Ένα πολύ επίκαιρο θέμα λόγω των ημερών, είναι και ο πρωταγωνιστής τους… που δεν είναι άλλος από τον Άγιο Βασίλη. Τα παιδιά πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη, είναι γεγονός. Μέχρι πότε όμως;
Το «Δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης» είναι μια φράση που εδώ και χρόνια τρομοκρατεί και στενοχωρεί τα μικρά παιδιά. Παρόλα αυτά, δεν πτοούνται και σύμφωνα με νέα έρευνα εξακολουθούν να περιμένουν την είσοδό του από την καμινάδα και τα δώρα του κάτω από το δέντρο!
Το 1978 στο βιβλίο “American Journal of Orthopsychiatry” αναφέρονταν πως το 84% των τετράχρονων παιδιών πιστεύουν ακόμη στον Άγιο Βασίλη. Το ίδιο ίσχυε και για παιδιά ηλικίας 6 ετών με ποσοστό 65% ενώ το ποσοστό όσων οκτάχρονων πίστευαν δεν ξεπερνούσε το 25%.
Όμως, ερευνητές υποστηρίζουν πως τα ποσοστά δεν έχουν αλλάξει με το πέρασμα των χρόνων. Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Cognition and Development το 2011, η οποία αποκάλυψε πως το 83% των πεντάχρονων παιδιών πιστεύουν πως ο Άγιος Βασίλης είναι πραγματικός.
«Η πίστη των παιδιών στον Άγιο Βασίλη ξεκινά γύρω στα τρία με τέσσερα χρόνια. Είναι ιδιαίτερα δυνατή όταν αυτά είναι μεταξύ τεσσάρων με οκτώ ετών. Ύστερα, στην ηλικία των οκτώ αρχίζει να παρατηρείται μία πρόοδος καθώς τα παιδιά αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα» αναφέρει στο CNN η καθηγήτρια εξελικτικής ψυχολογίας, Thalia Goldstein.
Σχεδόν τα τρία τέταρτα των Αμερικανών υποστηρίζουν πως έχουν δεχθεί επίσκεψη από τον Άγιο ως παιδιά ενώ ένας στους πέντε ενήλικες δηλώνει ότι είναι γονέας ή κηδεμόνας παιδιού που πιστεύει σε αυτόν, σύμφωνα με έρευνα του 2013.
Εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, πόσα παιδιά πιστεύουν στον Άι Βασίλη; Τα ποσοστά διάφορων χωρών της Ευρώπης, δεν διαφέρουν και τόσο πολύ με αυτά των ΗΠΑ.
Από τους 161 γονείς του Ηνωμένου Βασιλείου που συμμετείχαν σε έρευνα του 1999, το 92.5% είχε δηλώσει πως τα παιδιά τους συνέχισαν να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη ακόμη και μετά την ηλικία των οκτώ.
Ένα ξενοδοχείο βγαλμένο από παραμύθι στην Τρανσυλβανία
Όπως φαίνεται από όλες αυτές τις μελέτες και αρκετές ακόμη, κύριος λόγος που οι μικροί μας φίλοι πιστεύουν στη χριστουγεννιάτικη φιγούρα είναι η συχνή συναναστροφή τους με ανθρώπους που την υποδύονται.
Σε πιο πρόσφατη έρευνα (2016) πήραν μέρος 77 παιδιά ηλικίας από δύο έως δέκα, τα οποία οδηγήθηκαν σε συνέντευξη από επιστήμονες, λίγο μετά από μία επίσκεψη σε άντρα ντυμένο Άι Βασίλη.
Αυτό που αποκαλύφθηκε είναι πως το 39.2% αυτών πίστεψαν πως ήρθαν σε επαφή με τον ίδιο Άγιο Βασίλη που κατεβαίνει από τις καμινάδες τους. Το38.8% δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι ήταν ο ίδιος, αλλά ότι πρόκειται για έναν άνδρα που ζει στο Νότιο Πόλο και μπορεί να επικοινωνήσει με τον αληθινό Άγιο.
Το 13.8% πίστεψε πως απλά ήταν κάποιος που έμοιαζε με τον πραγματικό Άι Βασίλη. Τέλος, το 1.3% είχε μία πιο «ενήλική άποψη» για τη συνάντηση αυτή: Είπαν πως δεν ήταν ο Άγιος Βασίλης, δεν ζούσε καν στο Νότιο Πόλο, αλλά ίσως και να μπορεί να επικοινωνήσει με τον πραγματικό.
Κάτι εξίσου σημαντικό που ανακάλυψαν οι επιστήμονες, όπως αναφέρει η Goldstein, είναι πως όσον αφορά τα «δύσπιστα παιδιά», η άποψή τους ότι δεν υπάρχει Άι Βασίλης δεν οφείλεται στους γονείς τους, που έχουν προσπαθήσει να τους το εξηγήσουν, αλλά στο γεγονός πως, όπως λένε, έχουν δει…πάρα πολλούς.
Σύμφωνα με μία διαφορετική έρευνα που διεξήχθη από το ψυχολόγο και αναπληρωτή καθηγητή ψυχολογίας, Andrew Shtulman, αποκαλύφθηκε πως τα παιδιά αρχίζουν να έρχονται αντιμέτωπα με την πραγματικότητα, δηλαδή αντιλαμβάνονται πως Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει, λόγω της ανάπτυξης τόσο της ηλικίας τους όσο και των γνώσεων τους.
«Δεν είναι σύμπτωση που τα παιδιά σταματούν να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη όταν πηγαίνουν δημοτικό, επειδή τότε είναι η χρονική περίοδος που αποκτούν γνώσεις για διάφορα θέματα και αρχίζουν να κατανοούν τι είναι πιθανό να συμβεί και τι όχι».
«Σε μία από τις μελέτες μας, ζητήσαμε από τα παιδιά να σκεφτούν ερωτήσεις που θα έκαναν στον Άι Βασίλη και τις χωρίσαμε σε δύο κατηγορίες: σε αυτές που μπορούν να συμβούν και σε αυτές που είναι καθαρά βασισμένες στη φαντασία του παιδιού».
Σύμφωνα με τον Shtulman οι απορίες των παιδιών ξεκινούσαν από τις εντελώς φανταστικές, όπως πως ονομάζονται τα ξωτικά του Άγιου Βασίλη και έφταναν ως τις πιο ώριμες ερωτήσεις, όπως «πώς ξέρεις εάν ήμουν καλό ή κακό παιδί;».
Πηγή www.cnn.gr