Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου, 2024
17.8 C
Athens
HomeΘεσσαλίαΝομός ΤρικάλωνΝεραϊδοχώρι Τρικάλων: Το... παραμυθένιο χωριό και ο μύθος που ακολουθεί το όνομα...

Νεραϊδοχώρι Τρικάλων: Το… παραμυθένιο χωριό και ο μύθος που ακολουθεί το όνομα του

Μια ανάσα µόλις από την πόλη των Τρικάλων, βρισκόµαστε στον ορεινό όγκο της περιοχής, στην επονοµαζόµενη «Γη των Αιθήκων», ο σηµερινός Δήµος Πύλης. Σύµφωνα µε τον µύθο, πήρε το όνοµά της από τον οµώνυµο λαό που κατοικούσε εκεί και φρουρούσε τα περάσµατα από την Ήπειρο στη Θεσσαλία.

Μια διαδροµή από 11 στο σύνολο πανέµορφα χωριά, µε εντυπωσιακή θέα, έλατα και γραφικούς πετρόκτιστους οικισµούς ξετυλίγεται µπροστά µας, µε γνωστότερα χωριά αυτά της κοσµοπολίτισσας Ελάτης και του γραφικού Περτουλίου.

- Advertisement -

Οδοιπορικό στα χωριά του Δήµου Πύλης

Με αφετηρία λοιπόν τα Τρίκαλα κινούµαστε στον οδικό άξονα Πύλης-Τρικάλων και διανύοντας 18 χλµ., (20 λεπτά περίπου) βρισκόµαστε στην Πύλη. Πρόκειται για ένα πανέµορφο φυσικό τοπίο, περιτριγυρισµένο από επιβλητικά βουνά και µε τον Πορταικό ποταµό να δεσπόζει µπροστά µας.

Η ονοµασία της δεν είναι τυχαία, καθώς αποτελεί ένα φυσικό πέρασµα ανάµεσα στα βουνά που οδηγεί στον ορεινό όγκο. Εδώ κάνουμε road trip στα πανέμορφα ορεινά χωριά των Τρικάλων!

Περνώντας τα δημοφιλή χωριά, Ελάτη και Περτούλι φτάνουμε σε ένα λιγότερο γνωστό χωριό αλλά πραγματικά παραμυθένιο όπως λέει και το όνομα του, το Νεραϊδοχώρι. Εδώ σκεφτήκαμε ότι θα είναι ωραία το ταξίδι να επικεντρωθεί στο όμορφο αυτό ορεινό χωριό.

Νεραϊδοχώρι Τρικάλων, γενική του χωριού

Αν λοιπόν σκέφτεστε ένα ταξίδι με το αυτοκίνητο ή μια εκδρομή το Σαββατοκύριακο σας έχουμε πολύ ωραίες ιδέες!

Το Νεραϊδοχώρι

Σε υψόµετρο 1.140 µ. στις πλαγιές του Κόζιακα, δίπλα στο Περτούλι και 20 χλµ. από την Ελάτη, είναι χτισµένο το Νεραϊδοχώρι.

Μέσα στα πλατάνια και στις παχιές φυλλωσιές των δέντρων κρύβεται µια υπέροχη λιθόστρωτη πλατεΐτσα, όπου µπορεί κανείς να θαυµάσει την αναπαλαιωµένη τρίκλιτη εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Βετερνίκ (παλαιότερη ονοµασία του οικισµού, σλαβική λέξη για το «απάνεµο») µε ιστορικής σηµασίας τοιχογραφίες, που διασώθηκαν από την επέλαση των Τουρκαλβανών το 1823.

Νεραϊδοχώρι Τρικάλων, αξιοθέατα στο χωριό

Ιδανικό για μια φθινοπωρινή εξόρμηση μακριά από την πολύβουη πρωτεύουσα και τα μεγάλα αστικά κέντρα. Επιβλητική θέα, άγρια ομορφιά και εντυπωσιακά αξιοθέατα συνθέτουν το παζλ της επίσκεψης…

Όπως αποκαλύπτει και το όνοµα του, είναι ένα χωριό πραγµατικά παραµυθένιο, όπου η φύση επιδεικνύει τη δύναµή της και το τοπίο προκαλεί δέος. Χτισµένο αµφιθεατρικά στη γεµάτη έλατα πλαγιά, χαρίζει ένα τοπίο βγαλµένο από θρύλους µε ξωτικά…

Καταρράκτης Νεραϊδοχώρι Τρικάλων

Έξω από το χωριό συναντάµε το µοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, ένα βυζαντινό µνηµείο του 1793 µε σηµαντική αρχιτεκτονική και ιστορική αξία, καθώς χρησιµοποιήθηκε ως κρησφύγετο των ανταρτών και ως κρυφό σχολειό κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας.

Η θέα από το µοναστήρι προς την κοιλάδα του Περτουλιώτη είναι κάτι περισσότερο από συναρπαστική.

Στην πέτρινη πλατεία του οπλαρχηγού Χατζηπέτρου, δεσπόζει η αναπαλαιωμένη εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Βετερνίκ. Εκεί, μπορεί κανείς να γνωρίσει ότι έχει απομείνει από τις τοιχογραφίες, μετά την καταστροφή που υπέστη ο ναός από τους Τουρκαλβανούς το 1823.

Νεραϊδοχώρι Τρικάλων, ζώα στο δρόμο

Κατηφορίζοντας από την κεντρική πλατεία προς το ποτάµι, βρίσκεται το πετρόκτιστο γεφύρι του Χατζηπέτρου, από όπου ξεκινά και το περίφηµο πετρόχτιστο µονοπάτι «Βλαχόστρατα». Το σηµείο ενδείκνυται για εξερεύνηση στο πυκνό ελατοδάσος του Κόζιακα.

Αφού «χορτάσετε» τις βόλτες στο χωριό, µπορείτε να γευµατίσετε σε ένα από τα γραφικά του ταβερνάκια και κατόπιν να αρχίσετε την εξερεύνηση των πέριξ.

Στο χωριό τα τζάκια ανάβουν νωρίς και οι κάτοικοι σε περιποιούνται σαν δικό τους άνθρωπο που επιστρέφει μετά από καιρό!

Αν είστε λάτρης της πεζοπορίας, η περιήγηση στα ξωκλήσια του Προφήτη Ηλία και του Αγίου Παντελεήµονα θα σας ανταµείψει. Επιπλέον, µην παραλείψετε να κάνετε µια βόλτα µέχρι τον Ασπροπόταµο, που αποτελεί παραπόταµο του Αχελώου και απέχει µόλις δύο χιλιόµετρα από το χωριό.

Νεραϊδοχώρι Τρικάλων, εκκλησία

Το όνομα

Οι ντόπιοι λένε πως η ονοµασία του προέκυψε από παλιούς θρύλους και παραδόσεις για νεράιδες, ξωτικά και αερικά που έκαναν την εµφάνισή τους στα δάση το βράδυ!

Πιο συγκεκριμένα η παράδοση λέει ότι υπήρχαν κάποτε στο χωριό δυο πλούσια και όμορφα κορίτσια. Το ένα το έλεγαν «Μάρω» και το άλλο «Νεραϊδούλα». Κλέφτες πατήσανε στο χωριό γυρεύοντας να πάρουν αιχμάλωτες τις δυο κοπέλες. Ωστόσο, εκείνες κατόρθωσαν να ξεφύγουν.

Η μια ανέβηκε στην κορυφή του ενός βουνού και η άλλη στην κορυφή του άλλου. Όταν οι κλέφτες έφυγαν όμως, τα κορίτσια δεν γυρίσανε στο χωριό. Είχαν χαθεί. Οι γέροι και οι γριές του χωριού λέγανε ότι πολλές φορές, τις φεγγαρόλουστες νύχτες έβλεπαν τις σκιές τους και τις σκοτεινές νύχτες ακούγανε τις παραπονιάρικες φωνές τους.

Από τότε τα βουνά ονομάστηκαν «Μαρόσα» και «Νεράιδα». Επειτα, επικράτησε το σημερινό Νεραϊδοχώρι…

Μετέωρα: Ο απόλυτος οδηγός για το μέρος όπου… αγγίζεις τον ουρανό!

Νεραϊδοχώρι Τρικάλων,δάσος στο χωριό

Must See

Σε µικρή απόσταση από το Νεραϊδοχώρι, θα βρείτε το χωριό της ∆έσης µε το σπήλαιο της Λέγκως, από όπου περνά ένα υπόγειο ποτάµι, και το γραφικό χωριουδάκι του Αγίου Νικολάου µετά τη Δέση, µε θέα στις βουνοκορφές της Πίνδου, χτισµένο σε ένα πολύ όµορφο τοπίο µε πλούσια βλάστηση και τρεχούµενα νερά.

Το χωριό φηµίζεται για τα καλοκαιρινά πανηγύρια αλλά και την περίφηµη βραχογραφία του Αγίου Νικολάου.

Το γραφικό εκκλησάκι Αγ. Αποστόλων στη θέση Τζατζά, όπου ξεκινάει ένα φυσικό µονοπάτι που οδηγεί στο καταφύγιο «Χριστόδουλος Χατζηπέτρος» µε θέα όλο τον Θεσσαλικό Κάµπο.

Τα χωριά του Ασπροπόταµου, µε τα πέτρινα γεφύρια, πολλά από τα οποία χτίστηκαν στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Ανάµεσα τους, το λιθόκτιστο γεφύρι της Σµίξης.

Διαδροµές

Τρίκαλα-Πύλη, απόσταση 8,5 χλµ
Πύλη-Ελάτη, απόσταση 15,2 χλµ.
Περτούλι-Νεραϊδοχώρι, απόσταση 3,4 χλµ.

Νεραϊδοχώρι Τρικάλων, πανοραμική εικόνα του χωριού

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,088LikesLike
88,796 FollowersFollow
182,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ