Τα έξι μεγαλύτερα αρχαιολογικά ευρήματα της χώρας το 2017 ανακοίνωσε η Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών.
«Το πιο πολύτιμο τμήμα της αρχαιολογίας έγκειται στην πληροφόρηση για την ανθρώπινη δραστηριότητα που «αναδύεται» από τα ερείπια», δήλωσε ο Τσεν Σινγκσάν, διευθυντής του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας.
Τα έξι ευρήματα παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την ανθρώπινη δραστηριότητα για μια περίοδο 40.000 και πλέον ετών.
Κίνα: Ανακαλύφθηκαν 18 αρχαίοι τάφοι,οι 3 εξ αυτών είναι ηλικίας 800 χρόνων
Σε μια σπηλιά στο σταυροδρόμι της Κίνας, της Κεντρικής Ασίας και της Ευρώπης, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν λείψανα που χρονολογούνται πριν από 45.000 έως 3.500 χρόνια.
Πρόκειται για την πρώτη παλαιολιθική σπηλιά που ανακαλύφθηκε στην Αυτόνομη Περιοχή των Ουιγούρων του Σιντσιάνγκ, στη βορειοδυτική Κίνα. Η μέθοδος επεξεργασίας ενός οβάλ πέτρινου ξέστρου με κοφτερή άκρη που ανακαλύφθηκε στη σπηλιά ήταν παρόμοια με εκείνη αντικειμένων που είχαν πολιτισμοί στη δυτική Ευρασία. Το εύρημα αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αποκωδικοποίηση της πολιτιστικής ανταλλαγής μεταξύ των δύο άκρων της Ευρασίας και στην κατανόηση των λόγων που μετανάστευαν οι πρόγονοί μας, εκτιμούν οι ειδικοί.
Ένα μαγευτικό θέαμα: Το εντυπωσιακό τείχος από πάγο στα σύνορα Κίνας – Ρωσίας! (Photo & Video)
Οικοδομές και κρύπτες, αμυντικοί πύργοι, τάφροι και αντικείμενα από νεφρίτη ανακαλύφθηκαν σε προϊστορικό οικισμό ηλικίας 5.000 χρόνων, στην επαρχία Σαντόνγκ της ανατολικής Κίνας. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν στα ερείπια των τάφων αντικείμενα από νεφρίτη και πηλό που χρησιμοποιούσαν στις τελετές θυσίας και στα συμπόσια που έκανε η άρχουσα τάξη, για να ξεχωρίζει από τους απλούς πολίτες. Τα νεολιθικά αυτά ευρήματα καταδεικνύουν την όλο και αυξανόμενη πόλωση μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών και το αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ των ανθρώπων διαφορετικών κοινωνικών τάξεων.
Harbin Cultural Center: Μια κρύπτη κέντρο πολιτισμού στη Κίνα
Απανθρακωμένο ρύζι και κεχρί ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι σε ερείπια της μέσης και Υστερης Νεολιθικής Εποχής, ηλικίας 4.300 έως 5.800 ετών στην σημερινή επαρχία Φουτσιάν της ανατολικής Κίνας. Οι αποθήκες με τα άφθονα σιτηρά ανατρέπουν τη μέχρι σήμερα θεωρία ότι οι προϊστορικοί άνθρωποι βασίζονταν στο κυνήγι και όχι στην καλλιέργεια της γης. Η ανακάλυψη πέντε τάφων που βρέθηκαν στα ερείπια θα φέρει στο φως πληροφορίες για τον τρόπο ζωής και τις ασχολίες των ανθρώπων.
Πριν από μισό και πλέον αιώνα ήρθαν στο φως περίπου 100 χάλκινα αντικείμενα στην κομητεία Τσιγκσάν της κεντρικής επαρχίας Χεμπέι. Η ανασκαφή αυτή έφερε στο φως ένα μη καταγεγραμμένο αρχαίο κράτος –το Κράτος Ζενγκ– το οποίο χρονολογείται πριν από 2.700 χρόνια. Όσο οι αρχαιολόγοι ανακάλυπταν περισσότερα αντικείμενα, τόσο διαλυόταν σταδιακά το μυστήριο του άγνωστου κράτους. Πέρυσι, ανακαλύφθηκε ένα χάλκινο δοχείο και οι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι ο χαλκός ερχόταν από τον νότο στην πρωτεύουσα της δυναστείας Τσόου, στο βορρά. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ο μεγάλος αριθμός χάλκινων κειμηλίων που βρέθηκαν στα ερείπια μπορεί να σημαίνει ότι στο Κράτος Ζενγκ κατά πάσα πιθανότητα γινόταν η τήξη, η παραγωγή και η μεταφορά ορειχάλκινων σκευών της δυναστείας Τσόου.
Πέρυσι οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα κονβόι «βαγονιών» αποτελούμενο από πέντε άμαξες και 16 άλογα στην κομητεία Σινγκτάνγκ της επαρχίας Χεμπέι. Τα ευρήματα αυτά αποκάλυψαν την ιστορία των Ρονγκ και Ντι, δύο μεγάλων εθνικών πολιτισμών που ζούσαν στη σημερινή επικράτεια της Κίνας. Εκτός από το λάκκο όπου βρέθηκαν οι άμαξες και τα άλογα, τα ευρήματα που χρονολογούνται από τα τέλη της άνοιξης και του φθινοπώρου (770 π.Χ.-476 π.Χ.) έως την μέση περίοδο των Εμπόλεμων Κρατών (475 π.Χ.-221 π.Χ.) περιελάμβαναν σπήλαια, μέσα στα οποία βρέθηκαν θαμμένα σε διαφορετικά επίπεδα βοοειδή, πρόβατα και άλογα.
Τα ερείπια της πόλης Μπαομά, σε έναν λόφο στην κομητεία Αντού της επαρχίας Τσιλίν στη βορειοανατολική Κίνα, ήρθαν στο φως χάρη σε ένα βιβλίο από νεφρίτη που ανακαλύφθηκε μέσα στο οποίο γινόταν η περιγραφή ενός ναού στον οποίο πήγαινε η βασιλική οικογένεια της δυναστείας Τζιν (1115-1234), στο όρος Τσανγκμπάι. Τα ερείπια της πόλης Μπαομά είναι από τα καλύτερα διατηρημένα και τα πιο σημαντικά αρχιτεκτονικά ερείπια της δυναστείας Τζιν.
Πηγή: iefimerida.gr