Μπούρμα, Βιρμανία και εν έτει 2009 Μιανμάρ. Τρία ονόματα ένας κοινός τόπος· μία ασιατική χώρα περικυκλωμένη από την Κίνα, την Ινδία και την Ταϊλάνδη. Η Μιανμάρ, γνωστή ως Βιρμανία στους περισσότερους, άλλαξε όνομα και… χαρακτήρα, όπως προέβλεπε το στρατιωτικό καθεστώτος των 12 στρατηγών που από το 1962 κυβερνά περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους. Η καθεστηκυία τάξη ή αν προτιμάτε, το καθεστώς χούντας, θέλησε να εκβιρμανίσει όλα τα τοπωνύμια, βάζοντας τέλος σε κάθε τι που θύμιζε τη βρετανική αποικιοκρατία, στοχεύοντας στη δημιουργία μιας κοινής εθνικής συνείδησης. Έτσι λοιπόν η Μπούρμα έγινε και πάλι Μιανμάρ, ενώ η πρώην πρωτεύουσα Ragoon (Ραγκούν) μετονομάστηκε και πάλι Yangon (Γιανγκόν). Ωστόσο νέα πρωτεύουσα και διοικητικό κέντρο της χώρας από τον Μάρτιο του 2006 -για την ώρα τουλάχιστον- είναι η νεοσύστατη Nawpindaw, 320χλμ. βόρεια της Yangon.
ΜΕΤΑΞΥ ΔΥΟ ΚΟΣΜΩΝ
Η Yangon, πρώην πρωτεύουσα της Μιανμάρ, δίνει μία πρώτη γεύση της βιρμανέζικης νοοτροπίας και αν μη τι άλλο μια ιδέα των ταχύτατων -συγκριτικά με την ύπαιθρο- αλλαγών που διενεργούνται σε όλα τα επίπεδα.
Με την πρώτη ματιά, η Yangon μπορεί να μην αποκαλύπτει τη γοητεία της, όμως μικρές λεπτομέρειες δείχνουν ότι κινείται σε δύο άξονες, μεταξύ παρόντος και παρελθόντος- και φυσικά αξίζει της προσοχής μας. Χτισμένη δίπλα ακριβώς σε παραπόταμο του ποταμού Ayeyarwady και με άμεση πρόσβαση στη θάλασσα Andaman, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της χώρας.
Πέρα από τα αξιοσημείωτα ιστορικά γεγονότα που την σημάδεψαν, έχει να επιδείξει σημαντικά αξιοθέατα όπως η παγόδα Shwedagon. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παγόδα της χώρας, ύψους 98 μέτρων, και για τον αναγκαίο προορισμό κάθε βιρμανού προσκυνητή. Εκεί πάντα κάποιος προσεύχεται, μοναχοί με πορτοκαλί φορεσιές και βουδιστές δάσκαλοι διαλογίζονται, οικογένειες κάνουν περιμετρικά τις βόλτες τους και μητέρες μαθαίνουν στα παιδιά τους πώς να εναποθέτουν τις προσφορές τους. Παραδίπλα, στην πολύχρωμη αγορά Boyoke, θα βρείτε μεγάλη ποικιλία τοπικών προϊόντων από παρεό μέχρι αγαλματίδια του Βούδα.
Τη μοντέρνα εκδοχή της πόλης συνθέτουν internet cafés που ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο και νέοι με μοντέρνα κουρέματα που πασχίζουν να αποκτήσουν ένα κινητό τηλέφωνο. Και όλα αυτά λαμβάνουν χώρα στο ίδιο μέρος, όπου κινούνται μηχανάκια και οχήματα από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.
MANDALAY ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΑ
Ακολουθώντας πορεία βόρεια της Yangon, βρισκόμαστε μπροστά σε μία υδάτινη εθνική οδό, τον ποταμό Irawady. Ένα ταξίδι με ποταμόπλοιο στα νερά του, αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να προσεγγίσει κανείς τη θρυλική πόλη Mandalay, στη δεξιά όχθη του. Ο πλους φέρνει μπροστά στα μάτια μας την παραποτάμια ζωή των Βιρμανών, πασσαλόπηκτες καλύβες και μικρές πλωτές πολιτείες, ώσπου να φτάσουμε σε μία από τις πρώην πρωτεύουσες της Μιανμάρ.
Ελάχιστα μνημεία έχουν απομείνει από τη χρυσή εποχή της Mandalay, καθώς τα περισσότερα καταστράφηκαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Ανάμεσά τους και το Βασιλικό Παλάτι που, αν και ανακατασκευάστηκε, έχει χάσει διά παντός την αρχική του λάμψη. Άθικτος διατηρείται ο ναός της εισόδου στην πόλη, ο Shwenandaw, και τα χρυσά τείχη του. Αν όμως η πόλη φημίζεται για κάτι, αυτό είναι η κατεργασία του μαρμάρου, ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούν τα φύλλα χρυσού, για να «ντύσουν» τις παγόδες και τα αγάλματα του Βούδα, καθώς και ο μεγάλος αριθμός μαθητευόμενων μοναχών.
Πολλούς μοναχούς θα συναντήσετε επίσης και στην Amarapura, όπου οι βουδιστές περιμένουν υπομονετικά κάποιος δωρητής να τους προσφέρει το γεύμα της ημέρας, ενώ στο Bagan, μία περιοχή που έχει ανακηρυχθεί Παγκόσμιο Μνημείο Κληρονομιάς από την UNESCO, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε κάποιες ανακατασκευασμένες παγόδες -οι περισσότερες καταστράφηκαν με το σεισμό του 1975.
Για το τέλος κρατήστε την επίσκεψη στη λίμνη Inle με τα πλωτά χωριά της. Κανό σάς μεταφέρουν από πάσσαλο σε πάσσαλο και σας «ξεναγούν» σε περισσότερα από 100 βουδιστικά μοναστήρια, ενώ «υδρόβιοι» πωλητές δίνουν στο εμπόριο νέα διάσταση, αφού γίνεται εν πλω.