Η φήμη του Μιλάνου ανιαρό κι ακριβό μέρος για να φάει κανείς αλλάζει. Η επιλογή μας επικεντρώνεται στις εξαιρετικές γεύσεις χωρίς όμως τις υψηλές τιμές.
Μέχρι πριν από λίγο καιρό το Μιλάνο θεωρείτο ως το λιγότερο ενδιαφέρον μέρος για φαγητό στην Ιταλία: εκεί θα βρείτε το συγκλονιστικό Καθεδρικό Ναό και στυλάτες γυναίκες με ψηλοτάκουνα, όμως δεν έχει να προσφέρει πολλά από αυθεντικό και δημιουργικό φαγητό. Ωστόσο, το άνοιγμα εστιατορίων όπως η Trattoria Trippa (το 2015, πλέον ένα από τα πιο αγαπητά μέρη για φαγητό στο Μιλάνο και πιο δημοφιλή σε κρατήσεις στη χώρα) και η φιλοξενία της World Food Expo την ίδια χρονιά, οι απόψεις για το Μιλάνο άρχισαν να αλλάζουν. Η επιλογή μας από φθηνά φαγητά, μπαρ και γλυκά αναδεικνύουν ένα σκηνικό μακρινό από τα πανάκριβα εστιατόρια και τις τουριστικές παγίδες με τις οποίες έχει ταυτιστεί η πόλη.
Pavè
To άνοιξαν τρεις φίλοι το 2012, και είναι η επιτομή της σχετικά πρόσφατης ανάγκης του Μιλάνου για καφέ κι εστιατόρια που βάζουν την ποιότητα των υλικών πάνω από όλα και έχουν ανοίξει από νέους επιχειρηματίες. Το καφέ είναι κοντά με τα πόδια από το διάσημο κεντρικό σταθμό και, με τον άψογο καφέ και τα λαχταριστά το γλυκά, είναι το ιδανικό σημείο να απολαύσει κανείς αυθεντικό Μιλανέζικο πρωινό με ένα μπριός με μαρμελάδα βερίκοκο κι ένα καπουτσίνο. Τα μενού του βραδινού και του μεσημεριανού περιλαμβάνουν σπιτική focaccia pizza, λαχταριστά κρουασάν γεμιστά με μορταδέλα και ρόκα, και τάρτες με σφολιάτα γεμάτες με φρούτα που επίσης αξίζουν μια δοκιμή. Το μικρό αδερφάκι του αυθεντικού καφέ που προσφέρει παγωτό (Pavè Gelati and Granite, Via Cesare Battisti 21) είμαι εξίσου αγαπητό στους ντόπιους και μοιράζεται την ίδια δέσμευση για ποιοτικά υλικά.
Via Felice Casati 27, www.pavemilano.com
Pescetto
Μέχρι πρόσφατα, τα καλύτερα θαλασσινά στο Μιλάνο ήταν διαθέσιμα μόνο σε υψηλές τιμές και εξεζητημένα μέρη. Πλέον, μπορεί να βρεθεί στο ξεκάθαρα ανεπιτήδευτο Pescetto, πέντε λεπτά με τα πόδια από την Porta Garibaldi. Οι πολυάριθμες επιλογές κάνουν τον πάγκο με τα ψάρια λαχταριστό: το μόνο που έχετε να κάνετε εσείς είναι να επιλέξετε τι θέλετε και πώς το θέλετε μαγειρεμένο. Προτείνω τις γαρίδες σωταρισμένες με σκόρδο και pepperoncini (7.90/100g), το ψητό χταπόδι alla piastra (3.40/100g) και το φημισμένο ταρτάρ ψαριού (4.50/100g). To ποτήρι με παγωμένο κρασί και τα ορεκτικά από σπιτικές πατάτες τηγανιτές ή ανάμεικτα λαχανικά κοστίζουν 2.5 ευρώ και είναι ένας τέλειος τρόπος να συνοδεύσετε το γεύμα σας.
Via Alessandro Volta 9, και στο https://www.facebook.com/ilpescetto
Macelleria Popolare (γνωστό κι ως Mangiari di Strada)
Το Μιλάνο έχει λίγες επιλογές σε street food, αλλά η Macelleria Popolare αποτελεί φωτεινή εξαίρεση. Με την πρώτη ματιά φαίνεται σαν κάτι περισσότερο από πάγκος με κρέας, μέσα στην εσωτερική αγορά Mercato Comunale της Porta Ticinese. Ο αρχικρεοπώλης Giuseppe Zen σερβίρει ψητό κρέας και εντόσθια μπρεζέ (από 6 ευρώ). Δοκιμάστε το ζουμερό πρόβειο λουκάνικο ή το βραστό lambredotto (κάτι σαν πατσά), μια λιχουδιά από την Τοσκάνη που φτιάχνεται από το στομάχι της αγελάδας. Με το φόβο ότι οι παραδόσεις της cucina povera (κουζίνα των φτωχών) στην Ιταλία κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, ο Zen έχει δεσμευτεί να ετοιμάζει πιάτα με γνώμονα την απλή παρασκευή υλικών υψηλής ποιότητας. Ο Zen είναι ιδιοκτήτης κι ενός φούρνου από τον οποίο προμηθεύει με ψωμί το meat panini του, και συνεργάτης με τη caseria που φτιάχνει χειροποίητα τυριά και παράγει μερικά από τα καλύτερα γαλακτοκομικά προϊόντα στο Μιλάνο.
Piazza Ventiquattro Maggio 4, Facebook https://www.facebook.com/mangiaridistradaalmercato/
Vinoir και Vinello
Το Μιλάνο βρίσκεται σε μια φυσική επανάσταση κρασιού και το Vinoir and Vinello είναι μέσα στα καλύτερα μπαρ και εστιάζει σε βιολογικά κρασιά που έχουν υποστεί φυσική ζύμωση. Το Vinoir, η πρώτη wine enoteca στο Μιλάνο, βρίσκεται στα περίχωρα της πολυσύχναστης περιοχής Navigli, μακριά από τα τουριστικά εστιατόρια του κέντρου, και αποτελεί ένα καταπληκτικό μέρος για δείπνο και ποτό. Δοκιμάστε τις χειροποίητες pasta, σαν τη scallop tagliatelle, με συνοδεία ενός ποτηριού με πορτοκαλί κρασί (τα ορεκτικά ξεκινάνε από 5 ευρώ, τα κυρίως από 10 ευρώ). Το Vinello, πιο δυτικά, στη γειτονιά Gambara, είναι επίσης μια ανάπαυλα από κακόγουστα εστιατόρια και πολύβουα bars. Οι προτάσεις σου φαγητού είναι πιο απλές, με εξωτερικά τραπεζάκια στην πλατεία είναι ένας παράδεισος σε μια ηλιόλουστη μέρα. Και οι δυο wine lists (που ξεκινούν από 5 ευρώ το ποτήρι), εστιάζουν στη στήριξη μικρούς παραγωγούς από την Ιταλία και όχι μόνο.
Gelateria Paganelli
Αυτή η οικογενειακή gelateria άνοιξε το 1930. Αυτή η συλλογή γεύσεων ισορροπεί ανάμεσα στις κλασικές (το φυστίκι και η μαύρη σοκολάτα είναι θεϊκά) και νεότερες δημιουργίες, όπως το σύκο και το τιραμισού (τα χωνάκια ξεκινάνε από 3 ευρώ). Ακόμα και οι εξαιρετικά περίεργες γεύσεις, όπως το σορμπέ από πιπέρι Σετσουάν, είναι λαχταριστά, όπως και οι γρανίτες και τα σορμπέ κρασιού. Η τοποθεσία του σε ένα ήσυχο δρομάκι στη γειτονιά Varesina, σας δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψετε ένα μέρος της πόλης που θα μπορούσατε να χάνατε. Αν κολλήσετε κοντά στο Duomo με παιδιά που κλαίνε ή με κάποιο πεινασμένο συνταξιδιώτη, κατευθυνθείτε στο Ciacco. Η gelateria αυτή, που προέρχεται από την Parma, προσφέρει παγωτό που είναι πολύ καλύτερο και στη μισή τιμή από τα υπόλοιπα στην περιοχή.
Via Adda 3, Facebook https://www.facebook.com/pages/category/Ice-Cream-Shop/Gelateria-Paganelli-196886880490693/
Pizza AM
Μπορεί να μην είναι Νάπολη, όμως και το Μιλάνο προσφέρει μεγάλη ποικιλία σε πίτσα ψημένη στον ξυλόφουρνο. Μια από τις καλύτερες και πιο ωραίες πιτσαρίες είναι η Pizza AM. Είναι σίγουρο ότι θα συναντήσετε ουρές αλλά, ευτυχώς, ο μοναδικός Mauro σας κερνάει κρασί, μπύρα και ζεστά panini στην είσοδο, κάνοντας την αναμονή μέρος της εμπειρίας. Μόλις μπείτε, η ατμόσφαιρα και η διακόσμηση είναι πολύ ζωντανά και μπορείτε να βλέπετε τους pizzaiοli να απλώνουν τη ζύμη στην ανοιχτή κουζίνα. Δε θα απογοητευτείτε από τις πίτσες του, αλλά η Napulitana με κάπαρη και αντζούγιες ή η Marinara με παρμεζάνα και σκόρδο είναι ιδιαιτέρως καλές.
Corso di Porta Romana 83, Facebook https://www.facebook.com/PizzaAmMilano/
Fratelli Torcinelli
Δυο τετράγωνα από την Pizza AM θα συναντήσετε το Fratelli Torcinelli. Το φαγητό σε αυτό το 18 θέσεων εστιατόριο είναι μια παραλλαγή της κουζίνας της Νότιας Ιταλίας με ιδιαίτερες αναφορές από την Puglia, και προσφέρει στους πελάτες τη συνατότητα επιλογής από ένα πιάτο με panino γεμιστό με κρέας και αγνά λαχανικά (από 7 ευρώ). Οι πρωταγωνιστές του μενού είναι το bombette από χοιρινό coppa, πάνω σε ελαφρύ ψωμάκι με σωταρισμένα λαχανικά και πάστα σκόρδου, και το αρνίσιο συκώτι torcinelli, που συνοδεύεται από μαγιονέζα και ψητές αγκινάρες. Οι καθημερινές σπεσιαλιτέ εναλλάσσονται, όπως τα τρυφερά γλυκάδια με λαχανικά και λεμόνι.
Corso di Portam Vigentina 38, Facebook https://www.facebook.com/fratellitorcinelli/
Il Brutto Anatroccolo
Καμία επίσκεψη σε ιταλική πόλη δεν μπορεί να είναι ολοκληρωμένη χωρίς ένα γεύμα σε μια κλασική trattoria και το Il Brutto Anatroccolo (το ασχημόπαπο) είναι μήπως η καλύτερη old-school εμπειρία φαγητού. Το μενού, γραμμένο στο χέρι και υπερβολικά φθηνό, αλλάζει κάθε μέρα. Διαχρονικές παραλλαγές του ossobucco alla Milanese (από μοσχαρίσιο πόδι) με saffran risotto (9 ευρώ), μοσχαρίσια κοτολέτα (7 ευρώ) και τιραμισού (3 ευρώ), κάνουν αυτό το μέρος ιδανικό για να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα της Λομβαρδίας. Η τοποθεσία του μέσα στις graffiti βιτρίνες της Via Giuseppe Meda, νοτιοδυτικά της πολυσύχναστης συνοικίας Navigli και το κέντρο της πόλης, σημαίνει ότι θα υπάρχουν και λίγοι τουρίστες.
Via Torricelli 3, τηλ. +39 02 832 2222
Cantine Isola
Το Μιλάνο είναι το μέρος όπου η παράδοση του aperitivo γίνεται πράξη στην πιο αυθεντική της μορφή και η Cantine Isola είναι το ιδανικό μέρος για να ανακατευτείτε με τις μάζες του Μιλάνου, που κατεβαίνουν στα μπαρ της πόλης μετά τη δουλειά για να απολαύσουν ένα ποτό, socialising και μπουφέ με ορεκτικά. Το ποτήρι κρασί ξεκινά στα 5 ευρώ, και το φιλικό προσωπικό στο μπαρ θα ανοίξει όποιο μπουκάλι θέλετε από την εντυπωσιακή κάβα από το 1896, ακόμα κι αν θέλετε να δοκιμάσετε μια γουλιά. Προτού βγείτε έξω για να απολαύσετε το ποτό σας στο δρόμο, επισκεφτείτε το μπουφέ. Με ψωμί περιεχυμένο με αρωματικό ελαιόλαδο, πλατώ με τυριά, φρέσκα λαχανικά και μπρουσκέτες με αλλαντικά ή ντομάτα, είναι πολύ πιο ελκυστικό από τα κλασικά μέρη για aperitivo.
Via Paolo Sarpi 30, www.cantineisola.com
Ravioleria Sarpi
Κατά μήκος του δρόμου που βρίσκεται η Cantine Isola υπάρχει μια διαφορετική αλλά εξίσου Μιλανέζικη εμπειρία. Η λέξη Ravioli αναφέρεται σε οποιοδήποτε πιτάκι (dumpling) ή γεμιστή ζύμη και η Ravioleria Sarpi με τη διπλή βιτρίνα, σερβίρει φοβερά Κινέζκια dumplings. Άνοιξε το 2015 και είναι “παιδί” του Agie Zhou, ενός πτυχιούχου οικονομικών του Πανεπιστημίου Bocconi στο Μιλάνο, που συνεργάστηκε με τον Ιταλό κρεοπώλη δίπλα του για να προμηθεύεται με κρέας από τις βιολογικές φάρμες της περιοχής Piedmont’s Langhe. Δεν υπάρχουν καθίσματα, οπότε φάτε στο δρόμο ή πάρτε το baozi σας (2 ευρώ) γεμιστά με ζουμερό χοιρινό και μοσχάρι ή τα light dumplings (3 ευρώ τα 4), γεμιστά με αλμυρό τόφου, σπανάκι, καρότο και κρεμμύδι και επιστρέψτε στην Cantine. Η συνύπαρξη της ravioleria, του κρεοπωλείου και του μπαρ κάνουν αυτή τη γωνιά στο Μιλάνο πολύ ξεχωριστή.
Via Paolo Sarpi 27, facebook www.facebook.com/ravioleriasarpi/