Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024
15.1 C
Athens
ΑρχικήΕλλάδαΜακεδονίαΝεστόριο: Το χωριό της Δυτικής Μακεδονίας που έχει πολλά περισσότερα να μας...

Νεστόριο: Το χωριό της Δυτικής Μακεδονίας που έχει πολλά περισσότερα να μας δείξει πέρα από το River party

Το Νεστόριο, στη Δυτική Μακεδονία, στο νομό Καστοριάς βρίσκεται μόλις 25 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Καστοριάς και είναι ιδιαίτερα γνωστό για το ετήσιο μουσικό Φεστιβάλ που διοργανώνεται εκεί, River party, κάθε καλοκαίρι.

Χωρίζεται σε Άνω Νεστόριο και Κάτω Νεστόριο. Το Κάτω Νεστόριο φτάνει μέχρι τον ποταμό Αλιάκμονα. Βρίσκεται σε μια πλαγιά του Γράμμου, σε υψόμετρο 890 μέτρα κι έχει, δεν έχει πληθυσμό 1000 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία.

- Advertisement -
Πέτρινα σπίτια στο χωριό

Το Νεστόριο μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός φθινοπωρινός ή χειμερινός προορισμός, καθώς διαθέτει πολύ καλή τουριστική δομή αλλά και μπορεί να γίνει η ιδανική βάση για να εξερευνήσετε τη γύρω περιοχή. Μία περιοχή που την περιβάλλει πανέμορφη φύση. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η φιλοξενία των κατοίκων που θα σας κάνει να νιώσετε ευπρόσδεκτοι από την πρώτη στιγμή.

Το παραδοσιακό χωριό με τα πέτρινα σπίτια και τα λιθόστρωτα καλντερίμια και ο ποταμός Αλιάκμονας ανταμείβουν όσους αναζητούν αυθεντικές εμπειρίες στη χειμωνιάτικη φύση.

Ο Αλιάκμονας στο Νεστόριο

Αξιοθέατα

Πλάι στο Κάτω Νεστόριο βρέθηκαν λείψανα αρχαίου οικισμού, που ήταν χτισμένος στη νότια πλαγιά του λόφου «Κάστρο». Ανατολικά του Νεστορίου και του στρατιωτικού νεκροταφείου, σε υψόμετρο 1.017 μέτρα βρίσκεται μια φυσική ακρόπολη που για αιώνες αποτέλεσε αμυντικό οχυρό στις επιδρομές εναντίον της περιοχής και ονομάζεται «Κάστρο» ή «Καϊλάς». Διαθέτει πανοραμική θέα και στο εξωκλήσι της Αγίας Τριάδας που υπάρχει κάθε χρόνο του Αγίου Πνεύματος γίνεται μεγάλο πανηγύρι, με χορούς και τραγούδια.

Το στρατιωτικό νεκροταφείο

Στα αξιοθέατα συμπεριλαμβάνεται η εκκλησία των Ταξιαρχών η οποία είναι τρίκλιτη βασιλική κτισμένη το 1858 και διακοσμημένη με αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο και η Κοίμηση της Θεοτόκου, η παλαιότερη εκκλησία του οικισμού, του 1816 με χαρακτηριστικό πολυγωνικό πέτρινο καμπαναριό, παλιές εικόνες εκκλησιαστικά βιβλία του 18ου και 19ου αιώνα. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης, ο πέτρινος νερόμυλος του 19ου αιώνα με τις μυλόπετρες στις δυο νεροτριβές και το μοναστήρι της Παναγίας της Τσούκας στην γειτονική Αγία Άννα που από το 1961 έχει κηρυχθεί ιστορικό και διατηρητέο μνημείο.

Ερείπια από το Μοναστήρι της Παναγίας της Τσούκας

Και για όσους δίνουν βαρύτητα στη γαστρονομία κάθε περιοχής, αυτοί που γνωρίζουν τονίζουν πως: «Δυτική Μακεδονία και εξαιρετικό φαγητό είναι έννοιες ταυτόσημες» και το χωριό δεν αποτελεί εξαίρεση. Πιάτα που ξεχωρίζουν και δεν πρέπει να μην δοκιμάστε, είναι η γίδα στη γάστρα, ξινός τραχανάς, πιπεριά και μελιτζάνα γεμιστή και σαγανάκι με “Μπάτζιο” ένα ιδιαίτερο, αλμυρό, τοπικό τυρί που συνοδεύει ιδανικά το εκλεκτό τσίπουρο.

Highlight – River Party

Το Νεστόριο, είναι γνωστό για το ετήσιο Φεστιβάλ Μουσικής, το River Party, όπου γίνεται κάθε καλοκαίρι, και συγκεκριμένα τις τελευταίες μέρες του Ιουλίου. Το River Party, περιλαμβάνει μουσικές εκδηλώσεις στα πλαίσια κατασκήνωσης όπου συμμετέχουν γνωστοί καλλιτέχνες. Ο θεσμός αυτός ξεκίνησε το 1978, από τα παιδιά μεταναστών, που έρχονταν τα καλοκαίρια για διακοπές στο χωριό τους και, μη έχοντας άλλο τρόπο διασκέδασης, οργάνωναν μικρά πάρτι στο ποτάμι.Με τα χρόνια οργανώθηκε περισσότερο, δημιουργώντας τον θεσμό των River Party που μιμήθηκαν σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας έκτοτε.

Η ιστορία του χωριού

Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, ο Νέστωρ και ο Ορέστης, γιοι του Βασιλιά Αγαμέμνονα, κατέφυγαν στην περιοχή από τον φόβο των αντιποίνων, ύστερα από την δολοφονία της μητέρας τους Κλυταιμνήστρα, από τον Ορέστη. Στους πρόποδες του Γράμμου, ο Νέστορας ίδρυσε το Νεστόριο και ο Ορέστης λίγο μακρύτερα το Άργος Ορεστικό.

Η ιστορία του χωριού ξεκινάει από τα αρχαία χρόνια, συγκεκριμένα στον 8ο αιώνα π.Χ., με την τριπλάσια έκταση του σημερινού χωριού. Το χωριό είχε την ονομασία Βάττυν, και οι κάτοικοι ασχολούνταν κυρίως με την γεωργία.

Από την Νεολιθική εποχή, υπάρχουν ευρήματα, όπως λίθινα εργαλεία, αρχαιολογικά ευρήματα των Αργεαδών Βασιλιάδων, προγόνων του Μέγα Αλεξάνδρου, όπως αγάλματα, επιγραφές, χάλκινα ευρήματα της εποχής. Η παράδοση επίσης αναφέρει, την παρουσία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Νεστόριο, σε μικρή ηλικία, με σκοπό την εκπαίδευση και σκληραγώγηση του, στη τέχνη του πολέμου. Η παράδοση συνεχίζει, ότι από τα μέρη του Νεστορίου, ξεκίνησε ο πυρήνας της περίφημης Μακεδονικής φάλαγγας.[

Η ορεινή περιοχή του Νεστορίου, με υψόμετρο 900 μ., ανήκει γεωγραφικά, από τους ελληνιστικούς χρόνους, στην Άνω Μακεδονία και πιο συγκεκριμένα στην αρχαία επαρχία Ορεστίδας μαζί με τη Λύκη, το Άργος Ορεστικό, την Αρμονία και το Κέλετρον (σημερινή Καστοριά). Μετά τη Μάχη της Πύδνας το 167 π.Χ. και την κατάρρευση του Βασιλείου της Μακεδονίας, η Ορεστίδα διατήρησε την αυτονομία που της παραχωρήθηκε μετά τον Β’ Μακεδονικό Πόλεμο.

Στα μέσα του 10ου αιώνα, την περιοχή καταλαμβάνουν οι Βούλγαροι και αργότερα το 1028 τους απώθησε ο αυτοκράτορας Βασίλειος Β΄ ο Βουλγαροκτόνος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους, το 1204, η περιοχή αποτελεί τμήμα του Δεσποτάτου της Ηπείρου και το 1259 προσαρτάται στην Αυτοκρατορία της Νίκαιας. Έως τον 14ο αιώνα, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις, ότι το Νεστόριο γνώρισε επιδρομές Σλάβων, Αλβανών και Τούρκων.

Το χωριό επηρεάστηκε από αυτούς και άλλαξε το όνομά του στην σλάβικη λέξη «Νέστραμ» η οποία σημαίνει «δίχως ντροπή». Τον 17ο αιώνα οι Νεστορίτες ενώθηκαν – επειδή ήταν διάσπαρτοι σε πολλές περιοχές λόγω των Τούρκων που κατέστρεψαν τα χωριά (Μοσχόπολη και Λιανότοπο) – τα οποία επαναστάτησαν εναντίον τους. Οι Νεστορίτες συνέχεια επαναστατούσαν και συμμετείχαν σε όλους τους Μακεδονικούς Αγώνες. Ο πληθυσμός κατά την Τουρκοκρατία υπερέβαινε τους 5200+ κατοίκους. Το Νεστόριο άλλαξε όνομα στο σημερινό όταν η Μακεδονία ενσωματώθηκε στην Ελλάδα μετά τους βαλκανικούς πολέμους.

Πέτρινο γεφύρι στο Νεστόριο

Στα πέριξ…

Από το Νεστόριο, μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε την Αγία Άννα χτισμένη σε ένα πανέμορφο δάσος, σε υψόμετρο 1500 μέτρων που προσφέρεται για μια κοντινή βόλτα και αποτελεί το πέρασμα για το Βυζαντινό μοναστήρι της Τσούκας, μνημείο ξεχωριστό, χτισμένο σε σημείο εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, πλάι σε καταρράκτες ενός παραπόταμου του Αλιάκμονα.
Το χωριό Πεύκος, ο καλύτερα διατηρημένος παραδοσιακός οικισμός της περιοχής μαζί με την Κυψέλη, αποτελεί υπέροχο δείγμα τοπικής αρχιτεκτονικής. Σε απόσταση έξι χιλιομέτρων βρίσκεται το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, χτισμένο σε ένα τοπίο εκπληκτικής ομορφιάς.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,149LikesΚάντε Like
89,095 FollowersΑκολουθήστε
179,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ