Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens
HomeTravel NewsΗ λιμνοθάλασσα της Λευκάδας είναι ένας υγρός παράδεισος

Η λιμνοθάλασσα της Λευκάδας είναι ένας υγρός παράδεισος

Η φυσική ομορφιά, η περιβαλλοντική σημασία αλλά και οι δυνατότητες ανάπτυξης ενός από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ελλάδας παρουσιάστηκαν με αφορμή μια ενδιαφέρουσα ημερίδα.

Μια εικόνα που δεν ξεχνά ποτέ ο επισκέπτης της Λευκάδας είναι αυτή που αντικρίζει μόλις περάσει την μικρή γέφυρα που ενώνει το νησί με την στεριά ιδιαίτερα την ώρα της δύσης του ηλίου. Η λιμνοθάλασσα με κοπάδια πουλιών να πετούν από πάνω της, δίπλα της το Ιόνιο Πέλαγος να εκτείνεται μέχρι τον μακρινό ορίζοντα και ανάμεσα τους ο πλατύς δρόμος της Γύρας με ποδηλάτες κάθε ηλικίας να επιστρέφουν ή να κατευθύνονται προς την παραλία του Άι Γιάννη.

- Advertisement -

Η φυσική ομορφιά της Λευκάδας αλλά και η ιδιαίτερη αύρα της υμνήθηκαν από τους γηγενείς της ποιητές Άγγελο Σικελιανό και Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, μαγνητίζουν τον επισκέπτη και έρχονται να προστεθούν στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της, την δυτικότροπη μουσική της παράδοση αλλά και στα αρχαιολογικά της αξιοθέατα. Κεντρική θέση στην γεωγραφία αλλά και την ιστορία της είχε πάντα η λιμνοθάλασσα της.

Η Λιμνοθάλασσα της Λευκάδας είναι μέρος της ιδιαίτερη γοητείας του νησιού, όσο και της ίδιας της ταυτότητας των κατοίκων του. Πολύ πριν οι Λευκαδίτες και επισκέπτες μάθουν όρους όπως η βιοποικιλότητα, το μικροκλίμα και την επίδραση τους στην τοπική οικονομία, σημαδεύτηκαν από την εικόνα των ερωδιών και του ήλιου που δύει πάνω στα νερά της. Ή την αντανάκλαση του φεγγαριού και της μουσικής που ταξιδεύει πάνω στην επιφάνεια της ένα καλοκαιρινό βράδυ.

Βελιγράδι: μια εξερεύνηση στα Βαλκάνια

Αυτή η λιμνοθάλασσα έγινε αντικείμενο ενός εξαιρετικά ενδιαφέροντος και επιτυχημένου τριημέρου που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων – Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας, το Δήμο Λευκάδας, το Πνευματικό Κέντρο και την Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών σε συνεργασία με τη φωτογραφική ομάδα ΦΩΤΟ-κύτταρο και στην οποία συμμετείχαν και παραβρέθηκαν επιστήμονες, πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες του νησιού, δημοσιογράφοι αλλά και πλήθος Λευκαδιτών.

Η ημερίδα «Λιμνοθάλασσα Λευκάδας Παρελθόν Παρόν Μέλλον» έγινε αφορμή να τεθούν πολύ σημαντικά ζητήματα που αφορούν το νησί της Λευκάδας ενώ τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα του έθεσαν τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον όσον αφορά την ανάπτυξη του νησιού και την ευημερία των κατοίκων του. Πρώτο και σημαντικότερο από αυτά ήταν μια εναλλακτική πρόταση οικονομικής ανάπτυξης που αποδεικνύει πως ο τουρισμός δεν είναι μονόδρομος αλλά συχνά μια επισφαλής μέθοδος ανάπτυξης που μπορεί να έχει και ημερομηνία λήξης . Αντ′ αυτού οι εισηγήσεις απέδειξαν ότι η λιμνοθάλασσα με μια λελογισμένη, ήπια και αειφόρο ανάπτυξη μπορεί να γίνει πηγή πλούτου και ανάπτυξης όχι μόνο για την Λευκάδα αλλά και για ολόκληρη την περιοχή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η τοποθέτηση του ιχθυολόγου Δρ Βαγγέλη Δημητρίου που έφερε παραδείγματα εναλλακτικού τουρισμού με ανθρωποκεντρικό ενδιαφέρον που υιοθετήθηκαν στην λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και περιλάμβαναν προγράμματα ψαρέματος για παιδιά με ειδικές ανάγκες ή ανθρώπους με περιορισμένη κινητική δυνατότητα.

Επίσης η ημερίδα έδωσε την ευκαιρία να ακουστούν θέσεις και απόψεις που υιοθετούν μια διαφορετική φιλοσοφία ανάπτυξης βάζοντας στην συζήτηση έννοιες όπως η οικολογία, η ποιότητα ζωής, η ήπια ανάπτυξη και η προτεραιότητα του ανθρώπου έναντι του κέρδους. Παράλληλα παρουσιάστηκαν γόνιμες και εύκολα υλοποιήσιμες ιδέες όπως αυτής της διαμόρφωσης της κυκλοφορίας με τέτοιο τρόπο ώστε να δοθεί περισσότερος χώρους στους πεζούς και στα ποδήλατα και να περιοριστεί ο χώρος των αυτοκινήτων γεγονός που θα αναδείκνυε την ομορφιά της λιμνοθάλασσας και του γενικότερου τοπίου. Επίσης τονίστηκε η ανάγκη δημιουργίας σχετικών περιβαλλοντικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά, τους εφήβους αλλά και ολόκληρη την κοινωνία. Πιο συγκεκριμένα ο Νίκος Κονδυλάτος αναφέρθηκε σε προγράμματα που έχουν εφαρμοστεί σε πολλά νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου τα οποία εξετάζουν την αλληλεξάρτηση προστασίας περιβάλλοντος και πολιτιστικής κληρονομιάς με τον τουρισμό και την ποιότητα ζωής.

Ταυτόχρονα όλες οι εισηγήσεις αλλά και οι εκδηλώσεις ολόκληρου του τριημέρου που πλαισιώθηκαν από κινηματογραφικές προβολές, έκθεση φωτογραφίας αλλά και ξεναγήσεις στην λιμνοθάλασσα αποτέλεσαν αφορμή να κινητοποιηθεί η κοινωνία της περιοχής, να συζητήσει για τις δυνατότητες και το μέλλον της λιμνοθάλασσας που είναι τόσο άρρηκτα συνδεδεμένο τόσο με τον τόπο όσο και με τους ανθρώπους του, πάνω απ′ όλα όμως έκανε τους κατοίκους να ενδιαφερθούν και να θυμηθούν πόσο αγαπούν τον τόπο τους.

Αποτέλεσμα εικόνας για λιμνοθαλασσα λευκαδα

Σε όλη την διάρκεια της ημερίδας η ανησυχία για το παρόν και το μέλλον της ήταν εμφανής. Από την αναφορά στην ιστορία της λιμνοθάλασσας από τον 6 π.χ. αιώνα και την παρουσίαση των ειδών των πουλιών και την μοναδικότητά του υδροβιότοπου από τον πρόεδρο της Ελληνικής Ορθολογικής Εταιρείας που τόνισε ότι «οποιαδήποτε λύση στα προβλήματα του υδροβιότοπου θα πρέπει πρώτα από όλα να προβλέπει τις ανάγκες των αγρίων ειδών και των οικοτόπων τους». Ως τις αναφορές του βουλευτή Λευκάδας Αθανάσιου Καββαδά και του δημάρχου Λευκάδας Κωνσταντίνου Δρακονταειδή, η ανησυχία ήταν εμφανής.

«Thrillist Travel»: Πέντε άγνωστα ελληνικά νησιά για το ευρύ αμερικανικό κοινό

Από τις τοποθετήσεις έγινε σαφές ότι η λιμνοθάλασσα αν και είναι μέρος του δικτύου Natura 2000 και προστατευόμενη από την Συνθήκη Ramsar, υποφέρει από μακροχρόνια απουσία βιώσιμης και υλοποιήσιμης λύσης στα προβλήματα της και χρειάζεται προστασία και ανάπτυξη βασισμένη σε μακροπρόθεσμο σχεδιασμό ήπιας ανάπτυξης, με σεβασμό στο μοναδικό και ευαίσθητο οικοσύστημα της.

Από τις ομιλίες ξεχώρισαν αυτές του βουλευτή Λευκάδος Ξενοφών Βεργίνη που αναφέρθηκε αναλυτικά στους λόγους που έχουν οδηγήσει στην αδυναμία εκμετάλλευσης των πόρων των δύο λιμνοθαλασσών, στην ανάγκη υλοποίησης ενός Ολοκληρωμένου Διαχειριστικού Σχεδίου Ανάπτυξης και Αξιοποίησης της περιοχής από πλευράς οικολογικής και οικοτουριστικής αλλά και την σημασία της αξιοποίησης τοπικών προϊόντων όπως είναι το αυγοτάραχο και το σαλάμι αέρος.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε και η ομιλία του φιλολόγου Δημητρίου Τσερέ που αφού χαρτογράφησε την περιοχή της λιμνοθάλασσας από τον 7ο πΧ αιώνα μέχρι και σήμερα τελικά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ιστορία μοιάζει να προκαλεί τους σύγχρονους Λευκαδίτες να δοκιμάσουν τις δυνάμεις και τις ικανότητες τους και να κάνουν τα ιβάρια της λιμνοθάλασσας ξανά παραγωγικά και κερδοφόρα.

Αποτέλεσμα εικόνας για λιμνοθαλασσα λευκαδα

Τέλος ο ιχθυολόγος Δρ Βαγγέλης Δημητρίου τόνισε την σημασία της ανάπτυξης της λιμνοθάλασσας πάντοτε με γνώμονα την βιωσιμότητα και την διατήρηση του οικοσυστήματος της λιμνοθάλασσας. «Η λιμνοθάλασσα της Λευκάδας δεν θέλει πολλά. Θέλει ανθρώπους και καλαίσθητες βιώσιμες εγκαταστάσεις. Πρόκειται για ένα οικοσύστημα που μπορεί να προσφέρει στην παραδοσιακή αλιεία αλλά και στην ομορφιά της περιοχής που είναι απαραίτητη για τον τουρισμό» είπε χαρακτηριστικά.

Πολυτιμότερο δώρο της ημερίδας όμως ήταν ότι έδωσε σε αυτό τον υδροβιότοπο εικόνα και φωνή. Μια εικόνα πανέμορφη παρότι πληγωμένη, που αλλάζει με τις εποχές και τους αιώνες που περνούν όπως τα κοπάδια των πουλιών από πάνω της. Και μια φωνή που προειδοποιεί για τα προβλήματα, ζητά λύσεις και υπόσχεται ένα μέλλον πλούσιο τόσο σε ιχθυοπαραγωγή όσο και βιοποικιλότητα. Αλλά πριν από όλα σε ομορφιά.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,068LikesLike
88,714 FollowersFollow
182,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ