Λουσμένο στον ήλιο όλο το χρόνο, ένας παράδεισος για πεζοπόρους και σέρφερ, το πορτογαλικό νησί, που λάτρευε η αυτοκράτειρα Σίσσυ, ιντριγκάρει και σαγηνεύει όλο και περισσότερους περίεργους ταξιδιώτες. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια μικρή ομάδα νήσων στον Ατλαντικό ωκεανό που ανήκουν στην Πορτογαλία. Είναι δημοφιλής προορισμός για τους τουρίστες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου,
Σίγουρα, η Μαδέρα τα έχει όλα. Ψηφίστηκε ως το πιο όμορφο νησί της Ευρώπης επτά συνεχόμενα χρόνια από τα World Travel Awards, κέρδισε επίσης το βραβείο για τον πρώτο νησιωτικό προορισμό στον κόσμο.
Υπάρχει κάτι εντελώς μοναδικό στη Μαδέρα. Βρίσκεται μεταξύ της δυτικής ακτής του Μαρόκου και του βόρειου άκρου των Καναρίων Νήσων, και το υποτροπικό νησί προσφέρει ταυτόχρονα και ζεστές και ξηρές ημέρες και πιο δροσερές συνθήκες όλο το χρόνο.
Σε ένα γεωγραφικό παράδοξο, η δραματική τοπογραφία και τα θερμά ωκεάνια ρεύματα έχουν δημιουργήσει ένα υπέροχα ποικιλόμορφο οικοσύστημα – η Μαδέρα είναι πλούσια με όλη τη σημασία της λέξης. Το μικρό νησί (801 τετραγωνικά χιλιόμετρα) μπορεί να υπερηφανεύεται για τη πανίδα, μια πληθώρα φυσικών σημείων και μερικές από τις πιο συναρπαστικές θέες στην Ευρώπη. Με λίγα λόγια, ανεξάρτητα από τις ταξιδιωτικές σας προτιμήσεις, είναι πολύ δύσκολο να μην ερωτευτείτε τη Μαδέρα.
Χαρακτηριστικό στο νησί αυτό της Πορτογαλίας είναι ότι οι κάτοικοι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντισταθμίσουν τον μαζικό τουρισμό και να προωθήσουν μια προνοητική προσέγγιση στα ταξίδια.
Μαδέρα: Πώς πρωτοπορεί στον οικοτουρισμό
Το πρώτο πράγμα που θα προσέξετε στη Μαδέρα είναι η πλούσια πανίδα της. Τα απέραντα βουνά του βρέχονται με σειρές από αμπέλια, μπανανιές και ορτανσίες, που καταλήγουν σε δρόμους στην άκρη του γκρεμού. Γνωστό ως η «Χαβάη της Ευρώπης», το νησί φαίνεται κατευθείαν από το Jurassic Park, με τα κύματα του Ατλαντικού να χτυπούν τους αιχμηρούς βράχους των παραλιών του και τον ζεστό αφρικανικό αέρα να δημιουργούν ένα υποτροπικό κλίμα.
Οδηγήστε τριάντα λεπτά στην ανηφόρα και θα βρεθείτε τυλιγμένοι σε σύννεφα δροσερής ομίχλης, όπου τα δέντρα δημιουργούν ένα τοπίο συγκλονιστικό. Είναι τα μικροκλίματα της Μαδέρα που ενθαρρύνουν μια τέτοια γόνιμη ανάπτυξη, καθιστώντας την έναν θησαυρό καλειδοσκοπικής άγριας ζωής, τόσο εντός όσο και εκτός των ακτών της.
Αυτό το μικροσκοπικό νησί αξίζει να διατηρηθεί ιερό. Είναι πολύτιμο: ένα προϊστορικό λείψανο όπου η ερημιά, η γεωργία και η ανθρωπότητα συγκρούονται. Υπάρχει μια λεπτή ισορροπία στη δουλειά εδώ, όπου οι κάτοικοι της Μαδέρας προσπαθούν να αντισταθμίσουν τον μαζικό τουρισμό προωθώντας τα οικολογικά ταξίδια – και κερδίζοντας ένα Silver βραβείο από το EarthCheck στη διαδικασία.
«Αυτή η διάκριση ενισχύει τη θέση της Μαδέρα ως τουριστικού προορισμού αριστείας, εστιάζοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη», δήλωσε στο Time Out ο Eduardo Jesus, Περιφερειακός Γραμματέας Τουρισμού και Πολιτισμού της Μαδέρας.
«Το βραβείο δίνει στον προορισμό μεγαλύτερη αξιοπιστία και του επιτρέπει να επεκτείνει την πρόσβασή του σε τουριστικές αγορές που είναι πιο ευαίσθητες σε αυτό το θέμα. Είναι ένα σημαντικό βήμα για την επιβεβαίωση της Μαδέρα ως παγκόσμιας «απαραίτητης επίσκεψης», που βασίζεται στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής και στη συμμετοχή ολόκληρης της τοπικής κοινότητας».
Περιηγήσεις χαμηλού αντίκτυπου εντός (και εκτός) του νησιού
Σύμφωνα με τον Eduardo Jesus, «Υπάρχουν αμέτρητες δραστηριότητες που δεσμεύονται για τη βιωσιμότητα στη Μαδέρα για τους επισκέπτες και τους ντόπιους να απολαμβάνουν: μονοπάτια πεζοπορίας, φυσικά καταφύγια, ποδηλασία, καταδύσεις, εκδρομές με σκάφος για παρατήρηση κητωδών, σαφάρι και πολλά άλλα».«Επειδή η βιωσιμότητα σημαίνει και υπευθυνότητα, αρκετές εταιρείες στον τουριστικό τομέα συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση του οικολογικού τους αποτυπώματος, συμβάλλοντας για παράδειγμα σε ένα πρόγραμμα αναδάσωσης, στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν και οι τουρίστες», προσθέτει.Ένας τοπικός τουριστικός πράκτορας, συγκεκριμένα, η Adventure Madeira , ειδικεύεται σε τέτοιες εκδρομές. Η εμπειρία ξεκινάει με τους τουρίστες να επιβιβάζονται σε τζιπ που οδηγούν ντόπιοι οδηγοί, μεταφέροντάς τους από το Funchal στο δάσος Fanal Heritage της Unesco, την ηφαιστειακή παραλία Seixal, το τοπικό εστιατόριο Laurisilva και τελειώνουν με ένα εργαστήριο poncha στο Μουσείο Μελιού. Όλος ο στόχος είναι η προώθηση μιας «μοναδικής βιώσιμης εμπειρίας» μέσω σημαντικών, τοπικών δραστηριοτήτων (αν και πρέπει να πούμε ότι η οδήγηση ενός Jeep σε ένα μικρό νησί δεν μπορεί να είναι η πιο φιλική προς το περιβάλλον επιλογή).
Τι (άλλο) να κάνετε
Αν και σχετικά μικρό (για να καταλάβετε, το μικρότερο των Καναρίων Νήσων – το Lanzarote – έχει επιπλέον 45 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τη Μαδέρα), οι μοναδικές γωνιές της Μαδέρας έχουν γίνει εύκολα προσβάσιμες μόνο στην πρόσφατη ιστορία, χάρη σε ένα περίπλοκο δίκτυο 150 σηράγγων που διασχίζουν τα βουνά. Οι σήραγγες που ολοκληρώθηκαν περίπου το 2005 είναι ένα επίτευγμα της σύγχρονης μηχανικής που θυμίζει τις ελβετικές Άλπεις.
Ομοίως, να είστε προετοιμασμένοι για απότομες κλίσεις – ένας από τους πιο εμβληματικούς δρόμους, ο Rua da Carreira διασχίζει την πρωτεύουσα του Funchal έχει μια εντυπωσιακή κλίση 45%. Αν σας αρέσουν τα ύψη, αξίζει να το δείτε στο SkyWalk. Ο γυάλινος διάδρομος ξεπροβάλλει από τα βράχια του Cabo Girão, 580 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, προσφέροντας πανοραμική θέα της Câmara de Lobos.
Ως νησί, μεγάλο μέρος του τουρισμού της Μαδέρας επικεντρώνεται φυσικά στο υδάτινο στοιχείο. Προσφέροντας και πάλι μια πληθώρα επιλογών, η νότια ακτή φιλοξενεί τις πιο ήρεμες -συχνά κρυμμένες- παραλίες, που περιτριγυρίζονται απαλά από εντυπωσιακά διαφανή νερά. ενώ τα γλυκά Atlantic breakers προσθέτουν δράμα στη βόρεια ακτή. Η εύκολη επιλογή, φυσικά, είναι η εξερεύνηση με σκάφος. Σε τυπικό στιλ της Μαδέρας, το Happy Hour προσφέρει ιδιωτικές ναυλώσεις ιστιοπλοΐας σε όλο το νησί με επίκεντρο τη γαστρονομία. Σερβίροντας μια σειρά από λιχουδιές, ένας ιδιωτικός σεφ επί του σκάφους προετοιμάζει και σερβίρει τέσσερα στάδια χρησιμοποιώντας τοπικά προϊόντα, ενώ εσείς κολυμπάτε ή κάνετε snorkeling γύρω από το γιοτ.
Φαγητό και ποτό
Η τυπική κουζίνα της Μαδέρας τείνει να διαφέρει ανάλογα με την περιοχή – τα πιάτα με ψάρια και θαλασσινά είναι πιο έντονα στις παράκτιες περιοχές, με πιο νόστιμα πιάτα με κρέας να κυριαρχούν καθώς κατευθύνεστε στην ενδοχώρα. Αλλά αυτό που φαίνεται σταθερό είναι η επιθυμία να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα πλούσια τοπικά αποθέματα, χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μεθόδους.
Χάρη σε μεγάλο βαθμό στο ήπιο κλίμα, η γκάμα των ιθαγενών συστατικών είναι εξαιρετικά ποικίλη – μια γρήγορη διαδρομή από την ακτή στην ενδοχώρα θα σας οδηγήσει μπροστά από πολλές φάρμες ζαχαροκάλαμου και εξωτικά φρούτα. Ίσως η πιο καθιερωμένη γαστρονομική παράδοση είναι η Espetada – μεγάλα κομμάτια μοσχαρίσιου κρέατος με αλάτι μαγειρεμένα φρέσκα κατά παραγγελία σε μια σχάρα που σιγοκαίει, σερβιρισμένα με φύλλα δάφνης και πατάτες.
Το Akua είναι το δεύτερο εστιατόριο του Júlio Pereira στο νησί, που ιδρύθηκε ένα χρόνο μετά τα εγκαίνιά του πρώτου, του Kampo. Το Akua έχει μια ζεστή, οικεία αίσθηση, αντλώντας από τις εμπειρίες του σεφ Júlio που μεγαλώνει στο κρεοπωλείο του πατέρα του, στους κήπους του παππού του και στην κουζίνα της μητέρας του. Υπάρχει μια πραγματική αίσθηση ότι βρίσκεσαι στο επίκεντρο των μεθόδων παρασκευής και μαγειρέματος της Μαδέρας, κυρίως χάρη στα παρακμιακά αρώματα του bolo do caco, ενός τυπικού ψωμιού της Μαδέρας που ψήνεται απευθείας σε ζεστή επιφάνεια και σερβίρεται με σπιτικό βούτυρο σκόρδου.
Το Galaxia Skyfood είναι το πολυτελές εστιατόριο στον τελευταίο όροφο του Savoy Palace, το οποίο είναι στολισμένο για να προσφέρει την εμπειρία του δείπνου κάτω από τα αστέρια. Τα πλούσια παρασκευασμένα πιάτα περιλαμβάνουν Ussuzukuri από ψάρια, φρέσκα θαλασσινά της Μαδέρας και μαύρο χοιρινό
Το Razão στο Socalco Nature Hotel δεν έχει στάνταρ μενού – η ομάδα του σεφ Octávio Freitas αναζητά τροφή για ό,τι είναι άφθονο κάθε μέρα για να δημιουργήσει γαστρονομικά αριστουργήματα. Με μια μοναδική όρεξη για τη δημιουργία εκλεκτής κουζίνας από ταπεινά υλικά, τα πιάτα μπορεί να είναι ποικίλα, όπως η σούπα κολοκύθας και το Iberian Porc «Secretos», που ονομάστηκε έτσι επειδή ο εντοπισμός του πολυπόθητου υλικού θεωρείται μυστικό.
Είναι γνωστό , ότι η Μαδέρα είναι παγκοσμίως γνωστή για το κρασί της. Το κρασί στη Μαδέρα θα χρειαστεί λίγη εισαγωγή, αλλά οι αμπελώνες αξίζουν μια εξερεύνηση. Το καθένα αισθάνεται εντελώς μοναδικό, χρησιμοποιώντας είτε οριζόντια είτε κάθετα κλήματα για να συλλάβει τη σχετική ποσότητα ήλιου, νερού και αλατιού που είναι κατάλληλη για το επιλεγμένο σταφύλι και τοποθεσία. Και καμία θέα στην πλαγιά του λόφου δεν είναι ολοκληρωμένη χωρίς κατσίκες περιπλανώμενες να τσιμπολογούν τα κατάλοιπα σε ένα αμπέλι.
Που να μείνετε
Η διαμονή στη Μαδέρα είναι και πάλι μια ιστορία δύο αντιθέτων. Το μοντέρνο, πληθωρικό συγχρονίζεται όμορφα μαζί με πιο απογυμνωμένα, αγροτικά ξενοδοχεία. Συγκεκριμένα, όλα φαίνεται να μοιράζονται τον κοινό στόχο της βιωσιμότητας και του οικοτουρισμού. Το Savoy Palace είναι τόσο μεγαλοπρεπές όσο θα έλεγε το όνομα, με έναν premium όροφο που προσφέρει στους κατοίκους της σουίτας αποκλειστική ομάδα εξυπηρέτησης, ιδιωτικό χώρο πρωινού και υπέροχα εξοπλισμένη πισίνα υπερχείλισης στον τελευταίο όροφο. Οι τιμές ξεκινούν από 195€ τη βραδιά.
Το ξενοδοχείο Socalco Nature βρίσκεται στη νοτιοδυτική ακτή, με δωμάτια να ανεβαίνουν στην επιβλητική πλαγιά του βράχου. Το ξενοδοχείο υπερηφανεύεται για την προσομοίωση των φυσικών προτύπων των κοντινών οικοσυστημάτων και την υποστήριξη των περιβαλλόντων φιλοξενίας. Σκεφτείτε την ηλιακή ενέργεια, τον χλοοτάπητα στο τραπέζι και την οικολογική επίπλωση: το ανακυκλωμένο πεύκο έχει πολλά χαρακτηριστικά. Οι επισκέπτες ενθαρρύνονται να ασχοληθούν με τις δουλειές της μαγειρικής και του κρασιού, μέρος της δέσμευσης της Socalco να διατηρήσει τις παραδοσιακές συνταγές για τις μελλοντικές γενιές. Οι τιμές ξεκινούν από 87€ τη βραδιά.
Πώς μοιάζει το μέλλον
Η Μαδέρα σίγουρα δημιουργεί προηγούμενο για μεγαλύτερα έθνη. Σε μόλις πέντε χρόνια, το μικροσκοπικό νησί θα διπλασιάσει τις προσπάθειές του να πάρει ένα Χρυσό βραβείο από το EarthCheck. Αυτό δεν θα είναι χωρίς προκλήσεις: η διατήρηση των φυσικών και πολιτιστικών πόρων του νησιού και η εστίαση στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές θα «απαιτεί συνεχή αφοσίωση», σύμφωνα με τους ειδικούς αλλά υπάρχει αισιοδοξία. «Το μέλλον του τουρισμού στη Μαδέρα φαίνεται πολλά υποσχόμενο. Η ενίσχυση και η προστασία των πόρων θα μεταφραστεί στη δημιουργία αυθεντικών προϊόντων, εμπειριών και δραστηριοτήτων που, από κοινού, θα έχουν ως αποτέλεσμα μια ολοένα και πιο μοναδική και ελκυστική προσφορά για επισκέπτες και ντόπιους».
Δείτε επίσης