Του Γιώργου Λαμπρόπουλου
Αν κάποτε μας έλεγαν να φανταστούμε μια παγκόσμια κατάσταση παρόμοια της σύγχρονης εποχής που ζούμε ,σίγουρα δε θα μπορούσαμε. Οι στιγμές που βιώνει το ανθρώπινο είδος είναι δραματικά δύσκολες σε πολλά επίπεδα.
Αυτό που είναι το πιο σημαντικό βέβαια είναι αυτό της υγείας, το πιο κρίσιμο. Όμως ο ιός αυτός μας θύμισε και κάτι άλλο που η σύγχρονη κοινωνία μας το είχε τόσο δεδομένο που είχε ξεχάσει πόσο πολύτιμο είναι, την ελευθερία. Την ελευθερία της καθημερινότητας μας, τον περίπατο μας στον πάρκο, την επίσκεψη στους οικείους μας αλλά και τα τα ταξίδια μας που τόσο πολύ ανάγκη τα έχει η ψυχή για να γαληνεύει και να διώχνει την τοξικότητα της καθημερινότητας.
Όμως επειδή η ανθρώπινη δύναμη και θέληση είναι ανεξάντλητη οι στιγμές αυτές θα επιστρέψουν κάποια στιγμή και τότε θα ανταμείψουν τα όνειρα της καραντίνας. Ίσως να καταλάβουμε ακόμα πιο πολύ πόσο αξίζουν οι μικροί και μεγάλοι θησαυροί της Ελλάδας μας.
Λίμνη Πλαστήρα
Σε έναν από αυτούς θα ταξιδέψουμε για λίγο σήμερα ο οποίος ζει και αναπνέει στην μεγάλη αγκαλιά των Αγράφων και δεν είναι άλλος από την λίμνη Πλαστήρα. Σίγουρα όταν το 1935 ο μεγάλος στρατιωτικός και πολιτικός οραματίστηκε το έργο του, αντικρίζοντας τις καταστροφικές πλημμύρες στη περιοχή και την Μακεδονία από συνεχείς βροχοπτώσεις, δε θα μπορούσε να φανταστεί ότι το έργο του, το οποίο ολοκληρώθηκε το 1959 με την ολοκλήρωση του φράγματος στο νότιο άκρο της επί της αρχής του ποταμού Ταυρωπού ή Μέγδοβα, θα αποτελούσε πόλο έλξης για χαλάρωση και εξερεύνηση της γύρω περιοχής από πολλούς.
Τα χρώματα, οι μυρωδιές από τα τζάκια και η φιλοξενία των κατοίκων των χωριών γύρω από την λίμνη κάνουν την ταξιδιωτική εμπειρία μοναδική και την θέληση του ταξιδιώτη να βιώσει και να ανταμειφθεί από κάθε λογής ηδονές ψυχικές και μη, απολαμβάνοντας πλουσιοπάροχα τοπικά εδέσματα και γεύματα.
Η σημασία λοιπόν της λίμνης αποτελεί σημαντικό και καταλυτικό παράγοντα για την βιωσιμότητα της περιοχής αφού περιέχει 400 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, έχει μέγιστο μήκος 12 χλμ., μέγιστο πλάτος 4 χλμ., η συνολική της επιφάνεια είναι 24 τ.χλμ., ενώ το μέγιστο βάθος της είναι γύρω στα 60 μ. και το ανώτατο υψόμετρο της είναι 750 μ.
Το νερό της χρησιμοποιείται για ύδρευση της Καρδίτσας, την άρδευση του κάμπου και ηλεκτροπαραγωγή, καθώς εκεί κοντά, στο χωριό Μητρόπολη, βρίσκεται και υδροηλεκτρικό εργοστάσιο ισχύος 129,9 MWatt, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία στις 10 Οκτωβρίου 1962. Τα τελευταία χρόνια η λίμνη έχει αξιοποιηθεί και τουριστικά, με αρκετές δραστηριότητες πάνω και γύρω από τη λίμνη.
Η ασύγκριτη ομορφιά…
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πολλοί την έχουν χαρακτηρίσει “Μικρή Ελβετία” αφού ο “εραστής” της λίμνης και σύντροφος της όλα αυτά τα χρόνια , ποταμός Ταυρωπός έχει δημιουργήσει με τα ορμητικά νερά του ένα ειδυλλιακό τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς που ανταγωνίζεται μακρινούς και ακριβούς Ευρωπαϊκούς προορισμούς.
Έτσι λοιπόν οι 4 εποχές μετατρέπονται σε νύμφες που χορεύουν όλο τον χρόνο γύρω από την λίμνη και τα Άγραφα, χαρίζοντας στον επισκέπτη με το μαγικό τους ραβδί ότι πιο όμορφο και απόκοσμο…
Οι αλπικές κορυφές άλλοτε γυμνές και άλλοτε ντυμένες με χιονισμένο νυφικό ατενίζουν τους ορμητικούς χείμαρρους που ‘υφαίνουν’ τις δαντελωτές όχθες δημιουργώντας πολυσχιδή φιόρδ που θα ζήλευαν οι αντίστοιχες στην Νορβηγία!
Γαλαζοπράσινα νερά αγκαλιάζουν το μικροσκοπικό νησάκι στο κέντρο της λίμνης και το ο ελατίσιος μανδύας σκεπάζει απαλά το θαύμα που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια του επισκέπτη. Τα χωριουδάκια που περιβάλλουν την λίμνη, στέκονται άξιοι φρουροί της κληρονομίας των περασμένων χρόνων.
Διαδρομές
Στις φιδίσιες διαδρομές κοντά στη λίμνη θα συναντήσουμε τα Καλύβια Πεζούλας και το Νεοχώρι που είναι τα πλέον ανεπτυγμένα τουριστικά και διαθέτουν υποδομές για υπαίθριες δραστηριότητες. Σε κοντινή απόσταση από το Νεοχώρι βρίσκεται ο Βοτανικός Κήπος. Πρόκειται για έναν επίγειο παράδεισο 10 στρεμμάτων που φιλοξενεί μεγάλο μέρος της χλωρίδας της ευρύτερης περιοχής καθώς και ενδιαφέροντα είδη της τοπικής πανίδας στο παρατηρητήριο άγριων ζώων.
Όσο η καρδιά και το σώμα αποζητούν την ανάβαση και το υψόμετρο θα συναντήσουμε την ορεινή Καρίτσα με την περίφημη Μονή της Παναγιάς της Πελεκητής, λαξευμένη πάνω σε ένα τεράστιο βράχο και τη Σπηλιά του Γάκη. Η Καστανιά προσφέρεται για ρομαντικούς περιπάτους μέσα στο δάσος. Ο Μεσενικόλας με το ξακουστό κόκκινο κρασί και τη Μονή Κορώνης σε κοντινή απόσταση. Το Μορφοβούνι, πατρίδα του Νικόλαου Πλαστήρα. Το Μοσχάτο με την πλούσια αμπελουργική παράδοση.
Ο Μπελοκομίτης με εξαιρετικά δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής. Η Νεράιδα από τα πιο γνωστά τουριστικά θέρετρα. Η Φυλακτή με τη γραφική πλακόστρωτη πλατεία και τις πετρόχτιστες βρύσες.
Η Ι.Μ. Παναγίας Πελεκητής
Η εντυπωσιακή μονή της Παναγίας της Πελεκητής στην Καρίτσα έχει να διηγηθεί πολλές και άκρως καθηλωτικές ιστορίες. Βρίσκεται λαξευμένη στα βράχια των Αγράφων σε υψόμετρο 1.400 υπενθυμίζοντας το θρησκευτικό πάθος των ανθρώπων που την έκτισαν. Την ξεκίνησε ο μοναχός Πορφύριος το 1500 και την ολοκλήρωσε το 1529 ο οσιομάρτυρας Δαμιανός.
Εντυπωσιάζει με τους εσωτερικούς χώρους, τις πέτρινες και ξύλινες σκάλες, τους χαμηλοτάβανους καμαροσκέπαστους διαδρόμους, τα ανοίγματα και την εντυπωσιακή θέα προς τη λίμνη. Η τοποθεσία του βράχου που πελεκήθηκε και διαμορφώθηκε σε μοναστήρι έχει ίσως την ωραιότερη θέα προς τα βουνά και τη λίμνη.
Τα χωριά
Τα περισσότερα χωριά, ιδιαίτερα το Νεοχώρι και η Νεράιδα, προσφέρουν ειδυλλιακή θέα στη λίμνη. Το σημείο όμως που χαρίζει την εντυπωσιακή πανοραμική θέα προς την λίμνη βρίσκεται δίπλα στον οικισμό Ζυγογιαννέικα, λίγο πριν το φράγμα.
Από το περίφημο παρατηρητήριο, σκαρφαλωμένο στα 1350 μέτρα υψόμετρο, απλώνονται τα αλλεπάλληλα φιόρδ, το νησάκι Νιάγκα και το πανοραμικό μεγαλείο της λίμνης με τις ψηλές βουνοκορφές να ζωγραφίζονται στο βάθος του ορίζοντα. Εξαιρετικά σημεία θέας που κόβουν την ανάσα θεωρούνται, επίσης, το πυροφυλάκιο Καζάρμα και αυτό της Καστανιάς.
Εναλλακτικός τουρισμός
Ωστόσο η λίμνη προσφέρεται και για εναλλακτικού είδους τουρισμού όπου ο επισκέπτης μπορεί να συνδυάσει ταυτόχρονα δράση και απόλαυση, αφού τη γεωμορφολογική ομορφιά των περιβαλλόντων ορεινών όγκων χαρίζει αξεπέραστες εικόνες πάνω στα καθαρά νερά της
Μοναδικές παραλίμνιες διαδρομές με τα πόδια, με ποδήλατο ή στη ράχη ενός αλόγου.
Διάσχιση των καταγάλανων διαδρομών με κανό η υδροποδήλατο
Κολύμπι στις αντικριστές οργανωμένες πλαζ Πεζούλας και Λαμπερού, απόσταση που κάθε Αύγουστο διανύουν δεκάδες κολυμβητές, κάνοντας τον Πανελλήνιο Κολυμβητικό Διάπλου της λίμνης Πλαστήρα.
“Παραπεντε” και αιρωπτερισμός στις πίστες αεραθλητικού που λειτουργούν στις κορυφές Τέμπλα (Νεράιδα) και Κουφόλογγος (Κρυονέρι) είναι μερικές από τις πολλές επιλογές που έχει ο ταξιδιώτης αν αποφασίσει να μείνει κάποιες ήμερες παραπάνω για να χαρεί και να δραπετεύσει από την καθημερινότητα.
Εννοείται ότι υπάρχουν και άπειρες πεζοπορικές διαδρομές προς τις κορυφές των Αγράφων μέσα από ένα πανέμορφο και δαιδαλώδες δίκτυο δασικών μονοπατιών. Με την επιλογή ενός οικολογικού μονοπατιού από το Εκπαιδευτικό Δάσος του Μπελοκομίτη η ανταμοιβή θα είναι τα μαγικά δώρα της όμορφης φύσης.
Επίσης στην θέση «Καραμανώλη» Νεράιδας υπάρχει καταφύγιο καθώς και το καταφύγιο «Ελατάκος» στο δάσος Μπελοκομίτη. Οι φίλοι του σκι δε θα πρέπει τέλος να ξεχάσουν,το οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο Αγράφων!
Ο απίστευτος αυτός προορισμός απέχει 20 χλμ από την Καρδίτσα ( η όποια απέχει 300 χλμ από την Αθηνά). Για να απολαύσει κάποιος τις διαδρομές περιμετρικά της λίμνης θα πρέπει να υπολογίσει περίπου 60 ασφάλτινα, «αργά», αλλά απολαυστικά χιλιόμετρα.
Το ταξίδι, όπως και η αγάπη, εκφράζει μια απόπειρα να μετατρέψουμε το όνειρο σε πραγματικότητα.
Alain de Botton, Ελβετός συγγραφέας
Κείμενο και φωτογραφία : Λαμπροπουλος Γιωργος
Εmail: [email protected]
Instagram: @labropoulosgeo και @mytravels.gr
Δείτε επίσης στο travelstyle.gr
- Λεοντίτο Αργιθέας: Το “αλπικό” μυστικό των Αγράφων καλά… κρυμμένο μέσα στα έλατα!
- Μια υπέροχη φθινοπωρινή βόλτα από ψηλά στην εντυπωσιακή Λίμνη Πλαστήρα ! (video)
- Ι.Μ. Παναγίας Πελεκητής: Η εντυπωσιακή μονή του 15ου αι. που «πελεκήθηκε» πάνω στα βράχια των Αγράφων & η συγκλονιστική θέα στη λίμνη Πλαστήρα…