Κάτι η μετάλλαξη του κορονοϊού, κάτι η έλλειψη εμβολίων και οι καθυστερήσεις στον εμβολιασμό, κάτι τα ανοίγματα της αγοράς και των σχολείων, όλα αυτά φέρνουν όπως φαίνεται πιο σκληρό lockdown σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ κάθε χώρα εφαρμόζει τα δικά της μέτρα…
Κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη ανακοινώνουν αυστηρότερα μέτρα και μεγαλύτερης διάρκειας lockdown με το βλέμμα στραμμένο στο νέο στέλεχος του κορονοϊού, που θεωρείται πιο μεταδοτικό, στους εμβολιασμούς που καθυστερούν και στον ΠΟΥ που προειδοποιεί ότι δεν θα επιτευχθεί φέτος συλλογική ανοσία.
Όχι ταξίδια, όχι σινεμά: Τι δεν θα μπορούν να κάνουν πια οι αρνητές του εμβολίου…
Τα μέτρα των ευρωπαϊκών χωρών
Βρετανία: Lockdown & κλειστά σχολεία ως τις 8 Μαρτίου
Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι θα επιβάλει καραντίνα σε ξενοδοχείο στους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου που έρχονται από χώρες υψηλού κινδύνου για COVID-19. Το μέτρο αφορά σε ταξιδιώτες που έρχονται από τις Νότια Αφρική, Πορτογαλία και από χώρες της Νότιας Αμερικής. Οι αφίξεις από τις χώρες αυτές απαγορεύονται ήδη σε άτομα που δεν κατοικούν στο ΗΒ.
Όσοι έρχονται στην Βρετανία πρέπει μέχρι σήμερα να έχουν αρνητικό τεστ και να κάνουν καραντίνα δέκα ημερών.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως η επαναλειτουργία των σχολείων θα μετατεθεί. Θα λάβει χώρα από τις 8 Μαρτίου, αν ο σκοπός της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό 15 εκατ. ανθρώπων που κρίνεται ότι ανήκουν σε ομάδες προτεραιότητας, εκ των οποίων οι άνω των 70 ετών, έως τα μέσα Φεβρουαρίου έχει επιτευχθεί.
Γαλλία: Εξετάζεται “πολύ αυστηρή” καραντίνα
Η γαλλική κυβέρνηση εξετάζει διάφορα σενάρια για να αναχαιτίσει τη διασπορά του κορονοϊού στη χώρα, μεταξύ άλλων εκείνο μιας νέας αυστηρής καραντίνας, καθώς η απαγόρευση της κυκλοφορίας που εφαρμόζεται αυτήν τη στιγμή δεν είναι αρκετά αποτελεσματική.
Η Γαλλία εναλλάσσεται, από τα τέλη Οκτωβρίου, μεταξύ απαγόρευσης της κυκλοφορίας και καραντίνας, ανάλογα με την ανάλυση της διασποράς του ιού, του κορεσμού των νοσοκομείων, των οικονομικών και κοινωνικών αναγκών.
Η απαγόρευση της κυκλοφορίας έχει «σχετική αποτελεσματικότητα, που είναι πραγματική, όμως που δεν είναι επαρκής σε αυτό το στάδιο». Το μέτρο «επιβραδύνει τη διασπορά του ιού», ωστόσο ο κορονοϊός «συνεχίζει να κυκλοφορεί», την ώρα που τα «νέα στελέχη αναπτύσσονται με σημαντικούς ρυθμούς», εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Η Γερμανία εξετάζει τη μείωση των διεθνών πτήσεων
Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να εκμηδενίσει σχεδόν την διεθνή αεροπορική κυκλοφορία προς το γερμανικό έδαφος εξαιτίας της πορείας της πανδημίας της Covid-19, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών.
«Ο κίνδυνος που αντιπροσωπεύουν οι διάφορες μεταλλάξεις του ιού απαιτεί να εξετάσουμε και να συζητούμε στην κυβέρνηση δραστικά μέτρα», ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται «οι αυστηρότεροι συνοριακοί έλεγχοι, κυρίως στα σύνορα με ζώνες που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, αλλά επίσης μείωση της αεροπορικής κυκλοφορίας προς την Γερμανία σχεδόν στο μηδέν, όπως κάνει αυτήν την στιγμή το Ισραήλ».
Σύμφωνα με ορισμένα μέσα ενημέρωσης, η καγκελάριος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο διακοπής ή ισχυρής μείωσης των πτήσεων κατά τη διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης με τους βουλευτές του κόμματός της.
Καθολικό κλείσιμο των συνόρων από το Ισραήλ
Η χώρα που κατόρθωσε να εμβολιάσει ένα εκατομμύριο πολίτες σε μόλις 12 ημέρες, σημειώνοντας το ταχύτερο ρεκόρ εμβολιασμού παγκοσμίως, βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με υψηλούς αριθμούς νέων μολύνσεων από τον κορονοϊό.
Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η έξαρση της πανδημίας, αποφάσισε το πλήρες κλείσιμο των συνόρων, τόσο για τους πολίτες της χώρας, όσο και για τους μετανάστες. Το αεροδρόμιο Ben Gurion έχει αναστείλει κάθε κίνηση και προς τις δύο κατευθύνσεις, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Θα παραμείνει κλειστό για μία εβδομάδα, όπως ανακοινώθηκε την Κυριακή (24/1).
Ολοταχώς για σκληρό lockdown στην Αττική
Φαίνεται πως τα πράγματα δεν είναι και τόσο καλά για την Αττική σχετικά με τον κορονοϊό, καθώς τα νέα στοιχεία των επιδημιολόγων από την χθεσινή ημέρα βάζουν εκ νέου την Αττική στο κόκκινο και τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για σκληρό lockdown και νέα μέτρα!
Μετά από δύο εβδομάδες σχετικής σταθεροποίησης των κρουσμάτων, τα επιδημιολογικά δεδομένα της Τρίτης σήμαναν και πάλι συναγερμό στις Αρχές της χώρας, ειδικά μάλιστα όταν ο μεταλλαγμένος κορονοϊός και πιο μεταδοτικός έχει ήδη προσβάλλει 200 άτομα στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Open.
Αυτό σημαίνει ότι βρισκόμαστε μπροστά από νέα μέτρα, ίσως πιο αυστηρά, ειδικά και μετά το άνοιγμα των καταστημάτων αλλά και των σχολείων την επόμενη εβδομάδα. Οι ειδικοί μάλιστα της επιτροπής του υπ. Υγείας για τον κορονοϊό μετά και τη νέα έξαρση των κρουσμάτων δηλώνουν έτοιμοι να πάρουν νέα αυστηρά μέτρα στις «κόκκινες» περιοχές, όπως είναι και η Αττική.
Ωστόσο, πρόβλημα φαίνεται πως υπάρχει με τους συνωστισμούς στους δρόμους και στα καταστήματα, ενώ ο καθυστερημένος εμβολιασμός δυσκολεύει ακόμα πιο πολύ την κατάσταση. Η κατάσταση, μάλιστα, για τις «κόκκινες» περιοχές εξετάστηκε σε σύσκεψη την Τρίτη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποφασιστούν μέτρα ακόμα και την Παρασκευή σε περιοχές που έχουν έντονο επιδημιολογικό φορτίο και όπου έχει καταγραφεί συνωστισμός τις τελευταίες μέρες.
Δημόπουλος: Αν χρειαστεί, θα ληφθούν μέτρα νωρίτερα
Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος μιλώντας στο ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι ο Φεβρουάριος και ο μισός Μάρτιος είναι οι πιο επικίνδυνοι μήνες για τον ιό της γρίπης.
«Παραδοσιακά στην Ελλάδα έχουμε το κύμα της γρίπης που είναι πιο καθυστερημένο από ό,τι στην Ευρώπη και μάλιστα στην Αττική σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό οφείλεται στις χαμηλότερες θερμοκρασίες, οι οποίες συνεπάγονται μεγαλύτερο συγχρωτισμό. Παράλληλα, είχαμε και αύξηση της κινητικότητας λόγω της αγοράς και της οικονομίας. Αν η αύξηση των κρουσμάτων συνεχιστεί και δούμε ότι αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, θα ληφθούν νέα μέτρα», σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.Πήλιο: Ταξιδεύουμε σε 3 άγνωστα αλλά πανέμορφα ορεινά χωριά του!
«Βόμβα» Γώγου – Δεν αποκλείεται να αλλάξει η απόφαση για το άνοιγμα
«Δεν αποκλείεται να αλλάξει η απόφαση για Γυμνάσια και Λύκεια αν τα πράγματα χειροτερέψουν», είπε χαρακτηριστικά στον ΑΝΤ1 το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας.
Όσον αφορά στην Αττική ο κ. Γώγος είπε ότι «είμαστε στην κόψη του ξυραφιού καθώς έχουμε στο αστικό κέντρο της χώρας μια ροή κρουσμάτων που είναι το 50% όσων εμφανίζονται σε όλη τη χώρα».
Και συνέχισε: «Όπως ξέρετε ο ιός είναι εδώ, υπάρχει αυξημένο ιικό φορτίο. Χθες, Τρίτη, είχαμε λίγες παραπάνω εισαγωγές, εξακολουθούμε να έχουμε 1.500 νοσηλευόμενους».
Επανερχόμενος στο θέμα αλλαγής των αποφάσεων ή της λήψης νέων μέτρων το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας είπε ότι «στο τραπέζι υπάρχουν πάντα όλα, όταν υπάρχει μια πανδημία δεν αποκλείεται τίποτα. Πάνω από όλα είναι η υγεία. Γι’ αυτό και άλλαξε το σύστημα για να έχουμε τα κυλιόμενα δεδομένα της εβδομάδας των κρουσμάτων, των νοσηλευομένων κ.ά.
Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr
- Ασφαλή αεροπορικά ταξίδια: Αυτά είναι τα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί
- Πότε θα ανακάμψει ο τουρισμός, τι προβλέπεται για την ανεργία στον κλάδο και τα τεράστια ποσά που έχασαν οι μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες
- Έρευνα: Οι κρατήσεις χτύπησαν “κόκκινο” και για ταξίδια στο εξωτερικό – Ποιοι είναι οι δημοφιλείς προορισμοί το 2021!