Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025
14.7 C
Athens
HomeΕυρώπηΡουμανίαΚραϊόβα, η αρχόντισσα της Ρουμανίας!

Κραϊόβα, η αρχόντισσα της Ρουμανίας!

Η Κραϊόβα είναι η αρχόντισσα της Ρουμανίας… Η Κραϊόβα της μόρφωσης, του πολιτισμού και των αντιθέσεων… Η ονομασία της πόλης προέρχεται από την λέξη κράι (Crai)=ηγεμόνας, ή από τον Κράιουλ Ιοβάν (Craiul Iovan) που κυβέρνησε κάποια παλαιότερη εποχή την περιοχή.

Γράφει αναγνώστης του travelstyle.gr, Χρήστος Γκορέζης

- Advertisement -

Λίγοι γνωρίζετε την οικογένεια Κραϊοβέστι (Craiovesti). Ήταν οι «Μπαν» (Ban), της Κραϊόβας, της υψηλότερης τάξης των βογιάρων του κράτους της Βλαχίας. Οι Κραϊοβέστι στο τέλος του 16ου αιώνα διοικούσαν 100 χωριά και είναι οι υπεύθυνοι για την ονομασία της πόλης της Κραϊόβας.

Η Κραϊόβα είναι η 6η μεγαλύτερη πόλη της Ρουμανίας και πρωτεύουσα της Επαρχίας Ντολζ και βρίσκεται κοντά στην ανατολική όχθη του ποταμού Ζίου, στην κεντρική Ολτενία, στα νότια της χώρας.

Κραϊόβα τραμ

Το όνομά της από τα βάθη των αιώνων είναι συνυφασμένο με τον πολιτισμό, την μόρφωση, το εμπόριο άλλα και την βιομηχανία. Είναι μακροχρόνια πολιτικό κέντρο και ανά διαστήματα έχει προσφέρει στην χώρα αρκετούς Πρωθυπουργούς αλλά και ηγεμόνες από την εποχή της Βλαχίας.

Είναι η πόλη των αντιθέσεων καθώς τα κατάλοιπα από την εποχή Τσαουσέσκου συνυπάρχουν αρμονικά τόσο με την νέα δυτική στάση μορφής, όσο και με την νέα αρχιτεκτονική της μοντέρνας Κραϊόβα. Σταθερές αρχές και στις 2 περιόδους, η ευταξία και οι τέχνες.

Αν κάποιος ήθελε να την χαρακτηρίσει, με ευκολία θα έλεγε πως η Κραϊόβα είναι η πόλη του πολιτισμού, του πράσινου, της μόρφωσης, του εμπορίου και των επιχειρήσεων.

Αξιοθέατο Craiova

Και όμως, εδώ η περιοχή είναι τουριστικά παρθένα. Στην Κραϊόβα μην περιμένετε τουριστική κουλτούρα. Ξεχάστε ό,τι ξέρετε στην Ελλάδα. Ο τουρισμός είναι σχεδόν ανύπαρκτος, σε αντίθεση με το Βουκουρέστι, ή τα Καρπάθια, ή το Μπρασόβ, ή την Τιμισοάρα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως υπάρχουν εκπτώσεις στην εξυπηρέτηση. Ο ανύπαρκτος σχεδόν τουρισμός, μας δίνει την ευκαιρία για ταξιδιωτικές εμπειρίες στην Κραϊόβα, πραγματικές, μοναδικές με ουσιαστική επαφή με την κουλτούρα, την λαογραφία, την γαστρονομία, τον πολιτισμό και την καθημερινότητα των κατοίκων της πόλης. Ένας εύκολος τρόπος για να οσμιστείς, να γευθείς και να νιώσεις την ιστορική πόλη. Αλώστε, αυτό είναι και ένα χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει τους ταξιδευτές με τις φωτογραφίες από τους τουρίστες με τις σέλφι.

Για παράδειγμα, σήμερα, τέλη Φεβρουαρίου, στην AIRBNB, η Κραϊόβα έχει μόλις 71 χώρους διαμονής, πολύ λιγότερους από όσα ένα χωριό σε κάποιο νησί της Ελλάδος. Μην σας ανησυχεί όμως αυτό. Η πόλη έχει 62 ξενοδοχεία και 42 συγκροτήματα ενοικιαζομένων διαμερισμάτων, εκ των οποίων τα 2 πεντάστερα, και οποιαδήποτε μέρα και αν κάναμε έρευνα στην booking, βρίσκαμε με εξαιρετική ευκολία, δωμάτια. Στην AIRBNB, μπορείτε να βρείτε κατάλυμα από 22 ευρώ, ενώ στα ξενοδοχεία οι τιμές για δίκλινο ξεκινούν από 25 ευρώ.

Γκράφιτι

Η Κραϊόβα είναι απόλυτα ασφαλής πόλη. Δεν έχετε τίποτα να φοβηθείτε. Η παρουσία της αστυνομίας είναι σχετικά έντονη, ενώ σε σημεία αναφοράς της πόλης, όπως ο σιδηροδρομικός σταθμός, είναι ιδιαίτερα έντονη. Αλλά και χωρίς αναφορά στην αστυνομία, θα λέγαμε πως η πόλη είναι απόλυτα ασφαλής. Κυκλοφορούσαμε μόνοι, ακόμα και τις πρώτες πρωινές ώρες, σε ερημικά σημεία της πόλης και σε κανένα σημείο δεν αισθανθήκαμε ανασφάλεια.

Νεανική και υπερκαταναλωτική πόλη η Κραϊόβα. Σύγχρονη, άλλα ταυτόχρονα και παραδοσιακή, με ένα ιστορικό κέντρο που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα ιστορικά κέντρα μεγάλων πόλεων της Ευρώπης. Αν θέλαμε να την παρομοιάσουμε με μία ελληνική πόλη, με ευκολία και σιγουριά θα λέγαμε πως η Κραϊόβα είναι τα Ιωάννινα της Ρουμανίας καθώς έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά.

Γνωρίστε και την πρωτεύουσα της Ρουμανίας, μέσα από έναν mini οδηγό του travelstyle.gr για το Βουκουρέστι!

Η Κραϊόβα του Πολιτισμού

Κραϊόβα τέχνη
Κραϊόβα - πολιτισμός

Μπορεί να χαρακτηριστεί ως η πόλη του πολιτισμού με δύο από τα μουσεία της (Ολτένιας και Τέχνης) να συγκαταλέγονται στην λίστα με τα ενδιαφέροντα μουσεία της Νότιας και της Κεντρικής Ευρώπης. Από εκεί αρχίσαμε και την περιήγηση κατά την πολυήμερη (21 ημέρες) διαμονή στην πόλη. Η πρόσβαση και στα δύο είναι πανεύκολη, απ’ όποιο σημείο της πόλης και να βρίσκεσαι, και για την είσοδο, απαιτούνται περίπου 2 ευρώ (10 lei).

Το Μουσείο Τέχνης της Craiova είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Στεγάζεται στο παλάτι του Κονσταντίν Μιχαήλ (Constantin Mihail), ένας από τους πλουσιότερους κτηματίες της χώρας (1837-1908). Περιεχέι μια εξαιρετική πινακοθήκη αφιερωμένη στον Κονσταντίν Μπρανκούσι (Constantin Brancusi), όπου εκτίθενται έξι από τα πρώτα γλυπτά του. Διαθέτει επίσης ποικιλία πινάκων κορυφαίων Ρουμάνων ζωγράφων όπως οι: Τεοντόρ Αμαν, Nικολάε Γκριγκορέσκου, Βασίλε Ποπέσκου, Στέφαν Λουτσιάν και Τεοντόρ Παλάντι.

Το Μουσείο Ολτενίας φέτος συμπληρώνει 104 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και οι συλλογές εθνογραφίας, ιστορίας και φυσικών επιστημών βασίζονται σε δωρεές που έγιναν το 1908. Στεγάζεται στο εντυπωσιακό κτήριο στο Παλάτι Ράμουρι (Palatul Ramuri).

Η Κραϊόβα του πράσινου

Κραϊόβα πάρκο

Μπορεί να χαρακτηριστεί και ως η πόλη του πράσινου, καθώς έχει ένα εντυπωσιακό πάρκο άλλα και έναν εξαιρετικό βοτανικό κήπο, ενώ τόσο στις οδικές αρτηρίες άλλα και στις γειτονιές, οι χώροι πρασίνου είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς, ακόμα και κατά τους χειμερινούς μήνες. Και τις 21 ημέρες της παραμονής μας στην Κραϊόβα, βλέπαμε καθημερινά, πολυάριθμα συνεργία του Δήμου, να εκτελούν εργασίες καθαρισμού και καλλωπισμού των χώρων πρασίνου.

πάρκο

Το Πάρκο Νικολάε Ρομανέσκου (Nicolae Romanescu) θεωρείται το τρίτο μεγαλύτερο πάρκο στην Ευρώπη και το μεγαλύτερο φυσικό πάρκο στην ανατολική Ευρώπη. Έχει έκταση περίπου 230 στρεμμάτων με μία λίμνη περίπου 10 στρεμμάτων. Το πάρκο, εκτός από την λίμνη, περιέχει τον ιππόδρομο της πόλης, μια πανέμορφη κρεμαστή γέφυρα που κατασκευάστηκε το 1901, το Μαγεμένο Κάστρο (Castelul Fermecat), όπου μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε ως εστιατόριο, τον τρούλο Belvedere (Glorieta), άλλα και ζωολογικό κήπο που είναι ένας από τους παλαιότερους της χώρας. Σχεδιάστηκε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Edouard Redont και κατασκευάστηκε μεταξύ 1901 και 1903, ενώ πήρε το όνομα του από τον Δήμαρχο της πόλης Νικολάε Ρομανέσκου, ο οποίος το είχε οραματιστεί. Είναι εξαιρετικά περιποιημένο ακόμα και τους χειμερινούς μήνες που το επισκεφτήκαμε, ενώ παρουσιάζει μεγάλη επισκεψιμότητα (από ντόπιους. Είπαμε δύσκολα θα βρείτε τουρίστες). Στο εσωτερικό του και στα όρια της λίμνης, υπάρχει καφετέρια και εστιατόριο.

Ο Βοτανικός κήπος μπορεί σήμερα να προωθείται ως χώρος για τους δημότες και τους επισκέπτες της πόλης, ωστόσο κατασκευάστηκε και εκπαιδευτικούς λόγους. Για την ακρίβεια είναι ακόμα και σήμερα, ένας επιστημονικός οργανισμός όπου τα φυτικά δείγματα συλλέγονται από διάφορες περιοχές της χώρας και διατηρούνται ως υλικό αναφοράς, αλλά και ως υλικό μελέτης για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου της Κραϊόβα. Ιδρύθηκε το 1952 με πρωτοβουλία και υπό την καθοδήγηση του καθηγητή. Αλέξανδρου Μπουία με σκοπό να παρασχεθούν στους σπουδαστές της Προπτυχιακής Σχολής (Γεωπονίας και Κηπουρικής) εκπαιδευτικό υλικό, ειδικά για το νεοδημιουργηθέν Αγρονομικό Ινστιτούτο της Κραϊόβα (1948). Είναι ιδιαίτερα προσεγμένο, με μεγάλη βιοποικιλότητα και πολύ πιο περιποιημένο από αρκετούς βοτανικούς κήπους της Ελλάδας.

Η Κραϊόβα της Ορθοδοξίας

Κραϊόβα - εκκλησία

Σίγουρα το θρησκευτικό στοιχείο, δεν θα σε αφήσει αδιάφορο, Έλληνα τουρίστα. Στην πόλη υπάρχουν δεκάδες ναοί, ωστόσο 3 από αυτούς είναι εντυπωσιακοί. Η Εκκλησία Παναγία Ντούντου (Madona Dudu), χτίστηκε μεταξύ 1750 και 1756, ανακαινίστηκε το 1844, αφού καταστράφηκε από σεισμό το 1831. Οι τοιχογραφίες ολοκληρώθηκαν από το Γκεόργκε Ταταρέσκου. Ο Καθεδρικός Αγίου Δημητρίου, χτίστηκε μεταξύ 1889 και 1933 στη θέση παλιότερης εκκλησίας του 1490. Εκκλησία του Μοναστηριού Κόσουνα είναι το παλιότερο σωζόμενο κτίριο στην Κραϊόβα, χρονολογούμενο από το 1483.

Η Κραϊόβα της μόρφωσης

Πανεπιστήμιο στην Κραϊόβα

Στην πόλη θα συναντήσετε Έλληνες φοιτητές. Ελληνικά γενικά θα ακούτε αρκετά συχνά. Και αυτό γιατί η πόλη είναι πανεπιστημιούπολη. Ελληνικοί σύλλογοι φοιτητών, παρατηρούνται από την δεκαετία του 80. Το πρώτο σχολείο στην Κραϊόβα ιδρύθηκε το 1759 από τον Κονσταντίν Ομποντεάνου. Την άνοιξη του 1826 το σχολείο του Ομποντεάνου ονομάστηκε Școala Naţională de Limba Română, που σημαίνει Εθνική σχολή Ρουμανικής Γλώσσας. Αυτό ήταν το δεύτερο Ρουμανικό γυμνάσιο μετά από το Άγιος Σάββας στο Βουκουρέστι (ιδρύθηκε το 1694).

Σήμερα, υπάρχουν δύο πανεπιστήμια, το Πανεπιστήμιο της Κραϊόβα και το Πανεπιστήμιο Ιατρικής και Φαρμακευτικής. Το Πανεπιστήμιο έχει τμήματα Νομικής και Διοικητικών Επιστημών, Γεωργίας και Κηπευτικής, Αυτοματισμού, Πληροφορικής, Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Φιλοσοφική Σχολή, Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Θεολογική Σχολή και Σχολή Κοινωνικών Επιστημών. Η πόλη ποντάρει αρκετά στους αλλοδαπούς φοιτητές και αυτό το δείχνει ξεκάθαρα.

Η Κραϊόβα του εμπορίου, των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας

Αξιοθέατα

Από τα τέλη του 18ου αιώνα, η Κραϊόβα ξεχώριζε ως εμπορικός βιοτεχνικός κόμβος της χώρας. Ζυθοποιίες, εργοστάσια φυσικού αερίου και πετρελαίου, βυρσοδεψεία και τυπογραφεία ήταν η απαρχή της εμπορικού DNA της πόλης, που συνεχίστηκε ως διακεκριμένο κέντρο αυτοκινητοβιομηχανίας και παραγωγής ενέργειας, καθώς και αεροδιαστημικής, χημικής βιομηχανίας, βιομηχανίας τροφίμων, κατασκευών, ηλεκτρικών μηχανών και μεταλλουργίας. Άλλα και σήμερα παρουσιάζει έντονη εμπορική, επιχειρηματική και βιομηχανική δραστηριότητα, όπως το εργοστάσιο της Ford (πρ. Automobile Craiova), ή η Dedalus Tech μια ιδιωτική επιχείριση συντήρησης και επισκευής επιβατικών αεροσκαφών στην Ρουμανία που αναζωογόνησε την αεροναυπηγική βιομηχανία στην περιοχή, με αποτέλεσμα την λειτουργία ενός σύγχρονου διεθνές αεροδρομίου.

Ο κάτοικος της Κραϊόβα, είναι υπερκαταναλωτικός λαός. Στην περιοχή υπάρχουν μεγάλα εμπορικά κέντρα, δυστυχώς με τα καταστήματα που υπάρχουν εντός, να ανήκουν σε πολυεθνικές, ωστόσο οι τιμές για τα ίδια προϊόντα με την Ελλάδα, είναι κατά πολύ φθηνότερα. Ακόμα για και τα προϊόντα με Ελληνική ετικέτα. Αν λοιπόν σας αρέσουν τα ψώνια, σίγουρα στην Κραϊόβα δεν θα βαρεθείτε.

Φαγητό στην Κραϊόβα

Τα παραδοσιακά πιάτα της πόλης είναι γευστικές εκπλήξεις. Εμείς θα μείνουμε σε 3 γαστρονομικές απολαύσεις, οι οποίες δεν απείχαν πολύ από τις ελληνικές γεύσεις. Το πρώτο λέγεται Φικατσέι (Ficatei). Είναι τηγανιτά συκωτάκια με πουρέ. Όσο και αν ας φαίνεται Ελληνικό, με την πρώτη πιρουνιά θα καταλάβετε την διαφορά. Το δεύτερο λέγεται Τσιόρμπα Ντε Μπούρτα (Ciorba de Burta) και είναι μια παραλλαγή του ελληνικού Πατσά, με κρέμα γάλακτος και χοιρινό. Τέλος στα γλυκά ξεχωρίσαμε τα Παπανάσι (Papanasi), που είναι οι γνωστοί σε όλους μας λουκουμάδες με ανθόγαλα, γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδα.

Πως θα πάτε στην Κραϊόβα

Δρόμοι στην Κραϊόβα

Απευθείας πτήσεις από την Ελλάδα δεν υπάρχουν. Αν και το αεροδρόμιο της Κραϊόβα είναι πλέον σύγχρονο και διεθνές, ωστόσο είναι νέο και εμπορικά ψάχνει ακόμα τα πατήματά του. Αεροπορικά μπορείτε να φτάσετε καθημερινά, μόνο με ενδιάμεσους σταθμούς τα αεροδρόμια του Μιλάνου, Λονδίνου κ Βρυξελλών.

Μπορείτε να φτάσετε οδικώς δια μέσω Βουλγαρίας (από Αθήνα 1000 περίπου χιλιόμετρα), εκ των οποίων τα πρώτα μισά είναι σε διεθνείς μεγάλους αυτοκινητόδρομους. Ωστόσο λίγα χιλιόμετρα μετά την Σόφια, η κίνηση γίνεται σε εθνικές οδούς με επαρχιακά χαρακτηριστικά, ωστόσο αρκετά ασφαλείς. Ο έλεγχος στις συνοριακές γραμμές Ελλάδα – Βουλγαρία και Βουλγαρία – Ρουμανία και το αντίστροφο, είναι γρήγορος χωρίς πολλά πολλά. Στην Βουλγαρία και την Ρουμανία, δεν υπάρχουν διόδια, ωστόσο αμέσως μετά τα σύνορα, θα πρέπει να προμηθευτείτε κάρτα διέλευσης για όλους τους αυτοκινητόδρομους των χωρών αυτών. Είναι οι λεγόμενες Βινιέτες και κοστίζουν περίπου 3 ευρώ για μια ημέρα στην Βουλγαρία, ενώ στην Ρουμανία με το ίδιο ποσό μπορείς να κυκλοφορείς επί μία εβδομάδα, ενώ υπάρχουν βινιέτες με μεγαλύτερη διάρκεια. Τέλος, μεγάλη προσοχή στον δρόμο καθώς οι έλεγχοι ταχύτητας είναι συνεχόμενοι.

Όσοι είστε λάτρεις του τραίνου, θα πρέπει να περιμένετε μέχρι το καλοκαίρι, καθώς μόνο τους θερινούς μήνες υπάρχει σιδηροδρομική σύνδεση Ελλάδας-Ρουμανίας, και συγκεκριμένα Βουκουρέστι-Θεσσαλονίκη με εβδομαδιαίο δρομολόγιο. Η Κραϊόβα είναι μεγάλο σιδηροδρομικό κέντρο και συνδέεται με όλες τις άλλες μεγάλες Ρουμανικές πόλεις, καθώς και με μακρινούς προορισμούς μέσω του εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου – CFR (Căile Ferate Române).

Κραϊόβα αξιοθέατα

Τιμές

Για έναν τουρίστα που προέρχεται από Ελλάδα, η Κραϊόβα είναι σχετικά φτηνή πόλη. Αν και μπορείτε να χρησιμοποιείτε ευρώ σε πολλές αγορές, ωστόσο για να είστε σίγουροι, μπορείτε να αλλάζεται ευρώ σε lei σε ένα από τα δεκάδες ανταλλακτήρια που υπάρχουν στην πόλη. Το καφεδάκι μας θα το πιούμε με 6 lei (περίπου 1,25€) άλλα αν ζητήσουμε και νερό (που δεν σου φέρνουν ποτέ αν δεν ζητήσεις) η τιμή θα διπλασιαστεί και θα φτάσεις τα 12 lei, (περίπου 2,5€). Στα taxi, η τιμή εκκίνησης είναι περίπου 2,20 lei, ενώ για 1 χλμ διαδρομή θα πρέπει να πληρώσετε + 2 lei. Στα μεγάλα γνωστά φαστ φουντ, οι τιμές είναι στην μισή τιμή από τα ίδια φαστ φουντ και για το ίδιο προϊόν με την Ελλάδα. Επίσης, περίπου στην μισή τιμή είναι και τα προϊόντα στα σούπερ μάρκετ.

Γενικά στοιχεία:

  • Περίπου 275.000 κάτοικοι ζουν στα όρια της πόλης, κάνοντάς την, την έκτη πολυπληθέστερη πόλη στη Ρουμανία.
  • Το κλίμα στην Κραϊόβα είναι ηπειρωτικό με ψυχρούς χειμώνες και θερμά καλοκαίρια. Η υψηλότερη θερμοκρασία φτάνει τους 39°C και η απόλυτα ελάχιστη τους -25°C. Οι βροχοπτώσεις είναι μέτριες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους , με τις μέγιστες τους καλοκαιρινούς μήνες. Η μέση θερμοκρασία στην Κραϊόβα είναι 11°C , με ελάχιστη -1°C τον Ιανουάριο και μέγιστη 22°C τον Ιούλιο.
  • Στην πολιτική η Κραιοβα έχει δώσει 5 πρωθυπουργούς Ρουμανίας: Toν Κονσταντίν Κοάντα το 1918, τον Τίτο Μαγιορέσκου το 1913, τον Κονσταντίν Αγγελέσκου το 1933, τον Κονσταντίν Αργκετοϊάνου το 1939 και τον Κονσταντίν Σανατέσκου το 1944. Επίσης, έδωσε έναν ηγεμόνα της Βαλχίας τον Μπάρμπου Ντιμίτιριε Στίρμπεη το 1948 και το 1954, καθώς και εναν Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης της Κοινωνίας των Εθνών τον Νικολάε Τιτουλέσκου το 1930.
  • Στις σημερινές προσωπικότητες, γνωστός είναι ο σκηνοθέτης Τζην Νεγκουλέσκου, ο ιστορικός Αντριάν Τσιοροϊάνου και η βιολίστρια Λόλα Μπομπέσκο, ενώ επίσης γνωστή στο χώρο της μόδας είναι η Ντιάνα Ντόντοε.

Επιμέλεια κειμένου και φωτογραφίες: Χρήστος Γκορέζης

*Το travelstyle.gr μπορεί να δημοσιεύει κείμενα των αναγνωστών του εφόσον συμφωνούν με το περιεχόμενο του site. Τα κείμενα και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκάστοτε αναγνώστη που στέλνει το υλικό προς δημοσίευση.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,047LikesLike
88,617 FollowersFollow
185,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ