Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητα από το νησί Λα Πάλμα στα Κανάρια Νησιά, όπου χθες, το απόγευμα της Κυριακής εξερράγη το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα. Μετά την έκρηξη του ηφαιστείου έχουν απομακρυνθεί από τις Τοπικές Αρχές περίπου 5.000 άνθρωποι από τέσσερα χωριά περιλαμβανομένων των Ελ Πάσο και Λος Λιάνοςδε Αριδάνε.
Λάβα τινάχθηκε σε ύψος εκατοντάδων μέτρων από το ηφαίστειο μετά την έκρηξή του την Κυριακή, ενώ ποτάμια λιωμένων πετρωμάτων ρέουν προς τον Ατλαντικό Ωκεανό μέσω μιας αραιοκατοικημένης περιοχής της Λα Πάλμα.
Το κύμα της λάβας έχει ήδη «καταπιεί» 20 σπίτια στο χωριό Ελ Πάσο όπως και δρόμους, δήλωσε ο δήμαρχος Σέρχιο Ροντρίγκεθ στον ραδιοφωνικό σταθμό TVE σήμερα το πρωί.
Πλέον κατευθύνεται προς το γειτονικό χωριό Λος Λιάνος δε Αριδάνε όπου κινδυνεύουν εκατοντάδες σπίτια, πρόσθεσε ο ίδιος. «Παρακολουθούμε τη ροή της λάβας», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της περιφέρειας των Καναρίων Άνχελ Βίκτορ Τόρες δεν θα χρειαστεί να απομακρυνθούν άλλοι κάτοικοι από τα σπίτια τους.
«Η λάβα κινείται προς τις ακτές και οι ζημιές θα είναι μόνο υλικές. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν περίπου 17 με 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα λάβας», επεσήμανε.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί και δεν θα υπάρξουν εφόσον όλοι συμπεριφερθούν με σύνεση, σχολίασε ο ηφαιστειολόγος Νεμέσιο Πέρεθ.
Σήμερα η αεροπορική εταιρεία Binter των Καναρίων Νησιών ανακοίνωσε ότι ακύρωσε τέσσερις πτήσεις από και προς το νησί Λα Γκομέρα λόγω της ηφαιστειακής τέφρας και του νέφους από την έκρηξη του ηφαιστείου στο γειτονικό νησί Λα Πάλμα.
Η Λα Πάλμα βρισκόταν σε συναγερμό αφού μέσα σε μία εβδομάδα καταγράφηκαν περισσότερες από 22.000 δονήσεις από το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα, το οποίο ανήκει σε μια αλυσίδα ηφαιστείων στην οποία καταγράφηκε για τελευταία φορά έκρηξη το 1971 και η οποία είναι η πιο ενεργή ηφαιστειακά περιοχή στα Κανάρια Νησιά.
Το 1971 ένας άνδρας έχασε τη ζωή του όταν τραβούσε φωτογραφίες της λάβας, αλλά δεν είχαν υπάρξει υλικές ζημιές.
Η τελευταία έκρηξη ηφαιστείου στο αρχιπέλαγος των Καναρίων έγινε το 2011, στο νησί Ελ Ιέρο και ήταν υποθαλάσσια.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έφτασε στη Λα Πάλμα χθες Κυριακή το βράδυ για να συνομιλήσει με την τοπική κυβέρνηση για τη διαχείριση της έκρηξης του ηφαιστείου.
«Διαθέτουμε όλους τους πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό, οι πολίτες μπορούν να κοιμούνται ήρεμοι», τόνισε.
Δείτε επίσης