Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
9.7 C
Athens
HomeΚόσμοςΜαγεία: Το «Λούβρο του Aμπου Ντάμπι»άνοιξε τις πόρτες του σήμερα!Ένα μουσείο ύμνος...

Μαγεία: Το «Λούβρο του Aμπου Ντάμπι»άνοιξε τις πόρτες του σήμερα!Ένα μουσείο ύμνος στην αρχιτεκτονική

«Το πρώτο παγκόσμιο μουσείο του αραβικού κόσμου» άνοιξε σήμερα τι πύλες του και εκτός από ένα πολύ σημαντικό πολιτιστικό γεγονός, αυτός ο εκθεσιακός χώρος αποτελεί ακόμη έναν ύμνο στην γεωμετρία και την αρχιτεκτονική.

Η συμφωνία

Η συμφωνία για την δημιουργία του «Λούβρου του Άμπου Ντάμπι» μεταξύ Γαλλίας με Εμιράτα έγινε πριν 10 χρόνια, το 2007, όπου υπεγράφη μια συμφωνία 663 εκατομμυρίων ευρώ ( ουσιαστικά 1 δισ. μαζί με την «ενοικίαση» του ονόματος). Το ακριβοπληρωμένο brand παίζει σημαντικό διπλωματικό και πολιτισμικό ρόλο, λειτουργώντας σαν σύνδεσμος Ανατολής και Δύσης.

- Advertisement -

Η ωραιότερη πόλη για τις γιορτές, ο παραμυθένιος προορισμός των Χριστουγέννων

Το όνομα του είναι μισθωμένο μέχρι το 2037, ενώ το Λούβρο του Αμπου Ντάμπι έχει νοικιάσει 300 έργα τέχνης από το Λούβρο (  και μεταξύ άλλων έργα από το Musée d’Orsay, το Κέντρο Georges Pompidou και τις Βερσαλίες).

Επίσης, το μουσείο έχει καταβάλει 750 εκατομμύρια δολάρια για να προσλάβει γαλλικό προσωπικό για να επιβλέπει τα δανεισμένα έργα, σύμφωνα με την Washington Post.

Οι διαφωνίες και ο διπλωματικός ρόλος του νέου μουσείου

Παρ΄ότι που το μουσείο κατασκευάστηκε εν μέσω μεγάλης διαμάχης για την λειτουργίας του, ο αρχιτέκτονας Jean Nouvel θεωρεί πως μέσω του ιδρύματος, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν σε μεγάλο βαθμό ένα μεγάλο κομμάτι του ανατολικού πολιτισμού.

Ακόμη, την στιγμή που πολλοί εξέφρασαν την αντίθεσή τους με την απόφαση των Γάλλων να δώσουν το όνομά και μερικά έργα από το Λούβρο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο αρχιτέκτονας μίλησε για ανταλλαγή πολιτισμών και αξιών μεταξύ Δύσης και Ανατολής.

Το μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι γεννήθηκε από τα ιδανικά του Διαφωτισμού και από την απόρριψη της μοναρχίας. Κατά τη δημιουργία του το Μάιο του 1791 ως δημόσιο χώρος ανοιχτός σε όλους, η Γαλλική Εθνοσυνέλευση δήλωσε ότι το Λούβρο θα είναι «ένας χώρος για τη συγκέντρωση μνημείων από όλες τις επιστήμες και τις τέχνες».

Ο Ναπολέοντας διεύρυνε τη συλλογή κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, προσθέτοντας μια νέα πτέρυγα και γεμίζοντας την με θησαυρούς από όλο τον κόσμο, τα οποία πήρε κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών εκστρατειών του. Σήμερα το μουσείο περιλαμβάνει έργα που εκτείνονται σε χιλιάδες χρόνια και προέρχονται από όλο τον κόσμο. Τα έργα αυτά χωρίζονται σε οκτώ τμήματα: Ζωγραφική, Αιγυπτιακή αρχαιότητα, Ελληνική, ετρουσκική και ρωμαϊκή αρχαιότητα, Εγγύς Ανατολή, Γλυπτική, Ισλαμική τέχνη, γραφικές τέχνες και διακόσμηση.

Ως εκ τούτου, το Λούβρο του Αμπού Ντάμπι όχι μόνο ενισχύει την ιδέα του οικουμενισμού ιδεολογικά όσο και μέσω των εκθεμάτων του. Οι συλλογές του Λούβρου του Άμπου Ντάμπι απευθύνονται σε ανθρώπους διαφόρων ηλικιών και ηπείρων και παρουσιάζονται με τέτοιο  τρόπο, έτσι ώστε ο θεατής να εκτιμά τις πολιτιστικές και καλλιτεχνικές ομοιότητες, καθώς και τις διαφορές στο χώρο και το χρόνο.

Η αρχιτεκτονική

Η πολύπλοκη αυτή γεωμετρική κατασκευή αποτελείται από 7.850 «άστρα», σε διάφορα μεγέθη, τοποθετημένα σε οκτώ διαφορετικές στρώσεις, από την οποία όταν περνά ο ήλιος, δημιουργείται στο εσωτερικό του κτηρίου ένα εντυπωσιακό εφέ με την ονομασία «βροχή φωτός».

Ο επιβλητικός αυτός θόλος υποστηρίζεται από τέσσερις προβλήτες που είναι αόρατες από μακριά, κάθε μία με 110μ. απόσταση από την άλλη, με το υψηλότερο σημείο του θόλου να φτάνει τα 40μ. από την επιφάνεια της θάλασσας και τα 36μ. από το έδαφος. Τη νύχτα, τα σχέδια του θόλου σχηματίζουν χιλιάδες αστέρια στο εσωτερικό, τα οποία είναι εμφανή τόσο εντός όσο και εκτός του κτηρίου, από τους επισκέπτες που καταφθάνουν στο μουσείο από στεριά και θάλασσα.

Κουκλίστικες πόλεις που πρέπει οπωσδήποτε να δεις στην Ευρώπη

Μια ακόμα βασική λειτουργία του θόλου, και με σημαντικό περιβαλλοντικό χαρακτήρα, είναι αυτή της παροχής σκιάς στο κοινό, καθώς προστατεύει την εξωτερική πλατεία και τα κτίρια που βρίσκονται από κάτω του από τις καυτές ακτίνες του ήλιου.

Το Λούβρο του Άμπου Ντάμπι βρίσκεται στο νησί Saadiyat, το οποίο φιλοδοξεί να φιλοξενήσει και ένα μουσείο Gyggenheim σε σχεδιασμό Frank Gehry, καθώς και το Zayed National Museum, σε σχεδιασμό Foster + Partners.

Φωτογραφίες: AP

Πηγή: iefimerida.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,078LikesLike
88,732 FollowersFollow
182,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ