Ακόμη μία διάκριση για την ελληνική γαστρονομία, καθώς στη λίστα με τις καλύτερες συνταγές με φύλλο στον κόσμο, η Ελλάδα κατέκτησε την 1η θέση με τη μπουγάτσα ενώ στο τοπ 10 των καλύτερων συνταγών υπάρχουν ακόμα 3 ελληνικές! Συγκεκριμένα στην 3η θέση της κατάταξης τα τρίγωνα Πανοράματος, στην 8η η τυρόπιτα και στην 10η το γαλακτομπούρεκο.
Ο κορυφαίος ταξιδιωτικός διαδικτυακός οδηγός για παραδοσιακά τρόφιμα, προϊόντα, φαγητά και συνταγές TasteAtlas έκανε τη σχετική έρευνα σε όλο τον κόσμο και αποκάλυψε τις 63 καλύτερες συνατγές με φύλλο στον κόσμο με 4 ελληνικές να βρίσκονται στις πρώτες 10 καλύτερες όπως αναφέραμε και την μπουγάτσα στην πρώτη θέση!
Συγκεκριμένα για την μπουγάτσα το αφιέρωμα αναφέρει:
Η μπουγάτσα είναι μια παραδοσιακή, χωριάτικη ελληνική πίτα που αποτελείται από φύλλο ζαχαροπλαστικής με γέμιση σιμιγδαλένιας κρέμας, αν και υπάρχουν παραλλαγές με κιμά ή τυρί. Το όνομα του πιάτου είναι παράγωγο της οθωμανικής λέξης πογάτσα , που δηλώνει μια πίτα γεμάτη με τυρί.
Η μπουγάτσα έχει καταγωγή από τη βυζαντινή περίοδο, όταν η Κωνσταντινούπολη ήταν ελληνική, και ξεκίνησε ως ζύμη που γεμιζόταν με πολλές γλυκές και αλμυρές γεμίσεις. Με την πάροδο του χρόνου, η μπουγάτσα εξελίχθηκε ώστε να ενσωματώνει ένα αραιό ρολό, χειροποίητο φύλλο ζαχαροπλαστικής. Καθώς πολλοί Τούρκοι μετανάστες εγκαταστάθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα, η μπουγάτσα έγινε σπεσιαλιτέ των Σερρών και της Θεσσαλονίκης.
Για τα τρίγωνα Πανοράματος γράφει:
Ο Τρίγωνα πανοράματος είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό ζαχαροπλαστείου με καταγωγή από τα περίχωρα της Θεσσαλονίκης. Αυτά τα τραγανά και βουτυρώδη τριγωνικά (σε σχήμα κώνου) αρτοσκευάσματα φύλλου συνήθως εμποτίζονται σε σιρόπι και γεμίζονται με αφράτη κρέμα. Η κρέμα φτιάχνεται συνήθως με συνδυασμό κρόκων αυγών, αλεύρι, βούτυρο, γάλα, ζάχαρη, βανίλια και κρέμα γάλακτος.
Τα τρίγωνα φύλλου ψήνονται μέχρι να ροδίσουν, βουτηγμένα σε κρύο σιρόπι που αποτελείται από ζάχαρη και νερό και στη συνέχεια γεμίζονται με την παγωμένη κρέμα. Συχνά γαρνίρονται με ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς πριν από την κατανάλωση.
Για την τυρόπιτα:
Η τυρόπιτα είναι ένα δημοφιλές ελληνικό σνακ που αποτελείται από φύλλα ζύμης που είναι γεμάτα με συνδυασμό τυριού (συνήθως φέτα) και αυγών. Το πιάτο συνήθως τυλίγεται σε τριγωνικά κομμάτια και αλείφεται με λιωμένο βούτυρο πριν το ψήσιμο. Αυτό το νόστιμο σνακ το συναντάμε σχεδόν σε κάθε ελληνικό φούρνο, αν και συνήθως σερβίρεται ως ορεκτικό.
Υπάρχουν αρκετές θεωρίες για την προέλευσή του, αλλά οι περισσότερες συνδέουν το πιάτο είτε με τη βυζαντινή, είτε με τη ρωμαϊκή, είτε με την τουρκική κουζίνα. Η τυρόπιτα καταναλώνεται κυρίως αργά στην Ελλάδα, αφού το πρωινό συνήθως προορίζεται μόνο για ψωμί με βούτυρο και ένα φλιτζάνι καφέ.
Για το γαλακτομπούρεκο:
Αυτό το παραδοσιακό ελληνικό επιδόρπιο αποτελείται από πολλά φύλλα φύλλου που πασπαλίζονται με λιωμένο βούτυρο και συνδυάζονται με μια ελαφριά κρέμα σιμιγδαλιού. Όταν ψηθεί και κρυώσει καλά, η ζύμη περιχύνεται παραδοσιακά με το ζαχαρούχο σιρόπι πορτοκαλιού, επιτρέποντας στις στρώσεις να απορροφήσουν τις γεύσεις και να μετατρέψουν το γαλακτομπούρεκο σε μια απαλή, βελούδινη απόλαυση.
Αυτό το ελληνικό κλασικό γλυκό βρίσκεται συνήθως σε ζαχαροπλαστεία και παραδοσιακές ταβέρνες σε όλη τη χώρα.
Οι 10 καλύτερες συνταγές με φύλλο στον κόσμο είναι:
- Μπουγάτσα, Ελλάδα
- Banitsa with cabbage (Zelnik), Βόρεια Μακεδονία
- Τρίγωνα Πανοράματος, Ελλάδα
- Burek, Βοσνία Ερζεγοβίνη
- Banitsa με τυρί (Banitsa sas sirene), Βουλγαρία
- Gaziantep baklavası, Τουρκία
- Μπακλαβας, Τουρκία
- Τυρόπιτα, Ελλάδα
- Γαλακτομπούρεκο, Ελλάδα
- Burek sa sirom, Σερβία
Εδώ μπορείτε να δείτε αναλυτικά τι γράφει το αφιέρωμα αλλά και όλες τις συνταγές.
Δείτε επίσης