Ποιο είναι το πρώτο πιάτο που σας έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεστε το μεξικάνικο φαγητό; Αν σκεφτήκατε τα tacos τότε δεν είστε οι μόνοι.
Τα tacos είναι δημοφιλή, αγαπημένο φαγητό, αλλά κανένα μεξικάνικο πιάτο δεν ξυπνά τη φαντασία όπως το mole poblano. Αυτή η σκούρα, πηχτή, πλούσια και μυστηριώδης σάλτσα φτιαγμένη με 20+ υλικά είναι ένα εθνικό πιάτο του Μεξικού και πηγή υπερηφάνειας για κάθε Poblano (άτομο από την Puebla -μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα της ομώνυμης πολιτείας).
Αν βρεθείτε στο Μεξικό μπορείτε να το δοκιμάσετε σε πολλά εστιατόρια, ωστόσο εδώ θα δείτε την εύκολη αλλά αυθεντική συνταγή mole poblano που βρήκαμε, από τον σεφ Alonso Hernandez, έναν διάσημο τοπικό σεφ που διευθύνει ένα δημοφιλές μάθημα μαγειρικής στην Puebla .
Το Mole είναι ένα πιάτο που μπορεί να πάρει μέρες για να προετοιμαστεί. Αν όμως ψάχνατε για μια εύκολη συνταγή για να φτιάξετε mole poblano από την άνεση της κουζίνας σας, τότε μην ψάχνετε άλλο!
Τι είναι το Mole Poblano;
Το Mole poblano είναι ένα μεξικάνικο εθνικό πιάτο που προέρχεται από την πολιτεία Puebla στο ανατολικό-κεντρικό Μεξικό. Συνήθως αποτελείται από βραστό κοτόπουλο ή χοιρινό κρέας που καλύπτεται με μια σκουρόχρωμη σάλτσα και σερβίρεται με μια πλευρά από μεξικάνικο ρύζι ή/και τορτίγιες καλαμποκιού.
Πολλοί μη Μεξικανοί μπορεί να έχουν την εντύπωση ότι το mole αναφέρεται σε ολόκληρο το πιάτο, αλλά το mole στην ουσία αναφέρεται μόνο στη σάλτσα. Η λέξη mole προέρχεται από τη λέξη mōlli στα Ναουάτλ , που σημαίνει «σάλτσα».
Αν επισκεφτείτε άλλα μέρη του Μεξικού, όπως η Οαχάκα , θα βρείτε εκατοντάδες διαφορετικές συνταγές για τη σάλτσα. Ωστόσο, το πιο διάσημο είναι το mole poblano. Είναι τόσο διάσημο πιάτο που όταν οι άνθρωποι λένε “mole”, τις περισσότερες φορές, αναφέρονται στο mole poblano.
Πιστεύεται ότι αυτή η συγκεκριμένη μεξικανική συνταγή mole επινοήθηκε από καλόγριες στο μοναστήρι Santa Rosa στην Πουέμπλα . Κατά την πρώιμη περίοδο της αποικιοκρατίας, ο Αρχιεπίσκοπος λέγεται ότι πραγματοποίησε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στο μοναστήρι. Απροετοίμαστες, οι καλόγριες πανικοβλήθηκαν και έφτιαξαν ένα πιάτο με τα λίγα υλικά που είχαν εκείνη την εποχή – μια γαλοπούλα, πιπεριές τσίλι, σοκολάτα, μπαγιάτικο ψωμί, ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά. Προς ανακούφισή τους, ο Αρχιεπίσκοπος το απόλαυσε και έτσι γεννήθηκε ένα εμβληματικό μεξικάνικο πιάτο.
Σήμερα, μια τυπική συνταγή mole poblano χρησιμοποιεί πάνω από είκοσι διαφορετικά συστατικά. Οι συνταγές ποικίλλουν, αλλά μερικά από τα βασικά συστατικά σε ένα αυθεντικό mole poblano περιλαμβάνουν mulato chiles, μεξικάνικη σοκολάτα, σπόρους κόλιανδρου και γαρίφαλο.
Το Mole poblano έχει τη φήμη ότι είναι ένα δύσκολο και χρονοβόρο πιάτο στην παρασκευή του. Κάποιοι ντόπιοι λένε ότι για να γίνει με τον παραδοσιακό τρόπο – μπορεί να χρειαστούν έως και τέσσερις ημέρες για να προετοιμαστεί σωστά! Η συνταγή του σεφ Alonso βοηθά στην επιτάχυνση της διαδικασίας χρησιμοποιώντας ένα μπλέντερ.
Λόγω του σκούρου καφέ χρώματος της, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η σοκολάτα είναι το κύριο συστατικό του mole poblano, αλλά αυτό δεν ισχύει. Το Mole poblano παίρνει στην πραγματικότητα μεγάλο μέρος του χρώματος και της γεύσης του από mulato chiles.
Παραδοσιακά, το mole poblano σερβίρεται πάνω από τη γαλοπούλα, αλλά αυτές τις μέρες, είναι πιο συνηθισμένο να το βρίσκουμε με βραστό κοτόπουλο ή χοιρινό. Συνήθως πασπαλίζεται με σουσάμι και σερβίρεται δίπλα με μεξικάνικο ρύζι ή/και μαλακό καλαμπόκι τορτίγιας.
Συνταγή Mole Poblano
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 2 ώρες | Συνολικός χρόνος: 2 ώρες 30 λεπτά
Μια αυθεντική συνταγή για mole poblano που δημιουργήθηκε από τον σεφ Alonso Hernandez του Casa Mexicana στην Πουέμπλα του Μεξικού
Συστατικά
- 3 τσίλι mulato
- 3 τσίλι πασίγια
- 3 τσίλι αντσό
- 3 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 6 ντομάτες
- 10 σπόροι κόλιανδρου
- 3 γαρύφαλλα
- 6 Maria cookies (ή animal crackers)
- 6 σταφίδες
- 1 plantain
- 1 φέτα ψωμί
- 2 τορτίγιες καλαμποκιού
- 1 πρέζα ρίγανη
- 1/2 ξυλάκι κανέλας
- 3 φύλλα δάφνης
- 1,5 L ζωμό κότας
- 1 κομμάτι μεξικάνικη σοκολάτα ( Abuelita ή Ibarra)
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
- 3/4 κιλά στήθος κοτόπουλου, γαλοπούλα ή τυρί
- 100 γρ σουσάμι (για γαρνίρισμα)
Εκτέλεση
Σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις ντομάτες σε σχάρα μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν. Τα αφήνουμε στην άκρη.
Τηγανίζουμε τα τσίλι μέχρι να αλλάξουν χρώμα και μετά τα αφήνουμε στην άκρη. Προσέξτε να μην τα παραψήσετε γιατί θα δημιουργήσετε μια πικρή γεύση στη σάλτσα.
Με το ίδιο λάδι τηγανίζουμε ελαφρά το ένα μετά το άλλο τα ακόλουθα υλικά – σπόρους κόλιανδρου, γαρίφαλο, μπισκότα και σταφίδες. Κόβουμε το plantain σε κομμάτια και στη συνέχεια τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν. Τηγανίζουμε το κομμάτι ψωμί. Τα αφήνουμε στην άκρη.
Κάψτε τις τορτίγιες καλαμποκιού σε φωτιά μέχρι να μαυρίσουν εντελώς και από τις δύο πλευρές.
Σιγοβράζουμε όλα τα υλικά από τα βήματα 1-4 σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά με ζωμό κοτόπουλου και μυρωδικά (κανέλα, δάφνη, ρίγανη) για περίπου 10 λεπτά για να μαλακώσουν.
Αφού μαλακώσουν, αλέστε τα υλικά σε δύο ή τρεις δόσεις χρησιμοποιώντας ένα μπλέντερ στον ίδιο ζωμό ή νερό μέχρι να γίνουν μια πηχτή σάλτσα. Τα αφήνετε στην άκρη.
Προθερμάνετε λίγο φυτικό λάδι σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέστε απαλά τη σάλτσα.
Ψιλοκόψτε τη μεξικάνικη σοκολάτα και προσθέστε τη στη σάλτσα. Προσθέστε αλάτι και ζάχαρη.
Ανακατεύουμε ομοιόμορφα και μαγειρεύουμε για περίπου 25-30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
Σερβίρετε τη σάλτσα mole πάνω από το μαγειρεμένο κοτόπουλο (βραστό) ή τη γαλοπούλα ή πάνω σε τυρί enchiladas. Γαρνίρουμε με ελαφρώς καβουρδισμένο σουσάμι από πάνω. Μπορείτε να σερβίρετε το mole με λευκό ρύζι, μαύρα φασόλια και ζεστές τορτίγιες καλαμποκιού στο πλάι.
Δείτε επίσης