Είναι ο επόμενος προορισμός μόλις επιτραπούν οι μετακινήσεις, αφού η Καβάλα αποτελεί προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου. Ο λόγος του ταξιδιού; Το παραμυθένιο ξενοδοχείο Ιμαρέτ που προτείνει ο Τάσος Δούσης για τη διαμονή μας, το ιστορικότερο της Ελλάδας, με βαθμολογία 9,4, και αναλύει τους 4 λόγους για να την επισκεφθούμε!
Ιμαρέτ: Βγαλμένο από παραμύθι του Αλαντίν
Περπατώντας στη Θεοδώρου Πουλίδου συναντά κανείς το Ιμαρέτ. Ένα τεράστιο οικοδόμημα το οποίο χτίστηκε το 1817 από το Μεχμέτ Αλή Πασά. Γεννημένος στην Καβάλα το 1769 κατέλαβε το 1805 το αξίωμα του Βαλή (αντιβασιλιά) της Αιγύπτου και δεν ξέχασε ποτέ την αγαπημένη του γενέτειρα. Έτσι, έχτισε σε μια από τις ομορφότερες περιοχές της πόλης (στο λόφο της Παναγίας) ένα ιεροδιδασκαλείο, το Ιμαρέτ, έκτασης 4.500τ.μ.
Το Ιμαρέτ φιλοξενούσε εσωτερικούς μαθητές και διέθετε πλήθος δωματίων, ένα τζαμί, δύο «μεντρεσέδες» (μουσουλμανικά ιεροδιδασκαλεία) για τη διδασκαλία διαφόρων επιστημών π.χ. Θεολογίας, Νομικής, Ιστορίας, Γεωγραφίας, Μαθηματικών, Αραβικής γλώσσας και Ποίησης, ένα «μεκτέμπ» (πρωτοβάθμιο σχολείο), κουζίνες, αποθήκες και εσωτερικές αυλές. Εκτός από τη δωρεάν εκπαίδευση και τη διδασκαλία του κορανίου στο Ιμαρέτ, προσφερόταν και ζεστή σούπα σε όσους την είχαν ανάγκη, ανεξάρτητα από τη θρησκεία τους. Άλλωστε και η κυριολεκτική μετάφραση της λέξης Ιμαρέτ σημαίνει «κουζίνα για σούπες».
Το Ιμαρέτ υπήρξε θρησκευτικό και εκπαιδευτικό κέντρο μεγάλης ακτινοβολίας που λειτούργησε όλο το 19ο αιώνα, μέχρι τις αρχές του 20ου. Από το 1902 έπαψε να λειτουργεί ως ιεροδιδασκαλείο και υπήρξε φιλανθρωπικό ίδρυμα ως το 1923, όπου βρήκαν καταφύγιο χιλιάδες πρόσφυγες που ήρθαν την εποχή εκείνη από την Μικρά Ασία. Το 1954 το Ιμαρέτ χαρακτηρίστηκε από την ελληνική κυβέρνηση ως διατηρητέο μνημείο. Αργότερα, στη σκιά της ιστορίας του, το Ιμαρέτ έγινε μπαρ, ντίσκο, ταβέρνα και καφενείο.
Στη συνέχεια η Αιγυπτιακή κυβέρνηση (το ακίνητο ανήκει στην Αίγυπτο) το παραχώρησε σε ιδιωτική εταιρία, η οποία ανέλαβε την αποκατάσταση του κτιρίου και μετά από τέσσερα χρόνια (2001-2004) έργων αποκατάστασης που εκτελέστηκαν από ειδικούς, το οικοδόμημα ανακαινίστηκε πλήρως αποκαλύπτοντας όχι μόνο το πρωτότυπο αρχιτεκτονικό κάλλος, αλλά και το πνεύμα και την ατμόσφαιρα ενός χώρου εκπαίδευσης και φιλοξενίας. Από τότε έως και σήμερα, λοιπόν, αυτό το κομψοτέχνημα της Ισλαμικής αρχιτεκτονικής λειτουργεί ως ξενοδοχείο πολυτελείας και μάλιστα αποτελεί το πρώτο ξενοδοχείο στην Ελλάδα που λειτουργεί σε έναν ιστορικό χώρο.
Καβάλα: 4 στάσεις σε 1 μέρα
Τα 680 χιλιόμετρα που τη χωρίζουν από την Αθήνα, την καθιστούν δύσκολο προορισμό για τους κατοίκους της πρωτεύουσας. Η Καβάλα, όμως, χτισμένη στους πρόποδες του όρους Σύμβολο και τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Μακεδονίας είναι μια από αυτές τις πόλεις που πρέπει να επισκεφτούμε κάποια στιγμή στη ζωή μας για 4 βασικούς λόγους.
Για την πανέμορφη Παλιά Πόλη
Γνωστή και ως η συνοικία της Παναγιάς, η παλιά πόλη της Καβάλας κρύβει… διαμάντια.
Εκεί, εκτός από ατμόσφαιρα που «μυρίζει» παρελθόν και πλακόστρωτα δρομάκια, θα βρείτε την Ακρόπολη που ανοικοδομήθηκε πάνω στα απομεινάρια του παλαιότερου βυζαντινού κάστρου να δεσπόζει στην κορυφή από τον 15ο αιώνα και να αποτελεί ένα από τα πιο έντονα στοιχεία της πόλης.
Στην Παλιά Πόλη, στο τέλος της οδού Θ. Πουλίδου βρίσκεται και ο παλιός Φάρος, ενώ κατά μήκος του δρόμου θα βρείτε διάφορα γραφικά ταβερνάκια και καφέ. Τέλος, στην πλατεία του Μεχμέτ Αλή υπάρχει το «κονάκι» του Μεχμέτ Αλή (το μεγαλύτερη σπίτι της Καβάλας εκείνη την εποχή) και το άγαλμά του, όπως και η Εκκλησία της Παναγιάς. Μια βόλτα στο δρόμο του Μεχμέτ Αλή, θα σας βγάλει στην παλιότερη συνοικία της πόλης, όπου θα συναντήσετε και το τζαμί του Χουσεΐν Μπέη, που ονομάστηκε και τζαμί της μουσικής, επειδή φιλοξένησε τις πρόβες της μπάντας του δήμου, μετά την απελευθέρωση.
Για το λιμάνι
Το λιμάνι της Καβάλας παίζει σημαντικό ρόλο από τα αρχαία χρόνια μέχρι τη σημερινή εποχή, καθώς βοήθησε στην εξέλιξη της πόλης και φυσικά αποτελεί σημαντικό της στοιχείο. Αγναντέψτε τη θάλασσα και περπατήστε στη χερσαία ζώνη του, η οποία έχει τουριστικό χαρακτήρα, συγκεντρώνοντας όλη τη βραδινή κίνηση της πόλης, από ψαροταβέρνες, μέχρι πάγκους και καφετέριες.
Για τη Νέα Πόλη
Πλάι στο παλιό πάει και το νέο και αυτή η πλευρά της πόλης έχει σίγουρα ξεχωριστές ομορφιές και το δικό της χαρακτήρα που αντανακλά το πρόσφατο παρελθόν. Τα νεοκλασικά κτίρια και οι μεγάλες καπναποθήκες ξυπνούν μνήμες του παρελθόντος, όπου η μπουρζουαζία κυριαρχούσε στην πόλη. Λόγω του ότι χιλιάδες εργάτες έβγαζαν το ψωμί τους από τον καπνό και λόγω της γειτνίασής της με περιοχές που καλλιεργούσαν εξαιρετική ποικιλία καπνού και του καπνεμπορίου, η Καβάλα ονομαζόταν κάποτε η «Μέκκα του Καπνού».
Στο Μουσείο Καπνού θα μπορέσετε να μάθετε τα πάντα για την πλευρά αυτή της πόλης και τους εργάτες, ενώ για το meeting point της θα χρειαστεί να κατευθυνθείτε στην πλατεία Ελευθερίας, όπου στον πεζόδρομο του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα βρείτε café, bar, μαγαζιά, αλλά και μια παλιά καπναποθήκη που έχει γίνει εμπορικό κέντρο. Κοντά στην πλατεία Ελευθερίας βρίσκεται η παλιά γραφική γειτονιά του Αγίου Νικολάου με μικρομάγαζα, με την ομώνυμη εκκλησία που κάποτε ήταν τζαμί.
Ένα από τα γνωστότερα μνημεία της σύγχρονης πόλης της Καβάλας, που «χωρίζει» την παλιά και τη νέα, είναι και οι «Καμάρες», το τοξωτό υδραγωγείο της, που κατασκευάστηκε στις αρχές του 16ου αιώνα και φαίνεται πως έχει χτιστεί στα απομεινάρια ενός ρωμαϊκού και ενός βυζαντινού υδραγωγείου. Εντυπωσιακό είναι το μήκος των 270 μέτρων και το ύψος των 25 μέτρων του υδραγωγείου, που σε συνδυασμό με τα διάφορα είδη τόξων, το καθιστά ένα από τα ομορφότερα και μεγαλύτερα υδραγωγεία της εποχής του.
Για τις αποδράσεις στα πέριξ
Όταν χορτάσετε τις ομορφιές της πόλης, σας περιμένουν πολλές και διαφορετικές εκδρομές με ορμητήριο την Καβάλα, για να κάνουν το ταξίδι σας ακόμη πιο συναρπαστικό. Ανατολικά, στα 28 χιλιόμετρα από την Καβάλα, στο δέλτα του Νέστου, θα γνωρίσετε τη φύση σε όλο της το μεγαλείο. Πρόκειται για έναν από τους πιο σημαντικούς υδροτόπους στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, όπου θα συναντήσετε σπάνια πουλιά, άγρια πανίδα και θα μπορέσετε να επιδοθείτε σε διάφορες δραστηριότητες, όπως ράφτινγκ, ιππασία κ.ο.κ.
Περίπου 16 χιλιόμετρα από την πόλη της Καβάλας, μπορείτε να επισκεφτείτε τον Αρχαιολογικό Χώρο των Φιλίππων, για μια περιήγηση σε ερείπια από την ελληνιστική, τη ρωμαϊκή, τη βυζαντινή και την παλαιοχριστιανική περίοδο. Εκεί θα βρείτε και το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, που φιλοξενεί θεατρικές και μουσικές παραστάσεις. Αν ταξιδέψετε στην Καβάλα καλοκαίρι, μην παραλείψετε να «πεταχτείτε» και στη Θάσο, η οποία συνδέεται ακτοπλοϊκά με την Καβάλα, και να θαυμάσετε τις ομορφιές του βορειότερου νησιού στο Αιγαίο.
Δείτε επίσης: