Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20.5 C
Athens
HomeΚόσμοςΟ πλανήτης πέρασε το πιο ζεστό καλοκαίρι του στην ιστορία

Ο πλανήτης πέρασε το πιο ζεστό καλοκαίρι του στην ιστορία

Ο πλανήτης πέρασε το πιο ζεστό καλοκαίρι του στην ιστορία — για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά

Το καλοκαίρι έσπασε παγκόσμια ρεκόρ θερμότητας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, επιβεβαίωσαν οι επιστήμονες — βάζοντας το 2024 σταθερά σε τροχιά για να είναι η θερμότερη χρονιά στην καταγεγραμμένη ιστορία.

- Advertisement -

Η περίοδος μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου – καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο – ήταν η πιο ζεστή περίοδος στον κόσμο από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία το 1940, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή από την Copernicus, την ευρωπαϊκή υπηρεσία κλιματικής αλλαγής.

Αυτό το καλοκαίρι ήταν 0,69 βαθμούς Κελσίου θερμότερο από τον μέσο όρο του 1991 έως το 2020, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που σημειώθηκε το περασμένο καλοκαίρι (2023) κατά 0,03 βαθμούς, διαπίστωσε η Copernicus.
Είναι το τελευταίο σε μια σειρά παγκόσμιων ρεκόρ θερμότητας που πέφτει, αλλά δεν θα είναι το τελευταίο, προειδοποιούν οι επιστήμονες, καθώς οι άνθρωποι συνεχίζουν να αντλούν ορυκτά καύσιμα που θερμαίνουν τον πλανήτη και να ανεβάζουν τις παγκόσμιες θερμοκρασίες.

Οι επιπτώσεις, και ο απολογισμός στην ανθρώπινη υγεία και ζωές, ήταν σαφείς, καθώς χώρες σε όλο τον κόσμο υπέστησαν ακραίες καλοκαιρινές θερμοκρασίες, τροφοδοτώντας φονικά κύματα καύσωνα, πυρκαγιές που έσπασαν ρεκόρ και καταστροφικές καταιγίδες .

Ακόμη και τον χειμώνα του Νοτίου Ημισφαιρίου, η ζέστη ήταν υπερβολική.

Τον περασμένο μήνα, η Αυστραλία κατέρριψε το εθνικό της ρεκόρ για την πιο καυτή ημέρα Αυγούστου, σημειώνοντας θερμοκρασία 41,6 βαθμών Κελσίου (106,9 Φαρενάιτ). Εν τω μεταξύ, οι θερμοκρασίες σε μέρη της Ανταρκτικής ανέβηκαν κατά 50 βαθμούς Φαρενάιτ πάνω από το κανονικό τον Ιούλιο.

Τα δεδομένα του Copernicus επιβεβαιώνουν αυτό που φαινόταν πιθανό αφού ο πλανήτης γνώρισε τον πιο ζεστό Ιούνιο που έχει καταγραφεί, ακολουθούμενος τον Ιούλιο από τις πιο ζεστές μεμονωμένες μέρες που έχουν καταγραφεί.

Το καλοκαίρι ολοκληρώθηκε από τον πιο ζεστό Αύγουστο στην ιστορία, επιβεβαίωσε η Copernicus την Παρασκευή.

Με μέση θερμοκρασία 16,82 βαθμών Κελσίου (62,28 Φαρενάιτ), ήταν 1,51 βαθμούς Κελσίου θερμότερος από έναν μέσο Αύγουστο στην προβιομηχανική εποχή, την εποχή πριν οι άνθρωποι αρχίσουν να καίνε μεγάλες ποσότητες ορυκτών καυσίμων.

Συνολικά, οι 12 μήνες από τον Σεπτέμβριο του 2023 έως τον Αύγουστο του 2024 ήταν οι θερμότεροι που έχουν καταγραφεί για οποιαδήποτε χρονική περίοδο και 1,64 βαθμούς Κελσίου θερμότεροι από τα προβιομηχανικά επίπεδα, διαπίστωσε η Copernicus.

«Αυτή η σειρά από θερμοκρασίες ρεκόρ αυξάνει την πιθανότητα το 2024 να είναι το πιο ζεστό (ημερολογιακό) έτος που έχει καταγραφεί», δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια του Copernicus, Samantha Burgess.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που προκαλούν διακυμάνσεις στις παγκόσμιες θερμοκρασίες, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών κλιματικών προτύπων όπως το Ελ Νίνιο, το οποίο προέρχεται από τον τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό και έχει επίδραση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, καθώς και παράγοντες που προκαλούνται από τον άνθρωπο, όπως η καύση ορυκτών καυσίμων, ο κύριος μοχλός της κλιματικής κρίσης.

Το Ελ Νίνιο, το οποίο βοήθησε τα καύσιμα να σημειώσουν θερμοκρασίες ρεκόρ, έληξε τον Ιούνιο , αλλά οι επιστήμονες λένε ότι οι επιπτώσεις του δεν σταματούν αμέσως.

«Η παγκόσμια θερμότητα ρεκόρ αυτό το καλοκαίρι αναμένονταν, δεδομένης της παρατεταμένης ζέστης από την υποχώρηση του γεγονότος Ελ Νίνιο που έχει προσθέσει στη συνεχιζόμενη θέρμανση από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις ανθρώπινες δραστηριότητες», δήλωσε ο Richard Allan, καθηγητής κλιματικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Reading στο. το ΗΒ.

Είναι «εξαιρετικά ανησυχητικό» το γεγονός ότι οι τελευταίοι 12 μήνες ξεπέρασαν κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, είπε ο Άλαν στο CNN, αλλά είπε ότι ήταν «αναπόφευκτο δεδομένου του αργού ρυθμού δράσης των κυβερνήσεων» για τη μείωση της ρύπανσης από τη θέρμανση του πλανήτη.

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι ο κόσμος πρέπει να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη σε 1,5 βαθμούς πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα για να αποτρέψει τις πιο καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ενώ ανησυχούν περισσότερο για μακροπρόθεσμες παραβιάσεις – για δεκαετίες και όχι για μεμονωμένα χρόνια – ο σταθερός τυμπάνος των προσωρινών παραβιάσεων είναι μια ανησυχητική ένδειξη για το πού οδεύει ο κόσμος και τι σημαίνει αυτό για τις ζωές των ανθρώπων.

Ο Burgess του Copernicus προειδοποίησε για πολύ χειρότερα που έρχονται:

«Τα ακραία φαινόμενα που σχετίζονται με τη θερμοκρασία που παρατηρήθηκαν αυτό το καλοκαίρι θα γίνουν μόνο πιο έντονα, με πιο καταστροφικές συνέπειες για τους ανθρώπους και τον πλανήτη, εκτός εάν λάβουμε επείγουσα δράση για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», είπε.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,127LikesLike
88,947 FollowersFollow
180,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ