Η Ελλάδα τερμάτισε πρώτη στη σειρά της λίστας “Best in Travel 2021” από το Lonely Planet, σε μια συγκεκριμένη κατηγορία που εξυμνεί το “βιώσιμο” φαγητό και παροτρύνει τους ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο να την επισκεφθούν μέσα στο 2021.
Το Lonely Planet έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα από τους “νικητές” του διαγωνισμού “Best in Travel 2021”, τοποθετώντας την Ελλάδα πρώτη στη σειρά στην κατηγορία ““Sustainable Food” (Βιώσιμο φαγητό), και πιο συγκεκριμένα την ονομάζει “Best Food Destination”, δηλαδή ο καλύτερος γαστρονομικός προορισμός!
Βιολογικές αγορές & φρέσκα θαλασσινά
Ο Luis Cabrera, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Lonely Planet, που είναι κορυφαία ταξιδιωτική πηγή για όσους αναζητούν περιπέτεια και εξερεύνηση, δήλωσε ότι η λίστα του ιστότοπου επανεξετάστηκε για το 2021, προκειμένου να “αναγνωριστούν μέρη και άτομα που επιδεικνύουν μια πραγματική δέσμευση στη βιωσιμότητα”.
Η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη θέση ως ο καλύτερος προορισμός παγκοσμίως σχετικά με το φαγητό, λόγω των “αγορών βιολογικών προϊόντων, της παραγωγής άγριων βοτάνων και των ολόφρεσκων θαλασσινών στα νησιά”.
Αξίζει να δείτε τα πιο περίεργα φαγητά στον κόσμο! Θα τα δοκιμάζετε;
Παρόλο που οι πρακτικές βιώσιμης διατροφής μόλις πρόσφατα μπήκαν στο προσκήνιο της πολιτιστικής συνείδησης παγκοσμίως, οι παραδοσιακές ελληνικές πρακτικές αλλά και το ελληνικό φαγητό γενικότερα σχετικά με την επιλογή και την προετοιμασία των πιάτων, που προέρχονται από χιλιετίες, είναι εγγενώς βιώσιμες από μόνες τους.
Τοπικά πιάτα & εποχικά υλικά
Ακόμα και σήμερα, οι Έλληνες προσαρμόζουν τα γεύματά τους στην κάθε εποχή, επιλέγοντας εποχικά προϊόντα. Αντί να φτιάχνουν ένα πιάτο με υλικά που δεν είναι της εποχής, προτιμούν να περιμένουν έτσι ώστε αυτό να γίνει ακόμη πιο νόστιμο.
Επιπλέον κάθε ελληνική περιοχή έχει τη δική της τοπική κουζίνα με ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό πιάτο ή συνταγή , που ενσωματώνει ποικίλα προϊόντα, κρέας ή γαλακτοκομικά, για τα οποία είναι γνωστή η περιοχή. Για παράδειγμα, η Σίφνος φημίζεται για την παραδοσιακή της ρεβιθάδα και η Μήλος για τη λαχταριστή της καρπουζόπιτα.
Οι ταβέρνες στη χώρα προσαρμόζουν επίσης τα μενού τους σύμφωνα με τα τοπικά προϊόντα και τα εποχικά, σερβίροντας λαχανικά, θαλασσινά και κρεατικά ολόφρεσκα, της ημέρας, αποφεύγοντας το στατικό μενού των ίδιων πιάτων όλο τον χρόνο.
Αυτές οι παραδοσιακές προσεγγίσεις στο κομμάτι της τροφής, σύμφωνα με τους ειδικούς του Lonely Planet, καθιστούν την Ελλάδα “έναν ακούσιο ηγέτη των πιο βιώσιμων τοπικών τροφίμων στον κόσμο και καλύτερο προορισμό σχετικά με το φαγητό, που όλοι πρέπει να επισκεφθούν”.
Τα κορυφαία ελληνικά προϊόντα και φαγητά ανά περιοχή!
Το ξέρατε ότι μπορείτε να δείτε σε έναν μόνο χάρτη τα πιο κορυφαία προϊόντα και φαγητά κάθε γωνιάς του κόσμου; Κι όμως στον TasteAtlas, όπως ονομάζεται, θα βρείτε τα πιο φημισμένα προϊόντα κάθε περιοχής. Εμείς εδώ θα εστιάσουμε στην Ελλάδα και τα ελληνικά προϊόντα και φαγητά.
Για να δημιουργηθεί σωστά ο χάρτης, το TasteAtlas συνδυάζει τη δική του έρευνα με αυτή των πολλών κριτικών εστιατορίων και καταστημάτων τροφίμων, για τη δημιουργία μιας λίστας «best of».
Κάθε τόπος στη χώρα μας φημίζεται για ένα προϊόν του… Από τη βόρεια μέχρι τη νότια Ελλάδα, παράγονται προϊόντα, με κάθε περιοχή να βασίζεται στις παραδόσεις και να προχωρά τη διαδικασία παραγωγής με τον δικό της τρόπο. Κάποια από αυτά ξεχωρίζουν μιας και υπάρχει το “μυστικό” που κάνει το συγκεκριμένο προϊόν λίγο πιο ιδιαίτερο, πιο αξέχαστο στον ουρανίσκο.
Στον παραπάνω χάρτη βλέπουμε ένα δείγμα από τις πληροφορίες που μας προσφέρει το TasteAtlas. Στην Καλαμάτα βλέπουμε το φημισμένο παρθένο ελαιόλαδο, στη Νάξο τη φημισμένη της γραβιέρα, στην Κίμωλο την περίφημη λαδένια και στη Χίο τη διάσημη μαστίχα της, γνωστή και ως «τα δάκρυα της Χίου». Από φαγητά στη Σκύρο είναι φημισμένη η αστακομακαρονάδα, στην Κέρκυρα η παστιτσάδα και στη Σίφνο η πεντανόστιμη μελόπιτα.
Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr: