Η Γαλλία θα μπει εκ νέου σε πανεθνικό lockdown, από αυτήν την εβδομάδα, και τουλάχιστον μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού που κινδυνεύει να βγει εκτός ελέγχου, δήλωσε χθες σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν.
Στη Γαλλία σημειώθηκαν το προηγούμενο 24ωρο 244 θάνατοι από κορονοϊό, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται σε 35.785!
Βάσει των στοιχείων των υγειονομικών αρχών, καταγράφηκαν 36.437 νέα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό από την αρχή της πανδημίας να φτάνει το 1.235.132.
Ποια χώρα άνοιξε τα περισσότερα ξενοδοχεία εν μέσω κορονοϊού;
Τα νέα μέτρα παραπέμπουν στο lockdown των 8 εβδομάδων που επιβλήθηκε στη Γαλλία την περασμένη άνοιξη, όταν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι θάνατοι από τον COVID-19 κορυφώθηκαν.
Σε αντίθεση ωστόσο με το προηγούμενο lockdown στη Γαλλία, τα περισσότερα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά, είπε ο Μακρόν. Όμως, τα μπαρ και τα εστιατόρια θα κλείσουν. Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από αύριο Παρασκευή 30/11.
Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε πως χρειάζονται νέα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η επιδημία Covid-19. Σύμφωνα με τον ίδιο, η νόσος κυκλοφορεί ταχύτερα απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί και όλες οι περιοχές της Γαλλίας βρίσκονται πλέον σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού. Επίσης τόνισε ότι «πρέπει να προστατεύσουμε την οικονομία».
Κορονοϊός: Παρατείνονται οι αεροπορικές οδηγίες μέχρι 6 & 8 Νοεμβρίου
Στο τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι «έχουμε βυθιστεί από τη ραγδαία επιτάχυνση της Covid-19» και «δεν τα έχουμε πάει τόσο καλά όσο θα έπρεπε» σε σχέση με τον νέο κορονοϊό.
Εξάλλου, όπως τόνισε, το δεύτερο κύμα πιθανόν θα είναι χειρότερο από το πρώτο. Υπογράμμισε, επίσης, ότι η διαλογή ασθενών στα νοσοκομεία θα ήταν κάτι το απαράδεκτο.
Επιπλέον, προειδοποίησε πως εάν τίποτα δεν γίνει, ακολουθώντας την ιδέα της ανοσίας της αγέλης, θα καταγραφούν «τουλάχιστον 400.000 επιπλέον θάνατοι» σε λίγους μήνες στη Γαλλία.
«Ποτέ η Γαλλία δεν θα υιοθετήσει αυτήν τη στρατηγική που θα σήμαινε τη “διαλογή μεταξύ των ασθενών”, με τους ηλικιωμένους να είναι τα βασικά θύματα αυτής της πανδημίας» δήλωσε ο Μακρόν.
Μεταξύ των βασικών μέτρων που ανακοινώθηκαν:
- Οι πολίτες θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους και θα μπορούν να βγαίνουν εφόσον έχουν δικαιολογία γι’ αυτό. Ο Μακρόν είπε ότι η καραντίνα τώρα θα είναι ανάλογη με εκείνη που επιβλήθηκε την άνοιξη, όταν επιτρεπόταν στους πολίτες να βγουν για ιατρικούς λόγους, για εργασία, για να πάνε στο σχολείο, να κάνουν απαραίτητες αγορές ή για άσκηση μια ώρας ημερησίως.
- Οποιοσδήποτε κυκλοφορεί εκτός του σπιτιού του θα χρειάζεται να έχει μαζί του ένα έγγραφο με το οποίο θα δικαιολογεί την παρουσία του έξω. Αυτό θα μπορεί να ελεγχθεί από την αστυνομία.
- Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά, μια διαφορά σε σύγκριση με το προηγούμενο lockdown την άνοιξη, όταν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα είχαν κλείσει.
- Τα πανεπιστήμια θα κλείσουν.
- Οι καφετέριες, τα εστιατόρια και τα καταστήματα θα κλείσουν, εκτός από εκείνα που πωλούν αναγκαία αγαθά, όπως τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία. Αυτό μπορεί να επανεξεταστεί σε δύο εβδομάδες.
- Οι κρατικές υπηρεσίες για το κοινό θα παραμείνουν ανοικτές, μεταξύ αυτών οι υπηρεσίες των δήμων.
- Όλοι όσοι μπορούν να εργαστούν από το σπίτι, θα πρέπει να το κάνουν.
- Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ από τις 00:01 την Παρασκευή και θα διαρκέσουν έως την 1η Δεκεμβρίου.
Απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ισπανία – Μέχρι τον Μάιο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης!
Η Ισπανία προστέθηκε στον κατάλογο των ευρωπαϊκών χωρών που μπαίνουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και απαγορεύουν την κυκλοφορία σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.
Η Ισπανία, μετά και το τελευταίο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων ημερησίως από τον κορονοϊό καταφεύγει στην απαγόρευση της κυκλοφορίας, αρχικά από τις 23.00 έως τις 06.00, με τις 17 αυτόνομες κοινότητες της χώρας να έχουν τη δυνατότητα να παρατείνουν ή να καθυστερούν κατά μία ώρα την έναρξη ή τη λήξη της, όπως δήλωσε ο Ισπανός πρωθυρουργός.
Ανακαλύψτε μερικά από τα ομορφότερα χωριά της Ισπανίας
Από αυτό εξαιρούνται τα Κανάρια Νησιά, που παρουσιάζουν χαμηλό επιπολασμό του ιού. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι η χώρα μπαίνει σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης για πάνω από 6 μήνες, ενώ απαγορεύονται και τα ταξίδια μεταξύ των περιφερειών.
Τι είναι traffic light που εφαρμόζεται στην ΕΕ για τον κορονοϊό;
Τι προβλέπει η “κατάσταση έκτακτης ανάγκης”
Όπως προβλέπει το Σύνταγμα, η “κατάσταση ανάγκης” θα έχει αρχική διάρκεια 15 ημερών, ενώ συζητιέται η παράτασή της μέχρι τις 9 Μαΐου, εάν το δεχτεί το ισπανικό κοινοβούλιο. Η Ισπανία είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ, και η έκτη παγκοσμίως, που πέρασε το 1 εκατομμύριο κρούσματα Covid-19, ενώ ο αριθμός των θανάτων πλησιάζει τους 35.000.
Ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών ευρωπαϊκών χωρών, όπως το Βέλγιο, η Γαλλία και η Σλοβενία, αλλά και ιταλικές περιοχές, που επέβαλαν νυχτερινές απαγορεύσεις κυκλοφορίας, προκειμένου να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές και τον συγχρωτισμό, η Ισπανία κάνει μια ύστατη προσπάθεια να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα του κορονοϊού.Skyscanner: Που μπορώ να ταξιδέψω; Ανακαλύψτε τώρα όλους τους διαθέσιμους προορισμούς του εξωτερικού άμεσα και εύκολα!
Κορονοϊός: Η AEGEAN κάνει πιο ασφαλή τα ταξίδια
Ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης υπογράμμισε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας είναι έκτακτα μέτρα που είναι απαραίτητα λόγω της σοβαρότητας της υγειονομικής κατάστασης και θα αρθούν πριν από την προθεσμία των 6 μηνών, εφόσον το επιτρέψει η εξέλιξη της κατάστασης.
Είναι η δεύτερη φορά που κηρύσσεται η Ισπανία σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης σε εθνικό επίπεδο μετά την αρχή της πανδημίας, έπειτα από μια πρώτη που στόχευε να αναχαιτίσει το πρώτο κύμα και είχε διαρκέσει από τις 15 Μαρτίου έως τις 21 Ιουνίου. Δείτε την Βαρκελώνη… αλλιώς! Video drone αποκαλύπτει πώς είναι η πόλη εν μέσω καραντίνας
Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr: