Η Μετώπη είναι η κινηματογραφική νησίδα του Σαρωνικού που ανήκει σε… εκατοντάδες ιδιοκτήτες! Τι εννοούμε με αυτό; Θα το ανακαλύψετε παρακάτω!
Η νησίδα αυτή βρίσκεται στον Σαρωνικό κόλπο, νοτιοδυτικά του λιμανιού της Αίγινας και βορειοανατολικά του ακρωτηρίου Άγιος Γεώργιος στο Αγκίστρι και γεωλογικά αποτελεί την κορυφή του άλλοτε ισθμού που ένωνε την Αίγινα με το Αγκίστρι και υπέστη καθίζηση. Μέρος διάσημο, καθώς αποτελεί κοινή στάση για τις θαλάσσιες χελώνες, ενώ ο Βάρναλης αναφερόταν σε αυτό ως «προπύλαια» του Αγκιστρίου.
Εύκολα προσβάσιμο με σκάφος, με μια μικρή παραλία από λευκή άμμο και γαλαζοπράσινα ρηχά νερά στην νοτιοανατολική του πλευρά και μερικούς αμπελώνες να αποτελούν το μοναδικό πράσινο του νησιού. Ένα πατητήρι, ένα καλύβι και το ξωκλήσι των Αγίων Θεοδώρων είναι όλη του η κληρονομιά… Πρόκειται για χαμηλή νησίδα μήκους περίπου ενός ναυτικού μιλίου με ιδιαίτερα επικίνδυνα αβαθή.
Σολυγεία:Ένας άγνωστος και κρυφός θησαυρός στο Σαρωνικό, μια ανάσα απο την Αθήνα με αυτοκίνητο…
Η νησίδα Μετώπη στην ταινία “Αιγαίο SOS”
Τη νησίδα Μετώπη τη συναντήσαμε και στην ταινία “Αιγαίο SOS”, όπου εκεί αποτελούσε μια βραχονησίδα σε διεθνή χωρικά ύδατα που ήρθε στην επιφάνεια μετά από σεισμό της περιοχής, με Έλληνες και Τούρκους να την διεκδικούν ισόποσα… με έναν αστείο τρόπο.
Στην πραγματικότητα η νησίδα ανήκει σε εκατοντάδες ιδιοκτήτες, οι οποίοι δε, δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους για το ακίνητο-φιλέτο, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο κληρονόμησαν από τους προγόνους τους. Και μπορεί η αγγελία που τοιχοκολλήθηκε μερικά χρόνια πριν από ιδιωτικό γραφείο real estate καλώντας τους ιδιοκτήτες της νήσου να προσέλθουν στο γραφείο με τα συμβόλαιά τους για εντολή πώλησης σε ενδιαφερόμενο αγοραστή, να ήταν η αρχή του νήματος, η συνέχεια όμως εμπλέκεται ακόμα περισσότερο.
Και όλα αυτά γιατί, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Travel Inspiration, ιδιοκτήτες του νησιού εμφανίζονται όχι ένας, ούτε δύο αλλά πολλές εκατοντάδες άτομα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι κάτοικοι του Αγκιστρίου, οι οποίοι έχουν στα χέρια τους τα συμβόλαια από τους προπάππους τους.
Το κανάλι στο YouTube, Travel Inspiration, μας παρουσιάζει μέσα από ένα βίντεο τη κινηματογραφική αυτή νησίδα:
Στον Σαρωνικό βρίσκεται επίσης και ο άγνωστος εξωτικός παράδεισος των… σκαφάτων!
Στον Σαρωνικό, μια ανάσα από τον Πόρο και την Ύδρα, υπάρχει ο άγνωστος εξωτικός παράδεισος των… σκαφάτων.
Η ομάδα drone haanity αποκαλύπτει για 1η φορά στο Internet τον άγνωστο εξωτικό παράδεισο των σκαφάτων. Βρίσκεται σε ένα μέρος που δεν φημίζεται για τα εξωτικά νερά του και διοικητικά ανήκει στην… Αττική.
Πετάμε πάνω από το Κάβο- Σκυλί ή Τσελεβίνια Πόρου, έναν τόπου προικισμένο με τιρκουάζ νερά και “γαλάζιες λίμνες” στις οποίες οι σκαφάτοι του Πόρου (και όχι μόνο) βρίσκουν το καταφύγιό τους για να νιώσουν την μοναδική ομορφιά της ελληνικής θάλασσας που θυμίζει τροπικές χώρες.
Αν επισκεφτείτε τον Πόρο, δείτε πως θα περάσετε 48 ώρες στη “μικρή Βενετία” του Αργοσαρωνικού!
Η ιστορία του Κάβο- Σκυλί
To ακρωτήριο Σκύλλαιο ή Κάβο-Σκυλί ή Τσελεβίνια είναι ακρωτήριο της Πελοποννήσου. Βρίσκεται στην ανατολική απόληξη της Αργολικής χερσονήσου και αποτελεί το ανατολικότερο άκρο του γεωγραφικού διαμερίσματος της Πελοποννήσου. Διοικητικά ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων Αττικής και συγκεκριμένα στο Δήμο Τροιζηνίας. Βρέχεται βόρεια από το Σαρωνικό κόλπο, ανατολικά και νότια από το Αιγαίο Πέλαγος (περιοχή Αργοσαρωνικού). Ανατολικά του ακρωτηρίου βρίσκονται δύο νησίδες, Σκυλί και Σπαθί, οι οποίες συχνά αναφέρονται με το όνομα «Τσελεβίνια».
Το ακρωτήριο Σκύλλαιο μαζί με το ακρωτήριο Σούνιο και το νησί Άγιος Γεώργιος Λαυρεωτικής σηματοδοτούν τα όρια του Σαρωνικού κόλπου. Το όνομα Σκύλλαιο κατά μία εκδοχή προέρχεται από τη Σκύλλη, κόρη του βασιλιά των Μεγάρων Νίσου, το πτώμα της οποίας ξεβράστηκε στην περιοχή.
Η ονομασία Τσελεβίνια φέρεται να είναι αρβανίτικης προέλευσης και τοποθετείται χρονικά περί το 16ο αιώνα, όταν οι Αρβανίτες της περιοχής προσπαθούσαν να κρυφτούν από τους Τούρκους οι οποίοι τους καταδίωκαν. Οι Αρβανίτες χρησιμοποιούσαν την έκφραση «Τσέλιε-βένιε» (=προσέξτε έρχονται) ως ειδοποίηση, όταν εντόπιζαν Τουρκικά πλοία να προσεγγίζουν την περιοχή.
Η περιοχή του Σκυλλαίου φέρεται να έχει κατοικηθεί ήδη από την εποχή του Λίθου. Οι πρώτοι κάτοικοι αναφέρονται στη βιβλιογραφία ως Σκυλλαιείς, ενώ ένδειξη της αρχαίας ανθρώπινης δραστηριότητας αποτελούν τα ερείπια παράκτιου φρουρίου που εντοπίζεται στην περιοχή.
Ανακαλύψτε αυτόν τον παράδεισο στο παρακάτω βίντεο:
Δείτε επίσης στο travelstyle.gr: