ για τις ΕΙΚΟΝΕΣ (μπορείτε να δείτε το επεισόδιο εδώ). Αυτό το καλοκαίρι “επέστρεψε” στο νησί και γράφει εκ νέου έναν οδηγό ώστε αν η Σίφνος είναι ο καλοκαιρινός σας προορισμός να γνωρίζετε τουλάχιστον τα απαραίτητα!
Τι να πρωτοπεί κανείς για την υπέροχη Σίφνο … Το κυκλαδονήσι της αρμονίας και του μέτρου! Από τη Χρυσοπηγή -ίσως το ομορφότερο εκκλησάκι της Ελλάδας- τον Αρτεμώνα, τον παραδοσιακό οικισμό με τα υπέροχα αρχοντικά μέχρι την Απολλωνία, ό,τι πιο αυθεντικό και αριστοκρατικό διαθέτει η Σίφνος, οι ομορφιές του νησιού δεν έχουν τελειωμό!
Το φαγητό στη Σίφνο είναι από μόνο του μια ιστορία… Για να λέμε την αλήθεια, δύσκολα δεν θα φας καλά στη Σίφνο, αφού η σιφνέικη κουζίνα είναι ξακουστή. Το νησί είναι η γενέτειρα πολλών μεγάλων μαγείρων, όπως ο Τσελεμεντές, και ο Μάρκου, και φημίζεται για τη νόστιμη κουζίνα του αλλά και συγκεκριμένα παραδοσιακά εδέσματα όπως, οι ρεβιθοκεφτέδες η μανούρα, η μυζήθρα, τα αμπελοφάσουλα με σκορδαλιά, τα ρεβίθια στο φούρνο, η καπαροσαλάτα, το ψητό κρέας στο μαστέλο κ.α. Εδώ το φαγητό βρίσκεται στην καρδιά του τόπου και του πολιτισμού. Η γενέτειρα του πρώτου μεγάλου και γνωστού μάγειρα στην Ελλάδα, του Νικόλαου Τσελεμεντέ, είναι ένα μέρος όπου οι ντόπιοι αγαπούν και τιμούν τις γαστρονομικές τελετουργίες που είναι ζωντανές εδώ και αιώνες.
Οπότε θα ξεκινήσω από το φαγητό!
Κατά τη διάρκεια λοιπό των διακοπών μου, φέτος στη Σίφνο έφτιαξα ένα updated mini οδηγό για φαγητό και ποτό, και επίσης συγκέντρωσα και τα βίντεο από τις επισκέψεις μου με τις ΕΙΚΟΝΕΣ σε κάποια από τα μαγαζιά που θα δείτε παρακάτω. Σκέφτηκα ότι είναι πολύ πρακτικό για κάποιον που έρχεται για πρώτη φορά στο νησί για διακοπές. Έχουμε και λέμε λοιπόν!
Στον Πλατύ Γιαλό φαγητό εξαιρετικό και οικονομικό θα φάτε στο Στέκι, που σερβίρει υπέροχη παραδοσιακή σιφνέικη κουζίνα. Δίπλα βρίσκεται το τίμιο Misso Misso, δίπλα στη θάλασσα. Στο Yalos seaside obsession πάμε σε άλλο επίπεδο! Καταπληκτικό, ψαγμένο φαγητό προσανατολισμένο στο ψάρι και τα θαλασσινά και εξαιρετικό σέρβις. Τα βράδια εγώ αράζω στο Palmira all day μαγαζί επίσης με εξαιρετικές τιμές και ευγενικά παιδιά. Το Mammamia για πίτσα και γενικά ιταλικό είναι τίμιο με καλές τιμές.
Στην Απολλωνία, εγγύηση είναι ο Δρακάκης, καφενείο – μεζεδοπωλείο από το 1887! Στον Τσελεμεντέ, (ουζερί) δεν έχω πάει αλλά λένε ότι είναι πολύ καλό. Στον Ωκύαλο θα φάτε επίσης καλά, σερβίρει προσεγμένη μεσογειακή κουζίνα. Στο cayenne_restaurant για λίγο “πειραγμένες” μεσογειακές γεύσεις αλλά και εξαιρετικό περιβάλλον. Ποτό στο Doloma bar για… socializing μπροστά στην περαντζάδα! Το Μπότζι μπαρ, από το 1993 αν θέλετε ποτό σε ταράτσα, το Mantalou Bar επίσης τίμιο με καθαρά ποτά και κλασική αξία στο νησί και τέλος στο Διψέλι για εξαιρετικούς λουκουμάδες!
Στον Αρτέμωνα, να πάτε στο γλυκοπωλείο – cafe, Κίτρινο Ποδήλατο. Με μια λέξη, κορυφαίο! Θα απολαύσετε εξαιρετικά γλυκά σε ένα πολύ cozy χώρο και με μια ωραία μικρή αυλή.
Στο Κάστρο, να πάτε στο Loggia για ποτό και απίθανη θέα, ειδικά την ώρα του ηλιοβασιλέματος! Βέβαια, λίγο δύσκολο να βρείτε τραπέζι. Υπάρχει ωστόσο και o Κουβανός, από τα πιο γνωστά μπαρ του νησιού και σημείο αναφοράς στο Κάστρο. Και επίσης μπορείτε να κάνετε το εξής απλό και ωραίο… κρασάκι ή μπύρα στο χέρι και αράξτε μόνοι σας στο πεζουλάκι και απολαύστε τη μαγεία του τοπίου! Αυτό πάντως έκανα εγώ! Κάτω από το Κάστρο στην παραλία Σεράλια να πάτε στο Cantina για φαγητό… άλλου επιπέδου και μια πραγματική γαστρονομική εμπειρία! Αν δεν βρείτε τραπέζι, μην ανησυχείτε, έχει ταβέρνες εκεί κοντά που είναι μια χαρά.
Στο Βαθύ, όσοι έχουν έρθει ξέρουν, το Τσικάλι είναι η απόλυτη εγγύηση, 42 χρόνια ταβέρνα και θα φάτε καλομαγειρεμένο, βαθιά νόστιμο παραδοσιακό φαγητό! Γενικά πάντως στο Βαθύ οι ταβέρνες είναι οικογενειακές με καλό φαγητό. Μια στάση σίγουρα και στο Nostos beach bar, εξαιρετικό για να απολαύσετε τη θάλασσα και να αράξετε στις άνετες ξαπλώστρες του για καφέ, cocktail ή και φαγητό.
Στη Χερρόνησο, αν και πέφτει κάπως μακριά, πρέπει να πάτε, αφενός για μπάνιο και αφετέρου για να φάτε φρέσκα ψάρια στην ομώνυμη ταβέρνα, Χερρόνησος εκεί ο Αντώνης θα σας περιποιηθεί και με το παραπάνω!
Στη Χρυσοπηγή, το “Αποκοφτό – Τσαπής” είναι για να το γράψω με δύο λέξεις, όλα τα λεφτά! Από το 1965 σερβίρει νοστιμότατη ελληνική κουζίνα. Μπορείτε επίσης εδώ, παράλληλα να κάνετε το μπάνιο σας στην εκπληκτική παραλία!
Στον Φάρο, μου έχουν πει αλλά δεν έχω πάει, για την ψαροταβέρνα το Λιμανάκι. Επίσης εδώ άνοιξε και ένα καινούριο beach bar φέτος που λένε ότι είναι καλό αλλά επίσης δεν έχω πάει ακόμα
Φυσικά δεν θα μπορούσα να μην έχω έστω μια πρόταση για διαμονή στο νησί! Tο ξενοδοχείο Platys Gialos που φιλοξένησε εμένα και την ομάδα των ΕΙΚΟΝΩΝ, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων είναι από τα καλύτερα που θα βρείτε στο νησί! Εδώ θα έχετε μία γαλήνια, άνετη και φιλόξενη αίσθηση. Το ξενοδοχείο βρίσκεται σε εξαιρετικό σημείο του νησιού και απέχει μόλις 1 λεπτό με τα πόδια από την παραλία. Το κυκλαδίτικου στιλ Platys Gialos Hotel βρίσκεται ακριβώς πάνω στην παραλία του Πλατύ Γιαλού και προσφέρει δωμάτια και σουίτες με ανεμπόδιστη θέα στο Αιγαίο Πέλαγος ενώ έχει επίσης μια ηλιόλουστη βεράντα μέσα σε έναν καταπράσινο κήπο και ιδιωτική παραλία. Tο ξενοδοχείο είναι ιδανικό για οικογένειες, για όσους αναζητούν ηρεμία, είναι παραθαλάσσιo, παραδοσιακό και απομονωμένο ώστε να απολαύσετε τις διακοπές σας στο έπακρο! ( Πλατύς Γιαλός, Σίφνος, 84003, Τ. 22840 71324, [email protected], https://platys-gialos.gr)
Ας κάνουμε όμως και μια βόλτα στο νησί γιατί πέρα από τα πολύ ωραία μαγαζιά του, έχει τόσες πολλές ομορφιές και τόσα αξιοθέατα, που χρόνο να έχεις και δεν τελειώνουν! Εδώ θα δείτε τα must visit του νησιού που αν βρεθείτε στη Σίφνο δεν πρέπει να χάσετε!
Οι κεντρικοί οικισμοί της Σίφνου (Απολλωνίας και Αρτεμώνα και οι πέριξ αυτών) είναι κηρυγμένοι και προστατεύονται από το 1962 ως «χώροι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους».
Στη Σίφνο, τα εξαιρετικής αισθητικής ανθρώπινα δημιουργήματα χαρακτηρίζονται από μέτρο και πλαστικότητα και δένουν αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον. Κάποια από τα χαρακτηριστικά της σιφνέικης αρχιτεκτονικής είναι τα άσπρα σπίτια, οι επίπεδες οροφές, ώστε να συλλέγεται το πολύτιμο νερό της βροχής σε στέρνες, οι «φλάροι» (πήλινες καμινάδες στις ταράτσες), οι λιθόστρωτες αυλές και τα μονοπάτια με τους αρμούς, οι 40 ανεμόμυλοι, οι 70 περιστεριώνες, τα 237 μοναστήρια και ξωκλήσια και φυσικά τις 2500 χιλιόμετρα «ξερολιθιές» (αναβαθμίδες).
Οι ξερολιθιές που υπάρχουν παντού στο νησί, χρησιμεύουν τόσο για να συγκρατούν το χώμα και το νερό της βροχής στα χωράφια όσο και για να διαχωρίζουν τις ιδιοκτησίες, και αποτελούν γιγαντιαία κατάθεση μόχθου χιλιάδων ανθρώπων επί αιώνες. Στις μέρες μας, σπουδαστές από την Αμερική και την Ευρώπη έρχονται να θαυμάσουν και να σπουδάσουν την κυκλαδίτικη και τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική στη Σίφνο.
Στο νησί υπάρχουν συνολικά 227 εκκλησίες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν όλες οι εκκλησίες του Κάστρου, καθώς και η εκκλησία της Χρυσοπηγής. Η «πετρογολέτα» της Χρυσοπηγής είναι βραχώδης νησίδα αποκομμένη από τη στεριά, και που συνδέεται με το νησί με μικρό γεφύρι. Επάνω βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσοπηγής (1650), της πολιούχου της Σίφνου.
Πολλοί θρύλοι είναι συνδεδεμένοι με το Μοναστήρι και την θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς. Είναι δικαίως το πιο πολυφωτογραφισμένο σημείο του νησιού και χαρακτηρισμένο με βασιλικό διάταγμα ως «τοπίο απείρου κάλλους». Εντυπωσιακό είναι και το πανηγύρι της Χρυσοπηγής, που γιορτάζει της Αναλήψεως, με το πλοίο της γραμμής να μεταφέρει την εικόνα της Παναγιάς από τις Καμάρες στον ιερό βράχο, προσελκύοντας εκατοντάδες ντόπιους και επισκέπτες και κάνοντάς το το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού και αξέχαστη ανάμνηση για όσους το έχουν παρακολουθήσει.
Το πιο ξεχωριστό χωριό της Σίφνου είναι το Κάστρο. Στη σημερινή του μορφή ο οικισμός αποτελεί δείγμα κάστρου ενετικής περιόδου. Είναι χτισμένο πάνω σε αρχαία πόλη, το «άστυ» που αναφέρει ο Ηρόδοτος. Κατοικείται από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα και είναι ένα ανοιχτό μουσείο. Η πρώτη σειρά από τα συνεχόμενα διώροφα ή τριώροφα σπίτια αποτελεί το εξωτερικό μεσαιωνικό τείχος. Εδώ κατοικούσε η λαϊκή τάξη, ενώ στην εσωτερική σειρά, που βρίσκεται στο ψηλότερο μέρος του κάστρου, διέμενε η αριστοκρατική τάξη για να είναι περισσότερο ασφαλής από τις πειρατικές επιδρομές και λεηλασίες.
Ο επισκέπτης μπαίνει σήμερα στο Κάστρο από τις παλιές εισόδους-στοές, τις «λόζιες», τις οποίες άλλοτε ασφάλιζαν και προστάτευαν πολεμικοί πύργοι. Εκτός από την επίσκεψη στο χώρο του δίνεται και η ευκαιρία να κάνει επίσκεψη στο χρόνο αφού στη διαδρομή του θα δει από το αρχαίο τοίχος της αρχαίας Ακρόπολης του Κάστρου, αρχαίες κολώνες και άλλα αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη εντοιχισμένα στα κτίσματα, ρωμαϊκές σαρκοφάγους, ενετική ατμόσφαιρα και αρχιτεκτονική, βυζαντινές εκκλησίες. Στην είσοδο του χωριού εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το κοιμητήριο του Κάστρου και οι ναοί του Αγίου Στεφάνου και Αγίου Ιωάννη (1629), λειτούργησε η περίφημη Σχολή του Αγίου Τάφου (1687-1835), γνωστή και ως «Παιδευτήριον του Αρχιπελάγους».
Αξίζει να κάνεις έναν περίπατο στον περιφερειακό πεζόδρομο, να θαυμάσεις το γραφικό εκκλησάκι «Εφταμάρτυρος» (Επτά Μαρτύρων) με την απέραντη θέα στο Αιγαίο, να επισκεφτείς το Αρχαιολογικό Μουσείο και τις 21 εκκλησίες του χωριού. Στα νότια ριζά του λόφου του Κάστρου βρίσκεται ο Γιαλός ή Σεράλια το αρχαίο λιμάνι της Σίφνου.
όπως
Ξεχωριστό και μεγάλο κεφάλαιο οι παραλίες του νησιού! Η ακτογραμμή και η γεωγραφία των ακτών της Σίφνου σχηματίζει παραλίες για όλα τα γούστα. Σε αρκετά σημεία του νησιού υπάρχουν απομονωμένες αμμουδιές, βραχώδεις ακτές, παραλίες με βότσαλα και οργανωμένες παραλίες. Οι περισσότερες παραλίες είναι προσβάσιμες οδικώς, ενώ υπάρχουν και μερικές στις οποίες φτάνει κανείς από γραφικά μονοπάτια ή δια θαλάσσης. Παραλίες όπως ο Πλατύς Γιαλός, ο Φάρος, η Χερρόνησος, το Βαθύ, αλλά η παραλία Σεράλια με την άγρια ομορφιά της που βρίσκεται κάτω από το Κάστρο, είναι μόνο κάποιες από αυτές! Η Παραλία Σεράλια βρίσκεται στην νότια πλευρά του Κάστρου, 3 χιλιόμετρα από την Απολλωνία και αποτελούσε το αρχαίο λιμάνι της Σίφνου και σήμερα είναι ένα ήσυχο και πανέμορφο μέρος. Το μήκος της παραλίας δεν ξεπερνάει τα 30 μέτρα και μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο σχηματίζει μια πανέμορφη κυκλαδίτικη εικόνα. Στο Αποκοφτό επίσης, σας περιμένει μια πανέμορφη, αμμώδης παραλία με δέντρα που φθάνουν σχεδόν μέχρι τη θάλασσα και θα σας προσφέρουν την πολύτιμη σκιά τους. Ο Πλατύς Γιαλός είναι μια από τις μεγαλύτερες αμμώδεις παραλίες του νησιού και αποτελεί τη δημοφιλέστερη επιλογή των (Ελλήνων κυρίως) επισκεπτών.
Το Βαθύ βρίσκεται στα δυτικά, 10 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Απολλωνία. Στην «Πούντα του Πολεμικού», το βόρειο άκρο του κόλπου, η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως προϊστορικούς οικισμούς και τάφους. Στο κοντινότερο παρελθόν και μέχρι το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο το Βαθύ υπήρξε οικισμός αγγειοπλαστών. Είναι από τις ομορφότερες και μεγαλύτερες αμμώδεις παραλίες του νησιού με τα προστατευόμενα «κρινάκια της άμμου» να ανθίζουν το κοντά στο Δεκαπενταύγουστο. Εδώ υπάρχουν ενοικιαζόμενα καταλύματα, εστιατόρια, παντοπωλεία, καφενεία και αγγειοπλαστεία. Από το Βαθύ ξεκινούν πολλές πεζοπορικές διαδρομές μέσα στην περιοχή NATURA αλλά και προς τη Φυκιάδα και τον Πλατύ Γιαλό στα ανατολικά. Πάνω στην παραλία βρίσκεται και το όμορφο εκκλησάκι των Ταξιαρχών (16ου αι).
Η Χερρόνησος είναι η βορειότερη παραλία του νησιού και απέχει 15 χιλιόμετρα από την Απολλωνία. Πρόκειται για γραφικό ψαροχώρι με μικρή αμμουδιά. Τα βορειότερα κτίσματα του νησιού βρίσκονται στο λόφο πάνω από τον οικισμό. Πρόκειται για την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και τα απομεινάρια αρχαίου πύργου. Στο δρόμο για τη Χερρόνησο θα συναντήσετε τους μικρούς οικισμούς Τρουλλάκι και Διαβρούχα καθώς και μερικά εργαστήρια αγγειοπλαστικής.
Tip.
Παραλίες με άμμο: Στις Καμάρες, στον Πλατύ Γιαλό, στο Βαθύ, στο Φάρο, στο Βλυχό, στη Φασολού, στη Χερρόνησο, στο Αποκοφτό, στη Σεράλια και στη Φυκιάδα που έχει πρόσβαση μόνο με τα πόδια ή μέσω θαλάσσης.
Με βότσαλα: Στις Σαούρες και στα Βρουλίδια
Με βράχια: Στην Πουλάτη και στη Χρυσοπηγή
Εδώ μπορείτε να δείτε το επεισόδιο των ΕΙΚΟΝΩΝ στη Σίφνο και να μάθετε ακόμα περισσότερα για το νησί!
Κάντε follow τον Τάσο Δούση στο Instagram, για να ταξιδέψετε παντού και να μάθετε τα καλύτερα και πιο χρηστικά tips!
Μην ξεχάσετε να για να ανακαλύψετε περισσότερα tips και προορισμούς!
Ακόμα περισσότερα στις ΕΙΚΟΝΕΣ αυτό το Σαββατοκύριακο με το τρίτο και τελευταίο μέρος του ταξιδιού στη Κω!
Δείτε επίσης