Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
11 C
Athens
HomeTravel NewsΜαζί, σήμερα, η εαρινή ισημερία και η τρίτη υπερπανσέληνος του 2019!

Μαζί, σήμερα, η εαρινή ισημερία και η τρίτη υπερπανσέληνος του 2019!

Μια σπάνια σύμπτωση θα υπάρξει απόψε, καθώς η εαρινή ισημερία θα συμπέσει, σχεδόν, με την τρίτη και τελευταία υπερ-σελήνη ή υπερπανσέληνο του φετινού έτους. 

Φέτος, η εαρινή ισημερία, που σηματοδοτεί αστρονομικά την αρχή της άνοιξης, θα συμβεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 20/03 (στις 23:58 ώρα Ελλάδας), ενώ λίγο αργότερα, στις 03:43 ώρα Ελλάδας της Πέμπτης, θα λάβει χώρα μια νέα υπερπανσέληνος. Το 2019 υπάρχουν τρεις υπερπανσέληνοι, όλες στους πρώτους μήνες του έτους, και δεν θα υπάρξει άλλη έως το τέλος της χρονιάς (είχαν προηγηθεί άλλες δύο στις 21 Ιανουαρίου και 19 Φεβρουαρίου).

- Advertisement -

Η εαρινή ισημερία

Με την εαρινή ισημερία θα αρχίσει και επίσημα η Άνοιξη του 2019 στο βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο ανήκει και η Ελλάδα, ενώ στο νότιο ημισφαίριο θα ξεκινήσει το φθινόπωρο. Μετά τις 20 Μαρτίου, η μέρα θα μεγαλώνει συνεχώς σε βάρος της νύχτας έως το θερινό ηλιοστάσιο, ενώ το αντίστροφο θα συμβαίνει στο νότιο ημισφαίριο.

Υπερπανσέληνος Ελλάδα

Η Υπερ-Σελήνη

Όσον αφορά την Υπερ-Σελήνη ή υπερπανσέληνο, συμβαίνει όταν υπάρχει πανσέληνος και ταυτόχρονα η τροχιά του φεγγαριού το φέρνει πιο κοντά στη Γη (περίγειο), με αποτέλεσμα ο δορυφόρος του πλανήτη μας να φαίνεται μεγαλύτερος και πιο φωτεινός από ό,τι συνήθως.

Η Σελήνη ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή. Η μέση απόσταση Γης-Σελήνης είναι περίπου 384.400 χιλιόμετρα, αλλά αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο.

Το Πείραμα του Ερατοσθένη από μαθητές

Με αφορμή την εαρινή ισημερία, θα πραγματοποιηθεί και φέτος στις 20 Μαρτίου το ιστορικό πείραμα του Ερατοσθένη για την μέτρηση της περιμέτρου του πλανήτη μας από μαθητές και εκπαιδευτικούς σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα.   Η δράση με τίτλο: «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης» δίνει την ευκαιρία σε μαθητές από σχολεία όλης της Ελλάδας να υπολογίσουν την περιφέρεια της Γης επαναλαμβάνοντας το διάσημο πείραμα του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού, αστρονόμου και φιλοσόφου Ερατοσθένη.

Δείτε επίσης εντυπωσιακές φωτογραφίες από την υπερπανσέληνο του Φεβρουαρίου!

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,133LikesLike
88,996 FollowersFollow
180,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ