Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
13 C
Athens
HomeΕλλάδαΟ Τάσος Δούσης γράφει για τη Ρόδο: 18 κορυφαία αξιοθέατα και tips,...

Ο Τάσος Δούσης γράφει για τη Ρόδο: 18 κορυφαία αξιοθέατα και tips, κάποια σίγουρα εντελώς άγνωστα!

Είναι γνωστό ότι η Ρόδος είναι από τα αγαπημένα μου νησιά. Μου ασκεί μια παράξενη γοητεία εδώ και χρόνια. Αυτό που μου αρέσει στο συγκεκριμένο νησί είναι ότι κάθε γωνιά του είναι μία έκπληξη. Είναι ένα άλλο πρόσωπο.

Εκεί που βλέπεις τους τουρίστες να λιώνουν από το ποτό… Εκεί παραδίπλα, υπάρχει ένα κρυφό ήσυχο μεσαιωνικό σοκάκι στην παλιά πόλη που σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές. Η Ρόδος τα έχει όλα. Ιστορία, παραλίες, διασκέδαση, χωριά, καταπληκτικό φαγητό.

Η Ρόδος είναι για όλα τα ταξιδιωτικά γούστα. Είναι για αυτούς που έχουν διάθεση να κάνουν οικονομικές διακοπές είναι και για αυτούς που θέλουν να κάνουν διακοπές χλιδής και πολυτελείας. Είναι για τους σκαφάτους αλλά και τους μηχανόβιους. Είναι για τους οικογενειάρχες αλλά και για ζευγάρια και παρέες. Εγώ θεωρώ υποχρέωσή μου να σας γράψω στο blog μου στο travelstyle.gr 18 κορυφαίους λόγους για να ανακαλύψετε το νησί των ιπποτών.

- Advertisement -

1. Μεσαιωνική Πόλη 


Η πανέμορφη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου –ένα κράμα ποικίλων αρχιτεκτονικών από διαφορετικές χρονικές περιόδους– ανακηρύχτηκε το 1998 από την UNESCO ως Πόλη Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Περιδιαβαίνοντας τα σοκάκια εντός των τειχών της θα δείτε να ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια σας θρύλοι, μύθοι και παραμύθια με ιππότες. Αδιαμφισβήτητα, οι πιο εμφανείς επιρροές στην αρχιτεκτονική της είναι εκείνες του τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, αλλά και των Οθωμανών. Σήμερα, η Μεσαιωνική Πόλη αποτελεί έναν ζωντανό οργανισμό, όπου χτυπάει δυνατά η καρδιά του τουρισμού, του εμπορίου και της ψυχαγωγίας στο Σμαραγδένιο Νησί.

Ο Τάσος Δούσης αποκαλύπτει τα 8 must αξιοθέατα των Χανίων που δεν πρέπει με τίποτα να χάσεις! (photos)

2. Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου


Το σπουδαιότερο μνημείο από την εποχή της κυριαρχίας του τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη στο νησί της Ρόδου, το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου εμφανίζεται εντυπωσιακό και επιβλητικό αφού ανηφορίσετε την οδό Ιπποτών στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Χτισμένο στη θέση της κάτω Ακρόπολης της Αρχαίας Ρόδου, στην αρχική θέση του ναού του Θεού Ήλιου, το παλάτι δημιουργήθηκε το 14ο αιώνα από τους ιππότες του Αγίου Ιωάννη, προκειμένου να αποτελέσει την προσωπική κατοικία του Μεγάλου Μαγίστρου, λειτουργώντας ταυτόχρονα και ως το διοικητικό κέντρο της πόλης. Το παλάτι καταστράφηκε το 1856 μετά από μια ισχυρή έκρηξη πυρίτιδας και ανακατασκευάστηκε το 1940 από τους Ιταλούς, οι οποίοι ακολούθησαν τα αρχικά σχέδιά του, και αποτέλεσε το διοικητήριο και την κατοικία του Ιταλού διοικητή. Αντικείμενα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον είναι τα ψηφιδωτά δάπεδα, τα μεσαιωνικά έπιπλα, οι κίονες και τα κιονόκρανα, καθρέπτες και πίνακες.

3. Αρχαιολογικό Μουσείο 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου στεγάζεται στο πρώην Νοσοκομείο των Ιπποτών του τάγματος του Αγίου Ιωάννη, στη Μεσαιωνική Πόλη. Η ανέγερση του συγκεκριμένου κτηρίου ξεκίνησε το 1440 και ολοκληρώθηκε επί Μεγάλου Μαγίστρου d’ Aubusson, μεταξύ 1476-1503. Σε αυτό το εντυπωσιακό, μεσαιωνικό κτήριο γοτθικού ρυθμού με αναγεννησιακά στοιχεία φιλοξενούνται αρχαιολογικά ευρήματα από διάφορες περιοχές της Ρόδου, αλλά και από τα γύρω νησιά, τα οποία εκτίθενται στον κήπο και τις έξι αίθουσες στον όροφο του Αρχαιολογικού Μουσείου. Ανάμεσά τους, θα παρατηρήσετε μικροαντικείμενα από ταφικά σύνολα της αρχαίας Ιαλυσού και την αρχαίας Καμείρου από τη γεωμετρική και την κλασική περίοδο, μια συλλογή κλασικών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών γλυπτών, ψηφιδωτά δάπεδα της ελληνιστικής εποχής από τη Ρόδο και της παλαιοχριστιανικής εποχής από την Κάρπαθο, αλλά και επιτύμβιες πλάκες της εποχής των Ιπποτών με ανάγλυφες αναπαραστάσεις.

Tip: Κάποια από τα πιο σημαντικά εκθέματα του μουσείου είναι το κολοσσικό κεφάλι Ήλιου, το αγαλματίδιο της Αφροδίτης λουόμενης, καθώς και η επιτύμβια στήλη της Κριτούς και Τιμαρίστας του 5ου αιώνα π.Χ. από την Κάμειρο και η στήλη της Καλλιαρίστας από τη Ρόδο του 4ου αιώνα π.Χ. Στον κήπο του μουσείου θα παρατηρήσετε γλυπτά και επιτύμβιες στήλες των ελληνιστικών χρόνων.

4. Πλατεία Ιπποκράτους 

Από τα πιο πολυσύχναστα και πολυφωτογραφημένα σημεία στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, η Πλατεία Ιπποκράτους αποτελεί σημείο αναφοράς τόσο για τους επισκέπτες του νησιού όσο και για τους ντόπιους. Εδώ συγκεντρώνεται όλη η δραστηριότητα στην Παλιά Πόλη. Οι τουρίστες δεν υπάρχει μέρα που να βρεθούν εντός των τειχών και να μην περάσουν από την Πλατεία Ιπποκράτους, έστω και μία φόρα, καθώς είναι γεμάτη με παραδοσιακές ταβέρνες και μοντέρνα cafes. Από εδώ ξεκινάει η οδός Σωκράτους, ένας από τους πιο γνωστούς δρόμους της Παλιάς Πόλης, ο οποίος είναι γεμάτος με καταστήματα με διάφορα είδη, όπως κοσμήματα, αναμνηστικά, δερμάτινα και τουριστικά είδη. Στην πλατεία θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε, επίσης, την Καστελλανία, ένα πέτρινο κτήριο με στοιχεία αναγεννησιακής τεχνοτροπίας, το οποίο βρίσκεται πίσω ακριβώς από το συντριβάνι στο κεντρικότερο σημείο της Πλατείας Ιπποκράτους. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μεσαιωνικά κτήρια, καθώς εδώ λειτουργούσε το ποινικό δικαστήριο των Ιπποτών.

Ο Τάσος Δούσης ανακαλύπτει έναν κρυφό παράδεισο 1 ώρα από την Αθήνα που είναι άγνωστος σε όλους! (photos&video)

5. Μεσαιωνικά Τείχη 

Η πρώτη οχύρωση της Παλιάς Πόλης της Ρόδου ήταν βυζαντινή (7ος αιώνας) και χώριζε την πόλη σε τρία μέρη, την Ακρόπολη, το Κολλάκιο (Άνω Πόλη) και το μπούργκο (Κάτω Πόλη). Την περίοδο της κυριαρχίας του νησιού από το Τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, τα τείχη επεκτάθηκαν κατά τα 2/5 της αρχικής βυζαντινής έκτασης. Στις αρχές του 12ου αιώνα, λοιπόν, το τείχος, που είχε σχήμα ορθογωνίου παραλληλογράμμου, απέκτησε μια έκταση 175.000 τ.μ. επιπλέον. Από το 1309, όταν καταλήφθηκε από τους Ιππότες και έγινε διοικητικό και πολιτικό κέντρο του ιπποτικού κράτους, η Ρόδος είχε να αντιμετωπίσει, εκτός από τα εσωτερικά ζητήματα του νέου κράτους, τις προσκλήσεις και τις απειλές των μουσουλμάνων. Τα ισχυρά τείχη αντιστάθηκαν στην πολιορκία του Μωάμεθ Β’ του Πορθητή το 1480, με αποτέλεσμα την ήττα της τουρκικής δύναμης. Τα μεσαιωνικά τείχη της Ρόδου έχουν μήκος περίπου 5 χλμ. και πλάτος 12 μ., επάλξεις, πυργίσκους και τάφρο καθώς και Πύλες με γέφυρες.

Tip: Οι πιο σημαντικές από την πύλες εισόδου και εξόδου από τη Μεσαιωνική Πόλη είναι η Πύλη Ντ’ Αμπουάζ και η Θαλασσινή Πύλη, γνωστή και ως Πύλη του Λιμανιού. Η Πύλη του Αγίου Ιωάννη ή Κοσκινού είναι γνωστή και ως Κόκκινη Πόρτα, καθώς, σύμφωνα με την παράδοση, εδώ σφαγιάστηκαν αρκετοί χριστιανοί κατά τη διάρκεια της άλωσης της πόλης από τους Τούρκους το 1522.

6. Μανδράκι 

Το λιμάνι ακριβώς έξω από τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου ονομάζεται Μανδράκι και πιθανολογείται ότι αποτέλεσε το κεντρικό λιμάνι της Ρόδου κατά την αρχαιότητα. Το όνομά του προέρχεται από τη λέξη μάνδρα (κλειστό-περιτειχισμένο λιμάνι), ενώ χρησιμοποιήθηκε από το Τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη για το δέσιμο του πολεμικού τους στόλου. Σήμερα, το Μανδράκι προσφέρεται για μια περιήγηση δίπλα στη θάλασσα, θαυμάζοντας ταυτόχρονα τα ενδιαφέροντα αξιοθέατά του. Ξεκινήστε τη βόλτα σας από το σημείο που εντοπίζονται οι χαρακτηριστικοί τρεις μύλοι και συνεχίστε με κατεύθυνση προς την είσοδο της μαρίνας. Εκεί, υψώνονται σε κυλινδρικές κολόνες-σημεία αναφοράς της Ρόδου, ο Έλαφος και η Ελαφίνα, στο σημείο όπου κάποτε δέσποζε ένα από τα 7 θαύματα του κόσμου, ο περίφημος Κολοσσός της Ρόδου. Συνεχίζοντας τη βόλτα σας, θα συναντήσετε τον εντυπωσιακό μητροπολιτικό ναό του Ευαγγελισμού, ενώ στο τέλος της παραλιακής θα βρείτε και το χαρακτηριστικό κτήριο Έλλη.

Ο Τάσος Δούσης ανακαλύπτει ένα παλιό κτήμα στη Σαντορίνη που μεταμορφώθηκε σε ένα συγκλονιστικό ξενοδοχείο με άριστα στη booking (photos)

Tip: Απέναντι από τη μαρίνα θα αντικρίσετε τη Νέα Αγορά, με το εντυπωσιακό, πολυγωνικό κτήριο, όπου θα βρείτε καταστήματα με τοπικά είδη, παραδοσιακά προϊόντα, αλλά και μεζεδοπωλεία.

7. Λόφος Μόντε Σμιθ

Πάνω από την πόλη της Ρόδου, και σε απόσταση 3 χλμ. από αυτή, δεσπόζει ο Λόφος του Μόντε Σμιθ, γνωστός και ως Λόφος του Αγίου Στεφάνου. Οφείλει το όνομά του στον Άγγλο ναύαρχο Σίντεϊ Σμιθ, ο οποίος είχε στήσει στο συγκεκριμένο σημείο της πόλης το παρατηρητήριό του το 1802, προκειμένου να έχει εικόνα των κινήσεων του στόλου του Ναπολέοντα κατά τη διάρκεια του πολέμου του με τους Τούρκους. Στο Λόφο του Μόντε Σμιθ βρίσκονται και τα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης της Ρόδου. Στον αρχαιολογικό χώρο σώζεται το Στάδιο του Διαγόρα (μήκους 500 μ. και πλάτους 35 μ.) του 3ου ή 2ου αιώνα π.Χ., όπου λάμβαναν χώρα οι αθλητικοί αγώνες των Αλίων, καθώς και το Θέατρο που κατά τη διάρκεια της αρχαιότητας (όπως και σήμερα) φιλοξενούσε μουσικές και θεατρικές παραστάσεις. Στο ψηλότερο σημείο του λόφου σώζονται τα ερείπια του ναού του Πυθίου Απόλλωνα, καθώς και των ναών της Πολιάδας Αθηνάς και του Δία.

Tip: Η θέα από το Λόφο του Μόντε Σμιθ είναι πραγματικά εκπληκτική. Από εδώ, εκτός του ότι απολαμβάνετε πανοραμική άποψη τόσο της παλιάς όσο και της νέας πόλης της Ρόδου, το βλέμμα φτάνει μέχρι τα κοντινά νησιά και τα μικρασιατικά παράλια.

8. Πηγές Καλλιθέας 

Σε απόσταση 9 χλμ. από την πόλη της Ρόδου θα συναντήσετε τις περίφημες Πηγές της Καλλιθέας. Πρόκειται για ένα μνημείο απαράμιλλης ομορφιάς και ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής. Οι Πηγές της Καλλιθέας είναι γνωστές τοις πάσι, από την αρχαιότητα ακόμη, για τις ευεργετικές ιδιότητες του νερού που ανάβλυζε και συνεχίζει μέχρι σήμερα να αναβλύζει από τους βράχους. Μάλιστα προσέλκυαν κόσμο τόσο από τα γύρω νησιά και τα Μικρασιατικά παράλια όσο και από τα βάθη της Ανατολής. Τα νερά των πηγών είναι θεραπευτικά για παθήσεις όπως αρθρίτιδα, διαβήτη, δερματοπάθειες, άσθμα κ.ά. Μια περιήγηση εδώ είναι αρκετή για να μεταφερθείτε σε μια άλλη εποχή, απλώς παρατηρώντας τη μεγαλοπρέπεια του χώρου, τα εντυπωσιακά μωσαϊκά, την αίθουσα της Ροτόντας με τον ύψους 14 μ. θόλο και την περίτεχνη διακόσμηση. Στον κλειστό κυκλικό της χώρο φιλοξενούνται εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, ενώ στο open air μέρος της πραγματοποιούνται συναυλίες, χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις, ομιλίες κ.ά. με θέα στη θάλασσα.

Tip: Στις Πηγές Καλλιθέας λειτουργεί και παραλία με καταγάλανα νερά. Στην ακτή θα βρείτε cafe, ντους και θυρίδες ασφαλείας.

5 tips από τον Τάσο Δούση για καταλάβεις ότι ένα εστιατόριο είναι άθλιο χωρίς καν να δοκιμάσεις το φαγητό του!

9. Λίνδος 

Πολλοί της δίνουν το χαρακτηρισμό «Κυκλαδίτισσα της Ρόδου». Η Λίνδος, στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού και σε απόσταση 50 χλμ. από το κέντρο της πόλης της Ρόδου, είναι αμφιθεατρικά χτισμένη και σας καλωσορίζει με το πάλλευκο «χαμόγελό» της. Η είσοδος των αυτοκινήτων στον οικισμό απαγορεύεται, γι’ αυτό θα αφήσετε το μεταφορικό σας μέσο στο δημοτικό πάρκινγκ, πριν τη στροφή που θα σας οδηγήσει στην κεντρική πλατεία της Λίνδου, και θα γνωρίσετε τον πολυφωτογραφημένο και πανέμορφο προορισμό πεζή. Πεντακάθαρα σοκάκια με εντυπωσιακά καπετανόσπιτα (τα συγκεκριμένα κτήρια διαθέτουν χαρακτηριστικές βοτσαλωτές αυλές) σας καλούν να χαθείτε μέσα τους και να μείνετε εκεί για να απολαύσετε τις όμορφες γωνιές τους και τις εικόνες με πολύχρωμες βουκαμβίλιες, μαγαζάκια με τουριστικά είδη, νησιωτικά cafes και ταβερνάκια. Κάποια από τα σημαντικότερα αξιοθέατα είναι η περίφημη Ακρόπολη της Λίνδου με τα ερείπια του ναού της Αθηνάς Λινδίας, ο οποίος είναι χτισμένος τον 4ο αιώνα π.Χ., το διοικητήριο των Ιπποτών και την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη. Αν δεν μπορείτε να «σκαρφαλώσετε» τα ανηφορικά σοκάκια που οδηγούν μέχρι εκεί, τα συμπαθητικά γαϊδουράκια που θα βρείτε στην είσοδο του χωριού είναι πρόθυμα να σας προσφέρουν μια άκρως γραφική και ρομαντική βόλτα. Σημειώστε ότι η Λίνδος μαζί με την Ιαλυσό και την Κάμειρο, ήταν οι τρεις αρχαίες πόλεις του νησιού.

Tip: Στη Λίνδο ανήκουν οι δύο πιο φημισμένες παραλίες του νησιού, αυτή του Αγίου Παύλου, λίγο έξω από το χωριό με το ομώνυμο εκκλησάκι, και η πρώτη (και μεγαλύτερη) που φέρει το όνομα και του οικισμού.

10. Κοιλάδα των Πεταλούδων 

Είναι το πιο δημοφιλές φυσικό αξιοθέατο της Ρόδου. Η κοιλάδα βρίσκεται σε ένα όμορφο περιβάλλον με πλούσια βλάστηση, καταρράκτες και πηγές, ενώ ο χώρος είναι διαμορφωμένος με ξύλινες γέφυρες, παγκάκια και λίμνες. Κάθε χρόνο, από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, οι πεταλούδες συγκεντρώνονται εδώ για να ζευγαρώσουν, δημιουργώντας ένα πολύχρωμο εντυπωσιακό θέαμα. Τηλέφωνο: 22410 81801.

11. Waterpark

Βρίσκεται κοντά στο Φαληράκι, είναι το μεγαλύτερο πάρκο του είδους του στην Ευρώπη. Έχει τα πάντα, όπως πισίνες, υποβρύχιο γυμναστήριο, μια μεγάλη ποικιλία από νεροτσουλήθρες και φυσικά ναυαγοσώστες. Το εισιτήριο είναι 20 ευρώ για τους ενήλικες και 15 ευρώ για τα παιδιά. Το πάρκο κλείνει στις 19:00 κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τηλέφωνο: 22410 84403.

12. Ενυδρείο


Το ενυδρείο βρίσκεται στο βόρειο άκρο της Ρόδου, είναι ένα από τα καλύτερα του είδους του στην Ελλάδα. Δίνει την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν τον κόσμο της θάλασσας θαυμάζοντας ψάρια, οστρακόδερμα, χελώνες, φώκιες, καβούρια, αχινούς, μαλάκια και άλλα πολλά, μερικά από τα οποία είναι απειλούμενα με εξαφάνιση. Τηλέφωνο: 22410 27308.

13. Αρχαία Κάμιρος

Ήταν μια από τις τρεις πιο δυναμικές πόλεις της Ρόδου. Βρίσκεται σε απόσταση 22 μιλίων νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, στην πλαγιά ενός λόφου. Η πόλη καταστράφηκε από ένα σεισμό και σήμερα μπορείτε να επισκεφτείτε τα χαλάσματα που έχουν βρεθεί στις ανασκαφές. Τα περισσότερα ευρήματα ήταν από την ελληνιστική περίοδο και ανήκουν στο Ναό της Αθηνάς, στην αρχαία αγορά και σε δωρικούς ναούς.

14. Οι 7 πηγές 

Κοντά στο χωριό Αρχάγγελος, άλλη μια όαση πρασίνου στην ενδοχώρα αποκαλύπτεται κάτω από τις φυλλωσιές των πλατάνων, εκεί όπου πάπιες και παγόνια πλατσουρίζουν στα νερά των επτά πηγών. Στην σκιά των δέντρων, θα βρείτε και ένα παραδοσιακό καφενείο-ταβέρνα για να ξεκουραστείτε και να απολαύσετε καφέ ή φαγητό με υπέροχη θέα.

15. Έμπωνας

Στη δυτική πλευρά του νησιού στις πλαγιές του Ατάβυρου. Κατεξοχήν χωριό οινοπαραγωγών διαθέτει αρκετά οινοποιεία. Τα παραδοσιακά στοιχεία του χωριού δεν δικαιολογούν την επίσκεψη, κανουν όμως καλό συνδυασμό με το κρασί και τις ταβέρνες.

16. Μονόλιθος

Ένα μικρό χαριτωμένο χωριουδάκι χτισμένο αμφιθεατρικά στο νότιο μέρος της δίκης επί του νησιού. Μεγάλο και κυρίως αξιοθέατο το μεσαιωνικό κάστρο. Εάν έχετε πάνω από πέντε μέρες στη Ρόδο αξίζει να το επισκεφτείτε.

17. Λαχανιά

Ένα από τα αγαπημένα μου σημεία στη Ρόδο, η Λαχανιά, είναι ένα απλό χωριουδάκι με χαμηλά άσπρα σπιτάκια, γαλάζια πορτοπαράθυρα και σκαλιστές πέτρινες αυλοπορτες είναι σαν να βλέπεις καρτ ποστάλ. Εδώ θα δείτε ότι πολλά σπίτια έχουν αγοραστεί ήδη από ξένους, ιδιαιτέρως Γερμανούς και Ιταλούς. Θα φάτε σε μικρά ταβερνάκια απλούς μεζέδες, χωρίς πολλά πολλά.

18. Πρασονήσι

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε μια μαγευτική τοποθεσία στο νοτιότερο άκρο του νησιού, το Πρασονήσι. Είναι ουσιαστικά μια βραχονησίδα, που συνδέεται με το υπόλοιπο νησί της Ρόδου με μια στενή λωρίδα άμμου μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου. Οι δυο παραλίες που σχηματίζονται, λόγω των ανέμων, σμίγουν και καλύπτουν τη στεριά, δημιουργώντας μια εικόνα μοναδικής ομορφιάς. Η περιοχή θεωρείται παράδεισος για τους λάτρεις του surfing, αφού ειδικά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο πνέουν εκεί ισχυροί άνεμοι.

Μην ξεχνάτε ότι το διαβάσατε στο blog μου στο Travelstyle.gr

Για περισσότερα άρθρα μπείτε στο blog μου στο Travelstyle.gr  εδώ https://www.travelstyle.gr/

Ακολουθήστε με και στο instagram για περισσότερες πληροφορίες και ταξιδιωτικά tips που δεν θα δείτε στο travelstyle.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,077LikesLike
88,730 FollowersFollow
182,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ