Η καστροπολιτεία του Μυστρά ισορροπεί σ’ έναν απόκρημνο λόφο του Ταΰγετου, αγναντεύοντας από ψηλά την κοιλάδα του Ευρώτα και την πόλη της Σπάρτης. Αποτελεί το καλύτερα σωζόμενο παράδειγμα μεσαιωνικής πόλης στον ελληνικό χώρο και από το 1989, συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Είναι ένας αρχαιολογικός χώρος που έχει την ικανότητα να ζωντανεύει στο κάθε βήμα και να δημιουργεί μια ατμόσφαιρα σχεδόν μυστηριακή, όπου θρύλοι και γεγονότα γίνονται ένα. Πέτρινα καλντερίμια, μοναστήρια, εκκλησιές, παλάτια ,αρχοντικά και βυζαντινά οικόσημα, σας ταξιδεύουν στην εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Ένας λαβύρινθος από πέτρινα δρομάκια θα σας οδηγήσουν σε πανέμορφες βυζαντινές εκκλησιές με μοναδική αρχιτεκτονική, βυζαντινά οικόσημα και εκπληκτικές τοιχογραφίες.
Ξεκινήστε την περιήγησή σας από τη Μητρόπολη (Άγιο Δημήτριο) , κοντά στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου. Εδώ , στην πλάκα με τον ανάγλυφο δικέφαλο αετό των Παλαιολόγων στο δάπεδο, κάτω από τον τρούλο, στέφθηκε το 1449, ο τελευταίος Βυζαντινός αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος. Στο διώροφο κτίριο της βόρειας αυλής της Μητρόπολης στεγάζεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο του Μυστρά όπου εκτός από γλυπτά ,κεραμικά, νομίσματα , κοσμήματα και εικόνες, θα δείτε και τα σπάνια κομμάτια μεταξωτού ενδύματος μαζί με την πλεξούδα πριγκίπισσας!
Το συγκρότημα των παλατιών των Δεσποτών, που δεσπόζει με την παρουσία του στο μοναδικό πλάτωμα του λόφου, μαζί με τα αρχοντικά Λάσκαρη και Φραγκόπουλου, αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα βυζαντινής αρχιτεκτονικής . Το πρόγραμμα ανάδειξής των παλατιών που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023 θα προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στον επισκέπτη, παρουσιάζοντας τη ζωή στο Παλάτι μέσα και από τη χρήση νέων τεχνολογιών.
Οι εκκλησίες του Μυστρά, διάσπαρτες στον αρχαιολογικό χώρο , αποτελούν λαμπρά δείγματα της υστεροβυζαντινής ναοδομίας και φημίζονται για τις τοιχογραφίες τους . Οι περισσότερες υπήρξαν καθολικά μοναστηριών διαφόρων περιόδων .
Οι Άγιοι Θεόδωροι και η Παναγία η Οδηγήτρια στην οποία διασώζονται τοιχογραφίες εξαιρετικής τέχνης, αποτελούσαν την οχυρωμένη μονή Βροντοχίου. Η Αγία Σοφία αποτελούσε το καθολικό της πατριαρχικής Μονής του Ζωοδότη Χριστού και διασώζει στα γλυπτά της, μονογράμματα του πρώτου Δεσπότη του Μυστρά, Μανουήλ Καντακουζηνού. Η Περίβλεπτος υπήρξε καθολικό μονής αφιερωμένης στην Παναγία, προσαρτημένη σε σπηλαιώδη βράχο και οι τοιχογραφίες της αποτελούν ένα από τα σπουδαιότερα ζωγραφικά σύνολα της υστεροβυζαντινής ζωγραφικής, ενώ ο μικρός Ναός της Ευαγγελίστριας με το κτιστό τέμπλο και τον ιδιαίτερα πλούσιο γλυπτό διάκοσμο στο εσωτερικό του αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της τέχνης του Μυστρά.
Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το ξακουστό μοναστήρι της Παντάνασσας, το μοναδικό που λειτουργεί έως σήμερα στον αρχαιολογικό χώρο και να θαυμάστε τη μοναδική του αρχιτεκτονική, την όμορφη αυλή με τα λουλούδια και τη μοναδική θέα από την ανατολική στοά με τις όμορφες καμάρες. Οι πάντα φιλόξενες μοναχές της Παντάνασσας θα σας καλωσορίσουν με ένα κέρασμα και θα σας διηγηθούν την ιστορία της μονής ανά τους αιώνες.
Έξω από τα τείχη της Καστροπολιτείας, ο οικισμός του νέου Μυστρά επίσης έχει να δείξει τις δικές του ομορφιές, με τα γραφικά δρομάκια, τις πέτρινες αυλόπορτες και τους ανθοσκέπαστους μαντρότοιχους, προσφέροντας στους επισκέπτες πολλές επιλογές για διαμονή σε πολυτελή ξενοδοχεία και παραδοσιακούς ξενώνες καθώς και για φαγητό σε ταβέρνες και εστιατόρια. Στο Μυστρά δεσπόζει ο επιβλητικός ανδριάντας του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου με φόντο το κάστρο, ενώ σε μικρή απόσταση από το κέντρο του χωριού αξίζει να επισκεφθείτε τον ναό του Αγίου Ιωάννη Βουβάλων με την παρακείμενη κρήνη που έχει εντειχισμένη σαρκοφάγο ρωμαϊκών χρόνων.
Μάθετε περισσότερα για το Μυστρά εδώ: www.realsparta.gr