Πόσες φορές δεν έχεις δει εικόνες με τοπία τόσο όμορφα και ξεχωριστά, που αναρωτήθηκες εάν είναι αληθινά ή προϊόντα επεξεργασίας. Κι όμως, η φύση ξέρει να μας μαγεύει με τον καλύτερο τρόπο!
Μέρη μαγικά περιμένουν να τα ανακαλύψεις απ’ άκρη σ’ άκρη στον κόσμο – φτάνει μόνο μια φωτογραφία για να σου εντυπωθεί για πάντα στο μυαλό και να αντλήσεις έμπνευση για το επόμενο ταξίδι σου.
Απόλαυσε 8 προορισμούς που είναι τόσο όμορφοι που μοιάζουν ψεύτικοι και πάρε ιδέες για το ταξίδι των ονείρων σου!
1. Dallol
Αιθιοπία
Όχι, δεν είναι τοπίο από τον Άρη, αλλά η περιοχή γύρω από την πόλη Dallol στη βορειοανατολική Αιθιοπία! Άκρως εντυπωσιακές οι εικόνες, δείχνουν αυτό ακριβώς που υπάρχει στην πραγματικότητα, χωρίς να υπερβάλλουν καθόλου.
Το απόκοσμο αυτό τοπίο είναι το αποτέλεσμα της δράσης του ηφαιστείου Dallol. Οι πολύχρωμοι βράχοι είναι στην πραγματικότητα ηφαιστειακά πετρώματα και περιλαμβάνουν πηγές, οι οποίες είναι εξαιρετικά όξινες.
Εάν βρεθείς σε αυτά τα μέρη, ετοιμάσου για μεγάλες ζέστες! Τόσο αυξημένη η θερμοκρασία στο Dallol που, πολλές φορές, το αλάτι από τους πίδακες νερού κρυσταλλοποιείται και αποκτά στερεή μορφή, δημιουργώντας λόφους ολόκληρους από αλάτι – κάτι σαν μια πολύ όξινη αλυκή.
Δεν είναι να αναρωτιέται κανείς γιατί το Dallol κατέχει τον τίτλο-ρεκόρ της υψηλότερης μέσης θερμοκρασίας που έχει καταγραφεί ποτέ!
2. Λίμνη Natron
Τανζανία
Μεταφερόμαστε όχι πολύ μακριά, στη βόρεια Τανζανία και στη λίμνη Natron, μια λίμνη αλμυρού νερού. Η Natron οφείλει την ύπαρξή της στη διασταύρωση θερμών ρευμάτων πλούσιων σε άλατα και παραπόταμων του ποταμού Ewaso Ngiro.
Με βάθος που φτάνει μόλις τα τρία μέτρα, δεν μπορεί κανείς ποτέ να είναι σίγουρος για το μέγεθός της, αφού η στάθμη της συνεχώς μετακινείται. Αιτία είναι η συνεχής εξάτμιση που λαμβάνει χώρα και που, σε μικρότερα βάθη, κάνει τη διαφορά!
Το πορφυρό –ροζ χρώμα της λίμνης οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, με την εξάτμιση που αναφέραμε παραπάνω να είναι ένας από τους βασικούς. Όταν το νερό εξατμίζεται, η αλατότητα του νερού αυξάνεται και δίνει έτσι “χώρο” και τροφή σε μικροοργανισμούς που αγαπάνε τα αλμυρά εδάφη. Τα μικρόβια αυτά λοιπόν, παράγουν τη χρωστική που βάφει τη λίμνη Natron κόκκινη!
Εκτός όμως από τα μικρόβια, η λίμνη είναι καταφύγιο και άλλων ειδών ζωής. Για την ακρίβεια, θεωρείται ως ένα πολύ σημαντικό οικοσύστημα, με πρωταγωνιστές τα.. ασορτί φλαμίνγκο!
3. Salar de Uyuni
Βολιβία
Σίγουρα κάπου θα έχει πάρει το μάτι σου κάποια από τις εικόνες της Salar de Uyuni. Το πολυφωτογραφημένο της τοπίο ενδείκνυται για καλλιτεχνικές φωτογραφίες.
Οι επισκέπτες εκμεταλλεύονται τα οπτικά παιχνίδια που ευνοεί το μοναδικό αυτό μέρος, δημιουργώντας εικόνες πρωτότυπες και άκρως σουρεαλιστικές.
Η Salar de Uyuni βρίσκεται στη νοτιοδυτική Βολιβία και είναι η μεγαλύτερη αλυκή στον κόσμο, με έκταση που ξεπερνά τα 10,000 στρέμματα!
Φυσικά πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Βολιβίας, υπέροχο τόσο κατά την ξηρή περίοδο (Απρίλιος – Νοέμβριος), όσο και κατά την υγρή (Δεκέμβριος – Μάρτιος), όπου καλύπτεται από το λεπτό στρώμα υγρασίας που προκαλεί ειδυλλιακές αντανακλάσεις.
4. Tsingy de Bemaraha
Μαδαγασκάρη
Οι βράχοι που απεικονίζονται εδώ αποτελούν τμήμα του εθνικού πάρκου Tsingy de Bemaraha, στη μακρινή Μαδαγασκάρη και έχουν ανακηρυχθεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την ΟΥΝΕΣΚΟ.
Ολόκληρο το πάρκο είναι ένας λαβύρινθος από σπηλιές, φαράγγια και κοιλάδες, με πρωταγωνιστή την πέτρα. Η πολύχρονη διάβρωση και η συνεχής επίδραση των καιρικών συνθηκών της περιοχής έδωσαν γένεση στους εντυπωσιακούς κάθετους και οριζόντιους σχηματισμούς που βλέπεις μπροστά σου.
Στο ασυνήθιστο αυτό σκηνικό, έχουν χτίσει το σπιτικό τους πολλά ενδημικά είδη, ειδήμονες στο έρπειν και.. σκαρφαλώνειν, ώστε να επιβιώνουν σε ένα τέτοιο μέρος!
Άλλωστε, tsingy στη γλώσσα Malagasy της Μαδαγασκάρης, σημαίνει “το μέρος όπου δεν μπορείς να περπατήσεις ξυπόλητος”! Καθόλου τυχαίο, έτσι;
5. Zhangye Danxia Landforms
Κίνα
Άλλο ένα τοπίο που μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής, συγκεκριμένα με λάδι σε καμβά!
Οι σχηματισμοί αυτοί ονομάζονται Zhangue Danxia Landforms και βρίσκονται διάσπαρτοι σε πολλά γεωλογικά πάρκα της Κίνας. Ένα πραγματικό έργο τέχνης, τα πολύχρωμα αυτά “κύματα” οφείλουν την ύπαρξή τους τόσο σε ενδογενείς παράγοντες, όπως σεισμούς και κίνηση των τεκτονικών πλακών, όσο και σε εξωγενείς, όπως η διάβρωση.
Πρόκειται, δηλαδή, για ένα δυναμικό φαινόμενο που δε σταματά ποτέ, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο συνέχεια νέους σχηματισμούς και νέα τοπία! Και εάν η αύξηση ενός μέτρου σε 10,000 χρόνια σου φαίνεται ελάχιστη, όταν μιλάμε σε γεωλογική κλίμακα, ο αριθμός είναι εντυπωσιακά μεγάλος!
6. Skaftafell, Εθνικό Πάρκο Vatnajökull
Ισλανδία
Η Vatnajökull είναι η μεγαλύτερη παγωμένη κορυφή, όταν μιλάμε για την περιοχή που περικλείεται από τον Αρκτικό Κύκλο στα βόρεια και τον Ανταρκτικό Κύκλο στα νότια.
Μέσα στο απόκοσμα όμορφο τοπίο του εθνικού πάρκου της νοτιοανατολικής Ισλανδίας, πρωταγωνιστής είναι το Skaftafell, μια απέραντη έκταση που φιλοξενεί μερικά από τα ομορφότερα τοπία της χώρας – και κάποια από τα πιο σημαντικά είδη χλωρίδας κα πανίδας.
Μεγάλης περιβαλλοντικής αξίας αλλά και τουριστικό hotspot της Ισλανδίας, το Skaftafell δέχεται περισσότερους από 300,000 τουρίστες ετησίως. Ταξιδιώτες από όλον τον κόσμο καταφθάνουν για να θαυμάσουν από κοντά το θαύμα αυτό της φύσης που συνθέτουν ορμητικοί καταρράκτες, πλούσια δάση και δαιδαλώδη ποτάμια και ρέματα που επίκεντρο έχουν το μεγαλειώδη παγετώνα Vatnajökull.
Όπως και με τους σχηματισμούς Zhangue Danxia, έτσι και ο παγετώνας αποτελεί ένα συνεχές φαινόμενο με δυναμική που εντυπωσιάζει. Γι’ αυτό, σχεδόν ποτέ δε θα το δεις ίδιο σε δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές. Πότε λευκός, πότε ροζ και πότε γαλάζιος, ο Vatnajökull μαγεύει τα πλήθη!
7. Κόκκινη Παραλία
Κίνα
Σε αντίθεση με την Κόκκινη Παραλία της Σαντορίνης, η Κόκκινη Παραλία της Κίνας δε είναι φτιαγμένη από ηφαιστειακά πετρώματα. Για την ακρίβεια, δεν είναι φτιαγμένη ούτε από άμμο!
Βρίσκεται στην περιοχή Panjin και, παρ’ ό,τι κατακόκκινη, δεν καλύπτεται ούτε από έναν κόκκο άμμου. Αντίθετα, το χρώμα της προέρχεται από ένα είδος θαλάσσιου φυτού που ονομάζεται “Sueda” και φυτρώνει στην περιοχή κατά την περίοδο από τον Απρίλιο έως το Μάιο. Τα φυτά παραμένουν πράσινα καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, το φθινόπωρο όμως λαμβάνουν ένα ζωηρό κόκκινο χρώμα.
Η Κόκκινη Παραλία της Κίνας περικλείει ένα ολόκληρο οικοσύστημα, με περισσότερα από 260 είδη πουλιών και 400 είδη άγριας πανίδας, μεταξύ αυτών πολλά απειλούμενα από εξαφάνιση είδη.
Όπως είναι φυσικό, η δυνατότητα πρόσβασης από το κοινό είναι εξαιρετικά περιορισμένη, και για καλό σκοπό!
8. Το Τούνελ της αγάπης
Ουκρανία
Είναι σκηνικό από ρομαντική ταινία, εκεί που λες πως όπου να’ ναι θα εμφανιστεί ο Ηugh Grant;
Κι όμως, το Τούνελ της Αγάπης είναι αληθινό, βρίσκεται στην Ουκρανία και δημιουργήθηκε χάρη στο πέρασμα ενός τρένου! Όπως έχουμε δει να συμβαίνει πολλές φορές σε περιπτώσεις που η φύση συνεχίζει την ασταμάτητη δράση της ανενόχλητη από την ανθρώπινη δραστηριότητα – βλέπε ναό Ta Prohm στο Σιέμ Ριπ του Βιετνάμ – ακριβώς αυτό συνέβη κι εδώ.
Στην περιοχή που βρίσκεται το τούνελ, κοντά στην πόλη Klevan, υπήρχε μόνο δάσος. Όταν κατασκευάστηκε το σιδηροδρομικό δίκτυο, θα περίμενε κανείς η βλάστηση να υποχωρήσει. Αντί για αυτό, σχηματίστηκε σιγά-σιγά μία ένα φυσικό τούνελ, φτιαγμένο όχι από οικοδομικό υλικό, αλλά από δέντρα και φυτά.
Σας παρουσιάζουμε 12 τοπία που ισοδυναμούν με «θαύματα» της φύσης
Το τοπίο είναι τόσο παραμυθένιο, που δικαίως ονομάστηκε το Τούνελ της Αγάπης!