Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου, 2024
12.8 C
Athens
HomeTravelΜε αυτούς τους τρόπους οι αεροπορικές εταιρείες αποφεύγουν τις αποζημιώσεις!

Με αυτούς τους τρόπους οι αεροπορικές εταιρείες αποφεύγουν τις αποζημιώσεις!

Καθημερινά οι αεροπορικές εταιρείες αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα με τις πτήσεις τους που επηρεάζουν τους επιβάτες και κάποιες φορές έρχονται αντιμέτωπες με τις αποζημιώσεις τους… Όμως, όπως φαίνεται, βρίσκουν τρόπους για να τις αποφεύγουν!

H AirHelp, η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο για τα δικαιώματα των επιβατών, αποκαλύπτει τους τρόπους και τις δικαιολογίες που δίνουν συχνά οι αεροπορικές εταιρείες όταν έχουν καθυστερήσεις πτήσεων ώστε να αποφύγουν τις αποζημιώσεις.

- Advertisement -

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι αεροπορικές εταιρείες απορρίπτουν σχεδόν τα μισά αιτήματα (47%) από όσα έχουν νόμιμα σταλεί στην AirHelp, γι’αυτό είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε τι δικαιολογίες συχνά χρησιμοποιούν ως «Εξαιρετικές Περιπτώσεις» ώστε να δικαιολογούν την απόφασή τους αυτή.

Πίνακας αναχωρήσεων

Τι αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός (EC 261)

Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός για τα δικαιώματα των επιβατών EC 261 αναφέρει ότι δεν δικαιούνται να λάβουν αποζημίωση για προβληματικές πτήσεις που οφείλονται σε εξαιρετικές περιπτώσεις αφού δεν ευθύνονται για αυτές οι αεροπορικές εταιρείες. Αυτές οι καταστάσεις καλύπτουν περιστάσεις όπως απεργίες του αεροδρομίου ή θέματα ασφαλείας. Αυτά που δεν καλύπτουν είναι εσωτερικές απεργίες, αργοπορίες προσωπικού ή τεχνικά θέματα που έχουν να κάνουν με τη συντήρηση των αεροσκαφών.

Πράγματι, το περασμένο έτος, μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είχε υποστηρίξει ότι οι εσωτερικές απεργίες δεν μπορούσαν να θεωρηθούν ως μια έκτακτη περίσταση και, ως εκ τούτου, οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να αποζημιώνουν τους επιβάτες για καθυστερήσεις και ακυρώσεις που οφείλονται σε αυτά τα γεγονότα. Αυτό υποστηρίχθηκε σε μια υπόθεση ορόσημο στο δικαστήριο της περιφέρειας της Λισαβόνας που αποφάνθηκε υπέρ της AirHelp, επιτρέποντάς της να κερδίσει αρκετές υποθέσεις που προέκυψαν από τις απεργίες του προσωπικού της Ryanair τον Απρίλιο και τον Ιούλιο του 2018.

Επίσης, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό νόμο EC 261, αν η πτήση σας έχει καθυστερήσει περισσότερο από τρεις ώρες, ακυρωθεί ή σε περίπτωση άρνησης επιβίβασης – μπορεί εσείς και οι άλλοι επιβάτες να δικαιούστε χρηματική αποζημίωση μέχρι €600 ανά άτομο. Όλοι οι επιβάτες που αναχωρούν από ένα ευρωπαϊκό αεροδρόμιο καλύπτονται από το νόμο EC 261 ενώ οι επιβάτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη από άλλους προορισμούς παγκοσμίως μπορούν να καλυφθούν κατά την πτήση σε ευρωπαϊκό αερομεταφορέα. Οι επιβάτες έχουν δικαίωμα μέχρι και τρία χρόνια μετά  να διεκδικήσουν οικονομική αποζημίωση μετά από μία προβληματική πτήση. Για άλλη μια φορά, οι επιβάτες που η πτήση τους ακυρώθηκε λόγω καταστάσεων εκτός ελέγχου των αεροπορικών εταιρειών δεν δικαιούνται αποζημίωση, αλλά αυτό δεν περιλαμβάνει περιστατικά όπως εσωτερικές απεργίες ή ζητήματα συντήρησης. Δείτε αναλυτικά πως μπορείτε να πάρετε αποζημίωση έως 600€ για χαμένες πτήσεις ανταπόκρισης.

Ταξίδι με αεροπλάνο

Οι εμπειρογνώμονες της AirHelp εξέτασαν προηγούμενες περιπτώσεις για να δώσουν ορισμένα παραδείγματα αληθινών περιπτώσεων όπου οι αεροπορικές εταιρείες έδωσαν ως δικαιολογία για μία προβληματική πτήση. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, όλοι οι επιβάτες είχαν δικαίωμα να πάρουν αποζημίωση, αλλά δεν ενημερώθηκαν ποτέ από την αεροπορική εταιρεία, και αντ’ αυτού έλαβαν μόνο μία δικαιολογία για το πρόβλημα που υπήρχε. Πάμε να δούμε τους τρόπους που χρησιμοποιούν:

Απεργία προσωπικού της αεροπορικής εταιρείας

Μια απεργία του προσωπικού της Ryanair άφησε αρκετούς επιβάτες να μείνουν στην Ισπανία για 5 ολόκληρες μέρες, καταβάλλοντας έξοδα διαμονής και διατροφής από την τσέπη τους. Σημείωση: Οι αεροπορικές εταιρείες υποχρεούνται να αποζημιώνουν τους επιβάτες για προβληματικές πτήσεις για τις οποίες είναι υπεύθυνες. Αυτό περιλαμβάνει απεργίες του προσωπικού των αεροπορικών εταιρειών καθώς η αεροπορική εταιρεία πρέπει να λογοδοτεί για τις ενέργειες των υπαλλήλων της. Επίσης, πολύ σημαντικό, όταν είστε σε αναμονή λόγω καθυστέρησης, μια αεροπορική εταιρεία πρέπει να σας παρέχει το Δικαίωμα Φροντίδας, δηλαδή – φαγητό, ποτό, επικοινωνία και διαμονή όταν είναι απαραίτητο.

Ελλείψεις πληρώματος ή πιλότου

Μια πτήση που αναχωρούσε από Βρυξέλλες ακυρώθηκε μετά από μια 2ωρη καθυστέρηση. Η δικαιολογία που δόθηκε – το πλήρωμα δεν είχε ξεκουραστεί αρκετά. Ενώ η AirHelp υποστηρίζει πλήρως τα δικαιώματα του πληρώματος και πιστεύει ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να ξεκουράζεται όπως απαιτείται, η ακύρωση σήμαινε ότι ορισμένοι επιβάτες δεν έφτασαν εγκαίρως σπίτι τους παρά μόνο μία μέρα μετά από ότι θα έπρεπε. Σημείωση: Το προσωπικό της αεροπορικής εταιρείας είναι δική της ευθύνη γεγονός που σημαίνει ότι εάν το προσωπικό δεν έχει αρκετό χρόνο ανάπαυσης, η αεροπορική εταιρεία είναι υπεύθυνη για οποιεσδήποτε διαταραχές και αποζημιώσεις που προέρχονται από αυτό.

Τεχνικά θέματα

Οι επιβάτες που καθυστέρησαν με πτήση LOT από το Τόκιο στη Βαρσοβία έμαθαν ότι αυτό οφειλόταν σε τεχνικό πρόβλημα και ότι το αεροπλάνο έπρεπε να επανεκκινήσει τα συστήματά του. Αυτή η αρχική καθυστέρηση είχε ως αποτέλεσμα μερικοί επιβάτες να χάσουν την επόμενη πτήση τους και να περιμένουν άλλες 8 ώρες στη Βαρσοβία πριν τελικά φτάσουν στο σπίτι τους. Σημείωση Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν αυστηρές διαδικασίες ασφαλείας που πρέπει να τηρούν πριν τα ταξίδια. Παρόλο που μια αεροπορική εταιρεία μπορεί να ισχυριστεί ότι ένα τεχνικό ζήτημα είναι εκτός του δικού της ελέγχου, πρέπει να το εντοπίζει και να το διορθώνει κατά τη διάρκεια των συνήθων ελέγχων και συντήρησης.

Ακόμα και περιστασιακά – Αλκοόλ

Μια πτήση από τη Νέα Υόρκη προς το Schiphol του Άμστερνταμ ακυρώθηκε, αφού ο συγκυβερνήτης του σκάφους βρέθηκε να υπερβαίνει τη νόμιμη ποσότητα αλκοόλ στο αίμα κατά τη διάρκεια ενός τυχαίου ελέγχου. Η δικαιολογία “μεθυσμένος πιλότος” έγινε γνωστή στους επιβάτες αλλά δεν ενημερώθηκαν για το δικαίωμά τους για αποζημίωση. Σημείωση: Παρόλο που ο χειριστής δημιούργησε μια μη ασφαλή κατάσταση, ως υπάλληλος της αεροπορικής εταιρείας, εξακολουθεί να θεωρείται υπεύθυνος της αεροπορικής εταιρείας βάσει του ευρωπαϊκού κανονισμού ΕC 261.

Όπως δήλωσε ο Παναγιώτης Διβάνης, Ειδικός της AirHelp για τα δικαιώματα των επιβατών: «Ενώ όντως υπάρχουν καταστάσεις εκτός του ελέγχου των αεροπορικών εταιρειών που τις απαλλάσσει από την υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης, υπάρχουν πολλές περιστάσεις που αποδίδονται ως έγκυρες δικαιολογίες και αφήνουν τους επιβάτες να πιστεύουν ότι δεν έχουν δικαίωμα αποζημίωσης. Ενώ ορισμένες από αυτές τις καταστάσεις είναι περίεργες, πολλές από αυτές είναι ξεκάθαρες αλλά η αεροπορική εταιρεία απλώς δεν μοιράζεται όλη την αλήθεια με τους πελάτες της. Κάτι που η AirHelp εργάζεται ακούραστα για να πολεμήσει. Με τις αεροπορικές εταιρείες να ξεφεύγουν με δικαιολογίες ώστε να δημιουργούν σύγχυση γύρω από τη νομιμότητα της αποζημίωσης, φαίνεται ότι τώρα, περισσότερο από ποτέ, οι επιβάτες αναζητώντας βοήθεια σε μια εταιρεία αποζημιώσεων μπορεί να αποφύγουν έναν τεράστιο πονοκέφαλο. Αν κάποιος δεν είναι σίγουρος για το αν δικαιούται αποζημίωση, μπορεί να το ανακαλύψει δωρεάν στο  airhelp.com».

Αεροπλάνο - αναταράξεις και κακός καιρός

Τι γίνεται με τον κακό καιρό;

Ο κακός καιρός θεωρείται πράγματι ως ανωτέρα βία ή έκτακτη κατάσταση και θεωρείται ότι βρίσκεται εκτός του ελέγχου των αεροπορικών εταιρειών, πράγμα που σημαίνει ότι στην περίπτωση αυτή δεν είναι υποχρεωμένες να δώσουν αποζημίωση. Έτσι, οι αεροπορικές εταιρείες είναι υπεύθυνες να είναι κατάλληλα προετοιμασμένες για την αντιμετώπιση καταστάσεων στις οποίες είχαν προηγουμένως γνώση και, αν δεν το κάνουν, ίσως χρειαστεί να αποζημιώσουν τους επιβάτες τους.

Για παράδειγμα, εάν μια αεροπορική εταιρεία δεν κατάφερε να προβλέψει ότι υπήρχαν επαρκείς ποσότητες αποψύξεως πριν από την πρόβλεψη μεγάλου χιονιά, θα μπορούσε να θεωρηθεί υπεύθυνη για μια προβληματική πτήση – ειδικά εάν οι πτήσεις που εκτελούσαν οι άλλες αεροπορικές εταιρείες ήταν σε θέση να αναχωρούν εγκαίρως. Εάν οι επιβάτες θέλουν να ελέγξουν εάν μια προβληματική πτήση δικαιούται αποζημίωση ή επιθυμούν να λάβουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά τους, μπορούν απλώς να επισκεφτούν το airhelp.com.

Όσα πρέπει να κάνετε σε περίπτωση προβληματικής πτήσης

  • Επικοινωνήστε με την αεροπορική εταιρεία για να κανονίσετε μία εναλλακτική πτήση στον προορισμό σας (ή επιστροφή χρημάτων).
  • Κρατήστε την κάρτα επιβίβασής σας και άλλα ταξιδιωτικά έγγραφα.
  • Ρωτήστε γιατί διακόπηκε η πτήση.
  • Ζητήστε από την αεροπορική εταιρεία να πληρώσει για τα γεύματα, τα ποτά και τη διαμονή σας όταν είναι απαραίτητο – έχετε το Δικαίωμα Φροντίδας, πράγμα που σημαίνει ότι η αεροπορική εταιρεία είναι υπεύθυνη για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε τα παραπάνω.
  • Διατηρήστε τις αποδείξεις σας εάν η προβληματική πτήση σας καταλήξει να σας κοστίσει επιπλέον χρήματα.
  • Σημειώστε την ώρα άφιξης στον προορισμό σας.
  • Ελέγξτε εάν δικαιούστε αποζημίωση στο AirHelp.com

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,079LikesLike
88,747 FollowersFollow
182,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ