Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, 2024
14 C
Athens
HomeEco NewsNASA: 200 παγετώνες της Γροιλανδίας έχουν υποχωρήσει τα τελευταία 20 χρόνια -...

NASA: 200 παγετώνες της Γροιλανδίας έχουν υποχωρήσει τα τελευταία 20 χρόνια – Εκπληκτική η απώλεια πάγων!

Αρνητικά είναι τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης για τους παγετώνες της Γροιλανδίας, που έχουν υποχωρήσει τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ η απώλεια πάγου είναι εκπληκτική, όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον.


Μια πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής την Twila Moon του Εθνικού Κέντρου Δεδομένων Χιονιού και Πάγου των ΗΠΑ- NSID (National Snow and Ice Data Center) διαπίστωσε ότι οι παγετώνες στη Γροιλανδία υποχωρούν με ανησυχητικό ρυθμό. Οι ερευνητές εξέτασαν λεπτομερώς τις φυσικές αλλαγές σε 225 παγετώνες της Γροιλανδίας και διαπίστωσαν ότι οι 200 ​​από αυτούς έχουν υποχωρήσει.

- Advertisement -

Έρευνα: Γιατί η κλιματική αλλαγή συνδέεται με την απογείωση των αεροπλάνων στο Ελ. Βενιζέλος;

Η αύξηση της θερμοκρασίας φέρνει απώλεια πάγου

Περίπου το 80 τοις εκατό της Γροιλανδίας καλύπτεται από στρώμα πάγου, που φτάνει σε πάχος έως και 3 χιλιόμετρα. Καθώς οι παγετώνες ρέουν προς τη θάλασσα, συνήθως αναπληρώνονται από νέες χιονοπτώσεις στο εσωτερικό του στρώματος πάγου όπου το χιόνι συμπιέζεται σε πάγο. Ωστόσο, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του αέρα και των ωκεανών, η ισορροπία μεταξύ τήξης και αναπλήρωσης παγετώνων αλλάζει.

Λιώσιμο πάγων στη Γροιλανδία

Το παράκτιο περιβάλλον της Γροιλανδίας αλλάζει, τα φιόρδ ανοίγουν καθώς ο πάγος υποχωρεί και η απώλεια πάγου δεν αφορά μόνο στην αλλαγή της στάθμης της θάλασσας, αλλά και την αναδιαμόρφωση της ακτογραμμής της Γροιλανδίας και την αλλαγή της παράκτιας οικολογίας.

Αποκολλήθηκε μεγάλο τμήμα πάγου στην Αρκτική

Η νέα έρευνα σημειώνει ότι οι παγετώνες αλλάζουν σε πάχος όχι μόνο επειδή ο θερμότερος αέρας λιώνει τον πάγο από τις επιφάνειές τους, αλλά και επειδή αλλάζει η ταχύτητα ροής τους. «Η ταχύτητα της απώλειας πάγου στη Γροιλανδία είναι εκπληκτική», είπε η Moon. «Καθώς οι άκρες των στρωμάτων πάγου ανταποκρίνονται στην ταχεία απώλεια πάγου, ο χαρακτήρας και η συμπεριφορά του συστήματος στο σύνολό τους αλλάζουν, με το ενδεχόμενο να επηρεάσουν τα οικοσυστήματα και τους ανθρώπους που εξαρτώνται από αυτά».

Η μεγαλύτερη αποστολή στον Β. Πόλο επιστρέφει με δυσάρεστα νέα για το μέλλον της Αρκτικής και την κλιματική αλλαγή

Ερευνητές από την μεγαλύτερη παγκοσμίως αποστολή στον Βόρειο Πόλο θα επιστρέψουν σήμερα στη Γερμανία με συγκλονιστικές αποδείξεις και στοιχεία για έναν Αρκτικό Ωκεανό που καταστρέφεται, όπως και προειδοποιήσεις για καλοκαίρια χωρίς πάγους μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Τo γερμανικό ερευνητικό πλοίο Polarstern του Ινστιτούτου Alfred Wegener αναμένεται να επιστρέψει στο λιμάνι Μπρεμερχάβεν έπειτα από 389 ημέρες παραμονής του στην Αρκτική, που επέτρεψε στους επιστήμονες να συγκεντρώσουν ζωτικής σημασίας πληροφορίες για τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στην περιοχή.

Αρκτική

Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε αναφέρει ότι τα νέα είναι άσχημα καθώς φέτος στην Αρκτική έλιωσαν οι περισσότεροι πάγοι από το 1979!

Η ομάδα, αποτελούμενη από πολλές εκατοντάδες επιστήμονες από 20 χώρες, διαπίστωσε ιδίοις όμμασι τις δραματικές επιπτώσεις της υπερθέμανσης του πλανήτη στον πάγο στην περιοχή, που θεωρείται «το επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής», σύμφωνα με τον αργηγό της αποστολής Μάρκους Ρεξ.

«Είδαμε με ποιόν τρόπο καταστρέφεται ο Αρκτικός Ωκεανός. Είδαμε αυτή τη διαδικασία ακριβώς έξω από τα παράθυρά μας ή όταν περπατήσαμε πάνω στον εύθραυστο πάγο», δήλωσε ο Ρεξ στο AFP.

Υπογραμμίζοντας την ποσότητα των πάγων που έχουν λιώσει, ο Ρεξ είπε ότι η αποστολή μπόρεσε να περάσει μέσα από μεγάλα τμήματα χωρίς πάγο, «που σε κάποιες περιπτώσεις εκτείνονταν όσο ο ορίζοντας». «Στον ίδιο τον Βόρειο Πόλο, βρήκαμε έντονα διαβρωμένο, λιωμένο, λεπτό και σπασμένο πάγο», τόνισε.

Αρκτική χωρίς πάγους τα καλοκαίρια!

Αν συνεχιστεί αυτή η τάση στον Βόρειο Πόλο, τότε μέσα σε μερικές δεκαετίες θα έχουμε μια «Αρκτική χωρίς πάγους τα καλοκαίρια», προειδοποίησε ο Ρεξ.

Οι παρατηρήσεις των ερευνητών υποστηρίζονται από αμερικανικές δορυφορικές εικόνες που δείχνουν ότι το 2020 οι πάγοι στην θάλασσα της Αρκτικής έφθασαν στο δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο ρεκόρ για καλοκαίρι, μετά το 2012.

polarstern-REUTERS

Η αποστολή του Polarstern, που ονομάστηκε MOSAIC, πέρασε πάνω από έναν χρόνο συλλέγοντας δεδομένα από την ατμόσφαιρα, τον ωκεανό, τον πάγο και τα οικοσυστήματα για να βοηθήσει στην αξιολόγηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή και στον κόσμο.

Για να πραγματοποιηθεί η έρευνα, χρειάστηκε να τοποθετηθούν τέσσερα παρατηρητήρια πάνω στους πάγους και σε μια ακτίνα έως και 40 χιλιομέτρων γύρω από το πλοίο.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα νερού κάτω από την επιφάνεια του πάγου στη διάρκεια της πολικής νύχτας για να μελετήσουν το φυτοπλαγκτόν και τα βακτήρια και να κατανοήσουν καλύτερα πώς λειτουργεί το θαλάσσιο οικοσύστημα κάτω από ακραίες συνθήκες.

Η εκστρατεία, που κόστισε 140 εκατομμύρια ευρώ, φέρνει μαζί της και 150 τεραμπάιτ από δεδομένα και περισσότερα από 1.000 δείγματα πάγου.

Η ομάδα μέτρησε περισσότερες από 100 παραμέτρους σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και ευελπιστεί ότι «οι πληροφορίες αυτές θα αποτελέσουν μια σημαντική εξέλιξη στην κατανόηση της Αρκτικής και του κλιματικού συστήματος», δήλωσε ο Ρεξ.

Η ανάλυση των δεδομένων θα διαρκέσει έως και δύο χρόνια και θα έχει στόχο την ανάπτυξη μοντέλων που θα βοηθήσουν να προβλεφθεί ποιά μορφή θα έχουν οι καύσωνες, οι σφοδρές βροχοπτώσεις και οι καταιγίδες σε 20, 50 ή 100 χρόνια.

Εμπειρίες της αποστολής

Από τότε που αναχώρησε το πλοίο από το Τρόμσο της Νορβηγίας, στις 20 Σεπτεμβρίου 2019, το πλήρωμά του έζησε την εμπειρία ολόκληρων μηνών στο απόλυτο σκοτάδι, θερμοκρασίες μέχρι και μείον 39,5 βαθμών Κελσίου και είδε περίπου 20 πολικές αρκούδες.

Πολική αρκούδα, Αρκτική

Η αποστολή σχεδόν ανατράπηκε από την πανδημία του κορονοϊού την άνοιξη, ενώ το πλήρωμα αποκλείστηκε στον Βόρειο Πόλο για δύο μήνες.

Μια πολυεθνική ομάδα επιστημόνων επρόκειτο να μεταβεί στο πλοίο στο πλαίσιο μιας προγραμματισμένης αλλαγής στη σκυτάλη για να ξεκουραστούν εκείνοι που είχαν ήδη περάσει αρκετούς μήνες στους πάγους, αλλά το σχέδιο χρειάστηκε να επανεξεταστεί όταν ακυρώθηκαν οι πτήσεις σε όλο τον κόσμο στο πλαίσιο της διεθνούς προσπάθειας να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Στη διάρκεια της επιχείρησης, ένα εναλλασσόμενο πλήρωμα από 300 ερευνητές πέρασε χρόνο πάνω στο γερμανικό πλοίο καθώς ταξίδευε στους πάγους κατά μήκος μιας διαδρομής γνωστής ως ωκεάνιο ρεύμα του Αρκτικού Ωκεανού.

Η Ρέντιανς Κάλμερ, μια ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο, η οποία επέβαινε στο Polarstern από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο, δήλωσε στο AFP ότι το περπάτημα πάνω στον πάγο ήταν μια «μαγική» στιγμή.

«Αν συγκεντρωθείς μπορείς να τον νιώσεις να κινείται», λέει.

Ο μάγειρας του πλοίου Σβεν Σνάιντερ δεν υποτιμάει την αξία του ρόλου του στην αποστολή.

«Δουλειά μου ήταν να διατηρήσω υψηλό το ηθικό 100 ανθρώπων που ζούσαν σε πλήρες σκοτάδι», δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,083LikesLike
88,770 FollowersFollow
182,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ