Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024
14 C
Athens
HomeΜακεδονίαΘεσσαλονίκηΛαδάδικα: Γιατί τελικά είναι πάντα ''in'' πιάτσα;

Λαδάδικα: Γιατί τελικά είναι πάντα ”in” πιάτσα;

Από τις Τίτη Βελοπούλου ([email protected]) & Κατερίνα Ρίγκου ([email protected])

Οι συστάσεις είναι περιττές γι’ αυτή την ιστορική συνοικία. Η φηµισµένη αγορά του λιµανιού, νοτιοανατολικά του ιστορικού κέντρου (ανάµεσα στις Σαλαµίνος, Λεωφ. Νίκης, Τσιµισκή και Ίωνος Δραγούµη), είναι µέσα στις top επιλογές ντόπιων και επισκεπτών για φαγητό και διασκέδαση! Φέτος τη βρήκαµε updated µε δυνατές νέες αφίξεις! Η άλλοτε κακόφηµη περιοχή της πόλης, που µέχρι το 1917 αποτελούσε τη βάση του χονδρεµπορίου (οι περισσότερες αποθήκες λαδέµπορων βρίσκονταν εδώ, εξ ου και το όνοµά της), το 1985 ανακηρύσσεται διατηρητέα και το 1990 µπαίνει σε σχέδιο ανάπλασης. Από µεζεδοπωλεία και cafes µέχρι bistros και clubs, φηµίζεται για την πληθώρα προτάσεων που προσφέρει. Περπατήστε τον πεζόδροµο της Κατούνη και της Αιγύπτου, την κεντρική πλατεία των Λαδάδικων και την Πλατεία Μοριχόβου και ανακαλύψτε, εκτός των άλλων, προσεγµένα µεζεδοπωλεία αλλά και εστιατόρια όπως το Kazaviti, το Ζύθος, το παρεΐστικο Φουλ του Μεζέ, το αργεντίνικο El Correo. Αγαπηµένο στέκι είναι το ατµοσφαιρικό και cozy Lena’s bistro, το street bar cafe Misirlou, ενώ οι λάτρεις της ροκ µουσικής δώστε ραντεβού στο πιο παλιό ροκάδικο, το The Pub! Από την περιοχή δεν λείπουν και οι νεότεροι…«κάτοικοι», η ιρλανδέζικη pub The Dubliner, το µεζεδοπωλείο-µπαρ Μαστίχα αλλά και το άρτι αφιχθέν… ουζόµπαρο Σταφύλι και φυσικά το club Casper µε 3 επίπεδα και φιλοσοφία όπως λέει και το µότο του… Όλη η πόλη, µια παρέα!

- Advertisement -

Ζύθος (Κατούνη 5, Τ. 2310 540284)

Από το 1990 αποτελεί την πρώτη µπυραρία που άνοιξε στη Θεσσαλονίκη και ένα από τα πρώτα µαγαζιά που έκαναν την εµφάνισή τους σε αυτό το υπέροχο διατηρητέο κτήριο στα Λαδάδικα. Από τότε συνεχίζει να «χτίζει» µοναδική παράδοση στο χώρο της εστίασης ως ένα αυθεντικό µεσογειακό ζυθεστιατόριο, που συνδυάζει τις παραδοσιακές γεύσεις της Μεσογείου µε µια µεγάλη ποικιλία σε ελληνικές µικροζυθοποιίες και ετικέτες ελληνικού αµπελώνα! Στα συν, τα πιάτα ηµέρας. Καθηµερινά, 10:00-02:00.

Παπαρούνα wine restaurant (Παγγαίου 4 & Δόξης, Τ. 2310 510852)

Δικαίως µία από τις πιο αξιόλογες προτάσεις φαγητού στην πόλη. Εκλεπτυσµένη new age ελληνική κουζίνα, µε µεσογειακές πινελιές, και πιάτα ανώτερης ποιότητας και γεύσης. Καθηµερινά, 12:00-01:00.

Ρόδι & Μέλι (Αιγύπτου 5, Τ. 2310 521952)

 

Θα απολαύσετε ελληνική δηµιουργική κουζίνα µε παραδοσιακές αλλά και gourmet συνταγές, όλες χειροποίητες, από εξαιρετικές πρώτες ύλες! Καθηµερινά, 13:00-01:00 (Κυρ. µέχρι τις 20:00 η κουζίνα).

Lena’s Bistro(Κατούνη 7, Λαδάδικα, T. 2311 249140, M. 6976186569, www.lenasbistro.gr)

Αν και μικροσκοπικό, αυτό το ευρωπαϊκού στυλ cozy στέκι το οποίο φέρει το όνοµα της ιδιοκτήτριάς του, Λένας, έχει καταφέρει εδώ και 7 χρόνια όχι µόνο να γίνει σηµείο αναφοράς στη γραφική συνοικία των Λαδάδικων αλλά και να έρχεται πρώτο στις προτιµήσεις! Το πετρόκτιστο κτήριο (το οποίο λειτουργούσε από το 1912 ο προπάππος της ως κουρείο) µετατράπηκε µε πολλή προσωπική δουλειά σε ένα καλαίσθητο bistro, µε τους πιστούς θαµώνες να το επιλέγουν για την παριζιάνικη αισθητική του που θυµίζει µαγαζιά του Marais, τον σεβασµό, την προσωπική επαφή αλλά και για την εµµονή στην ποιότητα. Από νωρίς σερβίρει πρωινά, ροφήµατα και ιδιαίτερες ποικιλίες τσαγιού. Το µεσηµέρι τι καλύτερο από µια σπιτική τάρτα µε µια παγωµένη µπύρα από ελληνικές µικροζυθοποιίες; Το βράδυ, πάλι, σε ένα άκρως ατµοσφαιρικό σκηνικό και υπό τους ήχους jazz, soul και indie µουσικών απολαµβάνουµε ένα ποτήρι κρασί από µια λίστα µε ετικέτες που υµνούν τον ελληνικό αµπελώνα! Καθηµερινά, 08:30-02:00.Highlights: Τα θεµατικά street events αλλά και τα επιτυχηµένα parties την Παραµονή των Χριστούγεννων και της Πρωτοχρονιάς! Τip: Τις κρύες νύχτες, αναζητήστε τις fleece κουβερτούλες!

Μust try

Tη σπιτική λεµονάδα και βυσσινάδα.

Τις χειροποίητες αλµυρές τάρτες.

Τη σπέσιαλ σοκολατόπιτα.

Τα fondue.

Τη µυστική συνταγή gluhwein.

Τα cocktails µε τα φρέσκα φρούτα!

 

The Pub (Αιγύπτου 5, Τ. 2311 270154)

Με motto «Friends Welcome», rock ατµόσφαιρα, καλή παρέα και άφθονη µπύρα –µε περισσότερες από 30 ετικέτες από όλο τον κόσµο, 10 από αυτές βαρελίσιες–, δικαίως η Pub, σε έναν από τους πιο ιστορικούς δρόµους στα Παλιά Λαδάδικα, έχει γίνει στέκι. Καθηµερινά, από τις 13:00.

The Dubliner (Κατούνη 16-18, Τ. 2310 517865) 

Να µια αυθεντική ιρλανδέζικη pub που, όπως αναµενόταν, έχει ήδη αναδειχθεί σε hot spot. Εκτός από το menu, τις µπύρες και την ψαγµένη κάβα, το Dubliner ξεχωρίζει για την παρεΐστικη ατµόσφαιρα, όπως κάθε ιρλανδέζικη pub που σέβεται τον εαυτό της! Στα συν, τα events µε live µουσική και τα µεγάλα αθλητικά γεγονότα που µεταδίδουν οι τηλεοράσεις του. Καθηµερινά, από τις 09:00.

Μαστίχα Μεζεδοπωλείο Μπαρ  (Λυκούργου 2, Τ. 2310 504020)

Το Μαστίχα Μεζεδοπωλείο Μπαρ, αν και νέα σχετικά άφιξη στην πόλη, δεν άργησε να γίνει στέκι τόσο για το µενού του, που περιλαµβάνει πιάτα µεσογειακής κουζίνας, όσο και για την ατµόσφαιρά του! Η µουσική σταδιακά ανεβαίνει και το κέφι εκτοξεύεται! Καθηµερινά, από τις 13:00.

Kazaviti (Κατούνη 9, Τ. 2310 553141)

Έχοντας ξεχωριστή σχέση µε τη γαστρονοµία, ο Γιώργος Ευαγγελίδης –ο ίδιος, άλλωστε, είναι µάγειρας– διατηρεί εδώ και αρκετά χρόνια στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Θάσο, το οµώνυµο εστιατόριο, το οποίο «ταξίδεψε» και στη Θεσσαλονίκη, καθώς είναι µια πόλη που ο ίδιος αγαπάει πολύ και θεωρεί το κέντρο των γεύσεων της Βόρειας Ελλάδας. Στεγάζεται σε ένα εκπληκτικό διατηρητέο κτήριο στα Λαδάδικα, µε πέτρινους τοίχους και ξύλο, που ταιριάζει απόλυτα µε τη ζεστή ατµόσφαιρα και το παρεΐστικο ύφος του! Στο Kazaviti το φαγητό τιµά την καλή ελληνική κουζίνα, µε παραδοσιακές, σπιτικές συνταγές και µεζέδες µε εποχικές πρώτες ύλες, χωρίς να λείπουν, όµως, και πιο ιδιαίτερες και σύγχρονες εκτελέσεις. Εδώ, όµως, εκτός του φαγητού, θα απολαύσετε αυθεντική φιλοξενία, φιλική εξυπηρέτηση, εκλεκτά αποστάγµατα, εξαιρετική µουσική, πραγµατική διασκέδαση, που, σε συνδυασµό µε την καλή παρέα, θα δώσουν ξεχωριστή νότα στα βράδια σας! Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το ότι, παρά τα µόλις 2 χρόνια παρουσίας του, έχει αποκτήσει πιστούς θαµώνες! Από €15. Καθηµερινά, 12:00-01:00 (η κουζίνα).Ηighlight: Τα lives, µε καλή ελληνική µουσική, κάθε Πέµπτη, Παρασκευή και Σάββατο, από δύο εξαιρετικούς καλλιτέχνες.

Must try:Η λίστα κρασιών είναι µεγάλη και εκλεκτή, αλλά δοκιµάστε το εξαιρετικό χύµα τοπικό κρασί!

Πηγή: BEST IN TRAVEL THESSALONIKI 2017

Κατεβάστε το εντελώς δωρεάν απλά με ένα κλικ.

 

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,074LikesLike
88,719 FollowersFollow
182,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ