Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025
15.5 C
Athens
HomeΕυρώπηΙσπανίαΚουένκα: Γνωρίστε τον τόπο του «Δον Κιχώτη», τη μεσαιωνική ισπανική πόλη δίπλα...

Κουένκα: Γνωρίστε τον τόπο του «Δον Κιχώτη», τη μεσαιωνική ισπανική πόλη δίπλα στη Μαδρίτη

Στην Ισπανία, μόλις 170 χιλιόμετρα από τη Μαδρίτη, χτισμένη πάνω στους βράχους, με θέα τα φαράγγια των ποταμών Huécar και Júcar και σε υψόμετρο περίπου 950 μέτρων, βρίσκεται η μεσαιωνική πόλη Κουένκα (Cuenca), ο τόπος του «Δον Κιχώτη».

Η Κουένκα είναι πόλη στην αυτόνομη κοινότητα Καστίλλη-Λα Μάντσα, στην κεντρική Ισπανία, και πρωτεύουσα της επαρχίας Κουένκα. Η πόλη βρίσκεται στο κεντρικό ιβηρικό οροπέδιο, στην άκρη ενός γκρεμού ο οποίος σχηματίζεται από τα φαράγγια των ποταμών Χούκαρ και Ουέκαρ. Το οχυρωμένο τμήμα της πόλης, χτισμένο από τους Μαυριτανούς ανακηρύχθηκε το 1996 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

- Advertisement -


Η πόλη, η οποία στο πέρασμα των χρόνων επεκτάθηκε και πέραν των βράχων, συνδυάζει το φυσικό τοπίο και τους πύργους για τους οποίους έγινε παγκοσμίως γνωστή μέσα από τον «Δον Κιχώτη» του Θερβάντες.

Η παλιά πόλη χτίστηκε από τους Μαυριτανούς τον 8ο αιώνα, και είχε μουσουλμάνους και χριστιανούς ηγεμόνες. Κατακτήθηκε από τον Alfonso VIII της Καστίλης τον 12ο αιώνα και καταστράφηκε εν μέρει στις αρχές του 1800. Σήμερα σώζονται πολλά σημαντικά κτήρια, όπως ο πρώτος γοτθικός καθεδρικός ναός της Ισπανίας, και τα ερείπια του αραβικού φρουρίου.

Από τη μία πλευρά της οδού Alfonso VIII τα κτίρια φαίνεται να έχουν ύψος μεταξύ τριών και πέντε ορόφων. Ωστόσο, για κάποιον που στέκεται στην παρακείμενη οδό Santa Catalina, η οποία βρίσκεται χαμηλότερα, τα ίδια κτίρια φαίνεται ως να έχουν 10 και 12 ορόφους. Το ύψος των κτισμάτων ‘παίζει’ ανάλογα με την οπτική γωνία.

Πώς και γιατί δημιουργήθηκαν αυτοί οι «ουρανοξύστες»; Μάλλον διότι τα οχυρωματικά έργα που έγιναν δεν άφηναν αρκετό χώρο για την επέκταση της πόλης, οπότε τα σπίτια «ψήλωναν».

Ορισμένοι από τους 55.000 κατοίκους της πόλης εξακολουθούν να ζουν σε αυτούς τους «ουρανοξύστες». Το μόνο τους πρόβλημα είναι η έλλειψη …ανελκυστήρων.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,009LikesLike
88,524 FollowersFollow
187,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ