Στα νότια της Σαρδηνίας, ένα απόκρημνο βουνό αναδύεται από την γαλαζοπράσινα θάλασσα. Είναι το νησί Ταβολάρα, το μικρότερο βασίλειο του κόσμου, που έχει έναν βασιλιά, 11 κατοίκους και 100 κατσίκες.
Δεν διαθέτει δρόμους, ξενοδοχεία και μπαρ ωστόσο αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών.
Weekend στο βουνό: 5 ορειβατικά καταφύγια που θα σας μαγέψουν
Τα τελευταία 22 χρόνια στο νησί «βασιλεύει» ο 83χρονος Antonio Bertoleoni, ο Tonino, όπως συνήθως τον αποκαλούν, πρώην ψαράς και νυν ιδιοκτήτης του μοναδικού εστιατορίου ο οποίος διοικεί το μόλις 5 τετραγωνικών χιλιομέτρων νησί φορώντας σανδάλια και σορτς.
«Είμαι πιθανόν ο πιο απλός βασιλιάς στον κόσμο» λέει ο Bertoleoni στο BBC, θάβοντας τα πόδια του στην άμμο, με το βλέμμα στραμμένο στο εστιατόριο του. «Το μοναδικό μου προνόμιο είναι τρώω πάντα τσάμπα» προσθέτει.
Το βασίλειο του Ταβολάρα μετρά 180 χρόνια ζωής. Η ιστορία του ξεκίνησε το 1807 όταν ο προ-προ-προπάππους του Antonio, Giuseppe Bertoleoni έγινε ο πρώτος άποικος του νησιού. Μετανάστευσε από τη Γένοβα, καθώς είχε παντρευτεί δύο αδερφές και ήθελε να γλιτώσει από τις καταγγελίες της διγαμίας.
Τα δωρεάν της Αθήνας το 2018: Ξένες γλώσσες,μουσικά όργανα,γιόγκα και pilates,μαθήματα χορού!
Το σπάνιο είδος άγριας κατσίκας το οποίο κατοικούσε στο νησί προσέλκυσε το ενδιαφέρον του ηγεμόνα της Σαρδηνίας, Carlo Alberto, που ταξίδεψε στο νησί για να κυνηγήσει τα ζώα το 1836. Οδηγός στο κυνήγι ήταν ο 24χρονος γιος του Giuseppe, Paolo.
«Όταν έφτασε στο Ταβολάρα ο Carlo Alberto συστήθηκε λέγοντας: “Είμαι ο Carlo Alberto, ο βασιλιάς της Σαρδηνίας”. Και ο γιος του προπάππου μου του απάντησε “Και εγώ είμαι ο Paolo, ο βασιλιάς του Ταβολάρα”» είπε ο Tonino στο BBC.
«Το τσάι»: Το πρώτο ελληνικό teahouse που τιμήθηκε στα ευρωπαϊκά βραβεία αρχιτεκτονικής!
Αφού σκότωσαν και κυνήγησαν αρκετές κατσίκες και γιόρτασαν για τρεις μέρες, ο Carlo Alberto είπε «Paolo, είσαι όντως ο βασιλιάς του Ταβολάρα» και έφυγε από το νησί, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Tonino.
Πέρασε καιρός και ο Carlo Alberto επιβεβαίωσε ότι το νησί Ταβολάρα δεν ήταν κομμάτι της Σαρδηνίας και έστειλε στον Paolo έναν πάπυρο από τον Οίκο της Σαβοΐας της βασιλικής οικογένειας, που επιβεβαίωνε τη μοναρχία του νησιού. Ο Polo έφτιαξε το εθνόσημο των Bertoleoni και το κρέμασε στον τοίχο του σπιτιού του.
Πηγή: iefimerida.gr