Η Σχολή Χιλλ, είναι πιο παλιά και από το Αρσάκειο αφού είναι το παλαιότερο σχολείο στην Ελλάδα που εξακολουθεί να λειτουργεί, χωρίς διακοπή, μέχρι και σήμερα.
Το ‘Hill Memorial School’ ιδρύθηκε από τον Αμερικάνο ιεραπόστολο John Hill και τη γυναίκα του Fanny Francis Mulligan, το 1831, τρία χρόνια πριν γίνει η Αθήνα πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους. Τα «εκπαιδευτικά καταστήματα του κ. Χίλλου» περιλάμβαναν «σχολείον κορασίδων», «σχολείον απόρων παίδων» και «διδασκαλείον θηλέων». Από το 1835, στις δραστηριότητες του σχολείου προστέθηκε η λειτουργία του πρώτου νηπιαγωγείου της χώρας, ενώ λίγα χρόνια αργότερα άρχισε να λειτουργεί και οικοτροφείο.
Στην αρχή λειτούργησε στο υπόγειο του σπιτιού τους, σ’ έναν φράγκικο πύργο κοντά στην σημερινή οδό Χίλλ. Αργότερα, το 1833 φιλοξενήθηκε σ’ ένα μεγάλο διώροφο οίκημα κοντά στην Πύλη της Αρχηγέτιδος Αθηνάς.
Το 1834 ίδρυσαν το πρώτο στην Ελλάδα ιδιωτικό Ανώτερο Παρθεναγωγείο και Διδασκαλείο σε μια οικία στην Πλάκα. Όταν ιδρύθηκε το σχολείο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, το οποίο για ένα χρονικό διάστημα φιλοξενήθηκε στο κτήριο της οδού Νικοδήμου, του οποίου μάλιστα δασκάλες ήταν μαθήτριες της σχολής Χίλλ, το οικοτροφείο και το Διδασκαλείο σταμάτησαν να λειτουργούν, αλλά διατηρήθηκαν οι άλλες βαθμίδες.
Ο Ερμής σε sneakers! Ένας Ισπανός εικονογράφος εμπνέεται από την αρχαία Ελλάδα
Μετά τον θάνατο του ζευγαριού την διεύθυνση της σχολής πήρε η Μπέσσυ Μάσσον (κόρη της αδερφής της Φανής Χίλλ). Το 1885 στον περίβολο χτίστηκε ορθόδοξο παρεκκλήσι του Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου, στην μνήμη του ζευγαριού.
Την Μασσόν μετά τον θάνατό της (1918), την διαδέχτηκαν οι ανιψιές της.
Το σημερινό κτίριο φτιάχτηκε το 1937. Κατά την διάρκεια της Κατοχής το οίκημα επιτάχτηκε από τους Γερμανούς και υπέστη μεγάλες ζημιές.
Το ζεύγος Χίλλ ήταν ιδιαίτερα αγαπητό και έχαιρε μεγάλης εκτίμησης στην κοινωνία της εποχής, για την σημαντική προσφορά του και το εκπαιδευτικό του έργο. Το 1836 ο Όθωνας απένειμε χρυσό μετάλλιο για το έργο του, το 1881 ο Γεώργιος ο Α΄ έστειλε έγγραφο βασιλικής ευαρέσκειας, ενώ το 1928 ο Ελευθέριος Βενιζέλος έστειλε ευχαριστήριο έγγραφο.
Οι οικογένειες των αγωνιστών του 1821 εμπιστεύονταν στο σχολείο αυτό τα παιδιά τους. Όταν επισκέφτηκε για δεύτερη φορά ο Όθωνας την Ελλάδα, τον Μάρτιο του 1834 διοργανώθηκε εκεί, η μεγαλοπρεπέστερη χοροεσπερίδα προς τιμήν του.
Έντονο ενδιαφέρον είχε προσελκύσει ένα σπάνιο απόκτημα για την εποχή εκείνη, προερχόμενο από την Αμερική, μια κουνιστή πολυθρόνα, η πρώτη μάλιστα στην Αθήνα.
Το οίκημα της σχολής ήταν από τα ελάχιστα που διέθεταν τζάμια στα παράθυρα αλλά και σόμπα.
Για περισσότερες πληροφορίες περιηγηθείτε στο πολύ ενδιαφέρον site του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία: «Εικονική Περιήγηση στην Αθήνα του 1842».
Πληροφορίες: Μαράη Γεωργούση, Ιστορικός Τέχνης,
Επιμελήτρια εκθέσεων, εκδόσεων.