Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
17.2 C
Athens
ΑρχικήFood & TravelΚτήμα Τσέλεπου: Η οινική μαεστρία του Μοσχοφίλερου

Κτήμα Τσέλεπου: Η οινική μαεστρία του Μοσχοφίλερου

Εδώ που ο θησαυρός της Μαντινείας βρίσκει την πιο εκλεπτυσμένη του έκφραση…

Το καλό κρασί έχει πάντα μια ιστορία να διηγηθεί. Η ιστορία του περίφημου Μοσχοφίλερου ξεκινά στις παρυφές του ιστορικού Πάρνωνα. Μια εμβληματική οινική διαδρομή που χαράσσουν εδώ και τρεις δεκαετίες ο Γιάννης και η Αμαλία Τσέλεπου. Το μοναδικό terroir της γης της Μαντινείας, το πάθος και η αφοσίωσή τους έχουν δημιουργήσει κρασιά που ξεχωρίζουν και αναδεικνύουν το ελληνικό κρασί στον παγκόσμιο οινικό χάρτη.

- Advertisement -

Ο Γιάννης Τσελέπος απόφοιτος από το τμήμα οινολογίας στο πανεπιστήμιο της Dijon Γαλλίας και αφού περιπλανήθηκε οινολογικά για δύο χρόνια σε οινοποιεία της Βουργουνδίας, αποφάσισε να ξεκινήσει το δικό του οινικό ταξίδι στη μαγευτική Αρκαδία. Έτσι, μαζί με την Αμαλία Τσέλεπου ιδρύει, το 1989, το Κτήμα Τσέλεπου, που αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του ελληνικού κρασιού και ιδιαίτερα του Μοσχοφίλερου. Ο Γιάννης Τσέλεπος, γοητευμένος από το ιδιαίτερο οικοσύστημα και την ποικιλία Μοσχοφίλερο, είναι ο πρώτος της νεότερης γενιάς οινοποιών που το ανέσυρε από το τέλμα της αφάνειας και το ανέδειξε εμφιαλώνοντάς το μονοποικιλιακά.

Το ιστορικό κτήμα Τσέλεπου

Κτήμα Τσέλεπου: Με πρωταγωνιστή το Μοσχοφίλερο

Τη σκυτάλη κρατάει πλέον η δεύτερη γένια του Κτήματος Τσέλεπου, ο Άρης και η Ανδριανή Τσέλεπου με σεβασμό στην παράδοση, ανεβάζουν τον πήχη προσεγγίζοντας το όραμα των μεγάλων ελληνικών κρασιών. Με υψηλή κατάρτιση και εκπαίδευση, πάθος και φρέσκες ιδέες, βάζουν τη δική τους φρέσκια πινελιά, διατηρώντας τον αυθεντικό χαρακτήρα του κρασιού. Oι εξαιρετικές εδαφοκλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, με κύριο χαρακτηριστικό το ηπειρωτικό κλίμα, τα φτωχά αργιλοπετρώδη εδάφη και την άριστη ηλιοφάνεια, επιλέχθηκαν για την ικανότητά τους να παράγουν οίνους υψηλής ποιότητας.

Η οικογένεια Τσελέπου

H πρώτη ετικέτα, Mαντινεία OΠAΠ, κυκλοφόρησε το 1991 και λίγα χρόνια αργότερα ακολούθησαν τα κρασιά του κτήματος βασισμένα σε κοσμοπολίτικες ποικιλίες αμπέλου. Σήμερα το ΠΟΠ Μαντινεία αποτελεί μία από τις πιο εμβληματικές ετικέτες του Κτήματος Τσελέπου. Η εξαιρετική φρεσκάδα, η έντονη οξύτητα και τα λεπτά αρώματα μεγάλης έντασης, από εσπεριδοειδή, λεμονανθούς και τριαντάφυλλο είναι τα χαρακτηριστικά που έχουν αναδείξει το κρασί σε ένα γαστρονομικό θησαυρό.

Αμπελώνες Μαντινείας

Μια επίσκεψη στο Κτήμα Τσέλεπου θα σε μυήσει στην φιλοσοφία του, η οποία στοχεύει στη μελέτη και την ανάδειξη όλων των δυνατοτήτων της ποικιλίας Mοσχοφίλερο, καθώς και την προβολή της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η απόδοσή του έχει αυξηθεί σταδιακά, με παραγωγή σήμερα 500.000 φιάλες ετησίως, επιτρέποντας πλέον την εξαγωγή του 40-45% της παραγωγής, κυρίως στις HΠA, τον Kαναδά, τη Κίνα, τη Γερμανία, την Κύπρο, το Βέλγιο και τη Μεγάλη Βρετανία.

Στους αρκαδικούς αμπελώνες

Οι αξίες που το διέπουν ξεκινούν από το σεβασμό στη φύση και στη γη που σου δίνει τον καρπό της. Έτσι, πρωτοπορεί και στη βιωσιμότητα, στοχεύοντας σε εκμηδένιση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Η επίσκεψη στο Κτήμα Τσέλεπου είναι μια μοναδική εμπειρία, τόσο για τους λάτρεις του κρασιού όσο και της φύσης. Ο επισκέπτης απολαμβάνει μια βιωματική εμπειρία: Περιηγείται στον υπέροχο αμπελώνα στους πρόποδες του Πάρνωνα, μαθαίνει την ιστορία του κρασιού και απολαμβάνει μια ξεχωριστή γευστική δοκιμή εντός του πρόσφατα ανακαινισμένου πύργου γευσιγνωσίας, με στόχο την γνωριμία με τις γηγενείς
ποικιλίες, όπως οι Μοσχοφίλερο, Κολλινιάτικο, Merlot, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Gewurtztraminer. Αξιοποιώντας παράλληλα την επαφή με την φύση, το Κτήμα Τσέλεπου προσφέρει τη δυνατότητα να απολαύσετε δραστηριότητες της προτίμησής σας σε συνεργασία με διάφορους φορείς, όπως πεζοπορίες, mountain biking καθώς και yoga sessions σε υπαίθριο χώρο!

Ο χώρος οινογευσίας στο κτήμα Τσέλεπου

Info

Τελευταία Άρθρα

- Advertisement -

Follow us

110,023LikesΚάντε Like
88,248 FollowersΑκολουθήστε
194,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ