Σάββατο, 25 Ιανουαρίου, 2025
18.5 C
Athens
HomeTravelNeuschwanstein: Το κάστρο - πηγή έμπνευσης του Γουόλτ Ντίσνεϊ και 10 γεγονότα...

Neuschwanstein: Το κάστρο – πηγή έμπνευσης του Γουόλτ Ντίσνεϊ και 10 γεγονότα που δεν ξέρετε γι’ αυτό!

Το κάστρο Neuschwanstein είναι ίσως το πιο εύκολα αναγνωρίσιμο τουριστικό αξιοθέατο της Γερμανίας και σίγουρα μοιάζει βγαλμένο από παραμύθι… Γνωστό συχνά ως το κάστρο της Disney ή το κάστρο παραμυθιού της Γερμανίας, έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία.

Neuschwanstein

Το εντυπωσιακό αυτό κάστρο, που επισκέπτονται (υπό κανονικές συνθήκες) πάνω από 1,5 εκατ. τουρίστες κάθε χρόνο, είναι η απόδειξη ότι µερικές φορές τα παραµύθια µπορεί να είναι… αληθινά!

- Advertisement -
Κάστρο Neuschwanstein  από ψηλά

Χτίστηκε από τον βασιλιά Λουδοβίκο Β’ τον 19ο αιώνα, τον αποκαλούµενο και «τρελό Βασιλιά», ανιψιό του Όθωνα της Ελλάδας.

Βρίσκεται στη Βαυαρία (1 ώρα & 50΄ από το Μόναχο), σε έναν λόφο πάνω από το χωριό Schwangau, δεσπόζει στα 965 µ. υψόµετρο και είναι περιτριγυρισµένο από πυκνό δάσος, ανάµεσα σε δύο µεγάλες λίµνες. Αποτελεί σίγουρα μαζί με το περιβάλλον που το περικλείει ένα συγκλονιστικό τοπίο ανάμεσα στα 10 πιο εντυπωσιακά του κόσμου!

Neuschwanstein Κάστρο, Βαυαρία

Επίσκεψη στο κάστρο Neuschwanstein

Αυτό το άκρως ροµαντικό σκηνικό ενέπνευσε τον Walt Disney για το κάστρο που έµενε η «Ωραία Κοιµωµένη». Το εσωτερικό του εξίσου εντυπωσιακό, µε το κάθε δωµάτιο να έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και τα έπιπλα της εποχής.

Μάθετε επίσης για το μυθικό κάστρο της δυναστείας των Χοεντσόλερν (Hohenzollern) στη Γερμανία

Κάστρο Neuschwanstein χιονισμένο

10 εκπληκτικά γεγονότα που αξίζει να μάθετε σχετικά με το κάστρο Neuschwanstein

Η κατασκευή του χρειάστηκε επτά φορές περισσότερο χρόνο από το αναμενόμενο!

Όταν άρχισε η κατασκευή του κάστρου το 1869, ο Βασιλιάς Λουδοβίκος Β της Βαυαρίας, ο οποίος ξεκίνησε το έργο, υπολόγισε ότι το κτίριο θα χρειαστεί 3 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Αλλά λόγω των φιλόδοξων σχεδίων και του επισφαλούς εργοτάξιου στην κορυφή ενός βουνού, το έργο χρειάστηκε πολύ περισσότερο.

Ο Βασιλιάς όρισε πρακτικά αδύνατες προθεσμίες που σήμαινε ότι οι εργαζόμενοι έπρεπε να εργάζονται μέρα και νύχτα για να ολοκληρώσουν την εργασία εγκαίρως και ο ίδιος έπρεπε να ζήσει στο κτήριο της πύλης μέχρι το παλάτι να είναι έτοιμο! Τελικά μετακόμισε το 1884, 12 χρόνια αργότερα από ό, τι σκόπευε… Και ακόμα η οικοδομικές εργασίες δεν είχαν ολοκληρωθεί!

Εδώ δείτε τα 10 ωραιότερα παλάτια & κάστρα της Ευρώπης!

Πανοραμική εικόνα  του Neuschwanstein

Το κάστρο χτίστηκε για να “αντισταθμίσει” την απώλεια κυριαρχικής εξουσίας

Ο βασιλιάς Λουδοβίκος Β αποφάσισε να κατασκευάσει το “παλάτι του παραμυθιού” του επειδή, μετά από μόλις δύο χρόνια εξουσίας, είχε χάσει την κυριαρχία του στην Πρωσική Αυτοκρατορία. Η Βαυαρία αναγκάστηκε να αποδεχτεί μια «αμυντική και επιθετική» συμμαχία, η οποία αφαίρεσε τον έλεγχο του στρατού από τον βασιλιά σε περίπτωση πολέμου.

Ο Βαυαρός βασιλιάς αναζήτησε άλλους τρόπους για να καθιερώσει τα δικαιώματα του, χτίζοντας κάστρα και παλάτια στα οποία πραγματικά αισθανόταν σαν βασιλιάς, παρά το γεγονός ότι τα κάστρα του 19ου αιώνα δεν προσέφεραν στρατηγικό πλεονέκτημα.

Μόναχο: Η “κυρία” της Βαυαρίας θα σε καθηλώσει με την ομορφιά και την φινέτσα της!

Μεγάλο μέρος της συλλογιστικής του για την κατασκευή του κάστρου φαίνεται να είναι καθαρά αισθητική. Για παράδειγμα, το 1867 ο Λουδοβίκος επισκέφθηκε το κάστρο του Wartburg στην κεντρική Γερμανία και εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα από την “αίθουσα του τραγουδιστή”, αντλώντας έμπνευση από αυτό για το νέο κάστρο.

Ο Λουδοβίκος Β δεν έζησε ποτέ για να δει την δημιουργία του ολοκληρωμένη

Παρόλο που ο Λουδοβίκος μετακόμισε στο κάστρο το 1884, δεν το είδε ποτέ τελείως ολοκληρωμένο λόγω των διαφόρων καθυστερήσεων της κατασκευής. Ο τετράγωνος πύργος του κάστρου και ο περιβάλλων χώρος με τα αναρριχητικά φυτά μάλιστα έμεινανατελείς μέχρι το 1892, 24 χρόνια αργότερα.

Πριν από το θάνατό του το 1886, ο Βασιλιάς είχε “μαζέψει” σημαντικά χρέη. Προκειμένου να εξοφληθούν αυτά τα χρέη, οι αρχές άνοιξαν το κάστρο στο κοινό ως μουσείο, μόλις 7 εβδομάδες μετά το θάνατό του.

Η “παραμυθούπολη” της Βαυαρίας

Το κάστρο εμφανίζεται στο… Chitty Chitty Bang Bang

Αυτό μπορεί να είναι λιγότερο… έκπληξη, αλλά αξίζει να αναφερθεί. Στην ταινία φαντασίας μουσικής περιπέτειας του 1968, το κάστρο της Βαυαρίας ήταν το σκηνικό των γυρισμάτων του εξωτερικού κάστρου του κακού Baron Bomburst, που η οικογένεια πέταξε στο αυτοκίνητο σε μια υπέροχη σκηνή που στιγμάτησε την ταινία…

Τα αυτοκίνητα αντίκες που χρησιμοποιήθηκαν στην ταινία Chitty Chitt Bang Bang, μπροστά από το κάστρο
Τα αυτοκίνητα αντίκες που χρησιμοποιήθηκαν στην ταινία Chitty Chitt Bang Bang, μπροστά από το κάστρο

Το Neuschwanstein είναι η έμπνευση για το κάστρο της Disney

Ο Walt Disney εμπνεύστηκε τόσο πολύ από την αρχιτεκτονική του κάστρου, που το χρησιμοποίησε για να δημιουργήσει το κάστρο της Σταχτοπούτας στην ταινία κινουμένων σχεδίων του 1950. Το Neuschwanstein είναι επίσης η βάση για το λογότυπο της Disney, που εμφανίζεται πριν από κάθε της ταινία, για το Κάστρο Σταχτοπούτας στη Disneyworld Florida και για το Sleeping Beauty Castle στη Disneyland του Παρισιού.

Το πρώτο θεματικό πάρκο “Star Wars” της Disneyland άνοιξε τις πύλες του!

Sleeping Beauty Castle στη Disneyland του Παρισιού
Το Κάστρο της Ωραίας Κοιμωμένης στη Disneyland, Παρίσι, για το οποίο πηγή έμπνευσης υπήρξε το Neuschwanstein

Οι διακοσμήσεις εμπνεύστηκαν από τις όπερες του Wagner

Πολλές από τις εικόνες στο κάστρο είναι εμπνευσμένες από τις όπερες του Richard Wagner, ή μάλλον από τις μεσαιωνικές ιστορίες που τις ενέπνευσαν. Οι ιστορίες που απεικονίζουν την αγάπη, την ενοχή, τη μετάνοια και τη σωτηρία είναι τα θέματα στις τοιχογραφίες του κάστρου. Ο Βασιλιάς Λουδοβίκος Β ήταν στενός προσωπικός φίλος του Wagner και δωρητής του. Μάλιστα αφιέρωσε ακόμη και το Neuschwanstein στον συνθέτη.

Το κάστρο βρισκόταν στην αιχμή της τεχνολογίας!

Αν και το κάστρο εμπνέεται από την αρχιτεκτονική του Μεσαίωνα, ο βασιλιάς εξασφάλισε ότι ήταν εξοπλισμένο με όλες τις τελευταίες τεχνολογίες της εποχής. Υπήρχε τρεχούμενο νερό σε όλο το κάστρο, συμπεριλαμβανομένου ζεστού και κρύου νερού στην κουζίνα, ένα ηλεκτρικό σύστημα κουδουνιών για τους υπαλλήλους, τηλέφωνα, σύστημα κεντρικής θέρμανσης ζεστού αέρα και ανελκυστήρας!

Επιπλέον, όλα αυτά ήταν σε μια εποχή που η τεχνολογία αυτή ήταν πρακτικά άγνωστη λέξη. Το κάστρο χτίστηκε επίσης με γερανούς που δούλευαν με ατμό καθώς το εργοτάξιο ήταν πολύ δύσκολο να το προσεγγίσει κανείς.

Το κάστρο της Πράγας που χτίστηκε τον 9ο αιώνα είναι το μεγαλύτερο κάστρο του κόσμου και έχει μπει στο βιβλίο Γκίνες!

Το κτήριο χρειάζεται συνεχώς επισκευές για να σταματήσει να πέφτει

Το Neuschwanstein χρειάζεται συνεχή δουλειά για να παραμείνει σε καλοδιατηρημένη κατάσταση. Οι ασβεστολιθικές προσόψεις έχουν υποστεί ζημιά από το σκληρό κλίμα του βουνού και πρέπει να ανακαινιστούν κατά ενότητα τα επόμενα χρόνια.

Η “κίνηση” στα θεμέλια πρέπει επίσης να παρακολουθείται συνεχώς και οι απότομοι βράχοι του λόφου πρέπει να ασφαλίζονται επανειλημμένα για να αποφευχθεί η ολίσθηση τμημάτων από το βουνό.

Το κάστρο Neuschwanstein μέσα στη φύση

Το κάστρο υποτίθεται ότι ήταν το καταφύγιο του Βασιλιά από το κοινό

Το κάστρο χτίστηκε βαθιά στην ύπαιθρο της Βαυαρίας για να μην συγκεντρώνεται κόσμος και ο βασιλιάς να απομονώνεται. Που να φανταζόταν ο “ντροπαλός” βασιλιάς ότι πολλά χρόνια μετά το κάστρο θα είχε περισσότερους από 1,4 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, συγκεντρώνοντας περίπου 6.000 την ημέρα τους καλοκαιρινούς μήνες!

Μάλμπορκ: Εξερευνώντας το μεγαλύτερο σε εμβαδόν κάστρο του κόσμου!

Το Neuschwanstein δεν πήρε το όνομά του μόνο μετά το θάνατο του Λουδοβίκου Β

Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Βασιλιάς Λουδοβίκος Β ‘ονόμασε το παλάτι «Neue Burg Hohenschwangau» από το κοντινό κάστρο «Hohenschwangau» όπου είχε περάσει μεγάλο μέρος της παιδικής του ηλικίας.

Το Hohenschwangau ήταν ζωγραφισμένο με σκηνές μεσαιωνικών θρύλων που ο Λουδοβίκος ήθελε να μιμηθεί στο νέο του κάστρο, γεγονός που αποδεικνύουν για παράδειγμα τα έργα τέχνης που απεικονίζουν χαρακτήρες βασιλιάδων, ιπποτών, ποιητών και εραστών.

Τρεις μορφές, ιδίως, είχαν μεγάλη σημασία για τον βασιλιά – ο ποιητή Tannhäuser, ο «Grail King» Parzival και ο γιος του, Lohengrin ο «Swan Knight». Το όνομα Neuschwanstein είναι μια αναφορά στον τελευταίο, και κυριολεκτικά σημαίνει «New Swan Stone» που προέρχεται από μία από τις όπερες του Wagner «The Swan Knight».

Το Κάστρο Neuschwanstein  ήταν πηγή έμπνευσης του Ντίσνεϊ

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,007LikesLike
88,513 FollowersFollow
187,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ