Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου, 2024
12.8 C
Athens
HomeΕλλάδαΤο άγνωστο ναυάγιο που εντόπισαν δύτες κοντά στο ακρωτήριο Δουκάτο στη Λευκάδα....

Το άγνωστο ναυάγιο που εντόπισαν δύτες κοντά στο ακρωτήριο Δουκάτο στη Λευκάδα. Τι μαρτυρούν τα ευρήματα…

Ένα άγνωστο ναυάγιο έφερε στο «φως» η κατάδυση του Αντώνη Γράφα και της ομάδας του πλησίον του ακρωτηρίου Δουκάτο, στη Λευκάδα..

Το ναυάγιο που μέχρι στιγμής δεν έχει ταυτοποιηθεί, βρίσκεται σε μέγιστο βάθος 95 μέτρων, φέρει ένα πυροβόλο μικρού διαμετρήματος στην περιοχή της πρύμνης και ένα δεύτερο πυροβόλο στο πρωραίο τμήμα της υπερκατασκευής.

Η ωραιότερη παραλία του κόσμου είναι ελληνική και μοιάζει με παράδεισο!

- Advertisement -

Από το ναυάγιο λείπει η πλώρη και το υπάρχον τμήμα έχει μήκος περίπου 40 μέτρα. Ο νοητός άξονας πρύμνης-πλώρης έχει κατεύθυνση βόρεια. Το ναυάγιο δεν έχει ταυτοποιηθεί Τα γενικά του χαρακτηριστικά, με πιθανό μήκος 70-80 μέτρα και πλάτος 7 μέτρα, μια τρίφτερη προπέλα και χαρακτηριστική πρύμνη των αρχών του 20ου αιώνα, δείχνουν ότι πρόκειται για ένα μικρό ατμόπλοιο το οποίο χρησιμοποιήθηκε για πολεμικές επιχειρήσεις, πιθανώς ως ναρκαλιευτικό ή ανθυποβρυχιακό και βυθίστηκε, προφανώς, από πολεμική ενέργεια.

 Άλλωστε πλησίον του Κάβου Δουκάτο βυθίστηκαν πολλά πλοία και στους δυο παγκόσμιους πολέμους. Το πλοίο με πιθανό μήκος 70-80 μέτρα και πλάτος 7 μέτρα. Πιθανώς να χρησιμοποιήθηκε ως ναρκαλιευτικό ή ανθυποβρυχιακό. Η ομάδα του Αντώνη Γράφα θα εξακολουθήσει την έρευνα με σκοπό την όσο το δυνατόν αρτιότερη τεκμηρίωση του ναυαγίου. Το ακρωτήριο που βρίσκεται στο  νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού ονομάζεται και Λευκάτας.

Πανέμορφο! Δείτε την εντυπωσιακή αποκατάσταση ενός παλαιού νεοκλασικού κτιρίου στη Χίο!

Σύμφωνα με τη μυθολογία πήρε το όνομά του από τον Λεύκο, σύντροφο του Οδυσσέα ή τον Λευκάτα, έναν νέο που πήδηξε από τα απόκρημνα βράχια του στην προσπάθειά του να αποφύγει τον Απόλλωνα που τον κυνηγούσε. Η παράδοση λέει ότι από το ακρωτήρι έπεσε η ποιήτρια Σαπφώ, απελπισμένη από τον άτυχο έρωτά της για τον Φάωνα. Άλλες ονομασίες του είναι Κάβος της Κυράς και  Κάβος της Νιράς.

Τα 3 ιδανικά βουνά για mini αποδράσεις δίπλα στην Αθήνα!!!

Στην αρχαιότητα οι νησιώτες χρησιμοποιούσαν το ακρωτήρι ως χώρο θυσίας προς τους θεούς. Αργότερα, γύρω στο 400 πΧ το χρησιμοποιούσαν για την τιμωρία των καταδίκων. Πριν τους πετάξουν έδεναν στο σώμα τους φτερά και πουλιά έτσι ώστε να είναι πιο «ομαλή» η κατάβαση. Στη θάλασσα υπήρχαν βάρκες, ώστε αν επιζούσαν να τους απομακρύνουν.

Από το 1890 στο Ακρωτήρι λειτουργεί ο Φάρος Δουκάτο, με ύψος 15 μέτρων και εστιακό ύψος 70 μέτρα.

πηγή φωτογραφιών: grafasdiving…

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,079LikesLike
88,744 FollowersFollow
182,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ