Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου, 2025
8.5 C
Athens
HomeΕπτάνησαΛευκάδαΛευκάδα: Ο ομορφότερος Φάρος του Ιονίου στο ακρωτήρι όπου γίνονταν θυσία οι...

Λευκάδα: Ο ομορφότερος Φάρος του Ιονίου στο ακρωτήρι όπου γίνονταν θυσία οι ερωτευμένοι! (video)

Στη Λευκάδα, στο ακρωτήρι που είναι γνωστό για τον λόγο ότι εκεί γίνονταν θυσία οι ερωτευμένοι, βρίσκεται ο ομορφότερος Φάρος του Ιονίου.

Μετά το Πόρτο Κατσίκι ο χωματόδρομος φτάνει μέχρι το νοτιότερο τμήμα του νησιού, σε ένα ακρωτήρι με πολλά ονόματα (Λευκάτας, ή Νιράς, ή Κάβο της Κυράς ή Κάβο Δουκάτο) 50 χλμ από την πόλη της Λευκάδας. Έχει όμορφη θέα προς την Κεφαλονιά και την Ιθάκη και τα ηλιοβασιλέματα είναι πολύ εντυπωσιακά.

- Advertisement -
Ακρωτήρι Δουκάτο

Η ιστορία του ακρωτηρίου

Το ακρωτήρι είναι ένας από τους πιο γνωστούς βράχους της αρχαιότητας, πιθανότατα η ομηρική “Λευκάς Πέτρη”, με άσπρα βράχια με ύψος 60 μέτρα πάνω από τα κύματα του Ιουνίου πελάγους. Στα πανάρχαια χρόνια (1200 πχ) έκαναν θυσίες για να εξευμενίσουν τους θεούς και το Πνεύμα της Τρικυμίας. Αργότερα (400 πχ) αντικατέστησαν τα θύματα με κατάδικους που τους έδιναν πιθανότητες σωτηρίας. Πρίν τους ρίξουν στο βράχο, τους έδεναν γύρω από το σώμα τους πουλιά και φτερά για ομαλότερη προσγείωση. Αν ο κατάδικος γλίτωνε, του χάριζαν τη ζωή.

Τις προγενέστερες λατρείες στο βράχο τις αντικατέστησε το ιερό του ΛΕΥΚΑΤΑ ΑΠΟΛΛΩΝΑ, γνωστό σ’όλο τον αρχαίο κόσμο μιας και ο Απόλλωνας ήταν και θαλάσσιος θεός, προστάτης των ναυτικών. Κάθε χρόνο γίνονταν γιορτές με Πανελλήνιο χαρακτήρα, πιθανόν στις αρχές της άνοιξης.

Στον Απόλλωνα αποδίδεται το πήδημα από το βράχο σαν μέσο ενάντια στο βασανιστικό ερωτικό πάθος. Τον 6ο πχ αιώνα η παράδοση για το πήδημα των ερωτευμένων ήταν πολύ διαδεδομένη, αφού το αναφέρουν σε στίχους τους πολλοί αρχαίοι ποιητές. Αυτό θα μνημόνευε και η Σαπφώ, η μεγάλη ποιήτρια της αρχαιότητας, και από εκεί βγήκε ότι τάχα πήδηξε από το Λευκάτα. Ο Μύθος φτάνει μέχρι της μέρες μας και γιαυτό ονομάζεται και Κάβος της Κυράς.

Να σημειωθεί επίσης ότι κοντά στο ακρωτήριο Δουκάτο δύτες εντόπισαν άγνωστο ναυάγιο. Τι μαρτυρούν τα ευρήματα;

Φάρος, Δουκάτο, Λευκάδα

Ο Φάρος της Λευκάδας

Σήμερα δεν έχει απομείνει κανένα ίχνος του ιερού του Απόλλωνα, γιατί στη θέση του υψώνεται ο φάρος. Ο φάρος κατασκευάστηκε το 1890. Το ύψος του πύργου του είναι 14 μέτρα και το εστιακό του ύψος 70 μέτρα.

Πως θα φτάσετε εκεί

Με αφετηρία το Αθάνι οδηγείτε σε ασφαλτόδρομο προς τα νότια, προσπερνάτε στα 5 χιλιόμετρα τη διασταύρωση για το Πόρτο Κατσίκι και στα 10,6 χιλιόμετρα βρίσκετε την πινακίδα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας προς τον Ναό του Απόλλωνα στα δεξιά σας. Από εδώ αρχίζει ο χωματόδρομος.

Το τοπίο της διαδρομής είναι μαγικό. Ανάμεσα σε κουμαριές, δεξιά σας ξεπροβάλλει αργά το άγριο τοπίο με τους απόκρημνους βράχους πάνω στους οποίους συνήθως σκάει η φουρτουνιασμένη θάλασσα. Αριστερά σας άλλοτε κρύβεται και άλλοτε εμφανίζεται αναπάντεχα ο καταπράσινος κόλπος της Βασιλικής. Μπροστά σας στα μισά περίπου της απόκοσμης τούτης διαδρομής που συνολικά καλύπτει 4.5 χιλιόμετρα βρίσκεται ο φάρος και το ακρωτήριο του.

Αφήστε το το όχημά σας πίσω από τον βράχο του φάρου όπου τελειώνει ο χωματόδρομος, και ανεβαίνετε ένα μικρό δρομάκι μέχρι την κορυφή του ακρωτηρίου. Προτιμήστε να φθάσετε εκεί τη ώρα του δειλινού κάτι που θα κάνει την εμπειρία σας εκεί ανεπανάληπτη. Φύγαμε για αξέχαστες διακοπές στο «στεριανό» νησί!

Θαυμάστε το υπέροχο βίντεο, μια παραγωγή της ομάδας Up Drones:

Λευκάδα Φάρος Δουκάτο. Το ακρωτήρι στο οποίο γίνονταν θυσία οι ερωτευμένοι.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,034LikesLike
88,588 FollowersFollow
186,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ