Από την Τρίτη το πρωί και για έναν μήνα τίθεται σε εφαρμογή ένα μίνι και κατά τόπους lockdown, βάσει του οποίου η εστίαση παραμένει ανοικτή σε συγκεκριμένες περιοχές.
Ακολουθώντας τις χώρες της Ευρώπης, που η μία μετά την άλλη προχωρά σε γενικά ή μερικά lockdown, όπως το πανεθνικό lockdown στη Γαλλία για περιορισμό των κρουσμάτων, η Ελλάδα, μετά τα τελευταία μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, από την Τρίτη το πρωί χωρίζεται, πλέον, σε δύο ζώνες αντί για τέσσερις: Επιτήρησης και Αυξημένου Κινδύνου.
Στην πρώτη εντάσσονται όλοι οι νομοί που μέχρι τώρα παρουσίαζαν σχετικά λίγα κρούσματα, αυτοί δηλαδή που είναι στην παρούσα φάση στο «πράσινο» και το «κίτρινο» (δείτε εδώ αναλυτικά τις περιοχές). Εκεί θα ισχύουν τα γνωστά μέτρα, κάποια από τα οποία διευρύνονται.
Ας μην ξεχνάμε ότι η Ισπανία θα είναι μέχρι τον Μάιο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης!
Τα μέτρα είναι τα εξής:
- Χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
- Περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 12:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί. Εφαρμογή τηλε-εργασίας 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Και πλήρης τηλε-εκπαίδευση στα πανεπιστήμια.
- Όχι συναθροίσεις.
- Αποστάσεις και προσωπική υγιεινή. Ωστόσο η εστίαση παραμένει ανοιχτή στις περιοχές που εμφανίζονται λίγα κρούσματα σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τα εν λόγω μέτρα που αφορούν στο κλείσιμο της εστίασης σε συγκεκριμένες περιοχές, τονίζοντας την ανάγκη να «κινηθούμε προληπτικά, με δυναμικό σχέδιο τον Νοέμβριο» ώστε να αποφύγουμε ένα καθολικό lockdown, που θα πλήγωνε την οικονομία και την κοινωνία.
Τι μένει ανοικτό
Την ίδια στιγμή, διατηρείται σε ολόκληρη την επικράτεια η λειτουργία της βιομηχανίας, του λιανεμπορίου και των σχολείων. Και παραμένουν ανοιχτές υπηρεσίες, όπως τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια.
Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ακόμα: «Σε σύγκριση με την πρώτη φάση, τώρα η κυκλοφορία είναι ελεύθερη, χωρίς την ανάγκη αποστολής μηνυμάτων. Τα καταστήματα λιανικής παραμένουν ανοιχτά, η παραγωγή συνεχίζεται απρόσκοπτα και τα σχολεία λειτουργούν κανονικά. Για να το πω διαφορετικά, δεν μιλάμε για συνολικό “πάγωμα” της καθημερινότητας. Γιατί θα το επαναλάβω: Ένα καθολικό lockdown αποτελεί το ύστατο βήμα, που θα πλήγωνε την οικονομία και την κοινωνία, ναρκοθετώντας παράλληλα την επόμενη μέρα της χώρας σε πολλούς τομείς».
Τι είναι traffic light που εφαρμόζεται στην ΕΕ για τον κορονοϊό;
Ένα νέο σύστημα αρχίζει να χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, το περίφημο traffic light που θα διευκολύνει τα ταξίδια εν μέσω πανδημίας με τον κορονοϊό.
Το σύστημα traffic light είναι καινούργιο απόκτημα και σκοπό έχει να βοηθά στην αναγνώριση ασφαλών χωρών από τον κορονοϊό, με σκοπό να επιτρέπονται ελεύθερα τα αεροπορικά ταξίδια στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ενισχυθεί κατ’ επέκταση ο τουρισμός.
Το σύστημα traffic light θα διευκολύνει αρκετά και τους ταξιδιώτες, ενισχύοντας τις αεροπορικές εταιρείες και τον τουρισμό. Θα λειτουργήσει με παρόμοιο τρόπο με το σύστημα της “πράσινης” λίστας, δίνοντας στις ευρωπαϊκές περιοχές το αντίστοιχο χρώμα (πράσινο, πορτοκαλί ή κόκκινο) ανάλογα με τα στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, σχετικά με τη διασπορά του κορονοϊού στο κάθε μέρος. about:blank
Τα χρώματα για κάθε χώρα
Συγκεκριμένα, με πράσινο θα χαρακτηρίζονται οι χώρες που παρουσιάζουν δείκτη θετικού τεστ για Covid-19 κάτω του 4% για διάρκεια 14 ημέρων και λιγότερο από 25 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες.
Το πορτοκαλί αφορά τις χώρες που παρουσίασαν περισσότερα από 15, αλλά λιγότερα από 50 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες και δείκτη θετικού τεστ πάνω από 4 %, ενώ με κόκκινο θα “χρωματιστούν” εκείνες με περισσότερα από 50 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες και θετικά τεστ για Covid-19 πάνω από 4%. Οι χώρες που δεν έχουν δώσει ακριβή στοιχεία θα αντιστοιχίζονται με γκρι.
Δείτε ποιες χώρες μένουν “απρόσβλητες” από τον κορονοϊό μέχρι τώρα;
Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Αν και τα πράγματα είναι ακόμη ρευστά, ωστόσο πιθανότατα οι ταξιδιώτες από τις “πράσινες χώρες” δεν θα χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα κατά την άφιξή τους σε προορισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ όσοι έρχονται από πορτοκαλί προορισμό θα πρέπει να κάνουν τεστ πριν ή μετά την άφιξή τους.
Οι ταξιδιώτες από τις «κόκκινες» χώρες πιθανόν να πρέπει να απομονωθούν κατά την άφιξή τους, αν και θα πρέπει να ορίσει η κάθε χώρα τι μέτρο θα πάρει για τους προορισμούς ποπυ έχουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, σύμφωνα με το Reuters.
Και μπορεί τα ταξίδια εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού να έχουν μπει για λίγο στο περιθώριο, ωστόσο η ανάκαμψη είναι προ των πυλών, ειδικά με τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται σε αεροπλάνα και αεροδρόμια.
Δείτε επίσης στο travelstyle.gr