Ένα βαρύ όνοµα µε τεράστια κληρονοµιά ακολουθεί ένα από τα ιστορικότερα µαγαζιά της πόλης, το οποίο μάλιστα φέτος συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής!
Ο λόγος για το Ντορέ, έναν ζωντανό θρύλο, µε αφετηρία το 1917, όταν ο Αλφρέδο Μορατόρι δηµιούργησε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ένα καφέ-ζαχαροπλαστείο σε ευρωπαϊκά πρότυπα, το οποίο απευθυνόταν κυρίως στην ελίτ και δεν άργησε να γίνει σηµείο αναφοράς πολιτικών και κοινωνικών συζητήσεων.
Βιεννέζικες καρέκλες, πλακάκια του Μεσοπολέµου, µαρµάρινα τραπέζια και ένα µασίφ ξύλινο bar µε σκαλιστά κοµµάτια από τα παλιά… µπιλιάρδα που υπήρχαν στο υπόγειο είναι µερικά από τα vintage στοιχεία, τα οποία µαζί µε την αυθεντική πινακίδα του µαρτυρούν την αίγλη άλλων εποχών – εδώ, άλλωστε, έχουν γευµατίσει ο Βενιζέλος, η Μερκούρη, ο Χατζιδάκις και πολλές εξέχουσες προσωπικότητες του τελευταίου αιώνα…
Top 10: Που θα φας καλά στη Θεσσαλονίκη!
Πίσω στον χρόνο, σηµαντικός σταθµός το 1959, όταν µετακόµισε στη σηµερινή του θέση, στη σκιά του Λευκού Πύργου και έγινε καλλιτεχνικό στέκι για συγγραφείς, ηθοποιούς και σκηνοθέτες.
Κοµβική χρονιά και το 1992, όταν ο µετέπειτα ιδιοκτήτης Τάκης Ξεφτέρης (ανιψιός του Μορατόρι), στην προσπάθειά του να το σώσει από την επερχόµενη παρακµή, πρότεινε τότε στη Δέσποινα Μαυροµµάτη, ιδιοκτήτρια του Ζύθου στα Λαδάδικα, της πρώτης µπυραρίας στην Ελλάδα, να το αναλάβει.
Θεσσαλονίκη: 5 γνωστά μπαρ που πρέπει να κάνεις check in!
Η αναβίωσή του το 1995 σηµατοδότησε την κοινή τους πορεία ως Ντορέ-Ζύθος, µε σήµα κατατεθέν τον «παλιό εργάτη των Λαδάδικων». Μέχρι και σήµερα και τα δύο µαγαζιά παραµένουν ψηλά στις προτιµήσεις ντόπιων και επισκεπτών, εξαιτίας του αριστοκρατικού περιβάλλοντος και της αδιαπραγµάτευτης ποιότητας.
Μπήκαμε πρώτοι στην νέα healthy άφιξη της Θεσσαλονίκης και γίναμε… Άγιοι! (Photos & Video)
Το πληθωρικό τους, ανεξάντλητο σε προτάσεις ηµέρας, µενού τιµά την ελληνική παράδοση, µε προτεραιότητα τα ντόπια προϊόντα, τις δηµιουργικές συνταγές και τις επιρροές από όλες τις πλευρές της Μεσογείου.
Δίπλα σε κλασικά πιάτα, όπως η πίτα Καισαρείας, τα µανιτάρια καγιέν και η µαϊντανοσαλάτα, έρχονται προτάσεις όπως το αρνίσιο κεµπάπ, το κοτόπουλο γεµιστό µε γραβιέρα, τα πέτουρα λαχανικών και τα µοσχαρίσια µάγουλα να κερδίσουν τις εντυπώσεις! Καθηµερινά, 10:00-02:00.
Info: ΝΤΟΡΕ ΖΥΘΟΣ: Τσιρογιάννη 7, Λευκός Πύργος, Τ. 2310 279010, ΖΥΘΟΣ: Κατούνη 5, Λαδάδικα, Τ. 2310 540284, www.zithos.gr
Μέχρι να κυκλοφορήσει η νέα έκδοση διαβάστε τα πάντα για τη Θεσσαλονίκη στον απόλυτο οδηγό πόλης Best in travel Thessaloniki 2017! Κατεβάστε το εντελώς δωρεάν απλά με ένα κλικ.