Από σήμερα η Ιταλία χαλάρωσε τα μέτρα κατά του κορονοϊού που ισχύουν στις περισσότερες περιφέρειές της, ανοίγοντας μπαρ, εστιατόρια και μουσεία, παρόλο που ο ΠΟΥ προειδοποιεί για τα χειρότερα…
Παρόλο που χθες, Κυριακή, η Ιταλία κατέγραψε 11.252 νέα κρούσματα, αριθμός σε πτώση συγκριτικά με τις 12.715 κρούσματα που είχαν καταγραφεί προχθές, Σάββατο, η χώρα αποφάσισε να χαλαρώσει το lockdown και να ανοίξει την εστίαση αλλά και σημαντικά αξιοθέατα της Ρώμης, όπως το Κολοσαίο αλλά και στο Βατικανό την Καπέλα Σιξτίνα.
Στο “κίτρινο” η Ιταλία
Η μεγάλη πλειονότητα των ιταλικών περιφερειών κατατάσσονται πλέον στο “κίτρινο” επίπεδο, που σημαίνει μέτριο κίνδυνο, με εξαίρεση τον Άνω Αδίγη (βόρεια), την Ούμπρια (κέντρο), την Απουλία, τη Σαρδηνία και τη Σικελία (νότια), που είναι “πορτοκαλί”. Μάλιστα, καμία ιταλική περιφέρεια δεν είναι πλέον “κόκκινη”, το πιο υψηλό επίπεδο κινδύνου.
Αυτή η μείωση αποφασίσθηκε βάσει κριτηρίων όπως το ποσοστό των κατειλημμένων κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας και τον ρυθμό αναπαραγωγής του ιού, επιτρέποντας να ανοίξουν και πάλι τα μπαρ και τα εστιατόρια, προσφέροντας υπηρεσίες μέχρι τις 6 το απόγευμα, πάντα σε περιορισμένο αριθμό και τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας.
Τα μουσεία ανοίγουν και πάλι, αλλά μόνο τις εργάσιμες μέρες της εβδομάδας και όχι τα σαββατοκύριακα, προκειμένου να αποφεφχθεί ο συνωστισμός, ανάμεσά τους το Κολοσσαίο και τα Μουσεία του Βατικανού, που περιλαμβάνουν την Καπέλα Σιξτίνα με τις περίφημες τοιχογραφίες του Μιχαήλ-Άγγελου (παραμένουν ανοικτά και το Σάββατο). Η απαγόρευση της κυκλοφορίας παραμένει σε ισχύ σε όλη τη χώρα, από τις 22:00 έως τις 05:00.
Η προειδοποίηση του ΠΟΥ
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε την Πέμπτη πως είναι “υπερβολικά νωρίς για να χαλαρώσουν οι περιορισμοί εξαιτίας της ακόμη υπερβολικά αυξημένης κυκλοφορίας του ιού. Η Ιταλία πάει αντίθετα”, σχολίασε ο Βάλτερ Ριτσιάρντι, ένας ειδικός στη δημόσια υγεία που συμβουλεύει το ιταλικό υπουργείο Υγείας σχετικά με την πανδημία, σε συνέντευξή του την Παρασκευή στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Lockdown Αττική: Εξετάζεται το ενδεχόμενο μετακίνησης των πολιτών… μονά-ζυγά;
Ενώ βρισκόμαστε σε αναμονή των νέων σκληρότερων μέτρων που θα ανακοινωθούν σήμερα για την Αττική λόγω των νέων -κακών- επιδημιολογικών δεδομένων, τα σενάρια που ακούγονται είναι πολλά. Τις τελευταίες ώρες εμφανίζεται σαν πιθανό ενδεχόμενο μέτρο η μετακίνηση των πολιτών μονά ζυγά! Δηλαδή να βγαίνουμε έξω ανάλογα το τελευταίο ψηφίο της ταυτότητα μας, όπως δηλαδή συμβαίνει με τις πινακίδες των αυτοκινήτων.
Η αρχή έγινε εχθές με τη δήλωση του καθηγητή Χαράλαμπου Γώγου μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας ο οποίος έκρινε ως έξυπνη λύση το ενδεχόμενο οι πολίτες να βγαίνουν έξω ανάλογα με τον αριθμό ταυτότητας.
Χθες το πρωί Πέμπτη 28/01 στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», ο κ. Γώγος είπε για το άνοιγμα των σχολείων -αν και η απόφαση θεωρείται ειλημμένη για την 1η Φεβρουαρίου- ότι είναι κάτι που θα εξεταστεί κατά τη σύσκεψη των επιδημιολόγων αύριο (δηλαδή σήμερα Παρασκευή).about:blank
Οι άξονες που θα κρίνουν τελικά το άνοιγμα είναι, από τη μία τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς «αρκετές περιοχές είναι στο πορτοκαλί και η δυναμική είναι να χειροτερέψουν», και από την άλλη «η κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα υγείας και πως μπορεί αυτό να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε κρίση», σύμφωνα με τον ίδιο.
«Μας ανησυχεί η Αττική. Είναι μια αστική ζώνη όπου η διασπορά είναι πολύ πιο εύκολη και η συγκράτησή της πολύ πιο δύσκολη».
Και συνέχισε αναφορικά με τα μέτρα που ισχύουν: «Πρέπει να ελεγχθούν από την πολιτεία στον καλύτερο δυνατό βαθμό. Αν όμως κάτι αλλάξει, δεν είναι δηλαδή ελεύθερη η πρόσβαση στα μαγαζιά και είναι μόνο με click away αναμφισβήτητα αυτό θα παρασύρει και την κινητικότητα στους δρόμους», και συμπλήρωσε
«Από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε στον κόσμο να κυκλοφορεί. Πρέπει να γίνεται έλεγχος και να ελέγχονται όλα αυτά που υπάρχουν ήδη, τα SMS και αυτά… Πιο έξυπνες λύσεις μπορούν να συζητηθούν φυσικά… Ας πούμε σε σχέση με το ποιοι βγαίνουν τη μία μέρα και ποιοι βγαίνουν την άλλη, ανάλογα με τον αριθμό ταυτότητας. Να περιορίσουμε τον αριθμό της κυκλοφορίας».
Σε εκείνο το σημείο ξεκαθάρισε πως αυτό αποτελεί μία σκέψη που έκανε, τονίζοντας οτι δεν έχει πάρει την μορφή πρότασης.
Σήμερα λίγες ώρες πριν ανακοινωθούν τα νέα μέτρα, φαίνεται πως η «λύση» αυτή βρίσκει έδαφος αφού και ο καθηγητής της Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» αναφέρθηκε στα νέα μέτρα που επίκεινται στην Αττική, εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων:
«Τα κρούσματα έχουν ανέβει στην Αττική, η Αττική έχει 5.000.000 κατοίκους, οπότε καταλαβαίνετε ότι αν ξεφύγει η επιδημία στην Αθήνα, τα νούμερα θα είναι τεράστια, άρα είναι σαφές ότι πρέπει να γίνει κάτι προς την κατεύθυνση του περιορισμού της κινητικότητας», δήλωσε αρχικά ο κ. Βατόπουλος, προσθέτοντας όμως ότι οι αποφάσεις θα παρθούν από την πολιτεία και η εισήγηση της επιτροπής θα έχει σαν στόχο την ελάττωση της κινητικότητας.
Όπως είπε είναι ακόμα στο «τραπέζι» σαν σκέψεις ν’ ανοίξει μόνο το γυμνάσιο και όχι το λύκειο, αλλά και να βγαίνουν έξω οι άνθρωποι με βάση τον αριθμό της ταυτότητας τους. Αν αυτός λήγει σε μονό ή ζυγό αριθμό, δηλαδή την μία μέρα να βγαίνει η μία ομάδα πολιτών και την επόμενη μέρα η άλλη.
Υποστήριξε ότι ο κοινός παρονομαστής είναι να υπακούσουν οι πολίτες, γιατί τώρα να «υπάρχει η αστυνομία και να ελέγχει τις ταυτότητες μας έναν έναν αν είναι μονές ή ζυγές δεν είναι εύκολο».
Δεν μένει παρά να δούμε αν αυτή η πρόταση θεωρηθεί και από την κυβέρνηση «έξυπνη λύση».
Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr
- Ασφαλή αεροπορικά ταξίδια: Αυτά είναι τα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί
- Πότε θα ανακάμψει ο τουρισμός, τι προβλέπεται για την ανεργία στον κλάδο και τα τεράστια ποσά που έχασαν οι μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες
- Έρευνα: Οι κρατήσεις χτύπησαν “κόκκινο” και για ταξίδια στο εξωτερικό – Ποιοι είναι οι δημοφιλείς προορισμοί το 2021!