Μόλις πέντε χιλιόμετρα από το κέντρο της Σπάρτης θα βρείτε τον Αρχαιολογικό Χώρο του Μυστρά.
Ο Μυστράς ένας ζωντανός θρύλος στην καρδιά της Πελοποννήσου, ένας φάρος ιστορίας και πολιτισμού που δεν αφήνει κανένα επισκέπτη ασυγκίνητο. Θαυμασμό και δέος νιώθει κανείς με το που αντικρίζει την βυζαντινή Καστροπολιτεία του Μύστρα, βγαλμένη από τις σελίδας μιας σπουδαίας ιστορικής κληρονομιάς που αναβιώνει μπροστά στα μάτια μας και περικλείεται από ένα τοπίο απόκοσμης ομορφιάς και γαλήνης…
Το να περάσετε μια μέρα εδώ είναι κάτι που πρέπει να κάνετε αν βρεθείτε στην περιοχή. Η εξερεύνηση του Μυστρά μπορεί να γίνει το αποκορύφωμα του ταξιδιού σας!
Σε μια απότομη πλαγιά του Ταΰγετου με θέα στην κοιλάδα όπου βρίσκεται η Σπάρτη, αυτό το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO θα σας προσφέρει μια εμπειρία ζωής. Ο Μυστράς χτίστηκε το 1249 από τους Φράγκους και πέρασε διαδοχικά σε Βυζαντινούς, Τούρκους και Ενετούς.
Ο Μυστράς είναι σαν ένα μεγάλο υπαίθριο μουσείο με κτίσματα διαφόρων ιστορικών περιόδων διάσπαρτα σε μια πλαγιά με αγριολούλουδα και ελιές.
Ο αρχαιολογικός περίπατος του Μυστρά είναι από τους ομορφότερους που μπορείτε να κάνετε, ειδικά την άνοιξη, όπου τα αρώματα της βοτάνων και αγριολούλουδων που φυτρώνουν ανάμεσα στα κτήρια της καστροπολιτείας συνοδεύουν τη βόλτα στα λιθόστρωτα καλντερίμια της ιστορίας. Tip. Φροντίστε να φέρετε νερό και να φοράτε παπούτσια πεζοπορίας!
Σε τετ α τετ με την ιστορία…
Φτάστε στην Καστροπολιτεία και τώρα μπορείτε να χαθείτε στη μαγεία της. Μπαίνοντας από την Κύρια Πύλη πάρτε έναν χάρτη και η γνωριμία με την ιστορία ξεκινάει…
Ξεκινήστε την περιήγησή σας από τη Μητρόπολη, τον Άγιο Δημήτριο , κοντά στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου. Εδώ στην πλάκα με τον ανάγλυφο δικέφαλο αετό των Παλαιολόγων στο δάπεδο, κάτω από τον τρούλο, στέφθηκε το 1449, ο τελευταίος Βυζαντινός αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος.
Στο διώροφο κτίριο της βόρειας αυλής της Μητρόπολης στεγάζεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο του Μυστρά το οποίο ιδρύθηκε το 1952 και στο οποίο μπορείτε να θαυμάσετε γλυπτά, κεραμικά, νομίσματα, επιστύλια τέμπλων, προσκυνητάρια, ταφικές πλάκες με μονογράμματα ευγενών, κοσμήματα, εικόνες, και άλλα ενδιαφέροντα αντικείμενα.
Κατευθυνθείτε προς τη Μονή της Παντάνασσας απολαμβάνοντας παράλληλα το μοναδικό φυσικό τοπίο του Μυστρά. Χτισμένο σε περίοπτη θέση πάνω πλαγιά του λόφου έχει απέραντη θέα στην κοιλάδα ενώ σημείο αναφοράς είναι η ξεχωριστή αρχιτεκτονική.
Στο μοναστήρι της Παντάνασσας, που είναι το μοναδικό που λειτουργεί έως σήμερα στον αρχαιολογικό χώρο θα θαυμάσετε τη μοναδική του αρχιτεκτονική, την όμορφη αυλή με τα λουλούδια και τη μοναδική θέα από την ανατολική στοά με τις όμορφες καμάρες. Οι πάντα φιλόξενες λιγοστές μοναχές της Παντάνασσας θα σας καλωσορίσουν με ένα κέρασμα και θα σας διηγηθούν την ιστορία της μονής ανά τους αιώνες.
Η ηρεμία και η γαλήνη επικρατούν εδώ και δεν μπορεί παρά να σε κυριεύσουν… Πάνω και μέσα από τις καμάρες της Μονής, η θέα είναι συγκλονιστική.
Συνεχίστε περπατώντας ανάμεσα στα ερείπια των σπιτιών της Άνω Πόλης… Επόμενη στάση τα Παλάτια των Δεσποτών.
Το επιβλητικό συγκρότημα των παλατιών, που δεσπόζει με την παρουσία του στο μοναδικό πλάτωμα του λόφου, όπου σε αυτό κατοικούσαν οι δυο οικογένειες των Δεσποτών του Μυστρά, οι Καντακουζηνοί και οι Παλαιολόγοι μαζί με τα αρχοντικά Λάσκαρη και Φραγκόπουλου, αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα μεσαιωνικής και βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Το πρόγραμμα ανάδειξής των παλατιών που αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα θα προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στον επισκέπτη, παρουσιάζοντας τη ζωή στο Παλάτι μέσα και από τη χρήση νέων τεχνολογιών.
Ανεβαίνετε και άλλο από το λιθόστρωτο μονοπάτι και φτάνετε στην Αγία Σοφία, λίγα λεπτά πριν την κορυφή και το κάστρο. Από εκεί η φύση και η θέα προς την κοιλάδα είναι ανεπανάληπτες. Φτάνοντας στην κορυφή, το οχυρωμένο κάστρο ορθώνει το ανάστημά του στην κορυφή του λόφου. Το κάστρο που εκτείνεται σε μήκος 170 μ., οι δυο περίβολοι στο εσωτερικό και εξωτερικό του, ο κυκλικός πύργος του βιγλάτορα και τα ερείπια είναι μια εικόνα που θα σας συνεπάρει. Ο χρόνος εδώ μοιάζει σαν να σταματάει και να μας γυρνάει πίσω στα χρόνια που οι Φράγκοι έχτιζαν αυτό το απόρθητο κάστρο. Από εκεί επίσης, απλώνεται μπροστά σας, από τη μια η κοιλάδα του Ευρώτα και απ’ την άλλη ο Ταΰγετος.
Μην αμελήσετε να επισκεφτείτε και τη Μονή Παναγίας Περιβλέπτου της ύστερης βυζαντινής περιόδου στην νοτιοανατολική άκρη του εξωτερικού τείχους, δίπλα στον απόκρημνο βράχο, που υπήρξε καθολικό μονής αφιερωμένης στην Παναγία, προσαρτημένη σε σπηλαιώδη βράχο και οι τοιχογραφίες της αποτελούν ένα από τα σπουδαιότερα ζωγραφικά σύνολα της υστεροβυζαντινής ζωγραφικής. Χτίστηκε στα μισά του 14ου αιώνα από τον πρώτο δεσπότη του Μοριά, Μανουήλ Καντακουζηνό.
Η περιήγηση στον Μυστρά δεν σταματά εδώ… έχει πολλά ακόμα να δείξει στον επισκέπτη, αρκεί να υπάρχει χρόνος!
Έξω από τα τείχη της Καστροπολιτείας, ο οικισμός του νέου Μυστρά επίσης έχει να δείξει τις δικές του ομορφιές, με τα γραφικά δρομάκια, τις πέτρινες αυλόπορτες και τους ανθοσκέπαστους μαντρότοιχους, προσφέροντας στους επισκέπτες πολλές επιλογές για διαμονή σε πολυτελή ξενοδοχεία και παραδοσιακούς ξενώνες καθώς και για φαγητό σε ταβέρνες και εστιατόρια. Στο Μυστρά δεσπόζει ο επιβλητικός ανδριάντας του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου με φόντο το κάστρο, ενώ σε μικρή απόσταση από το κέντρο του χωριού αξίζει να επισκεφθείτε τον ναό του Αγίου Ιωάννη Βουβάλων με την παρακείμενη κρήνη που έχει εντειχισμένη σαρκοφάγο ρωμαϊκών χρόνων.
Μάθετε περισσότερα για τον Μυστρά εδώ: www.realsparta.gr