Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, 2025
10.6 C
Athens
HomeΠελοπόννησοςΝομός ΛακωνίαςΛακωνία: 30 λόγοι για να πας σε πρώτη ευκαιρία

Λακωνία: 30 λόγοι για να πας σε πρώτη ευκαιρία

Τη Λακωνία για να την καταλάβεις, πρέπει να την ψηλαφίσεις, να την περπατήσεις, να την οργώσεις αν γίνεται, να ανακαλύψεις κάθε της γωνιά. Η πλούσια σε φυσικό κάλλος και αξιοθέατα λακωνική γη σας αποκαλύπτεται μέσα από 30 σημεία – must see!

Οι εναλλαγές του τοπίου στη λακωνική γη μαγεύουν κάθε επισκέπτη

30 λόγοι για να πας στη Λακωνία σε πρώτη ευκαιρία!

Σπήλαιο Καστανιάς

- Advertisement -

Το Σπήλαιο Καστανιάς βρίσκεται στα Βάτικα του Δήμου Μονεμβασίας. Το σπήλαιο της Καστανιάς, πλούσιο σε πυκνότητα και ποικιλία σχημάτων, χρωμάτων και μορφών, κατατάσσεται στα καλύτερα στο είδος του σε όλη την Ευρώπη.Τρία εκατομμύρια χρόνια χρειάστηκε η φύση για να δημιουργήσει τον απαράμιλλο λιθωματικό διάκοσμο και να πλάσει σώματα και μορφώματα μιας φαντασίας αμύθητης. Ανάμεσα στους θεόρατους κόκκινους και λευκούς “καταρράκτες” τις γιγάντιες πολύσχημες κολώνες, τις “κουρτίνες” και τα “σεντόνια” που ξεχύνονται σαν κέρινα ομοιώματα απ’ την οροφή, φωλιάζουν “χταπόδια” και κοράλια”, “ελεφαντάκια” και “μανιτάρια”, “πουλιά” και καρικατούρες, “εξωτικά φυτά” και μνημειώδη πλάσματα.

Απολιθωμένο Φοινικόδασος

Από τους πιο εντυπωσιακούς προορισμούς της Λακωνίας είναι και το Απολιθωμένο Φοινικόδασος του Αγίου Νικολάου. Πρόκειται για ένα ακόμα μοναδικό δημιούργημα της φύσης και για ένα εκπληκτικό τοπίο ασύγκριτης ομορφιάς, όπου κορμοί από το άλλοτε φοινικόδασος (φοίνικες, κωνοφόρα και πλατύφυλλα) -ορισμένοι εκ των οποίων ξεπροβάλλουν μέσα από τη θάλασσα- αναμειγνύονται με σπάνια αποτυπώματα από όστρακα, φύκια, μαλάκια με φόντο το άγριο τοπίο του Καβομαλιά αλλά και τα καταγάλανα νερά.

Βελανιδιά

Αμφιθεατρικά χτισμένο στην πλαγιά ενός απότομου βράχου 17 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Νεάπολης, το γραφικό χωριό Βελανιδιά σας υποδέχεται “φωλιασμένο” στην καταπρ’ασινη αγκαλιά του Πα΄ρνωνα. Με μεγάλη ναυτική παράδοση, οι περισσότεροι κάτοικοι του ασχολούνται με τη θάλασσα, φέρνει στο νου κυκλαδίτικες εικόνες!

Αρεόπολη

Μια από τις καλύτερες στιγµές ενός road trip στη Λακωνία. Αφήστε τι επιφυλάσσει αυτός ο οικισµός… Και µόνο το ότι θεωρείται το κόσµηµα της Λακωνικής Μάνης τα λέει όλα. Η Αρεόπολη είναι από τα πιο τουριστικά µέρη της Μάνης και αυτό το αντιλαµβάνεσαι αµέσως µε το που πατήσεις το πόδι σου στην κεντρική πλατεία, 17ης Μαρτίου, που µας θυµίζει το ένδοξο παρελθόν του χωριού, αφού εδώ υψώθηκε για πρώτη φορά το λάβαρο της Επανάστασης του 1821

Αρεόπολη Μάνη πλατεία

Μολάι – Φαράγγι του Λάρνακα

Κινηθείτε στην “καρδιά”, στην ενδοχώρα της Μονεμβασιάς και ανακαλύψτε τα δεκάδες μεγάλα και μικρά χωριά της, που διατηρούν αναλλοίωτη την ταυτότητα και τα παραδοσιακά χρώματα του τόπου. Το Φαράγγι του Λάρνακα στους Μολάους, ο παραδοσιακός Νερόμυλος στα Τάλαντα αλλά και τα ίχνη του Γιάννη Ρίτσου στις Βελιές είναι μερικές μόνο από τις επιλογές σας…

Παυλοπέτρι

Το Παυλοπέτρι είναι μικρή νησίδα απέναντι από την Ελαφόνησο, στη Λακωνία. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα που μαρτυρούν την κατοίκηση της περιοχής από αρχαιότατους χρόνους. Μεταξύ της νησίδας και της ξηράς βρίσκεται αρχαία πόλη, βυθισμένη ελάχιστα μέτρα κάτω από την επιφάνεια, με ηλικία περίπου 5 χιλιετηρίδων. Πρόκειται για μοναδική στο είδος της πόλη αφού έχει συγκεκριμένο σχέδιο με δρόμους, κτίρια και νεκροταφείο. Ανακαλύφθηκε το 1967 από τον Νίκολας Φλέμινγκ.

Άγιος Νικόλαος

Το χωριουδάκι του Αγίου Νικολάου, σας καλωσορίζει πανοραμικά και αμφιθεατρικά χτισμένο και με την ομώνυμη εκκλησία να δεσπόζει στο κέντρο του ενώ θα βρείτε εκλεκτές επιλογές για εξαιρετικό φαγητό!

Πλύτρα – Πόλη Αρχαίου Αισώπου

Η αρχαία πόλη Ασωπός, ταυτίζεται με τα λείψανα στην μικρή χερσόνησο στα ΝΑ της σύγχρονης Πλύτρας. Η πόλη μαρτυρείται επιγραφικά και ανασκαφικά από την ύστερη ελληνιστική εποχή και κατά τον Παυσανία ήταν αρχικά μέλος του Κοινού των Λακεδαιμονίων και αργότερα του κοινού των Ελευθερολακώνων. Από επιγραφικές μαρτυρίες γνωρίζουμε επίσης ότι στην περιοχή της είχε εκτάσεις ο Γαίος Ιούλιος Ευρυκλής, η σημαντικότερη πολιτική φυσιογνωμία της Λακωνίας κατά την εποχή του Αυγούστου.

Κατά τα ρωμαϊκά χρόνια, υπήρξε μια από τις σημαντικότερες πόλεις της χερσονήσου του Μαλέα και σημαντικός σταθμός του ρωμαϊκού αυτοκρατορικού οδικού δικτύου. Η ακμή της πόλης, φαίνεται ότι συνεχίσθηκε κατά τα πρώιμα, τουλάχιστον, βυζαντινά χρόνια όπως δείχνει η αναφορά της σε γραπτά κείμενα της εποχής και τα σωζόμενα αρχιτεκτονικά λείψανα.

Σήμερα αρχαία λείψανα είναι ορατά στην ακτή, αλλά και μέσα στη θάλασσα, όπου έχει καταβυθιστεί μεγάλο μέρος της αρχαίας πόλης. Στην ακτή σώζονται ταφικά μνημεία, δύο τουλάχιστον λουτρικά οικοδομήματα, ένα από τα οποία με ψηφιδωτά δάπεδα, καθώς και λείψανα άλλων κτιρίων, δεξαμενών κ.τ.λ

Το Λιοτρίβι

Το αρχοντικό ‘’Λιοτρίβι’’ αποτέλεσε για 100 και πλέoν χρόνια το εξοχικό σπίτι της οικογένειας του ποιητή Γιάννη Ρίτσου έως το 1930, οπότε η οικογένεια μετοίκησε στην Αθήνα. Είναι το σπίτι στο χωρίο, που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τον ποιητή της Ρωμιοσύνης και που συχνά αναφέρει στα έργα του , ενθυμούμενος τα παιδικά του χρόνια.

Κατόπιν του 1930, το αρχοντικό μετατράπηκε σε παραδοσιακό λιοτρίβι όπου λειτούργησε ως το 1962. Σήμερα είναι μουσειακός επισκέψιμος χώρος όπου μπορείτε να ξεναγηθείτε στο παλιό λιοτρίβι, να δείτε τα μηχανήματα και να γνωρίσετε τους παραδοσιακούς τρόπους παρασκευής του αγνού παρθένου ελαιόλαδου. Στον όροφο λειτουργεί χώρος ποίησης που μπορείτε να διαβάζεται έργα του ποιητή από την συλλογή βιβλίων του Γιάννη Ρίτσου και να «αρμέξετε το φως της οικούμενης» από το Λιακωτό.

Λιμάνι Γέρακα

Μη παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα στο γραφικό λιμανάκι του Γέρακα σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τη Μονεμβασιά. Η λιμνοθάλασσα και τα λιγοστά ταβερνάκια κατά μήκος του κολπίσκου δημιουργούν το απόλυτο σκηνικό για ήρεμες και αξέχαστες διακοπές.

Ελαφόνησος & Σίμος

Η Ελαφόνησος βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου και είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Αν και έχει έκταση μόλις 19 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι ένα πανέμορφος τόπος. Η παραλία του Σίμου είναι το πιο δημοφιλές μέρος του νησιού και καθόλου τυχαία, καθώς πρόκειται για μια πανέμορφη παραλία με μοναδικά χαρακτηριστικά.

ελαφόνησος παραλία σίμου

Μονεμβασιά

Μια μικρή ιστορική πόλη του νομού Λακωνίας, η Μονεμβασιά στην Ανατολική Πελοπόννησο, ξεχωρίζει για τη μοναδική ιστορία της και τη μαγευτική αύρα της. Χαρακτηρίζεται “Γιβραλτάρ της Ανατολής”, επειδή αν ιδωθεί σε σμίκρυνση είναι πανομοιότυπη με τον βράχο του Γιβραλτάρ. Η Μονεμβασιά ξεχωρίζει για το Κάστρο της, το οποίο έχει δύο οικισμούς και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ωραιότερα αξιοθέατα της χώρας

Μονεμβασιά

Ακρωτήρι Μαλέα

Ακολουθήστε την πιο γνωστή πεζοπορική διαδρομή της περιοχής, από τα πανέμορφα Βελανίδια προς το φημισμένο ακρωτήριο Μαλέα, ή αλλιώς Κάβο Μαλιάς. Η πορεία μέσα σε ένα φυσικό τοπίο που διακρίνεται για την άγρια ομορφιά του καταλήγει στον πέτρινο φάρο του Μαλέα, που κατασκευάστηκε το 1860 και αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς και σημαντικούς φάρους του ελληνικού φαρικού δικτύου.

Παντάνασσα

Πίσω από τον ανδριάντα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, στον οικισμό του Νέου Μυστρά, προβάλλει η επιβλητική καστροπολιτεία. Με μια πρώτη ματιά από μακριά ξεχωρίζει το κάστρο στην κορυφή του βράχου, το Μοναστήρι της Παντάνασσας που στέκει αγέρωχο κάτω απ’ το κάστρο αλλά και κάποια ερειπωμένα κτίσματα του μεσαιωνικού οικισμού.

Κατευθυνόμενοι προς τη Μονή της Παντάνασσας απολαμβάνοντας παράλληλα το μοναδικό φυσικό τοπίο του Μυστρά. Χτισμένο σε περίοπτη θέση πάνω πλαγιά του λόφου έχει απέραντη θέα στην κοιλάδα ενώ σημείο αναφοράς είναι η ξεχωριστή αρχιτεκτονική.

Περνώντας την ξύλινη πόρτα, το πρώτο πράγμα που θα δείτε είναι τον γεμάτο λουλούδια κήπο που περιποιούνται οι λιγοστές καλόγριες που κατοικούν εκεί. Η ηρεμία και η γαλήνη επικρατούν εδώ και δεν μπορεί παρά να σε κυριεύσουν… Πάνω και μέσα από τις καμάρες της Μονής, η θέα είναι συγκλονιστική.

Μυστράς

Ο Μυστράς ένας ζωντανός θρύλος στην καρδιά της Πελοποννήσου, ένας φάρος ιστορίας και πολιτισμού, ένας ξακουστός στα πέρατα του κόσμου τόπος, δεν αφήνει κανένα επισκέπτη ασυγκίνητο. Θαυμασμό και δέος νιώθει κανείς με το που αντικρίζει την βυζαντινή Καστροπολιτεία του Μύστρα, εξαιρετικά διατηρημένη, βγαλμένη από τις σελίδας μιας σπουδαίας ιστορικής κληρονομιάς που αναβιώνει μπροστά στα μάτια μας και περικλείεται από ένα τοπίο απόκοσμης ομορφιάς και γαλήνης… Ο Μυστράς πρωτεύουσα του βυζαντινού Δεσποτάτου του Μυστρά τον 14ο και 15ο αιώνα χτίστηκε το 1249 από τον φράγκο πρίγκιπα Γουλιέλμο Β Βιλλεαρδουίνο για να περάσει λίγο αργότερα, το 1262 στην κατοχή των Βυζαντινών και να ζήσει ένδοξες στιγμές ως «Δεσποτάτο του Μορέως» στα χέρια των Καντακουζηνών και έπειτα του τελευταίου αυτοκράτορα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας Κωνσταντίνου ΙΑ’ Παλαιολόγου.

Η Λακωνία είναι γεμάτη τοπία που αντιστέκονται στον χρόνο και συνθέτουν την εικόνα της

Ταϋγετος

Ένα από τα μεγαλύτερα βουνά της Ελλάδας και το ψηλότερο της Πελοποννήσου, προσφέρει μοναδικές εμπειρίες σε πεζοπόρους, ορειβάτες και ποδηλάτες σ’ ένα ειδυλλιακό τοπίο με άμεση επαφή με τη φύση. Οι επιλογές είναι πολλές είτε για τους περιπατητές είτε για τους πιο περιπετειώδεις τύπους. Ο επιβλητικός Ταΰγετος με το εντυπωσιακό φυσικό τοπίο του είναι ο παράδεισος του πεζοπόρου. Την περιοχή του Ταϋγέτου διατρέχουν το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 και το εθνικό μονοπάτι 32

Φάρος Ταίναρου

Φτάστε στο ακρωτήριο Ταίναρο, το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης. Αν και είναι σχετικά δύσκολη η πρόσβαση και δεν έχει κάτι να κάνετε εκεί, αξίζει να πάτε µόνο και µόνο για να θαυµάσετε τον επιβλητικό φάρο και την ατµόσφαιρα του τοπίου!

Ναυάγιο Γλυφάδα

Στη θέαση του και μόνο, εντυπωσιάζεσαι! Στην παραλία Βαλτάκι, 5 χιλιόμετρα από το Γύθειο, το κουφάρι του φορτηγού πλοίου “Δημήτριος” στέκεται σαν φάντασμα περισσότερα από 35 χρόνια! Σύμφωνα με εικασίες, ναυάγησε στο συγκεκριμένο σημείο, με φορτίο παράνομων τσιγάρων. “Βουτηγμένο” στη σιμιγδαλένια αμμουδιά, της οποίας αποτελεί σήμα κατατεθέν, προκαλεί δέος με το επιβλητικό σκαρί του.

Παραλία Μαρμάρι

Δίπλα στο Πόρτο Κάγιο υπάρχουν τρεις παραλίες με άμμο, ενώ η λωρίδα γης από πάνω του λέγεται Κρητήρι. «Αντίκρυ» στο Πόρτο Κάγιο, από την άλλη πλευρά, προς τον Μεσσηνιακό κόλπο, είναι το Μαρμάρι. Ο όρμος του είναι φυσικό απάνεμο γι’ αυτό και πολλά σκάφη το προσεγγίζουν κάνοντάς το ένα δημοφιλή προορισμό για βουτιές στην παραλία με τα βότσαλα και τα πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά.

Λιμένι

Αµέσως µετά το Νέο Οίτυλο, και µόλις 5΄ οδικώς (3 χλµ.) τα πυργόσπιτα του Λιµενίου πάνω στη θάλασσα απλά τα ζηλεύεις… Καλά προφυλαγµένο στον µυχό του κόλπου αυτό το χωριό µοιάζει µε live καρτ ποστάλ! Δεν το διάλεξαν τυχαία οι Μαυροµιχαλαίοι για έδρα τους. Εδώ αξίζει να κάνετε μια βουτιά αν ο καιρός το επιτρέπει στα πεντακάθαρα σµαραγδένια νερά και φυσικά να φάτε φρέσκο ψάρι και θαλασσινά πλάι στο κύµα, µε φόντο τον πύργο των Μαυροµιχαλαίων.

Άγιοι Ταξιάρχες, Αρεόπολη

Στην Αρεόπολη, την πατρίδα των Μαυροµιχαλαίων, αξίζει να επισκεφτείτε τον µητροπολιτικό ναό των Αγίων Ταξιαρχών που δεσπόζει στην ιστορική πλατεία της 17ης Μαρτίου 1821 και χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Ένα εµβληµατικό µνηµείο όχι µόνο για την Αρεόπολη αλλά για ολόκληρη τη Μάνη, κτίσµα της οικογένειας των Μαυροµιχαλαίων. Εδώ, στις 17 Μαρτίου 1821 (η ηµεροµηνία έχει κηρυχθεί επίσηµη αργία στην περιοχή) οι πρόκριτοι της Μάνης υπό την ηγεσία του Πετρόµπεη Μαυροµιχάλη κήρυξαν την επανάσταση µετά τη δοξολογία, υψώνοντας το λάβαρο του αγώνα εναντίον των Οθωµανών κατακτητών.

Γερολιμένας

Ο Γερολιμένας είναι παραθαλάσσιος οικισμός του δήμου Ανατολικής Μάνης του νομού Λακωνίας. Η ονομασία του οικισμού πιθανότατα οφείλεται στην θεώρησή του ως ιερού λιμανιού. Αναφέρεται ως επίνειο των αρχαίων λακωνικών πόλεων Μέσσα και Ιππόλα που βρίσκονταν στα ΒΔ του σημερινού οικισμού. Κατά το παρελθόν αναφερόταν στην τοπική διάλεκτο της Μάνης ως Λιμένας.
Ο Γερολιμένας είναι χτισμένος σε υψόμετρο 8 μέτρων, στο νότιο άκρο της Μάνης στο μυχό ενός ομώνυμου όρμου, του τρίτου επιμέρους βορειοδυτικά του ακρωτηρίου του Ταινάρου. Κοντά στον Γερολιμένα καταλήγει το υψίπεδο Εμπρός το οποίο εκτείνεται μέχρι τον Μέζαπο. Απέχει 49 χλμ από το Γύθειο και 95 χλμ από την, πρωτεύουσα του νομού Λακωνίας, Σπάρτη.

Σπήλαια Διρού

Και µόνο στη θέα της πινακίδας που γράφει «Διρός», έρχονται αβίαστα στον νου τα πασίγνωστα σπήλαια. Μέσω της επαρχιακής οδού Αρεόπολης-Γερολιµένα (7,7 χλµ., διάρκεια 10’) φτάνουµε στον Πύργο Διρού. Γιατί µπορεί οι περισσότεροι να κατευθύνονται αµέσως 4 χλµ. πιο πέρα για τις φηµισµένες σπηλιές, αλλά εµείς κάνουµε ένα γρήγορο πέρασµα από τη συνοικία Πετρόλακκος όπου κλέβει την παράσταση το συγκρότηµα του οπλαρχηγού Σκλαβουνάκου. Τέτοια κτίσµατα πραγµατικά δεν θα τα δείτε σε άλλη περιοχή της Ελλάδας. Το κλείστρο της φωτογραφικής µηχανής πήρε φωτιά για να απαθανατίσει τον «ρωµαλέο» πολεµόπυργό του, αλλά και τις βυζαντινές εκκλησίες του Αγίου Πέτρου και του Ταξιάρχη (και οι δύο του 11ου αιώνα) στον οικισµό Γκλέζου. Μετά την τιµητική του έχει, φυσικά, το «ωραιότερο λιµναίο σπήλαιο του κόσµου», η Γλυφάδα ή Βλυχάδα.

Μόνο αν επιβιβαστείτε στη βαρκούλα και αφήσετε το βλέµµα σας να περιπλανηθεί στους έξοχους σταλακτίτες και σταλαγµίτες (λιµναία απόσταση 1.200 µ. και περπατήσιµο τµήµα της επιφάνειας 300 µ.) θα νιώσετε τη φύση να σας ψιθυρίζει το µεγαλείο της κάτω από τα µανιάτικα χώµατα! Δυστυχώς το Νεολιθικό Μουσείο ακριβώς δίπλα παραµένει κλειστό λόγω εργασιών. Φεύγοντας από τον Διρό και πριν φτάσετε στον Γερολιµένα αξίζει να κάνετε µια στάση στον άγνωστο στους πολλούς Μέζαπο (15 χλµ. νοτιότερα), έναν µικρό ψαράδικο οικισµό µέσα στον κόλπο τον οποίο προφυλάσσει η χερσόνησος Τηγάνι, για να πάρετε ακόµα µια γεύση από την ιδιαίτερη οµορφιά του λακωνικού τοπίου και να κάνετε µια βουτιά στις εντυπωσιακές βραχώδεις ακρογιαλιές του.

Βάθεια

Στην καρδιά της Λακωνικής Μάνης, ανάμεσα στο ασύλληπτης ομορφιάς φυσικό τοπίο και την μοναδική αρχιτεκτονική, η Καστροπολιτεία της Βάθειας αντιστέκεται σθεναρά στο πέρασμα του χρόνου και “ταξιδεύει” τον επισκέπτη στο ένδοξο παρελθόν της.  Στο παρελθόν, οι κάτοικοί της χρειάστηκε να υπερασπιστούν τον τόπο τους από επιδρομείς γι΄αυτό και δημιούργησαν τα πυργόσπιτα που βλέπουμε και σήμερα και θαυμάζουμε την κατασκευή τους. Στη Μάνη πυργόσπιτα αυτά τα λένε “Δυναμάρια”, ονομασία που κατ’ αντιστοιχία δίνεται και στις γυναίκες της Μάνης υποδηλώνοντας την βαρύτητα που έχει η ύπαρξή τους στην κάθε οικογένεια. Ολόκληρος ο οικισμός, αναγνωρίζεται ως μνημείο της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της περιοχής του 18ου και του 19ου αιώνα, είναι η εποχή που χτίστηκαν οι περισσότεροι από τους πύργους της Βάθειας. Οι πύργοι είναι μοναδικά δείγματα λαϊκής οχύρωσης στην Ελλάδα.

Βάθεια

Κάστρο Γερακιού

To κάστρο του Γερακίου είναι ένα φράγκικο κάστρο που εξελίχθηκε σε καστροπολιτεία, σε υψόμετρο 400μ στους πρόποδες του Πάρνωνα, σε σημείο που ήταν κατοικημένο από την προϊστορική εποχή. Ήταν ένα από τα πιο σημαντικά κάστρα της Πελοποννήσου κάποτε, αλλά δεν διατηρείται σε καθόλου καλή κατάσταση.

Μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως από τους Λατίνους σταυροφόρους το 1204, οι Φράγκοι έγιναν κύριοι εκτός άλλων περιοχών και της Πελοποννήσου, του Μωρέως, την οποία διαίρεσαν σε δώδεκα μεγάλες βαρονίες και τοπαρχίες. Μία απ΄ αυτές ήταν και το Γεράκι μαζί με την περιοχή του, όπου ανέλαβε επικεφαλής ο Γάλλος βαρόνος Γκυ ντε Νιβελέ (Guy de Nivelet) το 1209.

Ο Γκυ ντε Νιβελέ ή ο γιος του Ιωάννης έκτισε εκεί το κάστρο. Δεν είναι ακριβώς γνωστό πότε. Το πιο πιθανό γύρω στο 1250. Ο Νιβελέ είναι αυτός που ονόμασε το κάστρο «Γεράκι». Η πόλη ήταν γνωστή από την αρχαιότητα σαν «Γερόνθραι» και κατοικείτο συνεχώς από την Νεολιθική εποχή όπως αποδεικνύεται από ευρήματα της 4ης χιλιετίας π.Χ.

Νησάκι Κρανάη

Η Κρανάη (επίσης Μαραθονήσι) είναι νησί στα ανοικτά των ακτών του Γυθείου, που συνδέεται με τη στεριά με ένα μονοπάτι που κατασκευάστηκε το 1898. Σύμφωνα με το μύθο, όταν ο Πάρις της Τροίας απήγαγε την Ελένη από την Σπάρτη, πέρασαν την πρώτη τους νύχτα στους Κρανούς. Όταν το Γύθειο έγινε το κύριο λιμάνι της αρχαίας Σπάρτης, η Κρανάη έγινε τόπος ξεκούρασης των εμπόρων. Αφού η υπόλοιπη Ελλάδα υποδουλώθηκε στους Οθωμανούς Τούρκους μόνο η Μάνη παρέμεινε ελεύθερη. Οι μπέηδες της Μάνης οχύρωσαν την Κρανάη με έναν μανιάτικο πύργο που ονομαζόταν Πύργος Τζαννετάκη, που χτίστηκε το 1829. Ο Πύργος Τζαννετάκη έγινε σήμερα το Ιστορικό και Πολιτιστικό Μουσείο της Μάνης.

Στο νησί υπάρχει ένα παρεκκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο Πέτρο, που προτιμάται από πολλά ζευγάρια για τους γάμους τους λόγω της υπέροχης θέας του στην πόλη του Γυθείου και της γραφικής τοποθεσίας του. Υπάρχει επίσης ένας περίοπτος φάρος ύψους 23 μέτρων που χτίστηκε το 1873, με μάρμαρο υψηλής ποιότητας από την περιοχή Ταίναρο στη νότια χερσόνησο της Μάνης.

Πύργος Τζανετάκη

Παραδοσιακός Πύργος, σε πολύ καλή κατάσταση (λόγω πρόσφατης αναστήλωσης) χτισμένος το 1829, σε έκταση 875 τ.μ. στη νησίδα Κρανάη, στο Γύθειο Λακωνίας. Πρόκειται για τον πύργο του Μπέη της Μάνης Τζαννετάκη Γρηγοράκη και είναι ανακηρυγμένος ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Η Κρανάη (ή Mαραθονήσι) είναι χαρακτηρισμένη ως αρχαιολογικός χώρος και από το 1898 ενώνεται με τη στεριά με μια στενή λωρίδα γης μήκους 150 μέτρων. Ο Πύργος λειτουργεί ως Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο Μάνης. Κοντά στον πύργο, επάνω στην Κρανάη, βρίσκονται επίσης το παλιό καρνάγιο, ο φάρος του Γυθείου και το εκκλησάκι των αγίων Πέτρου και Παύλου.

Παλιομονάστηρο του Βρονταμά

Εγκαταλελειμμένο παλιό μοναστήρι, που πρέπει να ήταν αρχικά απλό ασκηταριό, σε σπηλιά μέσα σε απότομη χαράδρα πάνω από την κοίτη του Ευρώτα, 5χλμ. νότια από το χωριό Βρονταμάς Λακωνίας. Η θέση είναι καλά κρυμμένη και με φυσική προστασία ενώ η κατασκευή έχει έντονο φρουριακό χαρακτήρα. Μπορεί λοιπόν να χαρακτηριστεί ως καστρομονάστηρο.
Τους τοίχους μέσα στη σπηλιά κοσμούν 80 εικόνες που ανάγονται –χοντρικά– σε 4 διαφορετικές περιόδους. Η πρώτη φάση των τοιχογραφιών είναι του 12ου αιώνα και η νεώτερη του 16ου. Συμπεραίνεται λοιπόν, με σχετική βεβαιότητα, ότι το μοναστήρι υπήρχε από τον 12ο αιώνα.

Δεν είναι γνωστό κάτι πιο συγκεκριμένο από την Βυζαντινή ιστορία του μοναστηριού. Από τους πολλούς σπηλαιώδεις ναούς της Λακωνίας, το Παλαιομονάστηρο Βρονταμά είναι το μόνο που έχει έχει συνδεθεί με τους αγώνες (και τις θυσίες) του 21. Συγκεκριμένα το 1825, όταν ο Ιμπραήμ πασάς λεηλατούσε την Πελοπόννησο, οι κάτοικοι του Βρονταμά κρύφτηκαν για πολλές μέρες στο Παλιομονάστηρο. Τελικά οι Τούρκοι τους ανακάλυψαν και τους πολιόρκησαν. Σύμφωνα με την προφορική παράδοση, οι κάτοικοι αντιστάθηκαν γενναία διακηρύσσοντας «οι Βρονταμίτες ζωντανοί, Τούρκους δεν προσκυνάνε». Στο τέλος οι εχθροί, στις 15 Σεπτεμβρίου του 1825, άνοιξαν τρύπες στο βράχο από πάνω και έριξαν από την οροφή της σπηλιάς αναμμένα κλαδιά με αποτέλεσμα να πεθάνουν από ασφυξία 400 Βρονταμίτες.
Εις ανάμνησιν του ολοκαυτώματος υπάρχει μέσα στη σπηλιά αναμνηστική πλακέτα.

Κοίτα

Κοίτα η “Πολυπυργού”! Αυτή η περιοχή 4 χιλιόμετρα από τον Γερολιμένα, αποτελεί ένα από τα κυριότερα δείγματα αρχιτεκτονικής στην περιοχή. Είναι η πατρίδα των Νυκλιάνων (γνωστή και ως Νικλιάνικα) και θεωρείται η κοιτίδα των μανβιάτρικων πύργων, καθώ ςεδώ πρωτάρχησαν οι οχυρώσεις. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πυργοσυγκρότημα των Λιάνων (πρώτο μισό του 19ου αιώνα), ο τετραώροφος πύργος των Κουτρουλιάνων, ο εξαώροφος Πύργος του Λαζαρόγγονα (1850) και ο πολεμόπυργος του Βουδικλάρη (1763).

Νεάπολη

Αναζητήστε το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο για να πάρετε μια γεύση από την ιστορική κληρονομιά της περιοχής και το Ναυτικό Μουσείο για να νιώσετε τους δεσμούς των Βατίκων με τη θάλασσα. Περιπλανηθείτε στα σοκάκια της πόλης και στο παραλιακό της μέτωπο και οργανώστε τις εκδρομές σας προς τα γειτονικά χωριά Φαρακλό και Λάχι, απ’ όπου μπορείτε να απολαύσετε την πανοραμική θέα προς τη Νεάπολη, τον κάμπο των Βατίκων, την Ελαφόνησο, ακόμα και τα Κύθηρα.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,050LikesLike
88,634 FollowersFollow
185,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ