Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
18.6 C
Athens
ΑρχικήΑφρικήΑίγυπτοςΑπίστευτη ανακάλυψη: Μυστήριο με κενό 30 μέτρων μέσα στην Πυραμίδα του Χέοπα...

Απίστευτη ανακάλυψη: Μυστήριο με κενό 30 μέτρων μέσα στην Πυραμίδα του Χέοπα (Video)

Την ύπαρξη ενός μεγάλου εσωτερικού κενού μήκους τουλάχιστον 30 μέτρων στην Πυραμίδα του Χέοπα ανακάλυψε μια γαλλο-ιαπωνική επιστημονική ομάδα.

Ο λόγος ύπαρξης του κενού, που μέχρι σήμερα η παρουσία του ήταν άγνωστη, καλύπτεται από μυστήριο, ενώ είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται από εξωτερικά όργανα κάτι τέτοιο μέσα σε πυραμίδα.

Για να διαπιστώσουν τι κρύβει στο εσωτερικό της η Πυραμίδα, οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Μεχντί Ταγιουμπί του Ινστιτούτου ΗΙΡ του Παρισιού και τον Κουνιχίρο Μορισίμα του Πανεπιστημίου της Ναγκόγια, χρησιμοποίησαν εξελιγμένες τεχνικές της σωματιδιακής φυσικής οι οποίες λειτουργούν όπως οι ακτίνες Χ στο σώμα.

- Advertisement -

Τα εντυπωσιακά ερείπια της Ευρώπης: Δέκα εγκαταλελειμμένα μέρη που πρέπει να επισκεφθείτε [εικόνες]

Πώς έκαναν την ανακάλυψη

Συγκεκριμένα, για να διαπεράσουν τις πέτρες της πυραμίδας, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα υποατομικά σωματίδια μιόνια, τα οποία αποτελούν υποπροϊόντα της κοσμικής ακτινοβολίας, όταν αυτή αλληλεπιδρά με τα άτομα στο ανώτερο στρώμα της γήινης ατμόσφαιρας.

Τα μιόνια -που πέφτουν συνεχώς στη Γη με ταχύτητες σχεδόν όσο του φωτός και με ρυθμό περίπου 10.000 ανά τετραγωνικό μέτρο ανά λεπτό- ακολουθούν διαφορετικές πορείες, όταν κινούνται μέσω της πέτρας ή του αέρα. Έτσι, οι επιστήμονες μπόρεσαν να διακρίνουν την κρυφή κοιλότητα μέσα στην πυραμίδα.

Συνδυάζοντας τρεις διαφορετικές τεχνικές «ακτινογραφίας» μέσω μιονίων,οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν πέραν κάθε αμφιβολίας ότι ένας επιμήκης κενός χώρος μήκους άνω των 30 μέτρων βρίσκεται πάνω από τη Μεγάλη Γαλαρία, είναι σχεδόν παράλληλος και έχει μια παρόμοια διατομή με αυτήν.

Ο καταραμένος τάφος της Αιγύπτου πλέον είναι ανοιχτός για το κοινό!

Ανιχνευτής μιονίων μπροστά από την Πυραμίδα
Προς το παρόν, άγνωστα παραμένουν τόσο η ακριβής δομή όσο και ο ρόλος του κενού χώρου, αλλά ελπίζεται ότι μελλοντικές μελέτες θα ρίξουν περισσότερο φως στο μυστήριο.

Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι αν ο κενός χώρος, που ονομάσθηκε «Μεγάλο Κενό ScanPyramids» (από το όνομα της επιστημονικής αποστολής), είναι ενιαίος ή χωρισμένος σε επιμέρους διαμερίσματα, αν είναι οριζόντιος ή επικλινής.

 

Ποια είναι η Πυραμίδα του Χέοπα

Η Πυραμίδα του Χέοπα στη Γκίζα, ύψους 139 μέτρων και πλάτους 230 μέτρων, είναι η μεγαλύτερη που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα και κατασκευάσθηκε στη διάρκεια του Φαραώ Χούφου (πιο γνωστού ως Χέοπα) της 15ης δυναστείας, ο οποίος υπήρξε ηγεμόνας από το 2509 έως το 2483 π.Χ.

Θεωρείται το αρχαιότερο από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου και το μόνο που σώζεται μέχρι σήμερα, ενώ είναι γενικότερα ένα από τα αρχαιότερα και μεγαλύτερα μνημεία στη Γη.

Οι επιστήμονες διαφωνούν για τον τρόπο με τον οποίο χτίστηκε η Πυραμίδα, ενώ τα μόνα κείμενα που έχουν βρεθεί από την εποχή του φαραώ Χέοπα και ανακαλύφθηκαν το 2013, είναι πάπυροι που αφορούν τα «λογιστικά» του έργου (π.χ. από πού και πώς μεταφέρθηκαν οι λίθοι), αλλά όχι την ίδια την μέθοδο της κατασκευής.

Μέχρι σήμερα στην Μεγάλη Πυραμίδα είχαν ανακαλυφθεί τρεις θάλαμοι σε διαφορετικά ύψη: του Βασιλιά, της Βασίλισσας και ένας υπόγειος, οι οποίοι συνδέονται με διάφορους διαδρόμους, με πιο γνωστό τη λεγόμενη «μεγάλη γαλαρία», η οποία έχει μήκος σχεδόν 47 μέτρων, ύψος 8,6 μέτρων και πλάτος ενός έως δύο μέτρων.

Οι επιστήμονες έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature».

ScanPyramids 2017

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,144LikesΚάντε Like
89,080 FollowersΑκολουθήστε
179,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ