Το αεροδρόμιο της Βενετίας έκλεισε λόγω… γλάρων! Το απίστευτο αυτό συμβάν οδήγησε ώστε το αεροδρόμιο της Βενετίας να κλείσει για σχεδόν δύο ώρες την Παρασκευή.
Παρουσία σμήνους γλάρων παρεμπόδιζαν τη φυσιολογική ροή των πτήσεων με αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι να αναγκαστούν να κλείσουν το αεροδρόμιο!
Το αεροδρόμιο Μάρκο Πόλο έκλεισε στις 09:45 τοπική ώρα, με τις πτήσεις να εκτρέπονται σε Τρεβίζο, Βερόνα, Τεργέστη και Μιλάνο. Από την άλλη, 10 πτήσεις που επρόκειτο να αναχωρήσουν μεταξύ 09:40 και 12:15 την Παρασκευή ακυρώθηκαν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του αεροδρομίου, ενώ αρκετές άλλες πραγματοποιήθηκαν με καθυστέρηση.
Οι προσκρούσεις με πτηνά σε αεροδρόμια είναι πιο κοινές κατά τη διάρκεια των απογειώσεων και των προσγειώσεων και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στα αεροσκάφη.
Οι γλάροι πάντως είναι σύνηθες φαινόμενο στην πόλη. Μάλιστα οι ξενοδόχοι εφευρίσκουν διάφορους τρόπους απώθησης των πτηνών προκειμένου να μην ενοχλούνται οι επισκέπτες. Ένας από αυτούς είναι να δίνουν νεροπίστολα στους τουρίστες ώστε να τρομάζουν τα πουλιά!
Βενετία: Εκτός λίστας μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς
Η Βενετία δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο της UNESCO με τις τοποθεσίες πολιτιστικής κληρονομιάς που απειλούνται με εξαφάνιση.
Μέλη της UNESCO αρνήθηκαν να προσθέσουν την πόλη της λιμνοθάλασσας στη λίστα και αντ’ αυτού επαίνεσαν τις προσπάθειες διατήρησης της Βενετίας.
Η UNESCO δεν συμπεριέλαβε για άλλη μια φορά τη Βενετία στη λίστα με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς που κινδυνεύουν, αρνούμενη να προσθέσει τη διάσημη ιταλική πόλη αφού αρχικά προκάλεσε την οργή της ομάδας λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και του υπερβολικού τουρισμού.
Τα μέλη της UNESCO αγνόησαν τις συστάσεις σε μια συνάντηση στη Σαουδική Αραβία την περασμένη εβδομάδα για να προσθέσουν την πόλη της λιμνοθάλασσας στη διαβόητη λίστα και αντ’ αυτού επαίνεσαν τις προσπάθειες διατήρησης της Βενετίας, ανέφερε το Associated Press. Διαφημίστηκαν ιδιαίτερα τα πολυαναμενόμενα σχέδια της πόλης να χρεώσει εισιτήριο εισόδου για ημερήσιους ταξιδιώτες το επόμενο έτος.
«Μεγάλη νίκη στην UNESCO!… Η Βενετία δεν κινδυνεύει», έγραψε ο δήμαρχος της Βενετίας Luigi Brugnaro στο X (πρώην Twitter). «Ο κόσμος έχει καταλάβει όλη τη δουλειά που έχουμε κάνει για να υπερασπιστούμε την πόλη μας, μερικοί από την αντιπολίτευση στη Βενετία ακόμα δεν το έχουν καταλάβει!»
Ο Brugnaro χαρακτήρισε την προηγούμενη αναφορά που συνιστούσε να θεωρηθεί η πόλη υπό εξαφάνιση «παραπλανητική».
Η Βενετία βρισκόταν στο ραντάρ της UNESCO εδώ και χρόνια και της απέφυγε την ίδια μοίρα το 2021. Μετά από αυτό, η Ιταλία κήρυξε τις πλωτές οδούς γύρω από την πόλη «εθνικό μνημείο» και απαγόρευσε τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια να διέρχονται από τα κανάλια της. Η πόλη έκανε επίσης σχέδια για τη θέσπιση του φόρου ημερήσιων εκδρομών, αλλά ανέβαλε συνεχώς την εφαρμογή του πριν καταλήξει τελικά στο 2024.
Όταν τεθεί σε ισχύ, όλοι οι ταξιδιώτες άνω των 14 ετών που επισκέπτονται τη Βενετία για την ημέρα θα πρέπει να πληρώσουν 5 € (5,33 $). Το τέλος θα κυκλοφορήσει σε δοκιμαστική βάση κυρίως κατά τη διάρκεια των ανοιξιάτικων αργιών και τα καλοκαιρινά Σαββατοκύριακα, όταν η πόλη έχει πολύ κόσμο.
Η Βενετία ήδη χρεώνει διαφορετικό φόρο στους επισκέπτες που κάνουν κράτηση για διαμονή σε ξενοδοχείο.
Ενώ η Βενετία απέφυγε να προστεθεί στον κατάλογο των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς που κινδυνεύουν, η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO πρόσθεσε τοποθεσίες στις ουκρανικές πόλεις Κίεβο και L’viv. Οι δύο τοποθεσίες – ο καθεδρικός ναός της Αγίας Σοφίας του Κιέβου και το ιστορικό κέντρο του L’viv – ενώνονται με την ουκρανική πόλη της Οδησσού, η οποία εγγράφηκε στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε κίνδυνο νωρίτερα φέτος.
Δείτε επίσης