Η Κίμωλος, ένα πανέμορφο κυκλαδίτικο νησί με κρυμμένους θησαυρούς, περιμένει να το ανακαλύψετε! Αποτινάσσοντας απείθαρχα τους όρους «εμπορική» και «τουριστική», η… επαναστάτρια Κυκλαδίτισσα υπόσχεται πως ο παράδεισος μπορεί και να σε περιμένει πιο κοντά από ό,τι πίστευες…
Mια δρασκελιά μακριά από την αντικρινή Μήλο (20΄ από τον οικισμό Πολλώνια του αιγαιοπελαγίτικου νησιού), η Κίμωλος κατέχει μάλλον ρόλο… δευτεραγωνιστή στις καλοκαιρινές μας διακοπές και αυτό όχι τόσο γιατί υπολείπεται σε ομορφιά και κυκλαδίτικη γοητεία, όσο γιατί αυτή η κουκκιδίτσα στο χάρτη του Αιγαίου μοιάζει έτοιμη να σου φανερώσει τα μυστικά της μεμιάς, αποτελώντας τον καλύτερο προορισμό ακόμα και για μονοήμερες εξορμήσεις!
Στο πέρας του χρόνου τη συνόδευσαν πολλά προσωνύμια, όπως το πειρατικό «Αρζαντιέρα» (δηλαδή «Ασημένια» από τη λάμψη της στο φως του φεγγαριού), αλλά και «Εχινούσα»/«Εχιδνούσα». Ο θυμός των ηφαιστείων αποτέλεσε τη γενεσιουργό δύναμη που τη ανέδυσε, ενώ εκείνη, σιωπηλή στα καλέσματα του ευκαιριακού και φειδωλή στους εντυπωσιασμούς, προσφέρεται ιδανική για ηρεμία και χαλάρωση.
Κίμωλος… λιτή και απέριττη
Φτάνοντας, το λιμανάκι της Ψάθης αναλαμβάνει ρόλο ξεναγού στις ομορφιές του νησιού, μιας και συμπυκνώνει στις πρώτες αυτές εικόνες που χαρίζει όλη του τη λιτή γοητεία. Ελάχιστα σπιτάκια και μετρημένα στα δάχτυλα ταβερνάκια αποτίνουν τον πρώτο χαιρετισμό στον ταξιδιώτη, που γνωρίζει από πριν πως εδώ δεν θα αναλωθεί σε πολυδαίδαλες διαδρομές μέσα σε λαβυρινθώδη στενά, μιας και η Κίμωλος δεν έχει Χώρα, ούτε άλλα χωριά, άλλα μονάχα ένα που αγναντεύει τη θάλασσα ψηλά από το λόφο.
Στον Κάμπο τη φωτογραφική μας μηχανή θα «συγκινήσει» η εντυπωσιακή πέτρινη εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, ενώ στο στενό καλντερίμι της Αγοράς θα γίνουμε μάρτυρες του παλμού στον οποίο ζει το νησί, μέρα και νύχτα. Εδώ η μέρα δεν θα μας βρει κυνηγώντας κοσμοπολίτικες παραλίες στο χάρτη, μιας και οι πανέμορφοι κολπίσκοι της θα μας προσφέρουν όση ιδιωτικότητα και δροσιά χρειαζόμαστε βουτώντας ξέγνοιαστα στα αιγαιοπελαγίτικα νερά.
Τα περίφημα σύρματα, όπου φύλασσαν τις βάρκες τους οι ψαράδες) δίνουν το δικό τους πολύχρωμο στίγμα τους στο τοπίο, ενώ τον τόπο της Κιμώλου έχουν επιλέξει και σπάνιες βιοποικιλίες ζώων, όπως η φώκια Μοnachus-Μonachus, η μπλε σαύρα και η δηλητηριώδης κόκκινη οχιά, γνωστή ως Vipera Lebetina. Η φύση ξέρει πάντα να κάνει τη σωστή επιλογή, δικαιώνοντας στο έπακρο τον ευλογημένο αυτόν τόπο!
Έργα και Ημέραι στην Κίμωλο
Γύρω στις 600 ψυχές φιλοξενεί σε μόνιμη βάση το νησί, την πλειονότητα των οποίων θα τη συναντήσει κανείς στο μοναδικό του χωριό, 2 χλμ. από το λιμάνι. Το χαρακτηριστικό εξάλλου του ότι από την Αρχαιότητα ήταν «μονόπολις» του προσδίδει άλλον αέρα. Λευκά σπιτάκια, γλυπτά… εκκλησάκια, σκαλάκια ντυμένα με μπουκαμβίλιες κι όλα αυτά γύρω από το σήμερα ερειπωμένο Μεσαιωνικό Κάστρο, που χρονολογείται στον 14ο-16ο αι. Για τους πιο πνευματικά… ανήσυχους, υπάρχουν το Λαογραφικό και Αρχαιολογικό Μουσείο, απέναντι από τον Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας της Οδηγήτριας. Άξιο αναφοράς στο δεύτερο είναι το κρυστάλλινο δάπεδο που επιτρέπει θέα σε μια διάταξη αρχαίας ταφής, έτσι όπως αυτή αναπαρίσταται από τα ευρήματα της εν λόγω ανασκαφής.
Μην περιμένεις εκλεπτυσμένες γεύσεις υψηλής γαστρονομίας, μιας και οι gourmet ανησυχίες σου δύσκολα θα ικανοποιηθούν στη φιλήσυχη Κίμωλο. Δεν θα μείνεις όμως παραπονεμένος, αφού οι συνταγές στα γραφικά ταβερνάκια θα σου θυμίσουν την υψηλή τεχνοτροπία… της μαμάς σου, φέρνοντας αναλλοίωτες τις γεύσεις του φροντισμένου και με αγάπη παρασκευασμένου σπιτικού φαγητού. Οι πρώτες ύλες έρχονται κατευθείαν από τα μποστάνια των κατοίκων, ενώ οι τιμές είναι εξίσου… ορεκτικές! Όσο για την τοπική γευσιγνωσία, οφείλεις να εντρυφήσεις σε λιχουδιές όπως τη χαρακτηριστική λαδένια (ζυμάρι με φρέσκια ντομάτα και κρεμμύδι, που θυμίζει πίτσα), την τυρένια αλλά και την κολοκυθοκάππαρη, ενώ για επιδόρπιο η καρπουζόπιτα θα κερδίσει τον ουρανίσκο σου!
Στην Κίμωλο θα αφήσεις πίσω τις άγριες νύχτες ξεσαλώματος, με τις οποίες ενδεχομένως έχεις συσχετίσει τα Κυκλαδονήσια (τουλάχιστον μέχρι πριν την πανδημία)! Η σιγαλιά της νύχτας, η ηρεμία και ο έναστρος ουρανός παίζουν τα πιο… δυναμικά hits φυσικής συγχορδίας. Φυσικά και δεν θα… καλογερέψεις, όμως, αλλά από τις πρώτες σου επιλογές για διασκέδαση θα είναι είτε τα παραδοσιακά καφενεία (όπως το διαχρονικό του Μποχώρη) είτε κάποια αξιοπρόσεκτα μπαράκια που θα συναντήσεις στην Αγορά, στο κεντρικό καλντερίμι του Χωριού.
Σε περίπτωση, ωστόσο, που η Κίμωλος σε ξελογιάσει και σε θέλξει να της αφιερώσεις περισσότερες μέρες και νύχτες, θα επιλέξεις κατά κύριο λόγο τις φιλικές και αξιοπρεπείς ανέσεις ενός ενοικιαζόμενου δωματίου.
Γεωλογικά… Τερτίπια
Σε ένα αμιγώς ηφαιστειογενές νησί όπως την Κίμωλο, δεν θα μπορούσαν οι γεωλογικοί σχηματισμοί παρά να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, μιας και η ύπαρξη και «δραστηριότητά» τους επιδρά και στη διαμόρφωση θερμών πηγών και σημαντικών βιομηχανικών ορυκτών υλών. Από τα τελευταία, η κιμωλία γη, ένα μοναδικό για τις λευκαντικές και φαρμακευτικές του ιδιότητες είδος αργίλου, έδωσε το όνομά της στη γνωστή μας κιμωλία χάρη στη μεταξύ τους ομοιότητα.
Το πιο γνωστό κομψοτέχνημα της φύσης είναι το σκιάδι, ένα τεράστιο πέτρινο «μανιτάρι», δυτικά του υψώματος Σκλάβου, στο ΒΔ τμήμα της Κιμώλου, που οφείλει τη δημιουργία του στα διαφορετικά πετρώματα που το αποτελούν. Δύσκολα θα προσπεράσεις και το υπέροχο γλυπτό σε μορφή… ελέφαντα που σμίλευσε η υδάτινη ορμή της θάλασσας πάνω στα βράχια της περιοχής Γούπα.
Αν και παρεξηγημένη και στοιβαγμένη στην «to do list» των διακοπών στη Μήλο, η Κίμωλος αξίζει μια πρωτοπρόσωπη γνωριμία μαζί της. Αν και θα σε καλοδεχτεί εξαρχής, είναι πεισματάρα και θα σου αποκαλυφτεί μόνο αν αποφασίσεις να της αφιερώσεις το χρόνο και την προσοχή που της αξίζουν! Γιατί η Κίμωλος πάντα θα αντιπροσωπεύει την ανεπιτήδευτη αθωότητα ενός πανέμορφου τόπου που έχει τη σεμνότητα να παρουσιάζει λιτά και απέριττα τις πλείστες ομορφιές του, αιφνιδιάζοντας τους επισκέπτες του…
Πώς θα πάτε
Η Κίμωλος συνδέεται σχεδόν καθημερινά με τον Πειραιά την υψηλή τουριστική περίοδο. Καθότι το ταξίδι διαρκεί περί τις 7-8 ώρες, η επιλογή της μετάβασης από τα Πολλώνια της Μήλου –στην οποία φτάνετε σε 4 περίπου ώρες με το High Speed ή σε μισή ώρα αεροπορικώς– κρίνεται σαφώς πιο συμφέρουσα. Η Παναγία Φανερωμένη περνά από τα Πολλώνια στην Ψάθη σε κάτι λιγότερο από 20 λεπτά –με έξτρα μπόνους το ταξίδι στο χρόνο που λέγαμε στην αρχή.
Δείτε επίσης στο travelstyle.gr: