Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
14.5 C
Athens
HomeΚόσμοςΜια ματιά στα Χριστουγεννιάτικα τραπέζια σε όλο τον κόσμο!

Μια ματιά στα Χριστουγεννιάτικα τραπέζια σε όλο τον κόσμο!

Σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν βρίσκεται κανείς, οι γιορτές δεν είναι μόνο κάλαντα, δέντρο, φωτάκια, παραδόσεις και οικογενειακές στιγμές αλλά και το φαγητό δηλαδή το περίφημο το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, που σε κάθε χώρα έχει τη δική του παράδοση. Τι, όμως, περιλαμβάνει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι από χώρα σε χώρα, αν εξαιρέσουμε την παραδοσιακή γαλοπούλα;

Από την Αυστραλία μέχρι τη Γαλλία, και από του Πουέρτο Ρίκο μέχρι την Κίνα, η ομάδα μας συγκέντρωσε τα πιο αντιπροσωπευτικά χριστουγεννιάτικα εδέσματα που σερβίρονται στο γιορτινό τραπέζι σε διάφορες χώρες του κόσμου!

- Advertisement -

Σουηδία

Στη Σουηδία το παραδοσιακό “julbord” ή χριστουγεννιάτικο τραπέζι, συνήθως ξεκινά με κρύα ορεκτικά ψαριών, μετά κρεατικά, μετά ζεστά πιάτα και στο τέλος το επιδόρπιο. Συνήθως το τραπέζι περιλαμβάνει χριστουγεννιάτικο χοιρινό, που βράζει και κατόπιν γλασάρεται με αυγά, ψίχα ψωμιού και μουστάρδα και σερβίρεται κρύο. Εκτός από το κυρίως πιάτο, θα βρείτε τα παραδοσιακά σουηδικά κεφτεδάκια, lutfisk (τοπικό ψάρι με πατάτες), και χοιρινό λουκάνικο. Το ζεστό κρασί Glögg είναι απαραίτητο στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι και πίνεται πριν ή μετά το γεύμα.

Πουέρτο Ρίκο

Στο Πουέρτο Ρίκο το εθνικό πιάτο λέγεται lechón και είναι ψητό χοιρινό. Η διαδικασία για την παρασκευή του είναι αρκετά χρονοβόρα κι απαιτεί τουλάχιστον δυο άτομα για να γυρνούν και να επιβλέπουν το χοιρινό, συχνά ξεκινώντας από τις 2 το πρωί ώστε να είναι έτοιμο για να σερβιριστεί στο δείπνο. Το ιδιαίτερα λουκάνικο Morcilla καθώς και πίτες με κρέας βρίσκονται επίσης στο τραπέζι. Για επιδόρπιο σερβίρεται το tembleque, μια πουτίγκα με βάση την καρύδα και το coquito, ένα μείγμα από λικέρ αυγού, με γάλα εβαπορέ, γάλα καρύδας και ρούμι.

ΗΠΑ

Ταξιδέψτε στις γιορτές στη Νέα Υόρκη και βρείτε τον καλύτερο οδηγό για τα ομορφότερα Χριστούγεννα!

Στην Αμερική, το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι θυμίζει αυτό της Ημέρας των Ευχαριστιών και περιλαμβάνει γαλοπούλα, ψητό χοιρινό, πουρέ πατάτας και σάλτσα. Οι Εβραίοι που ζουν στην Αμερική, την ημέρα των Χριστουγέννων συνηθίζεται να τρώνε κινέζικο φαγητό, αφού τα περισσότερα κινέζικα εστιατόρια είναι ανοιχτά τη μέρα αυτή.

Ιαπωνία

Τo χριστουγεννιάτικο τραπέζι στην Ιαπωνία επικεντρώνεται γύρω από το τηγανιτό κοτόπουλο, με τα KFC να ζουν την πιο πολυάσχολη περίοδο της χρονιάς. Η παράδοση ξεκίνησε το 1974, όταν η αλυσίδα έβγαλε μια διαφήμιση με τίτλο “Kentucky for Christmas” και έγινε δημοφιλής. Οι περισσότερες οικογένειες πρέπει να κάνουν παραγγελία εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα ώστε να εξασφαλίσουν το γεύμα τους. Επιπλέον, ως μέρος του παραδοσιακού γέυματος σερβίρεται τούρτα φράουλα.

Πορτογαλία

Για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα, οι Πορτογάλοι τρώνε μπακαλιάρο (το εθνικό τους φαγητό) σε διάφορες παραλλαγές και βραστές πατάτες. Επίσης, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από επιδόρπια και πίτες. Τα χριστουγεννιάτικα γλυκά είναι δυο ειδών, το Bolo Rei, ένα μείγμα από φρούτα και ξηρούς καρπούς, και το Bolo Rainha, μια παραλλαγή με ζαχαρωμένα φρούτα, ενώ δημοφιλή είναι και τα filhoses, μια τηγανιτή ζύμη με κανέλα και ζάχαρη και το Broa, μικρά γλυκάκια από κρόκο αυγού και γλυκοπατάτα.

Ανατολική Ευρώπη

Στη Λιθουανία, την Πολωνία και την Ουκρανία βρίσκει κανείς παραλλαγές ενός γεύματος που αποτελείται από 12 πιάτα. Την περίοδο των Χριστουγέννων ο κόσμος νηστεύει το κρέας, τα αυγά και το γάλα, και παρόλο που η νηστεία δεν τηρείται με την ίδια αυστηρότητα όπως παλιά, το τραπέζι είναι γεμάτο λαχανικά και ψάρια τις ημέρες αυτές. Τα ψάρια περιλαμβάνουν ρέγγα, κυπρίνο ή λούτσο, ενώ τα μανιτάρια έχουν έντονη παρουσία στο τραπέζι. Τα επιδόρπια περιλαμβάνουν κομπόστα από ξηρά φρούτα ή λικέρ κράνμπερι. Το δείπνο ολοκληρώνεται με μια μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών εδεσμάτων που ποικίλλουν από χώρα σε χώρα.

Γερμανία

Με την ευκαιρία ανακαλύψτε τις τις Χριστουγεννιάτικες παραδόσεις της Γερμανίας!

Τα Χριστούγεννα στη Γερμανία γιορτάζονται με ένα γεύμα που περιλαμβάνει πάπια, χήνα, κουνέλι ή ψητό χοιρινό, και συνοδευτικά όπως τηγανίτες από πατάτα και κόκκινο λάχανο. Ως επιδόρπιο σερβίρεται το Στόλεν, ένα ψωμί με αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά, και πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη, καθώς και σπιτάκια από gingerbread που λέγεται prefferkuchenhaus. Το ποτό τους λέγεται Feuerangenbowle, δηλαδή ένα μείγμα που καίει τη γλώσσα, που αποτελείται από ζεστό κρασί και ρούμι, καθώς και το κλασικό ζεστό κρασί, το διάσημο Glühwein.

Νορβηγία

Την παραμονή των Χριστουγέννων το διασημότερο πιάτο είναι το ψητό χοιρινό που σερβίρεται με ξινολάχανο και βραστές πατάτες. Το αχνιστό πρόβειο κεφάλι είναι επίσης στο μενού, με το αυτί και τα μάτια να πρέπει να φαγωθούν πρώτα και το μυαλό να αφαιρείται και να σερβίρεται βραστό ή τηγανιτό. Για επιδόρπιο, οι Νορβηγοί τρώνε το Multekrem, ένα μείγμα από μούρα με σαντιγύ και ζάχαρη.

Γροιλανδία

Σύμφωνα με την παράδοση, οι άνδρες σερβίρουν στις γυναίκες το χριστουγεννιάτικο γεύμα. Το μενού περιλαμβάνει “mattak”, λωρίδες από πατσά φάλαινας που συντηρείται μέσα σε λίπος φάλαινας, και “kiviak”, ένα πιάτο από πτηνά άλκα που θάβονται μέσα σε δέρμα φώκιας για μήνες και σερβίρονται όταν αρχίσουν να αποσυντίθενται. Ένα δημοφιλές επιδόρπιο είναι ο χριστουγεννιάτικος χυλός που σερβίρεται με βούτυρο, ζάχαρη και κανέλα.

Τζαμάικα

Στην Τζαμάικα, το χριστουγεννιάτικο γεύμα συνήθως ετοιμάζεται το προηγούμενο βράδυ και περιλαμβάνει φρούτα, λάπαθα, κρέας και σάλτσα. Το βράδυ σερβίρεται γαλοπούλα, κατσίκα με κάρυ ή βραστός ξιφίας.

Μεγάλη Βρετανία

Το Χριστουγεννιάτικο γεύμα στη Μεγάλη Βρετανία δεν είναι ολοκληρωμένο χωρίς γαλοπούλα, ψητές πατάτες, λαχανάκια Βρυξελλών, παστινάκια, χοιρινό, γέμιση, σάλτσα και σως από κράνμπερι. Στο τέλος σερβίρεται η πατροπαράδοτη Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα ενώ το γεύμα ολοκληρώνεται με ζεστό κρασί.

Ισλανδία

Το κυρίως γεύμα στην Ισλανδία περιλαμβάνει το Hangikjot, που είναι παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο πιάτο που τοποθετείται στο κέντρο του τραπεζιού. Πρόκειται για καπνιστό αρνί, πρόβειο κρέας ή αλόγου συνήθως βράζεται και σερβίρεται είτε ζεστό είτε κρύο σε φέτες, παραδοσιακά με πατάτες σε σάλτσα μπεσαμέλ και αρακά, ή σε λεπτές φέτες σε ψωμί όπως flatkaka ή rúgbrauð ή laufabrauð. Μια άλλη σπεσιαλιτέ είναι το ψωμί φύλλου που φτιάχνεται με λεπτές στρώσεις ζύμης. Πριν το σερβίρισμα, η ζύμη κόβεται σε μικρά κομμάτια και τηγανίζεται.

Καναδάς

Πολλές οικογένειες στον Καναδά διοργανώνουν πάρτυ όπου ψήνουν και τρώνε κουλουράκια και μπισκότα. Όλοι έχουν τη δική τους συνταγή και στο τέλος επιστρέφουν σπίτι με μια ποικιλία από μπισκότα.

Αυστραλία

Με τον ήλιο να λάμπει και τη θάλασσα στο πιάτο, οι Αυστραλοί γιορτάζουν την ημέρα των Χριστουγέννων κάνοντας μπάρμπεκιου παρέα με φίλους και οικογένεια. Το μενού περιλαμβάνει ψητές γαρίδες με λεμόνι, φασκόμηλο και σκόρδο.

Δανία

Σας αρέσει το ρυζόγαλο; Τότε θα αγαπήσετε αυτή την παράδοση της Δανίας. Οι περισσότερες οικογένειες φτιάχνουν “Ris a la mande”, μια ιδιαίτερη πουτίγκα ρυζιού με γάλα, ρύζι, αμύγδαλα, βανίλια και σαντιγύ. Αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι ότι ένα ολόκληρο αμύγδαλο κρύβεται μέσα στην πουτίγκα κι όποιος το βρει κερδίζει ένα δώρο!

Κίνα

Μια παράδοση που γίνεται ολοένα και πιο διαδεδομένη στην Κίνα είναι η ανταλλαγή μήλων την παραμονή των Χριστουγέννων. Τα περισσότερα καταστήματα στην Κίνα πουλούν μήλα τυλιγμένα σε πολύχρωμο χαρτί ώστε ο κόσμος να μπορεί να τα αγοράσει και να τα προσφέρει ως δώρα. Ο λόγος πίσω από αυτή την παράδοση είναι ότι η κινεζική λέξη για την παραμονή των Χριστουγέννων “Ping An Ye” ακούγεται παρόμοια με την κινεζική λέξη για το μήλο, με αποτέλεσμα αυτά τα δυο να ταυτιστούν.

Μεξικό

Στο Μεξικό τα Χριστούγεννα γιορτάζονται στις 6 Ιανουαρίου, μια γιορτή γνωστή ως Επιφάνια ή “El Dia de Los Reyes” ή “Η Ημέρα των Τριών Βασιλιάδων”. Κατά τη διάρκεια της μέρας αυτής, οι οικογένειες τρώνε ένα ιδιαίτερο γλυκό, που λέγεται “Κέικ των Τριών Βασιλιάδων”, το οποίο έχει μια μικρή φιγούρα του Ιησού κρυμμένη μέσα, κι όποιος το βρει γίνεται ο “Νονός” του Ιησού για ένα χρόνο.

Ρωσία

Στη Ρωσία υπάρχει μια παράδοση κατά την οποία, πολλοί άνθρωποι δεν τρώνε τίποτα και νηστεύουν μέχρι να εμφανιστεί το πρώτο αστέρι στον ουρανό. Τότε, τρώνε ένα χυλό με όνομα “Σοτσίβο” από βρόμη ή ρύζι με μέλι, φρούτα, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Το γλυκό αυτό συμβολίζει την ενότητα και στο παρελθόν οι οικογένειες πετούσαν μια κουταλιά από το χυλό στο ταβάνι κι αν κολλούσε, σήμαινε καλή τύχη και σοδειά για την οικογένεια.

Δείτε επίσης στο Travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,067LikesLike
88,714 FollowersFollow
182,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ