Λονδίνο-Σίδνεϊ σε… δύο ώρες; ΄Ισως, αν αντέχετε τα 6G!
Στα σκαριά βρίσκεται η ιδέα «διαστημικής» μεταφοράς επιβατών, καθώς οι υπολογισμοί δείχνουν ότι οι χρόνοι των εμπορικών πτήσεων θα μπορούσαν να μειωθούν πάνω από 20 φορές μέσα στην επόμενη δεκαετία, κάνοντας το ταξίδι Λονδίνο-Σίδνεϊ να διαρκεί μόλις 2 ώρες, μετά από φιλόδοξα σχέδια μεταφοράς επιβατών σε άλλες χώρες μέσω… διαστήματος .
Ειδικοί στον τομέα της αεροπορίας ερευνούν πώς οι απλοί πολίτες θα αντιμετωπίσουν σύντομες περιόδους σε μηδενική βαρύτητα κατά τη διάρκεια ταξιδιών μεγάλων αποστάσεων, όπως μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας.
Συνήθως, μια πτήση από το Λονδίνο στο Σίδνεϊ με ένα εμπορικό αεροπλάνο διαρκεί περισσότερες από 22 ώρες, αλλά οι υποτροχιακές πτήσεις θα το μείωναν σε μόλις δύο ώρες, σπάζοντας το ρεκόρ που έθεσε το Concorde το 1985.
Ωστόσο, οι επιβάτες θα αντιμετώπιζαν δυνάμεις G κατά την απογείωση και την προσγείωση, ενώ η μηδενική βαρύτητα στη μέση της πτήσης θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να κρατούν τις ζώνες ασφαλείας τους δεμένες.
Οι ταξιδιώτες θα μπορούσαν επίσης να κρατούν το κάθισμά τους γερμένο προς τα πίσω κατά την εκτόξευση και να «σφίγγουν τους γλουτούς τους» καθώς φεύγουν και εισέρχονται ξανά στην ατμόσφαιρα της Γης.
Σύμφωνα με τους Times , η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου (CAA) διεξήγαγε μια μελέτη που εξετάζει τις επιπτώσεις των υποτροχιακών διαστημικών πτήσεων στο ανθρώπινο σώμα.
Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Aerospace Medicine and Human Performance , διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να αντιμετωπίσουν τις δυνάμεις G των υποτροχιακών διαστημικών πτήσεων, αν και μπορεί να υπάρχουν δυνητικά προβληματικές «φυσιολογικές αποκρίσεις».
«Οι εμπορικές υποτροχιακές διαστημικές πτήσεις είναι πλέον διαθέσιμες για τουρισμό και επιστημονική έρευνα και αναμένεται τελικά να ωριμάσουν σε εξαιρετικά γρήγορα ταξίδια από σημείο σε σημείο – π.χ. Λονδίνο-Σίδνεϊ σε λιγότερο από 2 ώρες», λένε.
«Όπως και για τα αεροπορικά ταξίδια, απαιτείται ισχυρή θεμελιώδης γνώση της θεμελιώδης φυσιολογίας που σχετίζεται με τις πτήσεις για την ενημέρωση της λήψης ιατρικών αποφάσεων και τη μεγιστοποίηση της ασφαλούς πρόσβασης στις υποτροχιακές πτήσεις.
«Τα προφίλ υποτροχιακής επιτάχυνσης είναι γενικά καλά ανεκτά αλλά δεν είναι φυσιολογικά ασήμαντα».
Ο Δρ Ράιαν Άντερτον, ιατρικός επικεφαλής της CAA για διαστημικές πτήσεις, είπε στους Times ότι «σίγουρα δεν ήταν επιστημονική φαντασία» και θα συμβεί «πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστεύουν οι άνθρωποι… σίγουρα λιγότερο από 10 χρόνια».
Ακολουθεί μια έκθεση που λέει ότι εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή «διαστημικού τουρισμού» που περιλαμβάνει τόσο υποτροχιακές όσο και τροχιακές πτήσεις.
Οι υποτροχιακές πτήσεις ορίζονται ως εκείνες που εισέρχονται στο διάστημα αλλά δεν έχουν επαρκή ταχύτητα για να παραμείνουν εκεί, που σημαίνει ότι τα υποτροχιακά οχήματα επιστρέφουν στο έδαφος.
Έχουν αντίθεση με τις τροχιακές πτήσεις, οι οποίες έχουν πιο ισχυρή τροχιά, ώστε να μπορούν να παραμείνουν στο διάστημα και να περιφέρονται γύρω από τη Γη τουλάχιστον μία φορά – όπως η περίπτωση με διαστημικούς σταθμούς ή δορυφόρους.
Οι υποτροχιακές πτήσεις, όπως αυτές που προσφέρονται ήδη από το Virgin Galactic του Richard Branson, κοστίζουν επί του παρόντος πάνω από 350.000 £ ανά θέση.
Ωστόσο, οι ρυθμιστικές αρχές έχουν προβλέψει ότι σύντομα θα είναι λιγότερο ακριβά, και τελικά θα γίνουν μια επιλογή διηπειρωτικών ταξιδιών προσβάσιμη σε οποιονδήποτε.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι εμπορικές υποτροχιακές πτήσεις μεταξύ χωρών θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν «εντός της δεκαετίας», παρόλο που η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη – αλλά το πόσο ακριβώς θα κοστίζουν είναι ασαφές.
Πώς θα λειτουργούσαν λοιπόν αυτές οι πτήσεις;
Μια εμπορική υποτροχιακή πτήση θα απογειωνόταν από μια ειδικά προσαρμοσμένη τοποθεσία εκτόξευσης σε ένα υπάρχον αεροδρόμιο (όπως το Χίθροου του Λονδίνου) ή ένα με περισσότερο χώρο που είναι πιο κατάλληλο για εκτοξεύσεις διαστημικών ταξιδιών (όπως το Διαστημικό λιμάνι της Κορνουάλης) .
Οι επιβάτες θα εκτοξευθούν στο διάστημα με ένα υποτροχιακό σκάφος παρόμοιο με το Dream Chaser, ένα διαστημικό αεροπλάνο που αναπτύσσεται από την αμερικανική εταιρεία Sierra Space ή το VSS Imagine από τη Virgin Galactic .
Το Dream Chaser – το οποίο παρουσιάστηκε στο Consumer Electronics Show πέρυσι – έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει έως και επτά άτομα από και προς τη χαμηλή τροχιά της Γης.
Αλλά το επιλεγμένο όχημα θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα από αυτήν, περισσότερο σύμφωνο με την ικανότητα των σημερινών εμπορικών γραμμών, για να κάνει το έργο οικονομικά αποδοτικό.
Οι επιβαίνοντες θα δοκίμαζαν δυνάμεις G τέσσερις φορές τη δύναμη της βαρύτητας της Γης, γνωστές ως 4G – δεν πρέπει να συγχέεται με το πρότυπο κινητών επικοινωνιών .
Αυτή η περίοδος 4G θα διαρκούσε για 20 έως 30 δευτερόλεπτα μετά τη στιγμή της έκρηξης, σύμφωνα με τη μελέτη, αλλά στη συνέχεια θα υποχωρούσε. Όχι πολύ ώρα μετά την αποβίβαση, το όχημα θα εισέλθει σε μια περίοδο μικροβαρύτητας, που σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες μπορεί να πρέπει να είναι δεμένοι στις θέσεις τους για να τους εμποδίσουν να επιπλέουν.
Καθώς το όχημα φθάνει στον προορισμό του, οι δυνάμεις G θα κορυφωθούν σε έξι φορές (6G) κατά την κάθοδο για περίπου 10 έως 15 δευτερόλεπτα. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πρόβλημα επειδή πάνω από το 5G, οι πιλότοι και οι επιβάτες κινδυνεύουν με black out.
Η νέα έρευνα, που διεξήχθη με το King’s College του Λονδίνου και με τη διευκόλυνση της RAF, δοκίμασε τα όρια των φυσιολογικών, υγιών πολιτών.
Οι επιστήμονες έβαλαν 24 υγιείς ανθρώπους διαφόρων ηλικιών μέσα σε μια ανθρώπινη φυγόκεντρο στο RAF Cranwell στο Lincolnshire. Οι ανθρώπινες φυγόκεντρες είναι μεγάλοι περιστρεφόμενοι θάλαμοι που προσομοιώνουν τα αποτελέσματα της υψηλής επιτάχυνσης, που απεικονίζονται αξέχαστες στην ταινία του James Bond του 1979 Moonraker.
Όταν εκτέθηκαν σε δυνάμεις G τύπου εκτόξευσης στο διάστημα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες εμφάνισαν «ιδιαίτερα δυναμικές αλλαγές» στον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και την καρδιακή παροχή, καθώς και υποξαιμία – ένα χαμηλό επίπεδο οξυγόνου στο αίμα.
Αν και η αυξημένη ηλικία συσχετίστηκε με μεγαλύτερη υποξαιμία και μειωμένη καρδιακή παροχή, δεν είχε επιζήμιες καρδιαγγειακές επιδράσεις. Ωστόσο, τα αναπνευστικά και οπτικά συμπτώματα ήταν κοινά, με το 88 τοις εκατό των συμμετεχόντων να ανέφεραν «γκριζάρισμα» – θαμπή ή θαμπάδα της όρασης.
Ένας από τους 24 συμμετέχοντες εμφάνισε απώλεια συνείδησης που προκαλείται από τη δύναμη G (G-LOC) αν και ανάρρωσε μόλις μειωθεί η δύναμη G.
Η εικόνα από τη νέα μελέτη δείχνει τον αρτηριακό κορεσμό οξυγόνου (SpO2) κατά την υποτροχιακή επιτάχυνση κατά τη διάρκεια κάθε φάσης εκτόξευσης και επανεισόδου, όπως προσομοιώνεται από την ανθρώπινη φυγόκεντρο. Οι μαύρες ράβδοι υποδηλώνουν αέρα που αναπνέει, ενώ οι γκρι ράβδοι αναπνέουν 15 τοις εκατό οξυγόνο
Αυτό υποδηλώνει ότι ένας υποτροχιακός ταξιδιώτης θα μπορούσε να χάσει τις αισθήσεις του κατά την απογείωση και την προσγείωση, αλλά διαφορετικά θα ήταν καλά κατά τη διάρκεια της πτήσης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι φυσιολογικές επιδράσεις γενικά μειώθηκαν όταν το κάθισμα είχε τίτλο (είναι ήδη γνωστό ότι το να κάθεσαι υπό γωνία μπορεί να αυξήσει την ανοχή της δύναμης G).
Ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Ρος Πόλοκ στο King’s College του Λονδίνου είπε στη MailOnline: «Αλλάζοντας τη θέση της καρέκλας αλλάζεις την κατεύθυνση που το G περνά μέσα από το σώμα.
«Όταν η καρέκλα είναι όρθια, απομακρύνεσαι πολύ από τη δύναμη G από το κεφάλι στα πόδια. «Αυτό στην πραγματικότητα σπρώχνει το αίμα μακριά από το κεφάλι και τα μάτια σας προς τα κάτω προς τα πόδια σας, επομένως, δεν έχετε αρκετό οξυγόνο που φτάνει σε αυτά τα μέρη του σώματος και η όρασή σας αλλάζει και ενδεχομένως να χάσετε τις αισθήσεις σας».
Η κλίση της καρέκλας έχει μικρότερη επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα, αλλά μεγαλύτερη επίδραση στο αναπνευστικό σύστημα, έτσι οι επιβάτες θα είναι «πιο λαχανιασμένοι», αν και όχι πολύ έντονα, είπε ο Δρ Pollock.
Η ομάδα των συγγραφέων καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η υποτροχιακή επιτάχυνση είναι «γενικά καλά ανεκτή» αλλά «όχι φυσιολογικά ασήμαντη».
«Οι αξιοσημείωτες αιμοδυναμικές επιδράσεις και ο παροδικός αναπνευστικός συμβιβασμός θα μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν με προδιαθεσικούς παράγοντες για να επισπεύσουν δυσμενείς καρδιοπνευμονικές επιδράσεις σε μια μειοψηφία συμμετεχόντων», λένε στην εργασία τους.
Πριν πάνε σε μια τέτοια πτήση, οι άνθρωποι μπορεί να επωφεληθούν από την «εξοικείωση με τη φυγόκεντρο» και τη φυσιολογική αξιολόγηση, ειδικά εάν είναι «ιατρικά επιρρεπείς».
Ο Δρ Πόλοκ είπε ότι είναι «πολύ δύσκολο να πούμε» πόσο θα κοστίσει μια τέτοια πτήση επιβατών, αν και πιθανότατα θα είναι «πολύ ακριβή» να ξεκινήσει πριν πέσει η τιμή καθώς γίνει ένα εφικτό μέσο μαζικής μεταφοράς.
Εναλλακτικά, μπορεί να προτιμούν να επιμείνουν σε πιο παραδοσιακές και φθηνότερες μορφές ταξιδιού, ακόμα κι αν αυτό διαρκεί πολύ περισσότερο από μια υπερ-γρήγορη υποτροχιακή πτήση.
Μια τέτοια πτήση θα κατέρριπτε το χρόνο ρεκόρ ταξιδιού μεταξύ Λονδίνου και Σίδνεϊ των 17 ωρών, τριών λεπτών και 45 δευτερολέπτων, που είχε οριστεί από το Concorde τον Φεβρουάριο του 1985.
Το Concorde ήταν το πρώτο υπερηχητικό αεροσκάφος στον κόσμο και λειτούργησε για 27 χρόνια, αλλά καθηλώθηκε τον Οκτώβριο του 2003.
Ο Δρ Pollock πιστεύει επίσης ότι θα χρειαστούν «τουλάχιστον 15 έως 20 χρόνια» προτού οι υποτροχιακές εμπορικές πτήσεις γίνουν μέσο μαζικής μεταφοράς.
«Θα χρειαστεί να υπάρξει κάποια ανάπτυξη διαστημικού σκάφους για να μπορέσει να επιτύχει τα σχετικά υψόμετρα και την ταχύτητα που απαιτούνται για να ταξιδέψει», είπε στη MailOnline. «Για να είναι εμπορικό για ένα ρεαλιστικό μέσο ταξιδιού, το αεροσκάφος θα πρέπει επίσης να είναι πολύ μεγαλύτερο».
Πηγή: Dailymail.com
Δείτε επίσης